Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Radmar - ...i nawet numer produktu w takim samym układzie :-)

Faktycznie ciekawostka, o co tu chodzi? Może ktoś wie?

A gąbeczkę masz podwójną (dwa rodzaje, sklejone ze sobą)? (Może tu będzie różnica ;-)

Najwyraźniej PolyGram złożył kiedyś spore zamówienie na kasety C-0 i wystarczyło ich na bardzo długo... Zapasy pewnie sprzedawali innym firmom, wydającym muzykę w niewielkich nakładach, którym nie opłacałoby się zamawiać świeżej produkcji.

Musiko, a jak brzmienie tego Philipsa? Chrom i Dolby B obiecują wiele, jak byś porównał to do brzmienia winylu? Przynajmniej nie trzeszczy...

Forecast88 - w tym przypadku vinyl wygrywa :-)Widać że czas zrobił tu swoje, choć nie jest tragicznie,

z włączonym dolby jest poprawnie, ale zagubiona nieco jest scena poprzez ubytek części wysokich tonów,co trzeba korygować we wzmacniaczu i tez dodaje to "wyższego" szumu.Po wyłączeniu dolby jest ok...ale ten szum :-)

Generalnie kaseta jest nagrana do -1dB (lub poziom zapisu z czasem opadł :-), stad pewnie te małe ale znaczące braki.

A co chcecie od brzmienia płyt winylowych? ;-) Ja je uwielbiam. Dźwięk jest na prawdę żywy, lekki szum na kasecie także dodaje dźwięku tej barwy, Dolby B i C prawie nie używam, czegoś mi brakuje gdy nagrywam z użyciem tego.

Nie no brzmienie i vinyli i kaset jest jak najbardziej w porządku (mało powiedziane:-) !,

i różne dodatkowe efekty do tego czasami ;-), ale tu akurat jest muzyka poważna i w tym przypadku nieco więcej bym wymagał od naszych analogowych nośników :-)

Płyty winylowe brzmią bardzo dobrze, tylko trzeszczą i to mi niestety bardzo przeszkadza. Szum taśmy jakoś jest bardziej akceptowalny.

Systemy redukcji szumów wymagają zgodności poziomów przy odtwarzaniu i nagrywaniu, zwłaszcza Dolby C i dbx. Jak się nagrało niskie tony przy 0 dB, a wysokie przy -20 dB, to przy odtwarzaniu ma być dokładnie tak samo - wtedy to działa, jak należy, i nie słychać wpływu kompandera. W tym wypadku znacznie lepiej sprawdzają się magnetofony szpulowe, bo i prędkość wyższa, i taśma szersza.

Ja osobiście lubię trzask winyla - o taki urok płyt winylowych - jak ktoś lubi czysty dźwięk - to dla takich sa właśnie CD ale dla mnie dźwięk z winyla ma o niebo lepsza glebie , soczysty bas i piekny sopran - duzo zależny od gramofonu i wkładki - ja sam nagrywam muzykę [przegrywam winyle] na kasetę - z użyciem dolby B oraz C - brzmienie rewelacja - pozdrawiam

Posiadam coś podobnego jest to kaseta Jean Michael Jarre - Oxygene oraz Equinoxe - czas to C 120 po godzinę na stronę - tez posiada gabkę, druga kaseta jest to fabrycznie nagrana ABBA na taśmie typu chrom - nie wiem co to za taśma ale mimo uplywu lat jakość całkiem dobra

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24346-100005572 1272824814_thumb.jpg

post-24346-100005573 1272824814_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wracając do winyli zbieram je tak samo intensywnie jak kasety magnetofonowe , jeżeli chodzi o brzmienie według mnie to :

1 - miejsce PLYTA WINYLOWA

2 - kaseta magnetofonowa

3 - płyta CD

pozdrawiam

Ja najbardziej lubię brzmienie kasety nagrywanej z płyt winylowych, jest takie "nasycone"... Nie potrafię tego lepiej ująć. A od czasu do czasu jakiś trzask to coś pięknego jak dla mnie, zwłaszcza między utworami :) A płyta jak jest w dobrym stanie nie będzie trzeszczeć ani przeskakiwać. A skoro już o nich mowa, ostatnio byłem na jarmarku i kupiłem za 10 zł winyla PAPA DANCE "Nasz Ziemski Eden". Niestety w jednym miejscu na początku jest odrobinę zniekształcona i początek przeskakuje... Da się to może jakoś przywrócić do pierwotnego kształtu?

