Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Discomaniac,

Dla ścisłości terminologicznej: KX-9010 nie ma wskaźników VU (które pokazują wartości uśrednione), tylko wskaźniki wartości szczytowej (peak), tyle, że wyskalowane wg "zera Philipsa", zwanego też "zerem VU". Ale "wskaźnik VU" i "wskaźnik wyskalowany wg zera VU" to nie to samo!

Maćku, to Ty jesteś dla mnie szczerym autorytetem a nie odwrotnie więc z pewnością się nie mylisz i przyjmuję Twoją poprawkę z pokorą. Ja tylko kocham kasety i zadziwiająco często ich słucham. Ale rodzina jakoś to rozumie;-) Na szczęście! Pozdrawiam serdecznie.

nie mogę patrzeć jak się męczycie,

A kto tu się męczy? Tutaj ludzie bawią się swoją pasją. Nadęcie i branie wszystkiego bardzo serio jest niepoważne :)

zeby sie bawic w tasme analogowa trzeba przesiedziec pare lat (w skupieniu) przed szybkim i dokladnym analizatorem widma

To byłbym strasznie poważnym, dużo starszym i znerwicowanym człowiekiem :)

Mi do zabawy w tasiemki wystarczy kupno kasety, patrzenie, jak szpulki kręcą się w magnetofonie, słuchanie ulubionej muzyki i to chyba wszystko.

jezeli ktos chce zrównowazyc dane o srednicy czasteczki, grubosci warstwy magnetycznej i spektrum audio jakimis ogolnikami znalezionymi wmanualu to niech uprzedza o swoim "wyksztalceniu" innych zainteresowanych zanim cokolwiek napisze.

Żadne wykształcenie, czy jego brak nie przeszkadza/nie pomaga w nabyciu umiejetności dobrego/niewłaściwego sposobu nagrywania na kasetę. To jest zbyt prosta czynność :)

dalej radźcie sobie sami.

Ale z czym, bo ja nie wiem o co comman? Bo jeżeli chodzi o mnie, to ze swoim hobby radzę sobie doskonale od wielu, wielu lat :)

Discomaniac,

Absolutnie nie zamierzałem sprowokować Twoich wyrazów pokory.

I absolutnie nie jestem autorytetem. Wiem to i owo, ale są tu inni, którzy wiedzą dużo więcej!

na calym spektrum 20 - 20000 Hz jest tylko jedna czestotliwosc ktora pozwoli sie zapisac na takim poziomie - i jest to z reguly cos w okolicach 315-400 Hz .

wezcie sobie fale kwadratową i nagrajcie przy +8 tony: 50 Hz, 100 Hz , 5000Hz, 16000Hz - miłego słuchania rezultatów.

Ja i pozostali koledzy (przepraszam, jeżeli kogoś uraziłem uzurpując sobie prawo zabrania głosu w Waszym imieniu) nagrywamy sygnały muzyczne (utwory, piosenki, całe płyty itd.) w pełnym spektrum częstotliwości akustycznej. Tu chyba nikt nie nagrywa pojedynczych czestotliwości, czy też wybranych zakresów pasma w celu słuchania czegoś takiego?

Dlatego też podawane przez producentów magnetofonów wartości do nagrywania są pewną wyciaganą średnią, ale sprawdza się to znakomicie!

Po co nagrywać fale kwadratowe, prostokątne, czy o przebiegu stałym (niesinusoidalnym)? Żeby popalić sobie przetworniki w zestawach głośnikowych? Kolega z pracy pożyczył mi dzisiaj 80 płyt winylowych (wszystkie ze złotej epoki analogu) i ja wolę to nagrywać. Będę miał zajęcie (i ogromną frajdę) przynajmniej na miesiąc.

Dlatego też podawane przez producentów magnetofonów wartości do nagrywania są pewną wyciaganą średnią,

^pierwsze (i jedyne) skojarzenie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tak samo noise floor tasm Tdk sa,sa-x,sa-xs nie bierze pod uwage delta noise'u ktorego przybywa okolo 1,6 dB rocznie, wiec jak sobie ktos odwija 30letnią sa-x, to śliczną wkładeczke z parametrami może sobie od razu oprawić w rameczkę.

