Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym niedxwiedziem nieciekawa sprawa, taki już jest człowiek niestety pastwi się gdy jest w grupie i tylko nad słabszymi.

A pozostawając w temacie czy te taśmy są coś warte? Czy są wykonane w całości z przeźroczystego plastiku?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Bo nie ma lepszego skręca mnie niewierną świnie na różne reporterskie Sony Marantze i JVC ale 240 jest nie do przeskoczenia mimo, że ma tylko kasującą i uniwersalną ale jak mi zależy to nie miauczę tylko biorę uczciwe kilogramy UHER-a 4200 MONITOR - ładuję 13-tkę EMI, MAXELLA, AMPEXA [bo takowego też mam od przyjaciela z Kielc] lub chrom z ciętych na pół taśm 1/2" i idę nagrywać przesuw 19.05cm/sek najczęściej jednak olewam super jakość i stwierdzam, że nawet 9.5 cm/sek na takich wykonawców to zbyt wiele, ale zostaję rozrzutny przy niej i nie schodżę już niżej a mam jescze dwa pięterka w dół

Pozdrawiam

Zbyszek

myślę że Maxell UR będzie lepszy i cena jest dobra

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest rozwiązanie zwłaszcza, że kaseta naprawdę świetna zawsze mialem słabość do Hitachi i tego nie kryję pracuję przeważnie na Sony, bo tak się dziwnie składa, że nie ma takiego pchlego targu abym się nie napatoczył na SONY UX-S mam nawet pudełeczko walizeczkę Basfa [czarne z lewej strony kwadrat a w nim spirala i napis BASF z prawej MASTER białe litery na czerwonym tle] na 12 gołych kaset zawsze pełne, ale Maxella ani nie przepuszczam ani sobie nie odpuszczam poprostu mam, zdarza się często, że zostawiam w spokoju AGFĘ BBC i inne europejskie jeśli to są chromy przywykłem poprostu do chromu skośnookiego pozdrawiam.

Zbyszek.

Słonecznego dnia

PS.Mam tak zwany syndrom CK [Ciężką Kurwicę - bo za oknem leje]

Kurrrrr wszedłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) patrze zeta no to gazem sie loguje kup teraz i dopiero dostałem komunikat że aukcja prywatna.Ojjjj ja głupi a tak sie napaliłem

Ukryta Zawartość

Jest ale trzeba się im bardzo dobrze przyglądać one tak samo jak kasety wideo zawierają dodatek środków poślizgowych i jakby byly jakieś problemy z przesuwem należy przemyć rolkę dociskową i głowice benzyną a następnie Vieo 90 lub izopropanolem, może być również zwykły etanol spirytus sprzedawany w sklepie monopolowym

Pozdrawiam

Zbyszek

Ja metalu nie lubię ale wiem co należy w awaryjnych sytuacjach robić [do typów I i II środków poślizgowych się nie dodaje [pocenie taśmy] dodawany jest do kaset video,kaset DAT i kase DDS]

Od kilku godzin DAT jest u mnie już w domu nagrywam już na nim ale jest to jeszcze tak zwane raczkowanie a nie normalna praca.

to jeszcze raz JO czy posiada ktoś z Was taką kasetę czyszczącą poluje na nią jak na kreta i gawno

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie:

Czy ktoś wie, jakie taśmy były w kasetach TDK z serii Optima, sprzedawanej chyba na rynku USA - chodzi mi o Optima 1, Optima 2 i Optima 4. W Optima 4 pewnie była MA, bo TDK "niższej" metalowej nie robiło, ale na opakowaniu Optimy 1 widziałem napis "Dynamic cassette, Low Noise, High Output", co sugerowałoby, że to taśma typu D w trochę lepszej obudowie, stosowanej np. w AD czy AR.

>>> funland, ja wolę zrobić to ręcznie - odpowiedni alkoholol, szkielko i oko ... wtedy wiem, że jest jak powinno być ... a takie smyranie po wałkach mnie jakoś nie przekonuje ...