Możesz spróbować ją porządnie umyć - ja mam dużą kolekcję płyt - głównie myje je w ciepłej wodzie z odrobiną ludwiga, bardzo miękka gąbka - zgodnie z ruchami skazówek zegara - a później je susze na suszarce do talerzy - pozdrawiam

Panowie,

To jest wątek, poświęcony kasetom magnetofonowym, i tego się trzymajmy. Od płyt są inne wątki, jest tam mnóstwo informacji na temat czyszczenia płyt i innych metod wydobycia dźwięku bez zniekształceń.

Wracam do tematu Polskich kaset magnetofonowych PRL - poniżej moje zbiory

Ukryta Zawartość

post-24346-100005544 1272831524_thumb.jpg

post-24346-100005545 1272831524_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd...

Ukryta Zawartość

post-24346-100005541 1272831684_thumb.jpg

post-24346-100005542 1272831684_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd ...

Ukryta Zawartość

post-24346-100005538 1272831728_thumb.jpg

post-24346-100005539 1272831728_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd

Ukryta Zawartość

post-24346-100005535 1272831768_thumb.jpg

post-24346-100005536 1272831768_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd ...

Ukryta Zawartość

post-24346-100005532 1272831843_thumb.jpg

post-24346-100005533 1272831843_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

musiko, 2 Maj 2010, 16:04

>A to myślę ciekawa kaseta Philips - z 1975r., nagrana firmowym (remasterowanym - w tych czasach !)

>nagraniem, klejona ...i bez blaszki sprężynującej tylko gąbkę dali :-)

Symbol (P) w kółku oznacza to samo co © = Copyright (prawa autorskie), tyle, że w odniesieniu do nagrań muzycznych (P = phonogram). Znaczek ten na Twojej kasecie (P) 1975 oznacza tylko tyle, że nagranie tych utworów pochodzi z 1975 roku i zastrzeżone są prawa autorskie do tego nagrania. Sama kaseta mogła być wydana wiele lat później - czasami firmy fonograficzne robią re-edycje nagrań po latach, a czasem kupują jakieś nagranie i wydają, i oczywiście oznaczają znakiem praw autorskich z roku wykonania (nagrania), a nie roku wydania na płycie czy kasecie! Kaseta może być więc o wiele młodsza!

akai, 2 Maj 2010, 11:46

>Miałem kiedyś ta kasetę SONY Walkman nie wiem czemu ale mój stary deck Unitry nie tolerował tej

>kasety na początku taśmy ja po prostu łamał i przeciągał ale to było 15 lat temu ....pozdrawiam

To prawdopodobnie wina obudowy tej kasety. Tę samą obudowę stosowano np. w pierwszych wersjach Metal SR/XR, i one też bardzo lubiły się zagniatać w magnetofonach, i, co ciekawe, najczęściej tylko z jednej strony - po obróceniu na drugą stronę najczęściej nie było problemu.

W teście kaset amerykańskiego Audio kaseta ta została bardzo skrytykowana za różne prowadzenie taśmy na stronie A i B (była duża różnica azymutu), a z trzech testowanych sztuk jedna splątała się na samym początku testów i została odrzucona.

Ponieważ wyniki tego testu są zgodne z moją własną obserwacją, uważam, że konstrukcja tej kasety po prostu nie była dostatecznie symetryczna.

Inna rzecz, że nawet przy takiej konstrukcji magnetofon w zasadzie nie powinien był jej pognieść - przypuszczalnie była już nieco zużyta rolka dociskowa i spychała nieco taśmę z wałka napędowego, i krawędź taśmy gniotła się o prowadnice - a problem ujawnił się tylko z tą kasetą, bo ona jest na to wyjątkowo podatna.

