Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

^prawie nigdy, ale tdk 1982-1986 (male i srednie okno) od razu, pierwsza rzecz to etykieta, z ktora kaseta wyglada "kompletniej". dziewiczo goła jest wybrakowana, jakby wlasnie ktos cos stamtad zeskrobal ;]

Tak? I kto to mówi ?! :-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Witam. Właśnie kupiłem sobie nową płytkę i tak się zastanawiam, czy na jej okładce kaseta w tym walkmanie to złota TDK SA z lat 80 tych ?

http://www.discogs.com/viewimages?release=3578571

Jakbyś coś potrzebował z takiej muzyki daj znać na PW. Mam jedną z największych kolekcji w Polsce i kilkunastoletnie doświadczenie radiowe. Mimo że od lat słucham czegoś innego sentyment pozostał.

Czy ja dobrze zrozumiałem?

O tej kasecie mówicie, to tej Max niby nie widziałeś?

Ależ nie - tę mam (chociaż też tylko w folii, grrr..).

Tamta kaseta ma wyraźnie złoty pasek (jak model '87) a ta w czarnej folii ('85) ma pasek srebrny.

Jak rozumiem, musiały istnieć amerykańskie SA-X '87, te w beżowej folii z takim właśnie złotym paskiem jak w popularnej amerykańskiej SA'87.

Tamta kaseta ma wyraźnie złoty pasek (jak model '87) a ta w czarnej folii ('85) ma pasek srebrny.

Może to kwestia nasycenia kolorów na zdjęciu, poza tym ta którą pokazałem nie jest w czarnej folii i nie ma srebrnego paska, tylko satynowy złoty i produkowana była w USA

Może to kwestia nasycenia kolorów na zdjęciu, poza tym ta którą pokazałem nie jest w czarnej folii i nie ma srebrnego paska, tylko satynowy złoty i produkowana była w USA

Napisałem "czarna" umownie, folia istotnie jest ciemnobrązowa. A co do paska - położyłem obok siebie MA, SA'87 i rzeczoną SA-X. Wtedy widać wyraźnie, że naprawdę złoty pasek występuje w MA i SA, natomiast w SA-X na pewno złoty nie jest.

Użytkownik Hip Pop dnia 11.07.2012 - 19:09 napisał

Czy ja dobrze zrozumiałem?

O tej kasecie mówicie, to tej Max niby nie widziałeś?

Ależ nie - tę mam (chociaż też tylko w folii, grrr..).

He, he, w ten sposób Max ma pewnie setki kaset, których nigdy nie widział - co tylko pozornie wydaje się paradoksem! ;-)

A błyszczący pasek na SA-X jest lekko złotawy, podobnie jak AD-X. W AD i SA są po prostu srebrne, w AD-X i SA-X - lekko złotawe, a w MA - wyraźnie złoto-żółty, wpadający prawie w pomarańcz, minimalnie bardziej pomarańczowy w odcieniu niż nalepki na całą ściankę kasety europejskiej SA-X. Robi to wrażenie takiego „nachalnego, tandetnego” złota „na pokaz” - trochę jak złoty ząb. ;-)

Jakbyś coś potrzebował z takiej muzyki daj znać na PW. Mam jedną z największych kolekcji w Polsce i kilkunastoletnie doświadczenie radiowe. Mimo że od lat słucham czegoś innego sentyment pozostał.

^i tu pojawia sie pytanie, ktore mnie meczy co jakis czas: jak to sie stalo ze euro-dance przemianowano w polsce na "disco" a kluby ktore to serwowały byly i sa nadal "dyskotekami" - przeciez "disco" to zupelnie cos innego?

i musze rzucac tytulami czy nazwiskami, bo jak sypne znienacka ze "mam ochote na jakies disco" druga strona kojarzy to z dmc - ktory łobuziak aż tak namieszał na samym poczatku? (:

obok "zlotego" XL II najbardziej kiczowatą (cygańską) kaseta jaką widziałem jest ta wersja sa-x:

