Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Do Pawwa

Są dwa rodzaje ochry ochra czerwona i ochra żółta różniące się między sobą kolorem i składem chemicznym, upraszczając starsza taśma Sony zawierała większą ilość tego pierwszego pigmentu stąd jej kolor jest ciemniejszy

Pozdrawiam

Zbyszek

ALbo zacznij się leczyć albo umyj i zdemagnetyzuj głowice ale przestań wreszcie wypisywać agresywne bzdury istniał zawsze jak długo produkowano kasety podział na typowo dyktafonowe z obciętą dołem i górą kasety klasy powszechnego użytku kasety semi i w pełni profesjonalne. Trochę kaset już w życiu przerzuciłem i wiem, że znaczna część kaset made in CCCP z nadwyżki produkcji dla wojska to absolutna rewelacja bo to taśma Ampex przerzucana przedziwnymi kanałami do Sajuza a tak zwana rodzima ruska produkcja też przewyższała Agfę i Basfa.

Pozdrawiam

Zbyszek

Według norm ASA, DIN, GOST I PN głowice powinny być regularnie demagnetyzowane po 8 [słownie ośmiu ] godzinach pracy.

Te nowe Memorexy to produkcja "brandowana"; tak na oko wychodzą one z tych samych wytwórni co np. współczesny Emtec, itp., i tylko na zlecenie firmy Memtec jest na nich nadrukowywana nazwa Memorex. Moim zdaniem należą one właśnie do wspomnianej przez Korwina klasy dyktafonowej lub nieco ponad.

Zresztą dawne podstawowe kasety Memorexa, "db" i "dbs" też nigdy w żadnych testach żadnych nagród nie zdobyły, a wręcz przeciwnie. Już nieco lepsze były MRX I, ale też bez rewelacji, a kasety typu II, np. HB II, HBS II, HBX II, należały do niższej klasy średniej. Nigdy nie słyszałem o żadnej taśmie Memorexa która uzyskałaby bardzo dobre oceny. Jedyną która zwracała na siebie uwagę niezłymi osiągami była CDX II, ale była to taśma metalowa dostosowana do pracy jako typ II - niestety, wyłącznie w magnetofonach z pełną kalibracją, ze względu na bardzo wysoką czułość i wymagany dużo większy od standardowego prądu podkładu.

Ja demagnetyzuje co tydzień,bo nie mam do tej pory demagnetyzera i robie to lutowicą,ale te memorexy najnowsze ferro nadają sie naprawde tylko do zapisu mowy nie do muzyki i odrazdzam tego do nagrywania muzyki.

Memorex Chrome, który pokazałem na zdjęciu brzmi poprawnie, bez wybitnych cech, ale wstydu też nie przynosi. Brzmienie jest zdecydowanie lepsze niż daje np. Sony EF lub Super EF. Co do Memorex Ferro to bym jej nawet nie kupił :-) Pozdrawiam.

A ja o marce Memorex nigdy nie miałem wysokiego mniemania, zarówno na podstawie własnego doświadczenia jak i lektury testów, a tym bardziej teraz: są to najtańsze, najprostsze przezroczyste kasety z taśmami nieokreślonego pochodzenia i o nieokreślonych parametrach. Firma Memtek daje już tylko markę Memorex.

Podobne zdanie mam o ich kasetach VHS, i zbliżone o obecnie produkowanych nośnikach komputerowych. Kiedyś marka Memorex miała lepszą - choć nigdy doskonałą - opinię, zwłaszcza w USA, gdzie była bardzo popularna.

Chyba na zakładce nr 3 wsadziłem mojego domowego memorexa CDx, ma z koło 10 lat, kupiony w US. I jest to bardzo dziwna kaseta - ciężko ustawić na niej prąd podkładu, dzwięk ma wyraźnie dużo głębokiego dołu (może ktoś to lubi), a oprócz tego trzeba ją silniej wysterować ... Pamiętam gdy pierwszy raz ją nagrywałem miałem mieszane uczucia. Kupiłem całą zgrzewkę i nie należą do mych ulubionych ;)

A poznawaliście kasety po zapachu? ja większość z tamtego okresu do dziś tak poznam ... :) Kiedyś nawet kumple mi robili ślepy test ...

Macie jakieś ulotki, reklamówki kaset z tamtego czasu? może sobie pooglądamy?

a proszę ...

dodałem jedną sronę ulotki TDK z 1994 z ofertą i charakterystyką kaset ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wrzyciłem na rapidsare choć plik nie jest duży ale zostawiłem duży wymiar bu można było sobie postudiować w spokoju.

