Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Coś nam forum trochę zamarło ,widział ktoś taką taśmę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to oferta TDK na USA pewnie bo są tutaj te tdk co wyzej fota.Jak widac u nas oferta w porównaniu do tych jest mizerna,żadnej z tych u nas nie ma,a szkoda :(

Ukryta Zawartość

Kiedy ja to wszystko nagram...? Może już nigdy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo ładne i bardzo dobre, kup sobie UHER-a CR-240, mikrofon stereo słuchawki typ zamknięty a starczy Ci tego dobra z obrazka jak dobrze pójdzie na tydzień pozdrawiam

Zbyszek

E.C. to European Community, czyli Wspólnota Europejska, twór który istniał przez E.U., czyli Unią. W praktyce oznacza to, że kasety były robione we Francji albo Włoszech, bo tam Sony ma (czy miało) fabryki. Wcześniej kasety te były oznaczane Made in Italy albo France.

Oferta kaset na rynku USA jest bogatsza - i zawsze była bogatsza, bo USA zawsze były lepszym rynkiem dla kaset niż Europa. Gdzieś, kiedyś widziałem jakieś dane porównawcze z okresu gdy kaseta była bardzo popularnym nośnikiem (wczesne lata 90-te) - i w USA ciągle bardzo dużą popularnością cieszyły się gotowe kasety nagrane, podczas gdy Europa już wtedy przestawiła się w zasadzie na kupowanie gotowej muzyki na CD - nagrane kasety kupowano jeszcze w takim "trzecim świecie" jak Europa Wschodnia (czyli także Polska).

Porównano także rodzaje kupowanych nośników - w Europie sprzedawano ok. 65-70% taśm typu I (a wśród nich najwięcej kaset klasy podstawowej, takich jak TDK D, Sony HF, Maxell UR, itp.), ok. 30% taśm typu II, i tylko kilka procent taśm typu IV, metalowych, podczas gdy w USA proporcje były inne: taśm typu I sprzedawało się, jak pamiętam, mniej niż typu II, i większa procentowo niż w Europie była sprzedaż taśm metalowych. Przekładało się to też na gamę oferowanych taśm: w Europie firmy oferowały więcej rodzajów taśm typu I, mniej typu II, i np. tylko jedną typu IV, podczas gdy w USA oferta taśm typu I była skromniejsza, natomiast na rynku było więcej taśm typu II i typu IV. Np. spośród kaset typu I Sony w USA sprzedawało tylko HF i HF-S, a w Europie jeszcze HF-ES. TDK w USA sprzedawało tylko D i DS-X, a w Europie w tym samym czasie D, AD, AR i AR-X. Z kolei z taśm metalowych TDK w Europie sprzedawało w latach 89/90 tylko MA, a potem tylko MA-X, a w USA: MA, MA-X i MA-XG. W latach 90-tych sprzedaż taśm metalowych chyba trochę wzrosła w Europie, i firmy poszerzyły nieco ofertę.

Największa gama taśm jednak zawsze była dostępna w Japonii, gdzie klienci oczekiwali bardzo szerokiej oferty, a szczególnie ulubili sobie taśmy typu I, i tych sprzedawano bardzo dużo rodzajów - np. Sony oferowało HF, HF-S, HF-X, HF-ES i HF-Pro w czasie gdy w USA dostępne były tylko HF i HF-S - ale Amerykanie po prostu nie interesowali się lepszymi gatunkami taśm typu I, i, jak już mieli kupić lepszą taśmę, woleli kupić taśmę typu II lub IV.

W pewnym sensie konsument europejski jest bardziej zaawansowany technicznie, i szybciej przechodzi na nowe technologie niż Amerykanin - stąd szybszy zmierzch kasety w Europie na korzyść CD. Tymczasem w USA przez długi czas wielu klientów wybierało gotowe, nagrane kasety zamiast tego samego na CD, i nadal sprzedaje się sporo kaset czystych, i w szerszym asortymencie niż w Europie.

Jeszcze na poparcie powyższego:

W teście taśm w amerykańskim miesięczniku Audio w 1993 roku było 14 taśm normalnych (typ I), 23 taśmy typu II i także 14 metalowych, typu IV. Taśm metalowych było więc tyle samo co normalnych! A do testu wybrano po prostu taśmy z aktualnej wówczas oferty dużych firm, w powszechnej sprzedaży na terenie USA - pominięto marki "supermarketowe" czy sprzedawane śladowo i lokalnie.

Myślę, że fakt że taśm metalowych było tyle samo co normalnych wiele mówi o rynku USA i o tym, jak bardzo różni się on od Europejskiego.