Mam nagrane starsze niż 30-letnie (m.inn. sa-x z 1979 r.- odfoliowana i nagrana pół roku temu) i chodzi rewelacyjnie. Nie wnikam, co jej przybyło (oprócz lat, uroku i wartości oczywiście), a czego ubyło, tylko słyszę jak świetnie brzmi. I nie tylko ona.

sa-x 1979 to pierwsza i zdecydowanie najgorsza odslona tej tasmy - zapomnij o szumie, posluchaj rekordowego w historii MC print-thru.

z problemem przekopiowania walczyli kilkanaście lat, ale od tej serii było juz w miarę nieźle:

image2109.jpg

przyznac sie - czyj ten jajcarski alias?

Nie wnikam, co jej przybyło (oprócz lat, uroku i wartości oczywiście), a czego ubyło, tylko słyszę jak świetnie brzmi.

^przeuroczy ten aukcyjny żargon ;)

te własciwosci mają już swoje nazwy:

drop-out, rub-off, print-thru i delta noise.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Discomaniac,

Absolutnie nie zamierzałem sprowokować Twoich wyrazów pokory.

I absolutnie nie jestem autorytetem. Wiem to i owo, ale są tu inni, którzy wiedzą dużo więcej!

Maćku, wiemy że jesteś skromny. Dla mnie jesteś, podobnie jak kilku innych kolegów w tym wątku. W tematach magnetofonowo-kasetowych jest też spokojna rzeczowa dyskusja którą bardzo sobie cenię.

Jeżeli wysterujesz taśmę dużo powyżej zera, nagrywając z dbx lub Dolby C, ryzykujesz, że w obszarze wysokich tonów przekroczysz MOL, a nawet nasycisz taśmę, co skutkuje znaczącym wzrostem zniekształceń i silną kompresją, a to ma już kluczowy wpływ na działanie ekspandera przy odczycie i fałszowanie dynamiki.

Nie masz racji. Układ dolby ma zastosowany specjalny układ zapobiegający nasyceniu taśmy, dlatego z dolby możesz nagrywać znacznie głośniej niż bez. Szczególnie dotyczy to dolby C.

Co nie zmienia faktu, że z Dolby słuchać się nie da.

Widzę nie wszyscy rozumieją jak działa Dolby, w teorii jest to naprawdę super wynalazek ale rzeczywistość mocno rozczarowuje.

Nie masz racji. Układ dolby ma zastosowany specjalny układ zapobiegający nasyceniu taśmy, dlatego z dolby możesz nagrywać znacznie głośniej niż bez. Szczególnie dotyczy to dolby C.

Widzę nie wszyscy rozumieją jak działa Dolby, w teorii jest to naprawdę super wynalazek ale rzeczywistość mocno rozczarowuje.

Możesz wyjaśnić, jak działa ten "specjalny układ"? Czy chodzi Ci o HX Pro, czy o coś bardziej tajemnego?

Możesz wyjaśnić, jak działa ten "specjalny układ"? Czy chodzi Ci o HX Pro, czy o coś bardziej tajemnego?

Forecast po co zaraz tak o tajemnicach?

Żadna tajemnica. Podstawowy błąd jaki stosujesz w swoim myśleniu, to zakładasz stały stosunek kompresji/ekspansji nagrywanego materiału. Tak nie jest Dolby działa w sposób dynamiczny. Sygnały silne nie są poddawane ekspansji - pozostają niezmienione. Punktem wyjścia było założenie, że głośne sygnały maskują szum i nie ma potrzeby by układ działał. Inaczej sprawa ma się z sygnałami słabymi, wtedy układ zaczyna działać.

Istotą działania dolby B jest filtr o zmiennym punkcie uchwytu od 300 aż do 20 000Hz w j. angielskim określa to się jako "sliding compresion-expansion band".

