Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Naklejki samoprzylepne; zielone chrom, żółte ferro, czerwone swięte nagrane, numer kolejny kasety, pierwsze metry nagrania typ mikrofonu, kto kogo gdzie uwagi na temat akustyki pomieszczenia

Pozdrawiam

Zbyszek

taka na dzisiejsze czasy ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14814-100004320 1199636707_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Nigdy ich nie opisuję, tylko wkładam do środka kartkę, na której jest napisane co jest nagrane."

^to samo tutaj, oryginalne kartoniki z reguly nie chwytaja dobrze tuszu,ołówka tym bardziej; wiec wymienna karteczka w kratke 3mm jest raczej index'em nie do pobicia ..

Ja też już nie opisuję kaset ani na bocznej ściance wkładki, ani też na samej kasecie. Tzn jeśli kaseta to typowy (I) badziew to opiszę ale reszty zbiorów nie tykam. Kasety są naprawdę super, tyle z nimi radochy, płyta CD jest przy nich taka sucha. Szkoda że taśmy to już powoli historia - tak jakoś dziś mi się na smuty zebrało

Ciekawostka - kaseta gigant.

Dla cierpliwych ciekawy artykuł po ang. skąd pochodzi owe zdjęcie

Ukryta Zawartość

post-15888-100004096 1199745331_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś byłem w centrum i zakupiłem 2 bardzo ciekawe kasety - 1 to FUJI ZII w super opakowanku (extraslim case) o kolorze czarny mat z przeźroczystym okienkiem, druga to koreański SKC METAL, obie razem kosztowały 10zł! Sprzedawca chyba chciał się ich pozbyć, a widziałem że jeszcze tego towaru zalega mu trochę na półkach. Może wykupię jeszcze część zapasów sklepowych i posprzedaje z kilkuzłotowym zyskiem w internecie :D

Foty kaset powklejam w weekend, a jutro lub pojutrze idę jeszcze w 2 miejsca popytać o kasety - jak się poszuka to można naprawdę jeszcze trochę ciekawych kaset po sklepach znależć!

a czy kolega nie jest przypadkiem z Poznania??? bo cos mi sie zdaje ze tego samego sprzedawce nawiedzilismy w centrum kolo okrąglaka...pozdro.....ps. jesli tak, to czy widziales moze jeszcze jakies nowe VHS w tym sklepie??? ostatnio cos mnie wzielo na ten nośnik.,...heh

Tak mówimy o tym samym sklepie, jeśli chodzi o kasety VHS to nie wiem bo się nie pytałem, gdyż chodzę tylko za kasetami audio, wiesz może o jakihś ciekawych sklepikach rozrzuconych po dzielnicach/osiedlach/blokowiskach gdzie można dostać jeszcze ciekawe taśmy?

B&Sy mam jedną kasetę, nie zamierzam więcej kupować, w sklepach widziałem niedawno też kilka kaset tej marki ale nie uważam żeby były porywajace jeśli chodzi o jakość oraz wygląd

Witam,

Mam nietypowe pytanie trochę zbaczające z tematu, jednak dotyczące kaset i sądzę, że tu najprędzej otrzymam odpowiedź.

Traf chciał, że mam do przetłumaczenia tekst, w którym znajduje się następujące zdanie: "The cassettes are ferrous based and high quality CrO2". O ile wiadomo co to jest CrO2, to już z "ferrous based" mam problem i nie wiem jak fachowo po polsku określić typ kaset, o których jest tu mowa.

Jeśli ktoś będzie w stanie mi pomóc, to będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam,

Rafał

The cassettes are ferrous based and high quality CrO2

Kaseta na bazie metali nieżelaznych (ferrous based) o wysokiej jakości CrO2

Tak mi się wydaje na 99 procent

audiomagia.blogspot.com

Typ I związki żelazowe [ związki żelaza na + 3 stopniu utlenienia ] Typ II związki żelazowe i żelazawe [+2 stopień utlenienia stabilizowane kobaltem] lub wyłącznie związki chromu Typ III związki żelazowe + związki chromu Typ IV żelazo metaliczne.

Najczęściej korzystam z typu II w wersji japońskiej czyli żelazowe i żelazawe stabilizowane kobaltem na bazie tlenku chromu Agfa Basf Emi omijam szerokim łukiem. Typ III mam zaledwie jedną sztukę, możliwość zapisu na typie IV mam wyłącznie na sprzęcie stacjonarnym i z nich nie korzystam, wyjątkowo wysoko sobie cenię ferro i superferro.

Pozdrawiam

Zbyszek

Wydaje mi się, że zwyczajowo mianem "ferrous-based" określa się taśmy oparte na tlenku żelazawym, Fe2O3, czyli hepaytcie, czyli zwykłe.

Myślę, że w tekście nie chodzi o jedne kasety, które są jednocześnie żelazowe i chromowe, tylko o pewien zbiór kaset złożony z dwóch rodzajów, z których jedne są żelazowe (normalne), a drugie chromowe.