Co więcej, charakterystyczne jest też to, że 11 spośród 14 taśm normalnych były to taśmy klasy podstawowej (BASF Ferro Extra I, Fuji DR I, Maxell UR, Sony HF, TDK D, itp.) - były tylko trzy kasety typu I wyższej klasy: Maxell XL I-S, Sony ES-I i TDK DS-X, których wyniki zresztą wyraźnie wybijały się ponad pozostałe.

A jednocześnie firmy oferowały po 3-4 różne taśmy typu II, i po 2-3 taśmy metalowe.

W Europie tymczasem było zupełnie inaczej.

Ukryta Zawartość

macie swoje kultowe MA za 3,50 funta.

Ukryta Zawartość

wczoraj zatrzymałem się w tesco by coś przekąsić i kupiłem 30 sztuk TDK90 ferric za oszamiajającą kwotę 0,25 zł (dwadzieścia pięć groszy) za sztukę ... nic to nadzyczajnego ale jakoś tak mi się ich strasznie żal zrobiło jak leżały w pudle z płamanymi tależami, pobrywanymi książkami i porozrywanymi szamponami ....

przygarnąłem je, położyłem na półce - niech tam doczekają swojego żywota ... :)

Ostatnio na nowo zainteresowałem się kasetkami. Poniżej kilka odkurzonych na szybko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zdziwilbys sie daniel'u22 ilu dzianych "intelektualistóf*" lyka kasety wyceniane w ten...sposób ;)

oczywiście pod warunkiem, ze to hi-end,rarytas kolekcjonerski, vintage,okazja etc (niepotrzebne skreślić)

przy okazji za paczke zapalek placa 24,90,- a za litr benzyny z '92go 65,99,-

można?

;)

Heheh....dziwni są,tyle powiem

Te kasety na ebay.com to jakieś dziwne zjawisko.Fajnie że jest ich tyle,niektórzy sprowadzają je do polski i można sobie nagrać nową kasete z lat 80.Dawno to odkryłem i myślałem rok i sie pewnie skończą im zapasy.Tymczasem kset nowych-starych jest coraz więcej,i coraz starszych!Wszystkie zafoliowane.Zastanawiam sie,jest w stanach jakiś ukryty magazyn z hałdami kaset wyprodukownych w latach 80 i czekających aż technika analogowa wyginie żeby potem zalać rynek "unikalnymi kasetami" i ktoś wynosi po troche i wystawia na ebay żeby sobie dorobić ?:)

Kasety jako takiej nie krytykujcie, bo jest bardzo dobra, podobnie jak wspomniany wcześniej Sony Metal Master. Przez parę lat te dwie kasety zwyciężały we wszystkich testach, pod warunkiem, że do oceny nie wchodził stosunek ceny do jakości, bo ten był bardzo słaby. Kasety były doskonałe, ale niewspółmiernie drogie w stosunku do znakomitych skądinąd osiągów. Inna sprawa, że na większości nawet znakomitych decków, nawet przy bardzo wymagających nagraniach, przewagę tych kaset nad innymi dobrymi metalowymi trudno było usłyszeć. Ale jedną-dwie takie, jako ciekawostki, można mieć. Są naprawdę piękne i robią wrażenie - oczywiście pod warunkiem, że kogoś bawią techniczne cacuszka. Jeśli ktoś ma do tego podejście czysto użytkowe - to taka kaseta jest całkowicie pozbawiona sensu.

I wysokim cenom też bym się nie dziwił - nawet gdy były nowe, kosztowały znacznie więcej niż "zwykłe" metalowe.

Już raczej dziwiłbym się obecnym bardzo wysokim cenom zafoliowanych kaset, które kiedyś kosztowały po $2,50. Jeśli teraz sprzedawane są po 50 zł, to kasety takie jak TDK MA-XG, Maxell Metal Vertex czy Sony Metal Master nie powinny schodzić poniżej 300 zł...

brawo Macieju zgadzam się całkowicie pierwsze piszą że facet z Barcelony wystawia różne ciekawe kasety w tym TDK MA XG90 za bodajże 35$ ito w porządku a jak ktoś w Polsce wystawi w podobnej cenie to płaczą że drogo /bo chcieli by kupić tanio/ tak kaseta po prostu kosztuje tyle i koniec bo jest swojej ceny warta chociaż przyznam się że kupiłem taką nie dawno za 3 zl!!!!!!!! w foli Facet tyle chciał i się nic a nic nie targowałem ps.

czy w tym koszyku w Tesco zostało jeszcze trochę

Oczywiscie, ze takie kasety sa tyle warte! Kwestia pozostaje, ze nie dla kazdego. Dla prawdziwego zapalenca, ktory nie ma klopotow finansowych, to zaden problem. Problem jest w tym, ze nie kazdy moze sobie na to pozwolic. Szczegolnie mam na mysli ludzi, dla ktorych wydatek na magnetofon powyzej 200zl to czysta herezja i szalenstwo. Jednak naprawde dobry magnetofon, tak samo jak i najwyzszej klasy nosnik, musi kosztowac.

