Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze ale aby z tego wora można było skorzystać od godziny 20 w sobotę z małymi przerwami od rana w niedzielę a u mnie rano to rano do późnego wieczora i jeszcze dzisiaj trzeba będzie ciągnąć ten wózek pod górkę, ale mam jedną satysfakcję nagranie na tym złomie ma o wiele lepszą charakterystykę niż to z HD. MD i Flaschy jeśli mi odbije w jednym z CR-ów podwoję obroty z 4.75 na 9.5cm/sek i nie będzie na mnie mocnych we wsi, ale problem nie tkwi ani w jak ani czym tylko kogo, przykro mi ale taka jest prawda Ci świetni już poumierali

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam.Pierwszy raz na forum.Wczoraj okazyjnie kupiłem 18 kaset BASF TP II 60 po 2,50 zł/ sztukę. Magnetofon yamaha kx 493, nie jest to szczyt, ale nagrywa dobrze. taśma po nagraniu porównywalna z TDK SA-X sony UX -S.Pozdrawiam

No mój magnetowid to Grundig HIFI stereo GV7400 6 HEAD. Sadzac po numerze to chyba wysoki model.

Czy warto wykorzystać go nagrywania muzyki na kasetach video?

Czy tryb LP znacznie pogarsza dzwiek przy magnetowidach?

witaj, też posiadam chyba niezły vhs/ Thomson 6780 chromapro 6 head/. na pewno warto przeprowadzić eksperyment z nagraniami audio na vhs.wydaje mi się ,że nagrania przy dobrym źródle bedą ok. jestem jednak tradycjonalistą i opieram się na kasetach , których mam ok 120/prawie sam matal.Ostatnio kupiłem ok 40 kaset chrom./ metal z wyprzedaży hurtowni po okazyjnych cenach od 2 do 4 zł za szt. Widziałem w tej hurtowni dużo kaset vhs dobrej jakości po bardzo niskich cenach.zastanawiam,się nad kupnem kilku/ nastu vhs do archiwizacji nagrań audio. Z doświadczenia widzę/słyszę :-) ,ze upływ czasu nie ma większegio wpływu na jakość nagrań przy kasetach audio. Najstarsze moje kasety nagrane dolby B lub C z płyt cd pochodzą z końca lat 80 tych i przy odsłuchu po latach , prawie 30 nie słyszę pogorszenia jakości, dobry nośnik trzyma klasę i jakość. pozdrawiam

Do Korwina

Właśnie spakowane jeszcze tylko parę kaset dołożę i Kraków :)

Pozdrawiam Pana Serdecznie Panie Zbyszku , materiał nagrany na Sony HF-S 60 Microfine CRYSTAL GAMMA Proszę szczególnie posłuchać , ja słuchałem tej kasety ze szczególna uwagą jest tak naładowana emocjami .

Nagrałem tez materiał testowy z referencyjnej kasety na Sony UX-60 Starszy typ nie do zdarcie :)

Do tego kilka innych niezłych nośników jutro wyślę z pozdrowieniami:)

audiomagia.blogspot.com

taka jak ta tylko 60 tka:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Przywokłem z pod Hali SONY UX 60. SONY HF 90. SONY EF 90 TDK SA-X 90, oraz słuchawki NIKJAN Modell DH-209 2 x 8 Ohm regulacja Vol i Tone na każdej muszli wewnątrz miniaturowe głośniki z papierową membraną chodzą po dolutowaniu jacka 6,3mm jak burza mam już takie wory zamkniętych że te zostawię w pełni otwarde, dziękuję za wszystko i pozdrawiam

Zbyszek

Kasuję wczorajsze nabytki a w międzyczasie po wylizaniu słuchawek do absolutnego połysku lutuję wtyczki na kablach pomiędzy głośnikami szerokopasmowymi a magnetofonem M531S do odsłuchu jako tako się nadaje do kasowania też jedna z przywleczonych jest szczególna śpiewana współcześnie przez młodych niemców treściowo obojętna ale styl wykonania swoisty chór ssmański jedna jedyna piosenka następne są podobne ale nie aż tak idealne nazi.