W przypadku Dolby C mamy dwa wydzielone filtry o dynamicznie zmiennym punkcie pracy i innej charakterystyce.

Dodatkowo częstotliwości powyżej 10 kHz są wyciszane (filtrem) a przy odczycie wzmacniane do oryginalnego poziomu - nazywa się to Spectral Skewing i ma dwa cele - ochronę prze saturacją taśmy oraz zmniejszenie na wrażliwości na błędy w dekodowaniu (mniej wysokich częstotliwości- mniejszy błąd

to tak skrótowo jakby ktoś chciał więcej się dowiedzieć to mogę rozwinąć.

Układ dolby ma zastosowany specjalny układ zapobiegający nasyceniu taśmy, dlatego z dolby możesz nagrywać znacznie głośniej niż bez. Szczególnie dotyczy to dolby C.

^albo nie rozumiesz slowa "fakt", albo nigdy nie miales sprawnego magnetofonu;

albo i jedno i drugie + fatalny angielski, specyfikacja dolby była wklejana dobre 3-4 razy i dalej takie kretynstwa leca w tym samym temacie..

..albo ludzie wkurwiaja cie jeszcze bardziej niż mnie i celowo robisz im papke z mozgu - twojego posta dot. poziomu szumow tasm typu IVgo do dzisiaj mam w top-3 najglupszych rzeczy jakie przeczytalem w kwesii zapisu przy 4,76 cm/s.

^albo nie rozumiesz slowa "fakt", albo nigdy nie miales sprawnego magnetofonu;

albo i jedno i drugie + fatalny angielski, specyfikacja dolby była wklejana dobre 3-4 razy i dalej takie kretynstwa leca w tym samym temacie..

v12, zdaje się, że nie masz pojęcia o Dolby poza "wklejaniem".

Masz coś do powiedzenia to wyraź to w sposób cywilizowany.

A jak nie, to nie wpychaj się tu z lansem swojej osoby. Cienki jesteś w tym co piszesz. pojęcia nie masz.

no i znowu się zaczyna.

Panowie, czy w dziale "magnetofony" nie chcą już Was czytać ?

No właśnie, przestańmy już trollować w tym wątku o ślicznych kasetach do oglądania. W końcu dopóki są w folii, nie da się na nich niczego nagrać, a tym bardziej nasycić.

Niech tak pozostanie, że jedni lubią układy NR, a inni nie lubią z dowolnych przyczyn. Niech jedni drugich, a drudzy pierwszych nie przekonują usilnie, że są w głębokim błędzie, bo to i tak nie ma wpływu na szybkość obrotów Ziemi.

Ktoś ma jakąś nową kasetę do pokazania? Ja niestety nie mam żadnej zafoliowanej...

No właśnie, przestańmy już trollować w tym wątku o ślicznych kasetach do oglądania. W końcu dopóki są w folii, nie da się na nich niczego nagrać, a tym bardziej nasycić.

Jak nie ma nikt aktualnie nic fajnego z kaset do pokazania (i wcale nie muszą być zafoliowane, wręcz przeciwnie, bez folii więcej widać) to można o czymś pogadać na luzie, ale niech to jest merytoryczny przekaz jaki uprawia np MaciejLK a nie ironia, przechwałki, kto komu bardziej dowali, staje niektórym od tego czy jak ? :-) Hehe, sorry, ale już po prostu nie mogłem :-)

A jak nie, to nie wpychaj się tu z lansem swojej osoby. Cienki jesteś w tym co piszesz. pojęcia nie masz.

^producenci sprzetu,i uwaga - producenci nosnikow (ktorzy czynnie brali udzial w opracowaniu tych systemów) masteringowcy, szefowie wytworni i na koncu sami artysci naciskali na wprowadzenie czegos co nie działa -

ale jest w polsce gosc ktory nie dosc, ze odkryl na nowo kolo, to jeszcze twierdzi ze nie jest okrągłe ;)

a tasma metalowa szumi ciszej niz chrom.. przyćmiłes Dar'a.

