Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety, to nie "prawdziwe" Suono, tylko "Suono format". W serii "Suono format" było też CD IIF i CD MH - ta ostatnia typu II, ale z nośnikiem metalowym.

Ale taśma niezła. Obudowa ciężka, tłumiąca wibracje, taka sama jest w rzadko u nas spotykanych BASF-ach 353 z serii Studio.

Obudowa typowa dla TDK D z lat 80-tych, a takie logo z wykrzyknikiem było stosowane w seriach specjalnych, np. Cue, IF. Nigdy takiej nie widziałem, ale może być prawdziwa, np. tania seria której nigdy nie było w katalogach. Zauważcie, że najtańszych serii taśm (takich jak TDK FE, TDK T1, Sony EF, Sony FX, Basf Sound, itp., przeważnie nie umieszczano w ogóle w katalogach ani prospektach, dlatego także tej TDK Ferric może nigdzie nie być. Może to też być tania seria robiona na inne rynki, np. azjatyckie, dlatego u nas nieznana.

Z drugiej strony, widziałem (i nawet mam) tak dobre podróbki TDK D, że trzeba dobrze się przyglądać by zobaczyć różnice. Dopiero włożenie do magnetofonu ujawnia prawdę - choć podejrzewam, że w kiepskim sprzęcie przenośnym dużej różnicy by nie było.

Jest jak nowa,nagrana jest tylko jedna piosenka ;) sprawdziłem ją,nagrywa dużo lepiej niż dzisiejsze TDK FE.Ciekawi mnie właśnie że wykrzyknik jest po TDK.Nie widziałem jej nigdzie

@ Daniel22

Nie jestem pewien, czy nie widziałem jej gdzieś na jakimś zdjęciu; u nas na pewno jest to rzadkość. Przypuszczam że jest to model z najniższej półki, z początku lat 80-tych.

Tym logo z wykrzyknikiem nie przejmuj się, TDK stosował takie w seriach specjalnych Cue i IF.

Ciesz się kasetą jakiej nie ma nikt! ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem, czy to prawdziwa reklama...

Ukryta Zawartość

Odpytaj Lecha 59 On na ten temat wie absolutnie wszystko, ja mam tylko szczątkowe jakie takie pojęcie, tak jak zresztą przwie każdy z nas tylko tyle aby dokonać remontu kasety przerzucenai nośnika i innych prostych czynności

Pozdrawiam

Zbyszek

Następna,sory że w sprzęcie.Uchwyciło też 2 :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TDK MA-XG. trzy wcielenia tej samej kasety. ma ktoś na ten temat jakieś przemyślenia? która jest najbardziej ceniona?

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wkraczasz na terytorium voodoo tomant ;)

zapukaj do tdk Co. - (zajmie to chwile) i kiedy dotrzesz do wlasciwej osoby zapytaj czym sie one (faktycznie) roznily i dlaczego - pomijajac "gry marketingowe" (:

moim zdaniem to w sumie zabawne ze odstawiali te komedie z kilkuczesciową obudowa (nie tylko oni) taką siaką owaką a nikomu nie przyszło do łba zeby zamiast rolek ze spinkami montować w c46 nakladki* na rolki ktore nie zalamywalyby nawijającej sie tasmy.

na kazdej rolce jaką widzialem pierwsze 2-3 minuty z czasem lamią sie poprzecznie ze wzgledu na konstrukcję rolki. najblizej ideału byl (przypadkiem?) BASF - w ich starych modelach zacisk utrzymujacy tasme chowal sie wewnatrz obwodu rolki wiec fragment okregu stawal sie linią prostą - niewielka krzywda.

natomiast "spinki" thatsów,sony maxellek etc jako ze na planie prostokata kazdy nawój zaginaly dwukrotnie.

bo tak na prawde - u podstaw wszelkiej masci kaset lezy lo-fi ;)

Mam jeszcze takie stare EF.Dziś wygrzebałem.Kiedyś nawet żelazówke umieli wizualnie zrobić śliczną.Taka fajna kratkowana obudowa.Szkoda tylko że tasma jest zdarta,bede podmieniał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@ Daniel22,

Muszę Cię zmartwić - ta Sony EF na zdjęciu to podróbka! W latach 90-tych, szczególnie 91-95, podróbek było mnóstwo na naszym rynku, podrabiano głównie Sony EF i HF oraz TDK D różnych serii. Niektóre z tych podróbek były bardzo prymitywne i na pierwszy rzut oka było widać, że to nie oryginał, jeśli tylko ktoś wiedział jak wygląda oryginał, a niektóre były bardzo dobrze zrobione, i trzeba się było dobrze wpatrywać żeby dostrzec różnice - najczęściej zresztą było je widać po zakupie i po rozerwaniu folii. Taśma w nich przeważnie była niestety podłej jakości. Mam w zbiorze kilka podróbek zarówno TDK jak i Sony, trzymam je jako ciekawostkę.

Zachowaj ją jako eksponat!

@ Daniel22,

Bo znam kolejne wcielenia Sony EF.

Mam natomiast chińską kasetę CT-405, kupioną w sklepie RTV gdzieś ok. 89 roku, która wygląda zdumiewająco podobnie do Twojej. Oceń sam. Zaraz wygrzebię prawdziwą EF z tej serii i zamieszczę zdjęcie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.