A dla mnie to jedna z najfajniejszych kaset, "pełna nalepka spełnia swoją rolę" sam pisałeś, że modelom "z wąskim paskiem" czegoś brakuje, no to masz ....nie trzeba nic już dolepiać, dodatkowo mamy tu zalepione boki na których są "szorstkie" paski dzięki którym pewniej trzymamy kasetę wkładając ją do magnetofonu. Nic tam nie jest dla picu kolego :-)

Poza tym o gustach lepiej nie dyskutować.

hipek, to o czym chcesz dyskutowac jesli nie o gustach?

zbyt wiele tego nie zostanie. wszystkie dane liczbowe zwiazane z glowicami, tasmami, elektroniką magnetofonu to material na 3-4 posty ;)

w przypadku kaset tdk 80% elementow jest dla picu - patrz ma-xg, sony smm etc

a estetyczna wg mnie była np. tdk A - czern, biel i czerwien w idealnych proporcjach.

i w zasadzie cały line-up 1979.

zlote sa-x'y pracuja u mnie jako dawcy znosnej obudowy dla chromowych emtecow. w odroznieniu do tdk z okresu 88-97 tasma idzie w nich srodkiem kasety

wiec mozna ja dawac kazdemu i wroca niezniszczone.

btw - tasma, ktorej nie moge pozyczyc to szmelc.

Dokładnie ;-)

A pasek w SA-X ma odcień złotawy i basta :-)

Stary jestem, wzrok już nie ten...

A co do SA i SA-X z pełną nalepką to zgadzam się z v12 - też nie lubię tych kaset. Za to złota XLII bardzo mi się podoba, bo jest przyjemnie matowa. Większy kłopot mam z błyszczącą UDII.

XLII ładna....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

rózne serie kaset doczekują sie swoistych nazw potocznych; te maxelle to dla mnie...

łeb robota ;)

font "epitaxial" nieźle kontrastuje z kwadraturą całości, ale "oczodoły" psuja mi całość.

7hfgkd64h.jpg

wybaczcie linka do foty z forum naszych "nieco zamożniejszych" sasiadow, ale nie mam takiej na stanie.

to jest projekt w ktorym nie moge sie do niczego przyczepic; choc wole tasme BHF to dla (mojego) oka ta jest przyjazniejsza.

To ładne, estetyczne kasety, ale kluczowe jest tu określenie "dla MOJEGO oka"...

W tej jarmarcznej, błyszczącej "elegancji" tych srebrnych i złotych TDKów i Maxelli z lat 80-tych jest jakaś magia.

mnie OSOBISCIE wszelkie "złotka", "sreberka" i inne błyskotki kojarza z drewnianymi "boczkami" - czyli źle, a dosadniej rzecz ujmując to ..."wysoce pretensjonalny kicz" ;)

nie mam lat 10 i nie stoja w kolejce w pewexie zebym na to umiał spojrzeć przyjaznym okiem ;)

uwielbiam przejrzysty, funkcjonalny design, więc paradoksalnie najbardziej podobaja mi się niskie modele dobrych marek.

nie pamietam brzydkiej HF czy HF-S az do zdaje sie roku 94, to samo wczesne EF zanim stały sie smietnikiem "na koncowki".

a sony XR?

cassettes_1_0.jpg

cassettes_1_0.jpg

pierwsza wygląda jak stodoła z zarwaną strzechą, druga wymyka sie jakiemukolwiek kometarzowi ;)

BASF TP był ohydny w konkretnym celu, a to?

Nigdy nie zastanawiałem się nad "pięknem" kaset magnetofonowych.

Znalazłem u siebie na razie 3 poniższe.

Ładne? Brzydkie? Takie sobie?

Ukryta Zawartość

post-20304-0-23593000-1342211567_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla mnie ukryte piękno tkwi w tych oto okazach.