>>> Maciej, co do metalu optima czytałem gdzieś (chyba aukcja allegro) i jestem pewien, że było napsane MA-X (!?) prywatnie jakoś mi się nie chce wierzyć - stawiałbym na MA, jednak TDK prawie zawsze pisało co siedzi w środku - czasmi drobnym druczkiem, warto zapytać się kogoś jak sie pojawi na allegro co jest napisane. Co do Optimy I, to w owym okresie TDK lubiło wsadzać AR w tego typu wynalazki ... (nie wykluczałbym tego). Zresztą sam wiesz :)

Patrząc na wyniki mego szperactwa (kaset krótkich serii) ... to jeżeli metal to MA, chrom SF, SA (rzadziej), jezeli normal to D lub AR. Nie spotkałem wielu wyjatków ... znasz jakieś? Niektóre normale były opisane jako ferric i tyle ... (ale zwykle robieone dla sieci megapacki).

No i sama Optima typ IV ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na tym to jeszce nigdy nie nagrywałem ... TDK SD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam tę O4, ale na opakowaniu napisane jest tylko że to taśma metalowa i nic więcej. Stawiałbym więc na MA. Kaseta jest taka jak w AR-X/SA/MA.

W opis w aukcji na Allegro (że to MA-X) nie wierzyłem od początku.

O2 mam, ale używaną, bez folii, więc nic nie wiem. Stawiałbym na SF/SD (SD to chyba SF robiona na rynek USA, a więc niższa niż SA). Kaseta jest taka jak w AD/AR/SF.

O1 też mam używaną i bez folii, więc brak źródeł pisanych. Myślałem, że to AD albo może AR, bo obudowa jest taka jak AD/AR/SF, ale na jednym ze zdjęć kasety zafoliowanej zobaczyłem opis jak na kasecie D (Dynamic cassette, Low noise, High Output), podczas gdy AD zawsze była opisywana jako Acoustic Dynamic cassette, Super Low Noise, High Output, a AR to Acoustic Response Cassette, High MOL, Low Noise, High Output. Wygląda więc na to, że do lepszej kasety wkładali gorszą taśmę - co jest trochę dziwne, bo jeśli już, to zwykle robili chyba odwrotnie (np. seria CD-ing).

W przypadku dawniejszych serii specjalnych "if" i "Cue" pisali wyraźnie, że "if" "uses the AR tape", a "Cue" "uses the SF tape", o ile pamiętam. Seria Optima nie jest tak jednak opisana jednoznacznie.

masz rację i szedł bym tym samym tokiem rozumowania ... Jeżeli chodzi o if - AR (to jest pewne), choć mam wrażenie że miałem w swoich rękach Cue z SA w środku (może ktoś ma?). Wiesz może jaki to rocznik (Optima)? Bo z tego co mi sie zdaje po 90/91 własciwie juz nie wsadzali AD do kaset (mylę się?). Dlatego stawiam na AR... cholera, żeby był jakiś prosty test na to :)

Sądząc po typie kaset, te Optima to 91-94 rok, i może jeszcze trochę później.

Mam białe O1 i O4 - są one najprawdopodobniej starsze, szpulki mają dużą liczbę małych otworów. O1 nie ma żadnych pasków na rozbiegówce, a O4 ma typowe dla C-90 paski niebieskie.

Mam też szare O1 i O2 - one są niemal na pewno nowsze o jedną serię, kasety są takie same jak biała O1 (typ AD/AR/SF), szpulki mają pięć wąskich, długich szczelin (wprowadzone chyba w 92/93 roku), a na rozbiegówce nie ma żadnych pasków.

Paski (co 4,75 cm, czyli co sekundę) stosowane były tylko do pewnego roku (chyba 92/93), i to nie we wszystkich kasetach - zależało to chyba także od wytwórni z której kaseta pochodziła.

Co do sprawdzenia - cóż, można porównywać kolor taśmy, a jakby sobie zadać trud, to można spróbować nagrywać na tym samym magnetofonie jakiś sygnał testowy i sprawdzać, przy jakim poziomie zaczynają występować wyraźne przesterowania. Ponieważ MOL taśm D, AD i AR jest różny, może coś dałoby się ustalić.

