Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Jak się chwalić to raz a dobrze:) Jakimś trafem stało się tak jak się stało że przemiły człowiek który sprzątał sobie dom segregował co idzie do śmieci a co do dalszego użytkowania stwierdził on zatem że te kilka pudełek zbędnego archaicznego nośnika ie będzie zabierało mu więcej cennego miejsca w jego cennych półkach , a jak że się ucieszył jak powiedziałem że mogę to zabrać miał zadowoloną minę chyba z tego powodu że nie chciało m się pakować tych wszystkich kaset na zdjęciu jest jedna trzecia wszystkiego kilkadziesiąt nagranych zadbanych maxell-i TDK itp

Są też rarytasy na skalę światową a jakże :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4738-100003846 1274208027_thumb.jpg

post-4738-100003847 1274208027_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

A to zapowiedziany rarytasik jak ktoś zaneguje że to nie rarytas proszę o uzasadnienie:)

Ukryta Zawartość

post-4738-100003844 1274208271_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Tu jest dobry numer!!!!

Facet sprzedaje kasetę wyprodukowaną w miejscowości Marki-Pustelnik.

Zobaczcie co mu wyszło :)

NOWA MARKA KASET!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mag - super kasety :-) tez miałem szczęście w życiu aż dwukrotnie - stałem się właścicielem bardzo dużej ilości kaset we folii ... nie byle jakich ....

a teraz znalezione w sieci - chyba nawet super okazja

TDK MA-XG 90 METAL POSITION TYPE IV

Item condition: New

Time left: 23h 59m 22s (19 May, 201021:45:53 BST)

Bid history: 0 bids[Refresh]

Starting bid: £1,400.00

Place bidPlace bid

Price: £2,381.60

METAL ALLOY CASSETTE EXTRA WIDE DYNAMIC RANGE..THOSE VIEWING THIS ADVERT WILL APPRECIATE THE RARITY OF THIS AUCTION.BRAND NEW MINT SEALED BOXES. TWELVE 5 PIECE PACKS PLUS TWO LOOSE SEALED TAPES. THE ABSOLUTE REFERENCE STANDARD! DON`T MISS OUT ON YOUR CHANCE TO BID. THIS AUCTION IS FOR 12 BOXES.TOTAL (62) CASSETTES! YOU CAN BUY BOXES INDIVIUALLY £184.00 EACH p+p FREE!

a teraz link do aukcji

Ukryta Zawartość

jednym słowem powodzenia .... :-)

post-24346-100003836 1274215907_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MAAAAG, szczęściarzuuuuuu!!!!

Aaaaaaa!!

A te kasetę Video Sound to nawet mam, ale w wersji białej. Jakość jest dramatyczna, strach to włożyć do magnetofonu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Video Sound... Sama nazwa jak dla mnie paradoksalna.

MAG,

Gratuluję łowów! Mało kto ma taki fart, że dostaje przypadkiem od sąsiada tyle rarytasów!!! W mało którym domu można znaleźć chociażby jedną taką zafoliowaną, a jest coraz mniej domów, w którym w ogóle są kasety :-( Wróciłem właśnie z bierzmowania kuzyna i został poruszony temat kaset VHS, ktoś powiedział, że wszystko poszło do śmieci, co za tym idzie, na pewno ten sam los spotkał kasety audio :-( A pomyślcie ilu ludzi może wyrzucać takie kasety jakie to zdobył MAG! Ale trzeba przyznać, to nazywa się pojawić w odpowiednim miejscu o odpowiedniej porze ;-)

No właśnie, jak słyszę o tym, że jedni dostają takie komplety pięknych kaset, a inni wyrzucają kasety całymi pudłami, to żal serce i d... ściska, szczególnie gdy pomyślę, że ktoś może właśnie wyrzuca do śmieci kasety jakie wielkim trudem (i czasem za niemałe pieniądze) po długim polowaniu kupuje się w końcu np. na Allegro. Wyobraźcie sobie - gdzieś tam na śmietniku ląduje teraz niebieski BASF Ferro Super I... a może i Vertex czy inne Suono albo MA-XG?

A a propos tej aukcji z TDK MA-XG - parę lat temu gdzieś w sieci znalazłem wypowiedź jakiegoś Amerykanina, który pisał, że on wszystko nagrywa na MA-XG (i miał ich co najmniej kilkaset), bo szkoda mu nagrywać dobrą muzykę na czymkolwiek gorszym... ;-)

A jak odnieśli byście się do opisu tej BASF CHrome II ?

Najlepiej sprzedawana kaseta w Europie (IEC II)

Bardzo niskie zniekształcenia dzięki jednolitym cząsteczkom

Wysoka jakość odtwarzania wysokich częstotliwości dzięki dobremu upakowaniu ,rozłożeniu cząsteczek Bardzo dobry kontakt między głowicą a filcem dociskającym precyzja samej obudowy potwierdzona niezależnymi instytucjami organizacjami w całej europie testowana w dobrym towarzystwie Chodzi zapewne o inne marki np AGFA itp) posiadamy również taśmy dla rynku profesjonalnego

Na odwrocie napis Nowa jakość

Zachwalali wszystko byle się sprzedawało nawet tutaj polityka reklamy opierała się na tym co dzieje się w Europie tak trochę się na nas wozili zresztą jak dotąd cały czas , w zasadzie na czym mogli oprzeć swoją reklamę przecież nie miel tu zbyt wielkiego rynku macierzystego

audiomagia.blogspot.com

Maciej,

Też słyszałem o tym Amerykaninie, może nawet pisałeś o tym kiedyś na forum. Ładnie chyba zabulił za te kasety, chciałbym zobaczyć jego zbiory... A teraz czarne myśli... Skoro kasety wymierają on mógł się tego pozbyć :-(

Myślę że w temacie

Ukryta Zawartość

post-4738-100003783 1274272067_thumb.jpg

post-4738-100003784 1274272067_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

MAG,

Ja myślę, że bardzo w temacie! :-)

Na okładce Stereo z 1984 w prawym dolnym rogu widać Magnę Metal. To jest dopiero rarytas! Niedawno widziałem jej zdjęcie na niemieckim forum, zrobiło furorę.

