Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

O to samo czyli... o rozwiązanie zagadki nie mającej żadnego pożytku dla postronnych.

GM

A to tu Cię boli! Teraz wszystko jasne! Jesteś aż tak stuprocentowym pragmatykiem, że dla Ciebie wszystko musi koniecznie mieć pożytek dla osób postronnych?

Już nie wolno niczego napisać dla przyjemności, dla żartu, czy choćby żeby się czymś pochwalić?

Fora internetowe nie służą wyłącznie bezpośredniemu "pożytkowi dla postronnych" - tak może było 20 lat temu, ale czasy zmieniają się!

MAG

Ja bym nie reagował, daj sobie spokój.

kasetki to That's Suono

A więc niezainteresowany zagadką GM był tak zainteresowany , że wtopił swe wielkie ślepia w monitor i zobaczył przez chwilę (za krótką) i nie zanotował i tu był błąd.

Dla uspokojenia nie są to sławne Stilony GMarka tylko zwykłe tanie plastikowo-metalowe

Fora internetowe nie służą wyłącznie bezpośredniemu "pożytkowi dla postronnych" - tak może było 20 lat temu, ale czasy zmieniają się!

Lepiej bym tego Maćku nie ujął dziękuje;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

"margo" ;)

wracajac do basfa - fabryki tasm/kaset w hiszpanii czy filipinach nie bylo nawet w planach.

a megadium owszem - na samym poczatku bylo i jedno i dwuwarstwowe - kaseta wklejona przez MLK to faktyczny rzadzioch ;)

A takie coś widzieli koledzy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Nie wiem czy zauważyliście ale właśnie minęliśmy 10,000tys wpisów!!!!

No to na zdrowie:)

MAG, a co w tym pudełku?

w tym z Tandberga Maćku?

Tandbergowe kasety

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

A to tu Cię boli! Teraz wszystko jasne! Jesteś aż tak stuprocentowym pragmatykiem, że dla Ciebie wszystko musi koniecznie mieć pożytek dla osób postronnych?

Już nie wolno niczego napisać dla przyjemności, dla żartu, czy choćby żeby się czymś pochwalić?

Zgadzam się w 100%. Oczywiście, że wolno. Czasy się zmieniają i dla niektórych fora są jedynie miejscem do chwalenia się, lansowania i popisywania stanem posiadania. A ponieważ oni mogą się popisywać, lansować, chwalić, itepe, to ja mogę wyrażać swój zdecydowany sprzeciw i negację. W tym samym miejscu, w którym oni się jak wyżej.

GM

Fakt, że w pudełku kaset Tandberga są kasety Tandberga nie jest dla mnie wielkim zaskoczeniem ;-), ale czy można zobaczyć samą kasetę?

Jutro wrzucę fotki , to są moim zdaniem taśmy maxella ale sami zobaczycie co tam siedzi w środku

audiomagia.blogspot.com

a megadium owszem - na samym poczatku bylo i jedno i dwuwarstwowe - kaseta wklejona przez MLK to faktyczny rzadzioch ;)

Patrz, nawet nie wiedziałem, że mam takie rarytasy - mam trzy jedne i trzy drugie. Natomiast z nowszych serii mam tylko jedną sztukę FM z serii "LCD" i tylko jedną z serii "Fantastic Sound" - jakoś niełatwo było je kupić.

Nie, jedne i drugie były zarówno 60 jak i 90 - z obu typów mam po dwie 90 i po jednej 60.

Obejrzałem je dokładnie, i wszystkie w ten sam sposób różnią się tymi kreseczkami skali (te dwuwarstwowe mają większe kreseczki przy szpulkach, a te jednowarstwowe nie mają tych kreseczek).

zaraz wrzucę foty zauważyłem małe różnice?

1. Inne śruby

2. Kreski na podziałce?

3.Takie same wkładki

.

Jest możliwe że mam inną wkładkę?

Ukryta Zawartość

post-4738-0-98410600-1354741188_thumb.jpg

post-4738-0-33277000-1354741199_thumb.jpg

post-4738-0-31082200-1354741210_thumb.jpg

post-4738-0-64748800-1354741315_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

A proszę uprzejmie - skan dwóch bardzo podobnych wkładek. Kasety wydają się być identyczne, ale wkładki są różne - minimalnie różne. Jedna należy do serii w której "ramki" (w tym przypadku niebieskie) biegły dookoła, a w drugiej nie są to pełne ramki, tylko kreski w miejscach załamania wkładki. Podobnie było z szatą graficzną innych wersji - Ferro Extra, Chrome Extra, itd.

