Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Piszmy prawdę od niedzieli po 14 aż do czwartku, podając nawet linki dotyczące kaset wyjątkowo trudne do wyłuskania z internetu, a w piątek i sobotę jest czas na pisanie o dupie Marynie listwach Farela i interkonentach po 1000złp o mb, sam niechcący zauważył to Marek41 podbiłem cenę Maka na Allegro pisząc, że to świetny sprzęt

a co miałem łgać, twierdząc, że jest ....jowy aby mi facjalis za karę kłamliwy ryj w 77 paragraf wykręcił.

Pozdrawiam

Za dwie godziny nasze dzisiejsze bredzenie nie będzie miało wpływu na targowe ceny

Zbyszek

Panowie nie kłóćmy się ote ceny jest jak jest po prostu kaseta magnetofonowa jest już jak młodość ulotna ,daleka to coś wspaniałego co było i mineło a jak się uda nam coś wyrwać taką MA-XG to cieszmy się tym i nie piszmy że kogoś tam porąbało czy upadł na głowe bo nie ważne czy to jest handlarz czy prywatna osoba sprzedająca swoje zbiory bo kupiła sobie nowt odtwarzacz mp3 i odchodzi od analogu jest demokracja jest wolny rynek każdy ma prawo robić co mu się podoba i też nie można winić koncernów że zaprzestały produkcji proste względy ekonomiczne i nie chodzi tu nawet o kasety każda rzecz której brak na rynku a którą chcesz kupić osiągnie wysoką cenę i zamiast biadolić zajmijmy się tym do czego jest forum dyskusją ,informacją na temat kaset czy nawet gdzie widziałem dobre kasety i tanio a ostatnio połowe dyskusji to jest kto za ile sprzedaje paranoja ,chociaż pamiętam dobrze czasy pewexu jak kupowałem powiedzmy 5 sztuk to tyle co nowe spodnie orginały traktowałem je z największym szacunkiem póżniej jak kosztowały grosze i wszędzie były dostępne latały mi teraz znów szacunek powrócił ,ps życze wszystkim żeby tanio kupili po co najmniej 5 kartonów pozdrawiam

A ja zastanawiam się, gdyby dzisiaj jakiś koncern tak dla kaprysu wykorzystał swoją wiedzę ,doświadczenie i obecny potencjał i opracował nową kasetę, najlepszą z najlepszych to jakie miałaby parametry? Czy jest możliwe stworzyć coś lepszego niż dotąd wymyślono czy już jesteśmy(byliśmy) u kresu możliwości standardu CC. To samo tyczy się magnetofonów.

Z tego co wiem, to istnieje taka możliwość i jest ona w 100 % realna. W wersji wykorzystujących to co w tej chwili jest dostępne niesamowite rezultaty można uzyskać w sprzęcie przez podwojenie przesuwu z 4.76 na 9.5 cm/sek i załadowanie CC taśmą pochodzącą z przecinania taśny VHS [uWAGA PRAKTYCZNA NIE PAKOWAĆ DO KASETY ILE TYLKO WLEZIE ponieważ wlezie tyle, że silnik będzie miał kłopoty z uciągnięciem można jeszcze korzystając z tego, że Bogen kiedyś coś takiego produkował w magnetofonie kasetowym zamontować głowice do zapisu stereo w jednym tylko kierunku z lewa na prawo.Wierżę, że Sony lub JVC ma już coś takiego na wsiakij pożarnyj słuciaj renesanu zapisu analogowego na taśmie bo taki musi nastąpić ponieważ znaczna część ludzi nie jest nosicielami syfa, HIV i MP3.

Problem tkwi gdzie indziej nie ma qurwa już kogo nagrywać, to co jest to dno z dołkiem

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Magnetofon reporterski z przyspieszonym przesuwem mam kasetę 2 x 60 min 2 szt, mam i nie nagrywam bo do tego co obecnie robię całkowicie wystarcza normalne Ferro FX Sony-ego na które 90% nawiedzonych pluje dalej niż widzi a jest więcej niż dobra taśma

Sam swego czasu natrafilem w sklepie na sporo kaset SONY METAL (nie pamietam dokłądnie jaki model to był).

Dalem 3,50 za sztukę, ale jako, że raczej nie używam metalowych (bardzo sporadycznie) to sprzedalem je i poszly za ponad 20 zl od sztuki.