Pozdrawiam

Zbyszek

Fuji Z II 60 jest lepsza od Sony UX-S i TDK SA widocznie dawno nie demagnetyzowałeś i nie myłeś głowic

dzięki za opinię, nie jestem ekspertem w kasetach choć towarzyszą mi one od lat 70 tych.Poiadam dużo kaset w różnych odmianach np TDK SA-X z połowy lat 80tych,ostatnie nabytki chyba już odmiany z końca ubiegłego wieku.Nie dokonywałem wielu próbnych nagrań i odsłuchów dla porównania modeli sprzed lat z tymi o statnimi.Na pewno się różnią, choć dla mnie różnice są na ogół w okładkach i designe kaset,sam nośnik ciężko ocenić.Kiedyś nagrywałem dużo w dbx, teraz na ogół dolby C.Ciekawy jestem kiedy dbx wyszło ostatecznie z obiegu,chvba na początku lat 90tych. Szkoda ,że kasety odchodzą w niebyt,ale tak to już jest. Z łęzką wspominam swój pierwszy szpulowiec czyli Tonnette. Nieuchronnie wchodzi nowe, ale jak to bywa stare czyli kasety lub winyle zachowają swoją audiofilsko kolekcjonerską niszę. Na wszeli wypadek zrobiłem ostatnio nabytwk/ z hurtowni/kilkudziesięciu kaset po okazyjnych cenach,warto było.Pozdrawiam

Pytanie,czy warto kupić te kasety, są C60/90 po2 zł/ sztuka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nawet głupio się nie pytaj bierz tyle na ile Cię tylko stać, chyba że korzystasz z kaset sporadycznie a na codzień posługujesz się sprzętem dla głuszców CD.MD. FLASCH to wtedy bierz tylko taką ilość jaka Ci jest potrzebna ja za używane często bez pudełka z odrapaną lub wymagającą mycia obudową płacę 1 złp i jeszcze się cieszę pozdrawiam

Zbyszek

nabyłem dzisiaj kilkanaście Basf record II 60 2,50 zł/szt plus kilka innych/TDK SF, Sony UX-S/ Basf nagrałem i wypada dość nieźle,nie jest to oczywiście metal ale stosunek cena /jakość wypada bdb.pozdrawiam

Nie pieprz jak potłuczony tylko kup demagnetyzer w formie kasety na Allegro i izopropanol w spray-u zdemagnetyzuj i umyj głowice a dopiero później narzekaj na chrom Mam dwa Pioneery które jedają metal ale jeden jest zamelinowany pod stołem a drugi pod pościelą w bieliźniarce.

Pozdrawiam

Zbyszek

witam,kasetę demagnetyzującą mam, używam jej raz na ok 50 - 70 godzin pracy magnetofonu a głowicę czyszczę spirytusem rektyfikowanym raz na jakiś czas,pewnie moje opinie o kasetach są zbyt ostrożne.pozdrawiam

Spirytus pije się pół na pół z sokiem malinowym do mycia głowic najlepszy jest alkochol izopropylowy izoprpanol rozpuszcza te zanieczyszczenia których etanol nawet nie tknie

Pozdrawiam

Zbyszek

Nowe nabytki Maxellki z japonu i Agfa za 0,5 pln. Maxellki to moje ulubione taśmy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przywlokłem trochę kaset ale żal kasować idealnie nagrane i naprawdę ciekawi wykonawcy oraz TDS-10 70 Ohm wreszcie mi przywieźli takie jakie chciałem dla Kasjela, słuchawek które On mi przysłał nie pozwalam nikomu nawet dotknąć ponieważ są czteromowe jednemu durniowi już spaliły decka dodał kity i tylko smród poszedł u mnie zachowują się wręcz podręcznikowo TDS-10 to są ortodynamiczne albo jak kto woli ortofoniczne lekkie z długim kablem typ zamknięty.

Pozdrawiam

Zbyszek

Pamiętam te Maxelle XL takie matowo czarne z mleczno-przezroczysta szybką. Sprawiały wrażenie bardzo solidnych. Po nich Sony - takie z twardego plastiku też solidne i bardzo drogie.

Natomiast TDK (całe przezroczyste) trochę klekotały. O szumach nie ma się co wypowiadać – stare czasy nie ten sprzęt, ale Sony i chromowe TDK grały z tego co pamiętam najlepiej (ale chyba tylko dlatego, że Maxelle miałem znacznie wcześniej i były bardziej zużyte).