4 bramki szwedów w koncowce meczu z niemcami to przy tym pryszcz.

dopoki nie bedzie tu opcji "ignoruj" to forum nie nadaje sie do uzycia.

To jest piękne!

Ale uwaga

Nie dla ludzi o słabych nerwach :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kto komu bardziej dowali, staje niektórym od tego czy jak ? :-)

^są ludzie jak MaciejLK czy nieodżałowany Korwin, z ktorymi można wymienić spostrzezenia i isc spać będać o tych kilka bajtów mądrzejszym;

ale na jednego zorientowanego w temacie rozmówcę przypada dziesieciu tłuków nawet nie udających, że próbuja cos zrozumieć.

dla mnie największym chamstwem jest celowe szerzenie dezinformacji (a przez to amrnowanie bezcennego czasu innych ludzi) - dla wiekszosci z was to jest niestety norma, grunt zeby zachowywac pozory przy pomocy stonowanego słownictwa.

dlatego z czystym sumieniem p******ę to definitywnie ;)

(p.s. znalazłem opcję ignoruj - nie tam gdzie moznaby sie jej spodziewac, ale ...jest)

To jest piękne!

Ale uwaga

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie wróciłem z ostrego dyżuru na pogotowiu.

Celem, ekhm, zmiany tematu: patrzcie, co zdobyłem.

Kaseta pancerna do zapisu danych cenniejszych niż złoto. Całość, dzięki metalowej konstrukcji, jest wyraźnie cięższa niż MA-R. Mimo to kaseta sprawia wrażenie wykonanej, hmm, nieco tandetnie. Rozkręcę ją w wolnej chwili.

post-15808-0-27276400-1351044548_thumb.jpg

post-15808-0-10105700-1351044551_thumb.jpg

post-15808-0-09306400-1351044554_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest piękne!

Ale uwaga

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gratuluję "trafienia" - za "darmo" takie "kąski" - gość chyba nie wiedział, co sprzedaje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gratuluję "trafienia" - za "darmo" takie "kąski" - gość chyba nie wiedział, co sprzedaje

Heh, chciałbym być tym szczęściarzem, ustrzelił ktoś inny, ja tylko pokazałem.

Heh, chciałbym być tym szczęściarzem, ustrzelił ktoś inny, ja tylko pokazałem.

To jest piękne!

Ale uwaga

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tu wprost przeciwnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

a tu wprost przeciwnie

Ukryta Zawartość

Ale jest dobra wiadomość dla chcących kupić w większej długości. Okazja za połowę ceny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale jest dobra wiadomość dla chcących kupić w większej długości. Okazja za połowę ceny.

Ukryta Zawartość

dlaczego te kasety są wystawiane za takie pieniądze?

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

dlaczego te kasety są wystawiane za takie pieniądze?

Bo szukają jeleni.Owszem są to kasety bardzo dobre, dość trudne do kupienia ale znowu nie takie białe kruki. Jakoś się tak utarło, że one muszą być drogie i każdy kto je wystawia wali cenę z kosmosu, a już ta firma z Berlina to w szczególności.

Te superkasety (MA-XG, Sony Metal Master, That's Suono, Maxell Vertex) kosztowały w sklepach mniej więcej cztery razy tyle co dobry "zwykły" metal. Pamiętam, jeszcze w latach 90-tych u nas można było kupić np. MA-XG czy Sony Metal Master po ok. 40-50 zł, podczas gdy zwykły metal (np. MA) kosztował ok. 7 zł.

Oczywiście można sobie zadawać pytanie, czy MA-XG jest cztery razy lepsza od MA, od której była cztery razy droższa... ;-)

Oczywiście można sobie zadawać pytanie, czy MA-XG jest cztery razy lepsza od MA, od której była cztery razy droższa... ;-)

Macieju

To w takim razie ile można zapłacić za tą

Ukryta Zawartość

aby nie przepłacić czy 200-300zł to kwota do przyjęcia?

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.