Ukryta Zawartość

troche drogo jak za fałszywke;/

tamten model przy c-60 byl nie do zdarcia,pod warunkiem ze wyrprodukowany przez sony.

zabawne ze ten sam gosc wystawia autentyk hf-s 60 -na oko made in france,choć cena wskazuje

na to ze chce ją/je zachować.

Ukryta Zawartość

Ta kaseta Sony WALKMAN nie wytrzymała próby czasu - teraz sobie przypomniałem kolejną z którą miałem problem - TDK AD - kupiłem tylko jedna sztukę [było to tez około 16 lat temu] i miałem ten sam problem co z Sony Walkman - moja Unitra tez łamała tą kasetę na początku - po tym się zraziłem troszkę do TDK - za to nigdy nie miałem problemów z Basfami oraz Maxelkami

chodzi mi o ten model : - foto zapożyczone z internetu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

akai, 3 Maj 2010, 08:58

>Ta kaseta Sony WALKMAN nie wytrzymała próby czasu - teraz sobie przypomniałem kolejną z którą

>miałem problem - TDK AD - kupiłem tylko jedna sztukę [było to tez około 16 lat temu] i miałem ten

>sam problem co z Sony Walkman - moja Unitra tez łamała tą kasetę na początku - po tym się zraziłem

>troszkę do TDK - za to nigdy nie miałem problemów z Basfami oraz Maxelkami

Jeśli magnetofon gniótł więcej niż jedną - dwie taśmy - to tylko częściowo będzie to wina kasety; w tym momencie to już na pewno wina magnetofonu, w którym nierównoległość osi rolki dociskowej i osi wałka napędowego powoduje ściąganie taśmy w bok i jej zagniatanie. Sama konstrukcja kasety może się do tego przyczyniać, podobnie jak cienkość i śliskość taśmy, i wiadomo, że są pewne kasety które po prostu mają do tego szczególną skłonność, ale gdy dzieje się tak więcej niż z jedną - dwiema, to jednak trzeba naprawić magnetofon. Oś wałka i rolki dociskowej powinny być do siebie równoległe z dokładnością jednego (1) stopnia kątowego - inaczej rolka będzie spychała taśmę z wałka.

A poza tym - fajna kolekcja polskich kaset! Supertony 90 to rzadkość - było ich naprawdę niewiele.

Ferrum Maxi mam z nieco inną obudową, a w takiej mam Ferrum Forte.

Ukryta Zawartość

post-19067-100005464 1272894351_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DO : Maciej LK

Dzięki za odpowiedz.

Te problemy dotyczyły magnetofonu UNITRA M 8011 - do tej pory go posiadam ale nie był używany ładnych parę lat , obecnie używam Technicsa RS-BX626, AKAI GX-F51 oraz AKAI GX-7 i nie mam żadnych podobnych problemów jak kiedyś - pozdrawiam

Tak a propo podróbek kaset - pamiętam ze w latach 90 tych można je było kupić w prawie każdym kiosku ruchu ja sam się nabrałem na TDK D, Sony CHF - jakoś beznadziejna ale jak ktoś sie nie znał można było się nabrać - jeżeli ktoś z forum takie posiada to prosiłbym o foto

Ferrum Maxi C-90 niestety nie mam :-(

Mam Ferrum Forte C-90 ale one są fioletowe...

1. Pierwsza wersja

2. Późniejsza

Ukryta Zawartość

post-19067-100005410 1272908580_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam też te podrabiane TDK D, które można było kupić w kioskach lub nawet na burkach... Nie mam niestety ich zdjęć, kupiłem ich kiedyś 10-pack przez pomyłkę (nie wiedziałem że to podróbki) i bardzo się rozczarowałem po rozfoliowaniu (same kasety podrapane jakby wyciągnięte ze strychu), taśmy jak później zauważyłem posklejane, zniekształcenia słyszalne przy około -3 dB. Także po włożeniu takiej do deck'a byłem załamany... :-(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.