Mówicie że za 50gr/kaseta??? To ile będzie w przeliczeniu na stare złote z lat 1984-90 ? ;) Chyba jednak mocno staniały :)

Od kilku dni zajmując się także innymi sprawami od rana do zmierzchu odsłuchuję segreguję i kasuję kasety eważnie chrom Słuchawki NIKJAN MODELL DH-209 które osiem dni temu były rozlatującą się w rękach ciekawostką po 100 godzinach grania stały się wspaniałym sprzętem. Demontuję konserwuję i składam CC ale przygotowuję stanowisko pracy do wzdłużnego cięcia taśmy 1/2" na krążkach NAB, kasetach VIDEO2000 i Kasetach VHS powoli zbieranina przypadkowych elementów zaczyna przypominać w miarę jako tako przemyślane ustrojstw.

Pozdrawiam Wszystkich a szczególnie tych co jak Góral w piosence jadą w inne góry niż Tatry ale też piękne

Zbyszek

Wątek nie umiera, a nawet ma się zupełnie nieźle częściowo wszedł w PW aby nie podbijać cen kaset na Allegro.

Dostaję kasety z drugiego końca Polski bez specjalnego trąbienia na ich temat, za wzrost cen kaset metalowych na aukcjach ponoszą kretyńskie wpisy w tym wątku, a tak naprawdę to pomijając muzykę elektroniczną i jazgotliwe odmiany rocka jest to jedynie papier ścierny do niszczenia permalojowych głowic lub tzw "toaletna chartija" czyli cdd. Najprzyjaźniejsze gdzie trzeba dokonywać zaiste cudów aby sp...ć nagranie na ich to są żelazówki profesjonalne [bardzo drogie droższe chrom] sprzedawane przez "Kolekcjonerów" 2.5 zł za nową w folii.

Pozdrawiam

Zbyszek

Pojutrze przyjadą Hanse, Helmuty, Manfredy i inni albo ich znajomi na zachodzie, Borysy i Iwany na wschodzie

a na południu wyjdą ludzie trunkowi i jakieś śliczności wyciągniętae z kubłów przyniosą

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.

Słuchawki kupione 2 tygodnie temu wstecz od pary w stanie wskazującym na spożycie [intensywne] stają się z każdym dniem coraz lepsze. [ 2 x 8 Ohm 8 złp]

Pojutrze będę miał tak zwane ruskie helikopterowe z wiertaliota MIG-15 wielkości owalnej miski dla dużego kocura

-`

na dniach dostane zbiorczą pake z jukej wiec pare ciekawostek wkleje.

wyrwalem za 5 funtow 3 xl-s'y made in japan 1984 - jezeli watek popracuje jeszcze troche kupie sobie za nie jakiegos deka ;P

No to ładnie! Ceny kaset rosną, bo się naczytają która to dobra która zła a którą można wcisnąć jako swoja kolekcja "nagrywana na stu lub też dwustu głowicowym onkjo lub innym przedstawiającym sobą choinkę na święta a nie magnetofon. No ale jak widać nawet na nagranych 10 razy kasetach można zrobić dil (10 x nagrana równa się raz nagrana sporadycznie odsłuchiwana.) Oczywiście nie uważam ,że tak wszyscy robią , ale ściągając ten chłam od chelmutów ( mówię chłam bo za tą kase większość to chłam) uważają to za swoją kolekcję...Już kiedyś pisałem gdzie można kupować kasety po 50 gr /sztuka, jest w czym wybierać ( mnie się nawet dwie nowe BASF'a trafiły) Więc jak jest możliwość, z resztą każdy dobrze pewnie wie że należy jak to możliwe omijać "pośredników" z "własnymi zbiorami" , których żal im oddawać,ALE np baba rodzi,samochód smrodzi lub też wg uznania,pozdrawiam !

Dzisiaj zaraz srana przyniosłem zakupione w tak zwanym handlu bezdewizowym czytaj wymiennym z uwzgłędnieniem cen w tak zwanych złotych polskich wirtualnych 25 kaset po 0.5 złp sztuka. Na niektórych firmówkach w doskonałym stanie jest niezła muzyka mogę ją wymienić na hitlerowskie marsze do skasowania i obojętne chrom czy ferro

Pozdrawiam

Zbyszek

Będę miał do oddania kilkanaście płyt winylowych, na razie nie mogę się określić co to za muzyka, z tego co widziałem jest trochę opisów po rosyjsku...za płyty nie będę chciał pieniędzy - tylko za wysyłkę. Nie znam na razie stanu płyt i na pewno nie będę ich sprawdzał,dostałem za darmo, ale nie słucham takiej muzyki.

Piszę wstępnie żeby wiedzieć czy jest zainteresowanie. Jak będę sprawdzał pospisuję co jest i wkleję.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.