Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Dla fanów korporacji Hitachi, seria "lodów" ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Amphion Creon 2 | Muarah MU-4 EVO | Wadia 321 decoding computer | CEC DX71

Obniżysz drastycznie wartość tego Angroma? ;-)

Bardzo chętnie bym obniżył, ale wolny rynek jest nieubłagany.

Musimy poczekać aż ktoś znajdzie karton pełen Angromów.

Amphion Creon 2 | Muarah MU-4 EVO | Wadia 321 decoding computer | CEC DX71

Ja, niestety, nie potrafię "myśleć ekonomicznie", i większość kupionych drogich kaset zafoliowanych rozpakowałem, nawet niekoniecznie do nagrania, ale do obejrzenia. Paroma ruchami obniżyłem wartość każdej z nich mniej więcej do 1/5 zapłaconej sumy... Z takim Ångromem też bym nie wytrzymał, nawet gdybym miał obniżyć w ten sposób jego wartość z 670 do 70 zł.

Ja, niestety, nie potrafię "myśleć ekonomicznie"

Ekonomia ekonomią, rozpakować można zawsze (i czasem ta możliwość wystarcza) a posiadać zafoliowaną - "bezcenne" :-)

Najlepiej mieć dwie, wtedy łatwiej jest rozpakować nawet jeżeli obniżymy jej wartość za to doznania - "bezcenne" :-)

To wszystko jest bardzo względne. Teraz wydaje nam się, że magnetofon za 750 to szaleństwo, a pozwolę sobie tylko przytoczyć kilka cen Pioneera z ok. 96 roku:

CT-S830S - 2525,-

CT-S740S - 2125,-

CT-S550S - 1345,-

CT-S450S - 935,-

CT-S250 - 735,-

Ówczesne 750 zł miało inną wartość niż obecnie, a mimo to nikt nie mówił, że to szalone ceny - po prostu, kto miał i mógł, to kupował.

W 99 roku kupiłem w komisie RTV Techniksa RS-BX727 za 490 zł., i wtedy wcale nie była to cena wygórowana.

Ale TDK MA-XG w sklepie kosztował wtedy jakieś 35-40 zł i można je było normalnie kupić. I była to bardzo wysoka cena, bo przeciętny metal kosztował 5-7 zł.

Doskonale to pamiętam bo akurat od roku 94-95 zacząłem pracę w sklepie RTV, miedzy innymi zamawiałem wtedy kasety z hurtowni na sklep, wtedy udało mi się jeszcze kilka sztuk ma-xg zdobyć po 30zł za 60-tki i 38zł za 90-tki, jak szef zobaczył jakie kasety przyszły to mi wtedy powiedział tak - kolego, jak te kasety się nie sprzedadzą to pamiętaj - odliczam ci od wypłaty hehe :-), zarabiałem wtedy "na nowe" 650-750zł, ceny zwykłych kaset kształtowały się na poziomie 2.5zł za EF - 6zł za UX, XLII-S , 9zł metal XR a ma-xg wystawiona po kosztach i tak mocno odstawała, i wyobraźcie sobie, że te ma-xg a było ich tylko kilka, leżały na półce dobre 5 lat, mało kto reflektował.

Wtedy też nabyłem Technicsa RS-BX 828 i SL-PS 900 zupełnie nowe, miałem fart bo ta linia wyszła już z produkcji, ludzie woleli te zaokrąglone, a ja się cieszyłem, że udało mi się kupić te stare jeszcze, mam je do dziś, są nadal jak nowe.

Pamiętam, że wtedy w zamian za te dwa "klocki" 4 miesiące bez wypłaty chodziłem - nie żałuję.

Zatem, co to dzisiaj 750zł za fajny magnetofon :-)

No jasne, dwa Ångromy po 670 za sztukę = 1340.... ;-) faktycznie "bezcenne"!

Widać, nie zrozumiałeś :-)

Uczepiłeś się ceny, a ja mówię tylko o rozfoliowywaniu takich rzadkich kaset, nie każdy musi zapłacić 670zł za rzadką kasetę.

Zrozumiałem, zrozumiałem! ;-)

Po prostu chodziło mi o to, że aby mieć tę "bezcenną" przyjemność odfoliowania takiego Ångroma, a jednocześnie zachować taką kasetę zafoliowaną, trzeba by było wydać 1340 zł... ;-) więc jest to naprawdę (bez)cenne!

Fajnie byłoby móc sobie zrobić taką przyjemność, żeby mieć dwa egzemplarze, w tym jeden do rozfoliowania, ale to mało realne finansowo, nie mówiąc już o możliwości zakupu każdej takiej rzadkiej kasety w dwóch egzemplarzach.