Pan Zbyszek pisał coś o związkach żelazawych na bazie tlenku chromu i to by chyba najbardziej pasowało do tego tłumaczenia. Niestety, z tekstu nie wynika, czy chodzi o wiele kaset czy tylko jeden rodzaj, dlatego też chyba tak to ostatecznie napiszę, albo coś w tym rodzaju. Dziwne to jakieś w ogóle, ale niech im będzie.

Wchodząc do tego wątku postanowiłem przy okazji zrobić przegląd, co jeszcze zostało z moich kaset. "Siedziałem" w tym nośniku całe lata, przez moje ręce przeszły setki, jeśli nie tysiące różnych kaset. Jednak nigdy nie dorobiłem się dobrego decka, więc w pewnym momencie poszły do pudła. Teraz z pewną nostalgią otworzyłem owo pokaźne pudło. Niestety, sporo taśm poginęło, a te co są, okazują się być w większości w fatalnym stanie zewnętrznym. Nośnik jak sądzę nie ucierpiał jakoś szczególnie, bo przechowywane to było w dobrych warunkach.

Niestety, właściwie wszystkie najlepsze kasety, z których najbardziej się cieszyłem, gdzieś przepadły. Mam grubo ponad 100 szt. różnorakiego badziewia Type I firm bardziej lub mniej znanych. Chromowych i metalowych zostało mi zaledwie kilka. No, ale nigdy nie miałem imponującej ilości.

Pomyślałem, że wkleję jakieś zdjęcia z tego, co mi zostało. Jednak pojawiły się dwa problemy. Pierwszy, że nic szczególnie ciekawego nie mam do pokazania, a drugi - że nie mam pojęcia jak robicie te zdjęcia, że tak dobrze wychodzą ;) Moje są jakości fatalnej, choć starałem się jak mogłem.

Niemniej jednak, żeby nie przychodzić z pustymi rękami, poniżej fotki. Na pierwszej chyba najlepsza taśma jaka mi została, TDK MA90 (zawsze mi się też bardzo podobała z wyglądu), a także też całkiem ładna, solidna kaseta, ale niestety niezbyt to widać - Sony UX60. Drugie zdjęcie - head cleaner TDK, bardzo popularny, choć swego czasu jego posiadanie niezwykle mnie noblitowało wśród znajomych. I trzecie zdjęcie to czysta wartość sentymentalna, czyli opakowania taśm Stilon Ferrum Forte, Chemitex Superton i ORWO K60. Stilon bez samej kasety, bo niby jest, ale ze zdartą etykietką.

Pozdrawiam fanów analogowego zapisu,

Rafał

Ukryta Zawartość

post-17871-100003912 1199921585_thumb.jpg

post-17871-100003913 1199921585_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie zauważyłem, że moja UX60 w trochę innej wersji (sam mam dwa opakowania z różnego okresu, ale tylko jedną kasetę) pojawiła się jako pierwsza fotka na pierwszej stronie tego tematu :)

Kaset opartych JEDNOCZEŚNIE na tlenku żelazawym (hematycie) Fe2O3 i dwutlenku chromu CrO2 w tej chwili nie ma, więc wątpliwe jest, by współczesny tekst dotyczył taśm sprzed 25 lat! Były one produkowane przez jakiś czas na przełomie lat 70-tych i 80-tych jako taśmy ferrochromowe, FeCr, sklasyfikowane później jako IEC Typ III. Miały one łączyć zalety jednego i drugiego nośnika. Na grubej warstwie Fe2O3, która miała rejestrować głęboko wnikające w taśmę długie fale, czyli tony niskie, nanoszono cienką warstwę CrO2, która miała rejestrować fale krótkie, czyli tony wysokie. Ostatecznie taśmy te zaniknęły około 84 roku, toteż wątpię, by tłumaczony tekst dotyczył właśnie owych taśm. Najprawdopodobniej chodzi o taśmy dwóch rodzajów, żelazowe i chromowe. Jednakże przy tłumaczeniu tekstów obowiązuje "zasada maksymalnej niejasności", tzn. jeśli oryginał jest niejasny, a tłumacz nie wie na pewno która z możliwych interpretacji jest prawidłowa, powinien w pierwszym rzędzie postarać się dowiedzieć dokładnie, o co chodziło autorowi, a jeśli nie jest to możliwe - starać się oddać tekst równie niejasno jak oryginał. Dlatego ja napisałbym: "taśmy oparte są na tlenkach żelaza (lub "żelazawych") i na dwutlenku chromu" - i w sumie nie wynika z tego, czy to jedne taśmy, czy dwa różne rodzaje.

Jako ciekawostkę dodam, że dwuwarstwową taśmą z warstwą żelazową i chromową, ale sklasyfikowaną jako Typ II (!) była srebrna Agfa Superchrom z początku lat 80-tych. Ale jej późniejsza wersja, oznaczona HDX, z kratką na srebrnej wkładce, była już taśmą wyłącznie chromową.