Komentarze ... chcecie jeszcze?

Ukryta Zawartość

Po zapachu?

Tak, niektóre taśmy mają bardzo charakterystyczny zapach. Taśmy z trójtlenku żelaza gamma, czyli najzwyklejsze, niemal nie pachną i trudno je poznać, podobnie taśmy z tlenku żelaza dotowanego kobaltem. Natomiast dwutlenek chromu ma dość charakterystyczny zapach, bardzo charakterystyczny jest też zapach taśm metalowych.

Bardzo specyficzny i natychmiast rozpoznawalny jest też zapach większości kaset Maxell z lat 80-tych i 90-tych, niezależnie od warstwy magnetycznej, ale to chyba efekt jakiejś substancji dodawanej do emulsji, może jako spoiwo? Nie wiem!

Myślę że w przypadku Maxella był to zapach czegoś dodawanego do emulsji, prawdopodobnie spoiwa (lepiku), bo same plastikowe kasety raczej nie pachną, a sam tlenek żelaza też nie ma wyraźnego zapachu. BASF normal też jest praktycznie zapachu pozbawiony.

może założymy klub wąchaczy kaset ... :)

Myślę, że maxelki wygrają ...

Ach, to były czasy wydawało się 2-3$ (to było kupę kasy!) a potem to delikatne rozpakowywanie kasety, otwieranie i zapach ... ;)

A potem to już kieszeń kasety ... i innego rodzju excytacje ...

a tą stronę widzieliście? może im coś podeślemy? ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy ktoś wie co to za kaseta ?wiem tylko tyle ,że firmy Maxell

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nikt niczego nie przekładał jest to Hitachi Maxell Professional Tape i mam takich kilka kupionych po 0.5 złp pod Halą Targową, dzisiaj nie było tam nic szczególnego oprócz Philipsa N6321 typ zamknięty olbrzymie gąbki imp.32Ohm-y głos świetny leżą na moim stole transakcja typu machniom oraz od innego żyda dwa polskie mikrofony dynamiczne kierunkowe i toże machniom

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin - wybacz ... masz rację ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Kiedyś miałem Maxella professionala ale wyglądał inaczej - stąd ta moja riposta - człowiek uczy się całe życie .... jeszcze raz wybacz!

Ukryta Zawartość

i jeszcze tu te same ...

Ukryta Zawartość

a tak wyglądają moje ....

a tu link do nich

Ukryta Zawartość

post-4300-100002547 1192370925_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przestałem kupować kasety pod Halą ceny podskoczyły i są poprostu nędzne jak mi się pewna sprawy przewalą to sam będę sobie przycinał nośnik z 1/2" mający pod sobą wszystkie stosowane w kasetach audio wyjątkowo drobnoziarnisty i wytrzymały mechanicznie chcę go również wykorzystać bez cięcia przerabiając w tym celu UHER-a 4200 na 1/2, to co można uzyskać przy zapisie stereo na pełnej szerokości tej taśmy [ po przecięciu na 2 x 1/4]

przy przesuwie 19.05 cm/sek poprostu w głowie się nie mieści.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Mam słabość do UHER-a CR-240 gdyby nie On już dawno olałbym kasety.

Ta kaseta Maxella bez napisów jest jedną z najdroźszych kaset [super]ferro jak ją zaczęto produkować jej cena

przekraczala 40$ obecnie kosztuje około połowy czyli ponad 20, tej taśmy poprostu nie da się przesterować chociaż ma charakterystykę taką jak chromowa a nie zawiera ani Cr ani Co. Instytuty badawcze zajmujące się zapisem magnetycznym na taśmie są na progu rewolucji technologicznej [gęstość zapisanej informacji na cm kwadratowym] i skorzysta na tym sprzęt audio.

Pozdrawiam

Zbyszek

a tutaj i teraz 90tka już za 1,5 $ - może wysyłają?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kto się skusi??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość zapisu w porównaniu z zapisem dwuśladowym na magnetofonie szpulowym nawet przy tym samym przesuwie 4.76 cm/sek jest marna, przy 9.5cm/sek nędzna a przy 19.05 cm/sek wręcz kompromitująca i to po założeniu taśmy 123- LH - 180m ORWO 3 złp + transport na Allegro nie mówiąc już nic o takich taśmach jak AMPEX , EMI, HITACHI MAXELL i inne pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.