Ukryta Zawartość

post-15808-0-31601500-1342281425_thumb.jpg

post-15808-0-54851800-1342281429_thumb.jpg

post-15808-0-23603300-1342281433_thumb.jpg

post-15808-0-76808400-1342281437_thumb.jpg

post-15808-0-79291800-1342281441_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

śliczny ten denonek.

i od razu pytanie - dx3 i dx4 to bylo polerowane fe2O3 czy mieszanina z kobaltem?

korci mnie zeby wyprobowac, ale na t-h i magnetofonie sa porownywane z XL Is i HFpro i cos mi mowi ze to jednak fe-co. tkos uzywal ich moze?

Czy ma ktoś zafoliowanego tego basfa, bo chciałbym zobaczyć, ewentualnie nabyć?

Ukryta Zawartość

Kiedyś już tu podsumowywaliśmy różne obudowy tej kasety Basfa. Ja mam cztery różne. Poza najpopularniejszym "małym oknem" mam tę z cytowanej aukcji (używaną, "duże okno") plus dwie zafoliowane: inną typu "duże okno" (z czarnymi bokami obudowy w miejscu naklejki) oraz taką dziwną z pełną nalepką i krawędziami obudowy w kratkę.

post-15808-0-76877600-1342290333_thumb.jpg

post-15808-0-33031500-1342290337_thumb.jpg

post-15808-0-83152200-1342290340_thumb.jpg

post-15808-0-92740100-1342290343_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no prosze - b2 to dosc rzadka seria LH-E w obudowie ICM - masz moze takiego odpakowanego zeby zrobic fotke wnetrza?

w tym modelu obudowy ladowaly najczesciej "watsony" i zdaje sie "universum" (a mzoe magna, nie pamietam)..

jest na agro troche tego, nowym trendem bowiem jest skupowanie zaoranych kolekcji "za jurka" i opylanie ich na sztuki za 6-12 PLN.

nadwislańska pomysłowosc wciąż zadziwia, tylko niestety czesto widuje kasety pobazgrane po niemiecku a w opisie stwierdzenie ze "nagrana raz na takim a takim modelu" - kupiłbym dla obudowy, na pamiątke, jako ciekawostke, "bo tak", ale od oszutsta nie kupie NICzego.

no prosze - b2 to dosc rzadka seria LH-E w obudowie ICM - masz moze takiego odpakowanego zeby zrobic fotke wnetrza?

w tym modelu obudowy ladowaly najczesciej "watsony" i zdaje sie "universum" (a mzoe magna, nie pamietam)..

A tak, zupełnie zapomniałem, że doskonale znam tę obudowę! Mam w takiej samej kasety ICM, Universum, Watson, Pfeifer i Daimon. Otwartego Basfa niestety jeszcze nie mam.

a masz może jakiekolwiek kasety w obudowie ICM turbo?

audiphon.jpg

to byl dopiero przelom, TDK za podobny design i zbedne materialy kasowało 15 razy tyle ;)

a budżetowa odpowiedź agfy (**-xs) nadeszła 12 lat pozniej..

A propos różnych nośników - cytat z instrukcji obsługi przenośnego radiomagnetofonu z CD:

"W przypadku ponownego nagrywania na taśmach chromowych może się zdarzyć, że pierwsze nagranie zostanie usunięte tylko częściowo. Z tego powodu zaleca się nagrywanie tylko na nowych kasetach z taśmą chromową. Lepszą jakość odtwarzania uzyskuje się w przypadku taśm z płytkami ferrytowymi."

akurat z "rozhustaniem" chromu nie powinno być problemów chyba ze ktos pogiał tasme i nie mozna jej plasko przeciagnac przez glowice..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chodzi o to, że w radiomagnetofonie nie dostosowanym do nagrywania na chromie prąd kasowania może nie być wystarczający do skasowania nagrania. Tym bardziej występuje to na taśmach metalowych.

w philipsie na 100% siedzi basf a w daimonie? sprawdzales moze?

Na dokładne sprawdzenie jestem za słaby wiedzowo i sprzętowo ale, bazując na badaniu organoleptycznym, to na pewno ta sama taśma (choć tylko na wkładce Philipsa jest mowa o CrO2).

Ukryta Zawartość

post-15808-0-63496100-1342360719_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.