Poprawka: Kaseta Superchrom HDX (z krateczką na wkładce) też jest dwuwarstwowa, ze spodnią warstwą z tlenku żelaza, ale ponieważ jest ona czarna a nie brązowa, przypuszczam, że nie jest to hematyt Fe2O3, tylko magnetyt Fe3O4. Gdzieś czytałem, że właśnie na początku lat 80-tych Agfa eksperymentowała ze stosowaniem magnetytu zamiast hematytu. Efekt był jednak taki, że taśmy te miały "odjechaną" czułość i optymalny prąd podkładu.

Tekst bardzo możliwe, że jest stary. Może nie ma 25 lat, ale też nie jest z dnia dzisiejszego.

Starałem się właśnie tutaj znaleźć odpowiedź o co dokładnie chodziło, a że jednoznacznej nie ma, więc stworzę coś na podstawie tego, co napisaliście. Ogólnie Twoja propozycja z poprzedniego posta jest bardzo sensowna.

Przejrzałem całe 40 stron tematu i postanowiłem jednak wkleić zdjęcia niektórych swoich kaset. Są to w większości podłe nośniki, ale raczej ich jeszcze nie było, więc znajdą się w formie ciekawostki.

1. RDK HF46a - nie mam pojęcia co to za firma, ale kaseta niebrzydka.

2. ABA C-60 - chyba jakiś bazarowy wyrób? Widziałem takie logo na tanim sprzęcie od ruskich.

3. Kamichi LHC90 - podróbka Nakamichi? ;)

Ukryta Zawartość

post-17871-100003902 1199927294_thumb.jpg

post-17871-100003903 1199927294_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. MRT C60

2. B&S FE-X90

3. Basf FE i - pojawia się, bo była tu wcześniej dyskusja o taśmach heat resistant i ta też posiada taką adnotację

Ukryta Zawartość

post-17871-100003899 1199927460_thumb.jpg

post-17871-100003900 1199927460_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Nie mam pojęcia co to, ale pojawiło się na jednej z poprzednich stron i miało wtedy logo jakiejś firmy. Tu loga nie ma, tylko Super Ferro i Agfa Tape. Ciekawe co to.

2. TDK FE Ferric - mam tego od groma.

3. Diplomat C-60 - też nie wiem co to.

Ukryta Zawartość

post-17871-100003894 1199927623_thumb.jpg

post-17871-100003895 1199927623_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1., 2. Raks ED-X 60 w dwóch wersjach.

3. Fuji DRI

Ukryta Zawartość

post-17871-100003891 1199927763_thumb.jpg

post-17871-100003892 1199927763_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do kaset z pierwszego zdjęcia (RDK, Kamichi, ABA):

1) RDK to imitacja dwóch kaset jednocześnie. Nazwa RDK ma na pewno przywodzić na myśl TDK, natomiast szata graficzna wkładki jest bardzo zbliżona do folii opakowania Sony HF z serii z końca lat 80-tych; nalepka na kasecie już nie udaje oryginalnej Sony tak dobrze. Nazwa RDK jest jednak rozpisana jako Reil Tecknology (po jakiemu to?), więc trudno o zarzut wprost, że to podróbka.

2) Super Kamichi Cassette z kolei przywodzi na myśl dwie firmy - japońskie Nakamichi i koreańskie SKC. Sama kaseta wydaje się identyczna z innymi podłej jakości chińskimi produktami, jak International, Myama, ALME, Exclusive, Mark II, i jeszcze wieloma innymi, także kasetą ABA z kolejnego zdjęcia.

Żadna z tych kaset nie próbuje wprost udawać wizualnie produktów znanych firm, bo wyglądały one inaczej, i kto choć raz widział oryginał, nie da się nabrać - bazują wyłącznie na podobieństwie nazwy, i, w przypadku RDK, trochę na wyglądzie wkładki.

Ta RDK wygląda nawet na fajną taśmę, w sumie większość to ciekawe okazy kolekcjonerskie, z wyjątkiem TDK FE

Wczoraj testowałęm TDK D 90 (tak dla zabawy) zarówno na decku oraz na zwykłym radiomagnetofonie SONY, jako że było tu kilka głosów że to wcale nie taka zła taśma.

Testowałem ją porównując do tańszego typu II maxella (te z Lidla) oraz do lekko droższego typu II TDK, na obu urządzeniach. Na decku TDK D przegrało z oboma chromami czego można było się spodziewać (strasznie spłaszczony dźwięk werbla perkusyjnego - TDK D zabiera mu całą przestrzenność brzmienia), na radiomagnetofonie (o dziwo) także poniosło porażkę, dźwięk był dużo mniej stabilny, jedynej przewagi można by się doszukać w odrobinę lepszym basie, co i tak nie ratuje tej kasety przed III miejcem w teście :)

Obudowa kasety też jest bardzo kiepska - można ją mocno powyginać nieużywając przy tym dużo siły, a waga całego nośnika to ok 70% tego, ile przyzwoita kaseta powinna ważyć.

Maxell zajął drugie miejsce - nie polecam tym, którzy lubią czuć na plecach uderzenia werbla lub stopki perkusyjnej - jeżeli dźwięk ze źródła można by porównać do napiętej sprężystej struny, to po nagraniu na tą taśmę obraca się w luźną gumę od majtek - słychać tę różnicę dopiero przy głośnym słuchaniu

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.