Czyli za każdą sprzedaną kasetę mogłem w tym samym sklepie kupic sobie 5 sztuk chromowych Maxell XL2 :)

Dodam jeszcze, że w ciągu 2 tygodni wykupiłem z tego sklepu wszystkie kasety, a sprzedająca tam dziewczyna jakoś dziwnie się na mnie patrzyła bo byłem pierwszym klientem chyba od roku, który tak rzucił się na kasety :)

skończmy z tymi bzdurami o cenach tu jest coś fajnego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A co qurwa nie mówiłem o nasilaniu się wpisów w piątek i sobotę, mam orginalne nagrania takiego hard rock, że to co Wy macie w swoich kolekcjach to smętne piski deflorowanych na trzeźwo dziewic mam ale nie dam za kilka dni wywieszę bardzo długą listę tego czego się pozbywam z dokładnym opisem kto co i jak, zaznaczam nie jestem laską ze sklepu i żadnemu handlarzowi nie sprzedam, stara sarmacka zasada oprócz nobles oblige TAKIEGO WAŁA JAK POLSKA CAŁA.

Pozdrawiam

Zbyszek

"Sony Metal Master nie powinny schodzić poniżej 300 zł..."

^ nie wiem ile masz lat ale widze,ze w studio nie pracowales.

samo zestawienie slow "kaseta" i "master" - kazdy kto otarl sie o pro audio wybucha tu smiechem,ale nie

kolekcjoner. krzyż na drogę ;)

kasety to zabawa w retro-lofi, sentyment, wspomnienia, saturacji czar i tyle.

300 pln to mozna dac za tasme roland'a do space ech'a (NOS) a nie kasecine audio 1/8"

ja rozumiem, ze bełkot na forum pomaga uciułać niektorym z was drugie kieszonkowe, ale dla zdrowia: palnijcie sie w łepetyny od czasu do czasu ;)

a dopiero potem "dodaj wpis" ..

Kaseta CC w momencie powstania już była nieporozumieniem jak gorączka Zachodniego Nilu syf i malaria opanowała cały świat załatwiając odmownie takie dziekawe rozwiązanie jak Elkasete Sonye-ego z zapisem na taśmie w miarę przyzwoitej szerokości 1/4' i przesuwie 9.5 cm/sek. To że uwielbiam pomimo wad zapis na kasetach to wyłączna zasługa UHER-ów CR- które na tym gównie potrafią robić cuda, ale tam gdzie mi zależy biorę najlepsze co mam szpulowego UHER-a REPORT 4200 MONITOR i przyzwoitą taśmę AMPEX, MAXELL, BASF-a

AGFĘ na szpuli 13 za złotych polskich dwadzieścia + transport i sprzedający i kupujący są zadowoleni. Kopnijcie się w czoło Wasz zasrany amatorski sprzęt nawet mając tego typu taśmy cudów nie uczyni zwłaszcza, że tasmy są nie na acetylocelulozie, polichlorku winylu tylko POLIURETANIE podklad i spoiwo a ten ulega hydrolizie czyli rozkkładowi pod wpływem wody a oprócz tego w składzie ich spoiwa znajdują się dodatki poślizgowe wyłażące na wierzch taśmy w formie potu czyli mówiąc wprost jeśli nie były przez te lata przechowywane w warynkach wręcz komfortowych uległy degradacji.

Pozdrawiam

Zbyszek

v12,

Przeczytaj proszę DOKŁADNIE CAŁY mój wpis z którego wyrwałeś fragmenty mojej wypowiedzi o cenie, bo jej sens był zupełnie inny.

A jeśli chodzi o NAZWĘ kasety "Sony Metal Master", to dyskutować o tej NAZWIE można tylko z firmą SONY. Ja nie mam żadnego wpływu na to, jak się ta kaseta NAZYWA. A to, czy ona nadaje się do masteringu nagrań czy nie, jest sprawą odrębną. Wiadomo, że kaseta kompakt do tych celów raczej się nie nadaje. A że producent tak ją nazwał... to już sprawa producenta.

W znaczeniu bardziej potocznym, używanym także w marketingu, słowo MASTER używane jest do nośników o wysokiej jakości, do cennych nagrań, itd., i na pewno producent nie myślał tu o faktycznym użyciu do masteringu nagrań. Np. niektóre najlepsze kasety VHS (klasy konsumenckiej!) określane są mianem Master - i oczywiście nie chodzi tu o użycie studyjne, tylko np. jako źródło do dalszego przegrywania (w rodzaju film z kamery który trzeba przegrać dla znajomych, itp.).