Gdy przeczytałem ciekawe wywody kolegów na temat podwójnego Megadium, postanowiłem sprawdzić czy nie mam w swoich zbiorach takiego Basfa.

Znalazłem jedną Ferro Maxima I 90 z dodatkowymi kreseczkami (pozostałe trzy nie mają) a przy okazji dokładniej obejrzałem Chrome Maxima II .

Też ma niebieskie ramki dookoła i zerowe kreseczki, oraz napis :Technology with two layers of microfine Chromium dioxide... .

Niestety nie mam takiej bez pełnej ramki i kreseczek.

Może taką Maćku masz dla porównania ?

PS: Mógłbyś mi wysłać na PW Maćku skan całej wkładki Ferro Maxima I 90 z dodatkowymi kreseczkami ?

Ukryta Zawartość

post-26690-0-19694900-1354741574_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystkie moje Chrome Maxima z tej serii są takie same jak ta Twoja.

Proszę - wkładki Ferro Maxima. Akurat przypadkiem złapałem z półki 60 i 90.

Generalnie rzecz biorąc, gdy przeglądam moje półki z BASFami, nie mogę dojść do ładu z kasetami pozornie z tej samej serii, bo zarówno kasety jak i wkładki różnią się rozmaitymi większymi i mniejszymi szczegółami. Trudno się w tym połapać.

Poza tym, mam mnóstwo kaset z drugiej ręki, więc nie zawsze mogę mieć pewność, że ktoś czegoś nie poprzekładał, i że na pewno kaseta zgadza się z wkładką i pudełkiem.

Aha, chodziło CI o 90 "dual layer"... za chwilę!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Maćku proszę o zdjęcie Twoich kaset które pokazuje kończącą się rozbiegówkę , mam pewną teorię na ten temat:)

Znalazłem też przy okazji kilka różnych Basf maxima II z double layer

audiomagia.blogspot.com

O co konkretnie Ci chodzi? Nie bardzo mam teraz czas na zdjęcia...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

No fakt, na taśmie klejącej są różne cyferki. Nigdy nie dopatrzyłem się żadnej prawidłowości. Moje cztery Chrome Maximy z tej serii mają cyfry 2, 9, 10 i 12... Nie wiem, co z tego wynika. Ferro Maximy mają różne cyferki - 2, 5, 6, 9, 11...

Czasy się zmieniają i dla niektórych fora są jedynie miejscem do chwalenia się, lansowania i popisywania stanem posiadania.

Popisywanie się stanem posiadanej wiedzy na temat magnetofonów, kaset czy stanem samych kaset , co za różnica?! Ważne, żeby to robić ze smakiem, temat dotyczy ślicznych kaset, lepiej więc oglądać czyjeś ładne kasety niż czytać przemądrzałe posty zarozumiałych....leśnych dziadków :-)

i twoim zdaniem gapienie sie na foliowe fotki daje takie same korzysci jak zdobywanie informacji (skądinąd niezbyt powszechnych)?

rozumiem ze to głos w imieniu kolekcjonerów, a nie uzytkowników.

Jeśli to komuś sprawia przyjemność, to czemu mu jej odmawiać?

Czy jeśli ktoś lubi na coś (lub kogoś) patrzeć, to znaczy, że coś z nim nie w porządku?

Są takie miejsca (muzea, galerie, kina, teatry, zabytki), dokąd ludzie przychodzą i jeszcze płacą, żeby się na coś pogapić - czy to źle?

i twoim zdaniem gapienie sie na foliowe fotki daje takie same korzysci jak zdobywanie informacji (skądinąd niezbyt powszechnych)?

rozumiem ze to głos w imieniu kolekcjonerów, a nie uzytkowników.

W tym temacie tak, i wcale nie muszą być zafoliowane.

Uważam, że ten wątek powinien zostać rozbity na dwa, dane techniczne kaset które mają się nijak do walorów estetycznych tych kaset i kasety jako zabytkowe śliczne eksponaty. Nie byłoby nic złego w tej postaci co jest, ale jak ktoś chce pokazać swoją czy jakąkolwiek inną kasetę a trafi na takiego GM lub v12 który kasety traktuje tylko jako pożywkę do magnetofonu to robi się nieprzyjemnie po prostu, owszem kasety wlaśnie do tego zostały stworzone aby je nagrywać ALE 40 lat temu!! :-), dzisiaj jest już normą, że jedni nadal je nagrywają a inni po prostu tylko zbierają lub jedno i drugie jak w moim przypadku i to należy uszanować , a szczególnie w tym temacie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.