Jak już jesteśmy przy Angromach, to przeglądając moje stare katalogi technicsa znalazłem fajną stronkę, nie wiem czy już było, ale od przybytku głowa nie boli - prawda?:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jeszcze i ja się pochwalę swoim Angromem, typ II HG90, dostałem go od kumpla, jest oczywiście używany. Wklejam kilka fotek :)

Ukryta Zawartość

post-19267-0-82669000-1353927902_thumb.jpg

post-19267-0-91715000-1353927921_thumb.jpg

post-19267-0-10697100-1353927932_thumb.jpg

post-19267-0-43557000-1353927940_thumb.jpg

post-19267-0-10788400-1353927971_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ånga, jak sprawdziłem w słowniku, to po szwedzku para, więc pewnie stąd nazwa - chodzi o tę naparowaną zewnętrzną warstwę krystalicznych cząsteczek magnetycznych.

ech, nie ma to jak sobie rozfoliować parę kaset przy niedzieli!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajnie wygląda ten Memorex...

No, to jedna z ciekawszych dizajnersko kaset. Obudowa z drugiej strony nie ma żadnego nadruku. Materiałem magnetycznym jest "accicular ferrite".

Ukryta Zawartość

Niezwykłe są też szpulki - asymetryczne względem stron. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałem.

post-15808-0-42037300-1353947218_thumb.jpg

post-15808-0-97679000-1353947221_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

raz widziałem kiedyś TDK D w takiej kasecie, tylko zewnetrzna czesc była matowo-przezroczysta a wewnetrzny prostokąt gładki. czy pan sowa ma gdzieś taką?

w miedzyczasie fotka od sąsiadów:

cassettes_1_0.jpg

^mialem taka w ręku raz jeden, ale kolor taśmy mnie wystraszył. jak teraz na nią patrzę to odnoszę wrażenie że szanse na papier ścierny jak i na bardzo ciekawe koreańskie ferro są.. 50/50.

sama kaseta wygląda jak remix sony HF ;)

jedna rzecz odnośnie szpulek " z kołeczkiem" - to ma sens tylko jesli taśma jest dokładnie przycięta, jeżeli wystaje (tak jak w memorexie) -odznaczy sie mocno na kilkudziesięciu początkowych zwojach, które lepiej zostawic puste.

ech, nie ma to jak sobie rozfoliować parę kaset przy niedzieli!

Ech, a co ja mam powiedzieć, od wczoraj foliuje kasety i kiepsko mi to idzie, masz zdecydowanie łatwiejsze zajęcie.

zazdroszczę..

-)))

Faktycznie bardzo ciekawy ten Memorex. Podoba mi się też japońska AD 54. Zazwyczaj jednak to co nie oklepane, to się podoba.

Zgodnie z tym co wspomina v12 odkąd sięgam pamięcią, miałem zawsze taki nawyk, że nigdy nie rozpoczynałem nagrywania zanim nie zeszło pierwszych 10 sekund taśmy. Ot taki nawyk i chyba całkiem korzystny jak się okazuje.

w miedzyczasie fotka od sąsiadów:

V12, mam nieodparte wrażenie, że to jest podróba. I jeśli mnie pamięć nie myli, to miałem nawet to kiedyś w rękach.

Ja dzisiaj znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta Basicline XM-1 wydaje się być identyczna z Samsungiem XM-1.

A takie podrabiane TDK D w obudowach podobnych do tego Memorexa (tylko przezroczystych), można było u nas kupić ok. 94-95 roku - było ich sporo. Sama kaseta jest wykonana dość porządnie, ale taśma jest raczej marna.

raz widziałem kiedyś TDK D w takiej kasecie, tylko zewnetrzna czesc była matowo-przezroczysta a wewnetrzny prostokąt gładki. czy pan sowa ma gdzieś taką?

Och, dajże spokój, ja tu już dawno publicznie podałem swoje nicki do allegro i eBaya więc nie ma co się ekscytować, tym bardziej że awatar mam identyczny z tutejszym. pan sowa nie ma niestety tej TDK D.

A rolek z kółeczkiem też nie lubię. Aż dziwne, że kaseta typu "Studio" ma tak fatalne rozwiązanie.

Mam za to foto czegoś takiego. Jakby podobne.

Ja dzisiaj znalazłem coś takiego:

He, mam wkładkę do tej Basicline, niestety nie mam kasety :-) A wkładka i kaseta istotnie identyczna z Samsungiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.