AD była produkowana dość długo - na pewno mam AD z serii z końca lat 90-tych!

A te białe i szare Optimy różnią się jeszcze sprężynką z filcem dociskowym. Białe mają starszą, z dwoma "resorami", typową dla lepszych kaset TDK, a szare mają już zwykłą, pojedynczą.

Przepraszam, pomyłka: szara O1 ma zwykłą sprężynkę; szara O2 ma jeszcze stary, podwójny typ.

Sądząc po kolorze taśmy, jest to taśma D - lekko matowa, brązowa z szarawym odcieniem, praktycznie taka sama jak D z lat 92/93. AD z tego okresu jest wyraźnie ciemniejsza i jest to głęboki, wyraźny brąz, podczas gdy AR ma jeszcze trochę inny odcień, minimalnie bardziej szary niż AD, ale bardzo zbliżony. D (i O1) różni się się od nich wyraźnie.

A więc niestety, wszystko wskazuje na to, że O1 to po prostu D w lepszej kasecie...

Co AD ok, produkowali później - ale w tego typu liniach wsadzali AR - mówię to o kasetach NIE AD (wiesz o co mi chodzi). Nie znam późniejszych "limitowanych" z AD inside ... Co do sprężynek i innych doadatków jeszcze do końca lat 80ych magisterium mozna bylo zrobić - śledząc zależności, serie, roczniki. Póżniej wszystko się pomieszało - mam kilka AR i praktycznie wszystko jest inne w "galanerii" ;) A co do odcienia taśmy - miałem taką myśl po czym wyciągnąłem 4 serie AR i cztery różne odcienie ...

Ja specjalnie sięgnąłem po serię 93/94, czyli mniej więcej z tego samego rocznika co Optimy. Kolor zdecydowanie zbieżny z D i inny niż AD i AR. Co więcej, D i O1 jest zdecydowanie szaro-matowa, podczas gdy AD i AR są lekko przezroczyste.

Nie znam żadnej serii limitowanej z taśmą AD. Jedyna bardziej znana to była "if" z taśmą AR, co zresztą było wyraźnie napisane na opakowaniu.

Nie wiem, co z taśmą CDing 1 - z początku parametry wskazywały na to, że to AD w obudowie D, ale później wyglądało na to, że to D w obudowie D, tylko z innym napisem. Ale nie mam pewności.

Podobnie zrobiło Sony z CDit I - z początku była to taśma HF-S, a później HF... (można to sobie wyczytać w broszurach).

Ogólnie można zaobserwować uproszczenia - zrezygnowali ze znaczników czasu na rozbiegówce, w D przestali stosować rozbiegówkę zmatowioną (chyba trochę czyszczącą), potem zrezygnowali z podwójnego resora w sprężynce dociskowej, potem zmniejszyli folie ślizgowe, itd. Miało być prościej i taniej.

ja stawiam, że CDing 1 to D

Co do odcieni AD i AR - AR jest lekko rudawa a AD wpada w klasyczny brąz - może by kiedyś zrobić skale porównawcza kolorów ;)

SONY miało też serię HIP HOP - wkładka była w korze niebieskim (chyba zielonym też itp) "wzorek jak rozbita szyba" - nie wiem co było w srodku ...

Faktycznie później chłopaki poszli na cięcie kosztów ...

Szukałem kiedyś stron, które w jakiś sposób katalogowałby kasety rocznikami, modelami i ewentualnymi modyfikacjami - niczego takiego nie znalazłem ... może czas na nas ;)

HIP POP, a nie HIP HOP. Było ich pięć. Czerwona nosiła symbol Hip R, zielona Hip N, niebieska Hip L, żółta Hip Y, i czarna Hip B. Moim zdaniem była to taśma HF w obudowie HF. Wzorek na wkładce był inny, zależnie od koloru.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz rację - z tym HOPem, coś mnie w nocy zamroczyło ... a moze wszędobylski HIP HOP uszkodzil mi co nieco ...