Nie wiem ilu wśród nas to handlarze świadomie podbijający swoim piątkowosobotnim bełkotem ceny kaset na giełdach RTV i pchlich targach a ilu to zwyczajni durnie liczy się rezultat ceny urosły, jakość sprzedawanego towaru spadla jest wystawiany na allegro o 6.00 przychodzą "businessmani" z wygolonymi łbami i wykupują jak leci wszytstko co ma jaką taką wartość

Zbyszek

PS. Byłem na pchlim targu a giełdę olewam zbyt późna już pora a w dodatku daleko.

Czy już nic nie może być proste, nie może być tym, czym po prostu jest, do czego zostało stworzone?

Forum to powstało po to, żeby ludzie o określonych zainteresowaniach mogli się ze sobą komunikować, wymieniać informacjami, wiedzą, doświadczeniami...

Okazuje się jednak, że nie można go używać zgodnie z przeznaczeniem, bo wtedy przynosi to pewne skutki natury, nazwijmy to, ekonomicznej...

I co, mamy teraz wszyscy jak jeden mąż (i jedna żona) pisać - oczywistą nieprawdę! - że kasety w ogóle jako takie są do niczego i nic nie warte, a już takie TDK MA-XG jest zupełnie do d... , że kupowanie kaset zafoliowanych to już zupełne szaleństwo, zboczenie i odbicie, itd., tylko po to, żeby obniżyć ceny?

A poza tym, czy nie przeceniamy trochę roli tego forum? Czy naprawdę powinniśmy wierzyć, że czytają je wszyscy handlarze w Polsce (i za granicami też)?

Wydaje mi się, że to co się dzieje na bazarach i na Alledrogo nie wynika z naszej działalności na Forum, tylko z tego, co się dzieje z kasetami w ogóle w handlu. Wszystkie wielkie sieci handlowe wycofują teraz wszelkie produkty kasetowe ze sprzedaży - zarówno same kasety jak i magnetofony wszelkich typów, itd. Spadek popytu spowoduje spadek podaży, i na całym świecie pozostaną ze dwie czy trzy fabryki produkujące jeszcze kasety i najprostsze magnetofony. Staną się one produktami niszowymi, stosunkowo trudno dostępnymi, a mała produkcja i sprzedaż spowodują nieunikniony wzrost cen. I to już teraz widać - ponieważ niełatwo jest już kupić czystą kasetę, zwłaszcza lepszej jakości z dawnych zapasów, ceny wzrosły, i myślę, że forum nie ma tu nic do rzeczy. Po prostu handlarze zorientowali się, że produkt zniknął z rynku szybciej niż zapotrzebowanie na niego, i wykorzystują sytuację.

Chodzi mi o to, czy mamy zatem - na publicznym forum !!! - stosować silną autocenzurę wypowiedzi, a prawdziwe treści zacząć komunikować sobie w "podziemiu" (poprzez e-mail, PW, itp.)?

Tytuł wątku to "śliczne kasety audio" polegał na prezentowaniu zdjęć ciekawych i unikatowych kaset.Poszedł jednak,według mnie w dobrym kierunku w stronę techniczną i możemy teraz nie tylko oglądac kasety ale rozmawiać o ich właściwościach technicznych itd.Tylko po co dyskusje cenowe?Niestety to prawda że handlarze,szczególnie allegrowi czytają forum(dostałem sporo meili od nich po moich postach)i niektórzy wykorzystują ten wątek do podbijania cen-więc powstrzymajmy sie w dyskusjach o wartości kaset

No dobrze, ale w takim razie wystarczy tylko napisać, że jakaś kaseta jest dobra, i samo to już podbije jej cenę...

Mamy zatem pisać nieprawdę? Twierdzić, wbrew faktom, że taka np. MA-XG to żadnego testu nie wygrała? Albo pisać, że co prawda wygrywała każdy kolejny test na całym świecie, ale naprawdę to był to spisek producentów z wydawcami pism, którym zapłacono za dobre wyniki, a kaseta tak naprawdę jest do d... ? I tylko wtajemniczeni będą wiedzieli, że to taki nasz tajny szyfr, w rzeczywistości oznaczający że kaseta jest super? ;-))))

Jeśli jest rzeczywiście tak jak mówisz, i forum to daje wskazówki handlarzom do podnoszenia cen, to nie pozostaje nam nic innego, jak po prostu przestać pisać cokolwiek, zamknąć wątek na zawsze, i tyle!

Tyle, że cel forum jest chyba dokładnie odwrotny!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.