Od lewej Strona Gówna, Artykuły, Sklepy,< OGŁOSZENIA, > DIY około 250 pozycji hity wystawię z rygorystycznym prawem wyboru kupującego wg tak zwanego dobrze pojętego widzimisie a nie kolejności zgłoszenia czy ofiarowanej kwoty. I nie mam zamiaru obecnie przed sporządzeniem dokladnych notatek udzielać jakich kolwiek informacji ...przyńdzie na to czas , przyńdzie czas.

Zbyszek

Korwin,

Kaseta CC w chwili powstania była wynalazkiem genialnym, bo pozwalała wygodnie operować taśmą, włożyć ją do magnetofonu, wyjąć i obrócić na drugą stronę szybko i jedną ręką. I taki był cel powstania kasety: WYGODA użytkowania. Nikt nie myślał o tym jako o źródle dźwięku wysokiej jakości. Przeznaczona była w zasadzie do zastosowań typu dyktafonowego.

Do zapisu wysokiej jakości kaseta o takiej konstrukcji jest nieporozumieniem, i wszystko co zrobiono później w celu jej ulepszenia było z konieczności naciąganym obchodzeniem problemów a nie ich rozwiązaniem - bo mają one źródło w samej koncepcji kasety.

I o tym w zasadzie nie ma co już dyskutować, tylko trzeba po prostu przyjąć do wiadomości fakt że kaseta się rozpowszechniła i została udoskonalona - i koniec. Zdajemy sobie sprawę z jej liczych wad i ograniczeń, a mimo to jej używamy, a niektórzy nawet lubią. Tak samo, jak są miłośnicy niektórych samochodów, które też z technicznego punktu widzenia są pomyłką - a mimo to są uwielbiane.

A Elcaset, drogi Korwinie, było pomysłem doskonałym, który powstał za późno i za późno był wprowadzany na rynek. Kaseta kompakt już wtedy trzymała się mocno i została już bardzo znacznie udoskonalona, więc przewaga techniczna Elcaset nie była już tak miażdżąca, a przewaga rynkowa kasety kompakt nie dała Elcaset szansy. Elcaset, żeby wygrać, musiałoby być jeszcze dużo, dużo lepsze, i mieć dużo lepszy marketing.

Ja liżę swoje maszynerie CR-y stały się wręcz dla mnie z integrowanymi całkowicie z resztą organami mojego ciała dbam o nie wręcz do szaleństwa są one dla mnie dyslektykodysgrafika sposobem na jako tako komfortowe życie. Dla tego krew mnie zalewa jak niektórzy zwalający raz na jakiś czas z winyla na taśmę zaczynają pluć na jakiś nośnik tylko dlatego że jest ferro i jest tani Ty wiesz i ja wiem, że od czasu do czasu pojawiają się kasety w nieciekawym opakowaniu wyprodukowane pod inną nazwą przez fiński ITT NOKIA. Dzisiaj nagrałem 4 x C 60 jutro mnie czeka 1 godzina stereo 19.05cm/sek czyli prawie dwie 13 i 5 x C 60.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. A te NOKIE wygląd mają naprawdę obrzydliwy.

kurde Korwin NAGRA!!!!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

kurde funland już jest w wątku Nagrom poświęconym:P.

A kaseta sama w sobie może i zła nie jest,ale nie ma to jak 1/4' i 19,05cm/s na wyższej nigdy nic nie słyszałem,a szkoda.

Panowie tylko bez chińskich uprzejmości jedno mnie pociesza, bo nie widzę, najmniejszej szansy na jej zdobycie nawet gdybym napisał powieść poetycką o gabarytach Pana Tadeusza [dwie ryzy papieru = 15 zł kawa Finezja mała 10.40, Śliwowica łącka krzakówka 0.5 L 25 razem 65 + 3 x 20/24 i jest gotowe nieudane lub perwersyjne fragmenty przepuszczone przez niszczarkę

Pozdrawiam

Zbyszek

szkoda tej nagry ah gdybym był agentem obcego wywiadu ,albo jak by mnie wypierniczali z WSI to bym im zakosił hi,hi ale wracając do ple-ple co możecie powiedzieć o tej kasecie jakie ma parametry i jak wygląda bez foli

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A zapomniałem o wczorajszych nabytkach.Równo 44 kasety.Zrobilem sobie mały teścik komunistycznych i chińskich audiokaset :)

No wiec tak:

1.Najlepiej wypadła chemitex Stilon ferrum forte 60.

2.Superton chemitex C-60

3.Alme(te co są do kupienia na allegro za 9 zł/100 sztuk)

4.Radzieckie audiofoto 60 :) najgorszy szajs.Gorsza jest tylko chińska podróbka sony EF z mojej kolekcji

Jak tylko dorwe aparat zrobie foto bo mam pare unikatów :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.