A oto na co dziś się skusiłem ;-) Przepraszam za jakość zdjęcia, ale takie było w aukcji i szkoda bo nie sposób odróżnić czy ktoreś z tych kaset to nie podróbki... Ale 10 zł za taki zestaw to jednak nie dużo ;-)

W których latach były produkowane te SONY HF i FN? Wydaje mi się, że pod koniec lat 80-tych tak samo jak ta TDK D po środku, jednak nie jestem tego pewien...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie, ja mam w swoich zbiorach kilka Sony HF i TDK D o różnym wystroju i dopiero teraz, po waszych opisach i porównaniach oryginał-podróbka doszedłem do wniosku, że to, co kupowałem w kiosku Ruchu w 1990 roku to były podróbki. Zresztą jakość taśmy też dużo mówi. Około 2000 roku kupiłem również w kiosku 2 kasety Sony UX-S w folii za 2,80 sztuka. Pani kioskarka była wyraźnie ucieszona, że się ich pozbywała. Czyżby nie znała ich wartości? Tym razem jednak nie była to podróbka.

Nie mam tyle szczęścia co MAG i potwierdzam to, co pisze Maciej, już kilka osób powiedziało mi, że zlikwidowało kasety i magnetofony. Ponieważ użyli czasu przeszłego, mogłem się domyślić, że nie przenieśli tego do przepastnej piwnicy czekając na fanów sprzętu z audiostereo...

Raz tylko znalazłem się we właściwym miejscu i o właściwej porze. Moja biblioteka publiczna wystawia na stolik książki, które przynoszą czytelnicy jako im niepotzebne. I parę miesięcy temu pośród podręczników do nauki języków obcych leżało 20 kaset Basf Ferro Extra I (małe okienka) z nagranymi lekcjami. Myślałem, że śnię. Swoją drogą, na tym forum tapeheads.net, o którym kiedyś wspomniałem ktoś publikuje zdjęcia swoich zbiorów, jest np zdjęcie ponad 100 Basf Metal Maxima 120. Ciekawe, czy ktoś to gromadzi dla satysfakcji, czy dla handlu (nie chodzi mi o ilość, wy też się możecie pochwalić dużymi zbiorami, tylko że zafoliowane i jednego rodzaju). Jakie są wasze zbiory jeśli chodzi o ten sam typ? U mnie max. to 7 zafoliowanych Maxell UD II CD. Ja bynajmniej mam zamiar tych Basfów z bioblioteki używać. Chyba, że się ktoś trafi z propozycją nie do odrzucenia ;)

Tysol

Jako umysł ścisły rzuciły mi się w oczy liczby pod Twoim nickiem.

Nie pozostało mi nic innego jak gorąco Cię powitać. Oto powód:

Teraz trochę statystyki. Przez 1710 dni napisałeś 19 postów. Z obliczeń wychodzi, że następny raz napiszesz 20 sierpnia. Czyli raz na kwartał. Oby nie!!!

Ale jakby co, to udanych wakacji.

Mowa jest srebrem a milczenie złotem. Kajam się Amper przed tobą i rozumiem podtekst. Ale jak nie mam nic interesującego do napisania, to po prostu nie piszę, stąd taka marna statystyka. Za to czytam dość często.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

P.S. To nie zdjęcie moich zbiorów, lecz ze wspomnianego tapeheads.net Mają też większe zbiory kaset ale ich zdjęcia przekraczają nasz dopuszczalny rozmiar pliku, a ja nie umiem tego zmniejszyć.

Ja. Mam kilkanaście sztuk. Najwyższe modele w folii, niektóre w plastikowych etui montażowe. Tak z sentymentu. Może kiedyś potnie się na węższe? Sam nie wiem. Kolekcjinuje za to kasetki mini dv. Są ładne i małe. Poza tym nie lubię kamer z twardym dyskiem i dysponuję jednym z ostatnich topowych modeli Sony. Kupiłem w okazyjnej cenie, zanim zaczęto wycofywać format, ale w momencie kiedy ten model nie miał już swojego następcy.

Chcę mieć zapas kaset, bo powoli się kończą, w przeciwieństwie do kamery, która ma się świetnie.

Widzieliście Panowie takie ładne kasety PROMO ?

Ukryta Zawartość

post-24346-100003604 1274425979_thumb.jpg

post-24346-100003605 1274425979_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marcins737, 21 Maj 2010, 00:34

>a czy ktoś zbiera kasety VHS tak jak CC ?

ja zbieram ale tylko uzywane bo czasem mozna dorwac ciekawe filmy lub programy raz byl nawet czyjs slub

Ja kasety VHS zbieram tylko do użytku, kupuję to co dzisiaj w sklepach, po prostu wolę oglądać z kasety niż płyty CD/DVD która się zacina lub przeskakuje i po wciśnięciu 'stop' trzeba szukać momentu na którym skończyło się oglądanie... To nie dla mnie ;-) Więc ściągam filmy i te lepsze nagrywam z CD/DVD na VHS.

Niebrzydki pakiecik BASF-ów do oddania. Zainteresowanych zapraszam na priva.

Ukryta Zawartość

post-19568-100003530 1274465714_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.