Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

co do maksymalnego poziomu zapisu: warto zwrocic uwage jakie Hz dominuja w najglosniejszych partiach.

idealnym testem jest fragment w ktorym na stopie schodzacej ponizej 55hz (ewentualnie podpartej basem - bedzie wiecej harmonicznych) "lezy" jakis hacik siegajacy 16khz (i wyzej)

przez 0,3-0,5 sekundy - jezeli takie "coś" uda sie nagrac czysto przy +8dB na wskazwowce - tasma nie powinna trafic na aukcje ;)

druga sprawa ("audiofilska inaczej") -> jezeli tasma przymuje taki zapis - jeszcze ciekawsze numery mozna osiagnac zapisujac poszczegolne sciezki przy +10dB (caly miks moglby zgubic dynamike wiec lepiej fuzz'owac tylko wybrany element)

..i z tlenkiem chromu ...takich rzeczy raczej nie ma co probowac ;)

Moje nowe ślicznoty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

byly - do czasu gdy artwork zewnetrznej "folii" zdominowaly "cd", pod ktore "idealnie" mialy pasowac rzeczone tasmy.

jak ktos chcial grzbiet z blank'iem wywracal kartonik na lewa strone - ja osobiscie podkladalem grzbiety wlasnego autorstwa, gust sie zmienial dosc dynamicznie wiec nie bylo sensu maltretowac oryginalnej wkladki.

pytanie za 10pkt - dlaczego tasma nakamichi zx zbiera lepsze recenzje od tdk ma?

pytanie pomocnicze: czym sie owe tasmy roznily?

;)

Witajcie

Pozdrawiam wszystkich serdecznie obiecuje porobić więcej fotek środka zgadza się ze nowe najładniejsze uwierzcie ze te są jak nowe nawet nie opisane na jednej jest tylko jedna naklejka pozostałe jak z fabrik .

v12

Nak brał taśme od TDK-i a czym się różniły może opakowaniem:), wiele firm tak robiło firmy produkujące krótkie serie kaset dla producentów decków też brały taśme od TDK,SONY, MAXELL , BASF, AGFA itd

audiomagia.blogspot.com

..no i standardowo: znajdziesz calkiem szerokie grono, dla ktorego tasmy nakamichi to absolutny ideal;natomiast ci sami twierdza ze sa-x z tego okresu to badziew o dzwoniącej górze ;)

temat kuleje naprzod podsuwajac cwanym polakom kolejne sposoby na intratne opchniecie niepotrzebnych kaset:

Ukryta Zawartość

^jezeli spozniles sie na dopracowane modele i masz ochote odzyskac kase z nawiązką pamietaj dopisac:

"produkowana w najlepszym dla kaset okresie czasu" (vintage w odnieiseniu do drugiej polowy lat 90tych? czemu nie;)

Ukryta Zawartość

ciekawe,ze zdaniem "ludzibiznesu" na mozg polskiego kupujacego lepiej dziala słowo "rare", niż "rzadka" - prawdopodobnie ze wzgledu na osobliwą specyfike konotacji tego drugiego ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj trafiła trafiła mi się ciekawostka prosto z Japonii

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Dzisiaj udało mi sie zdobyć kilka fajnych kaset muszę je przesłuchać , zapasy znajomych się kończą pora szukać ich na aukcjach internetowych lub gdzieś w sklepach , ale gdzie nie zajrzę to same zwykłe no znalazłem SONY ux-s po 5 zł to jest dobra cena za nowa sztukę , poza tym same Ferro

Na allegro wysyp jak nigdy nawet kaseta wzorcowa schodzi 4,76cm/s ciekawa

Niezłe są chromy nowe poza tym bardzo drogo , piękne są SA-XG wysoka półka

Dzisiaj zdobyłem fajne BASF TP muszę potestować

audiomagia.blogspot.com

Jeśli masz pieniądze to kup kasetę wzorcową. Ja w tej chwili siedzę nad Behringer Pro Mixer VMX300 Jest to tak zwany Fully VCA C0ntrolled DJ Mixer i będzie trzeba go przerobić na coś w pełni normalnego obecnie ma 3 wejścia Phono/Line [stereo] wejście mikrofonowe mono wyjście słuchawkowe oraz MAIN OUT [AMP], [bOOTH], TAPE, oraz EFFECTS [sEND FROM PFL] i [ RETURN TO MAIN. Po reanimacji będzie współpracował z JVC BR7000ERA.

Może jutro zdobędę pod Halą Targową jakieś ciekawe kasety wybieram się tam w zupełnie innym celu ale cóż należy wierzyć i w przypadek i w przeznaczenie.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witaj

Ne vim Pane Holanke

Ja za...m równo 1, 2, 3, dzisiaj jest już na szczęście czwarty i nie muszę patrzeć jak niektórzy podpinają się pod tradycje, które do nich nie należały, nie nałeżą i należęć nie będą. Nagrałem trochę materiału i nie były to pieśni patriotyczne śpiewane fałszywie na Głównym Rynku, tylko bardzo gorzkie wypowiedzi przeciętnych ludzi, ubyły mi trzy kasety i przybyło smutku

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam.

I co wy na to ???

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Witajcie,

..to i lepiej - nasz "Club C.C." jak go nazwał MAG będzie rósł na bardziej elitarny :-)

a te "odtwarzacze" i kasety znikające z półek sklepów sieciowych to zapewne szczyt miernoty i badziewia,

no bo niby jaki "odtwarzacz kaset" można dzisiaj kupić w sklepie (?) dobrych kaset też nie uświadczy.

Smutna wiadomość:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do ggsidora i marka300zx dolaczyl nowy łowca jeleni:

Ukryta Zawartość

powodzenia ;)

Ukryta Zawartość

Co do "smutnych wiadomości" to są też i pozytywy. Całość tekstu o odejściu do lamusa kasety magnetofonowej jest tu:

Ukryta Zawartość

Jak widać końcówka tekstu raczej optymistyczna, choć z drugiej strony, jeśli winyl nam się odradza, to jak znam życie pewnie zdrożeje...

Ukryta Zawartość

pytanie za 1/8 punktu -

co kogo obchodza jakies tekściny wypisywane przez etatowego skrobacza?

jak sie nie ma o czym pisac to zawsze mozna o pogodzie albo mzierchu plyty winylowej albo

o 13milionach bosych etiopczykow. czytając te wszystkie bzdury utrzymujecie etaty darmozjadów.

Pytanie(a) za 2/8 punktu (1/4 to bydzie):

- Co konkretnie w cytowanym artykule jest bzdurą? Fakt zmniejszającej się sprzedaży kaset magnetofonowych czy VHS? Może to i bzdura, choć ja sam kiedyś masę kupowałem i jednych i drugich, a teraz już tego nie robię.

- Może bzdurą jest wzrost zainteresowania winylami? Cóż w sklepie, w którym niegdyś mogłem kupić jedynie CD obecnie są także do nabycia "komiksowe" winyle, gdyż o takie płyty znajomego sprzedawcę pytali coraz liczniejsi klienci.

No nic to...

Pozdrawiam serdecznie i życzę spadku ciśnienia.

wygladaja tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.