Tak masz rację to były HFy - dzięki przypomniałem sobie wzorki - mam tylko niebieską - a tamtych jakoś nie pamietałem ...

Kiedyś grzebałem po necie i wszedłem na kilka fajnych, rzadkich kaset, których widokiem się dzielę ...

- TDK HX (extended high end high mol high output)

- YAMAHA - ślczna prawda ... to nie czasem konfekcjonowany TEAC? Nie pamietam by Yamaha produkowala kasety ...

- National DU Angrom - Pierwotnie Technics Angrom - nawet nie wiedziałem, że sprzedawali je pod nazwą Nationala

Ukryta Zawartość

post-4300-100001533 1193293788_thumb.jpg

post-4300-100001534 1193293788_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciąg dalszy ...

- SONY DUAD, SONY MetaLLIC chyba tylko rynek japoński ...

- TDK ARX i MAX 46, z dużymi rolkami ...

Ukryta Zawartość

post-4300-100001530 1193294196_thumb.jpg

post-4300-100001531 1193294196_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i na deser rozbierane fotki TEACa z instrukca jak się OPEN casette bawić ...

Ukryta Zawartość

post-4300-100001527 1193294877_thumb.jpg

post-4300-100001528 1193294877_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o TDK O4 tę białą to nośnik ma na pewno inny niż w zwykłej MA ( z lat 90tych). Ustawianie biasu i korekcji poziomu są inne dla każdej z tych taśm. Inaczej też brzmią. Nie mam MA-X żeby porównać z O4.

TDK CD-ing Metal też ma inny nośnik niż O4 czy MA, nie mam pojęcia jaki.

TDK HX to była w niewielkich ilościach produkowana i chyba w ogóle nie sprzedawana w Europie kaseta z taśmą metalową, ale ustawioną do nagrywania jako Typ II. Później pojawiła się wersja HX-S.

Taśmy takie zaproponował też Denon (HD8), That's (EX, MG-X, CD-MH), Memorex (CRX) i Realistic (Supertape MII - chyba).

Yamaha sama chyba nie produkowała taśm i kaset. National/Panasonic/Technics też bazował na produkcji TDK (między innymi), podobnie jak Nakamichi. That's chyba też sam w produkcję kaset, a przynajmniej taśm, się nie bawił.

National jest jedną z marek koncernu Matsushita, z Europy została chyba całkowicie wycofana, ale cały czas funkcjonuje w Japonii i na Dalekim Wschodzie, o ile wiem.

Sony DUAD to chyba to samo co FeCr, tylko na rynku japońskim, a kaseta Metallic była też dostępna w Europie i USA.

Co do kaset 46, zwłaszcza z dużymi szpulkami, były chyba bardzo popularne na rynku japońskim. Ale rynek ten jest w ogóle bardzo ciekawy, bo bardzo bogaty pod tym względem - Japończycy kochali fajne kasety i na ich rynek była ich produkowana ogromna różnorodność, często pod zupełnie innymi nazwami. Np. Fuji obecnie znane jest jako Axia, marka JVC jest tam w ogóle nieznana - zamiast niej Victor. Itd.

cles, 25 Paź 2007, 16:59

>Jeśli chodzi o TDK O4 tę białą to nośnik ma na pewno inny niż w zwykłej MA ( z lat 90tych).

>Ustawianie biasu i korekcji poziomu są inne dla każdej z tych taśm. Inaczej też brzmią. Nie mam MA-X

>żeby porównać z O4.

>

Jak będę miał chwilę czasu, to spróbuję poeksperymentować. Ale nie wydaje mi się, by w czasie, gdy do O1 wkładali tanią taśmę D zamiast AD czy AR, do O4 wkładali drogą MA-X. Już prędej to jakąś uproszczona, tania metalówka.

>TDK CD-ing Metal też ma inny nośnik niż O4 czy MA, nie mam pojęcia jaki.

Niestety, nie mam żadnego CD-inga Metal; w Europie w ogóle nie były sprzedawane, tylko w USA i pewnie w Japonii.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.