Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Ma ktoś kasetkę National Music 52 ? Jak to cacko z dziurką wygląda z bliska i jak się zachowuje w magnetofonie (chodzi mi jedynie o mechanikę, tarcie, hałas itp.). Czy jest lepiej wykonana niż, podobno kiepskie, REEL CLEER ?

Ponawiam pytanie o BASF ferro extra I (60 lub 90) - odsprzeda ktoś dwie zafoliowane sztuki ?

John,

Tą Ferro Extra mam akurat tylko jedną i nie chciałbym się jej pozbywać, ale one przecież są dość często na niemieckim Ebay'u - tam polecam kupić, bo są tanie (adekwatnie do jakości dźwięku z niej odtwarzanego), a u nas to zaraz ktoś przesadzi z ceną.

Łukasz, to prawda, ale jak na eBayu kupisz przykładowo jedną sztukę, to doliczając koszt przesyłki i prowizję przelewu bankowego, to ten zakup chyba stanie się mało opłacalny.

John, ja niestety też nie pomogę, sam takowej szukam zafoliowanej. :)

Wiem, że ta taśma jest mocno średnia ale chcę ją wyłącznie z pobudek sentymentalnych. Na ebayu pewnie bym znalazł ale jak dojdzie koszt przesyłki (czasem życzą sobie 8,90 ojro !!!) to sentyment mi przechodzi. Chyba sprawię sobie taką przechodzoną z pchlego targu (widziałem po 1zł), taśmę wywalę i wkręcę sobie "uiksesa" ;).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widzieliście tą aukcję (było już o niej wspomniane chyba z rok temu) - gość nadal sprzedaje po sztuce ale zazwyczaj ceny wyskakują na ok. 15 euro a jak dojdzie wysyłka to robi się niemal 100zł. Szkoda bo ładne i chyba całkiem sensownie zbudowane te BASFy.

Ukryta Zawartość

najnowszy nabytek

TDK Super D 90 niewiem jak to umieścić miedzy SF a SA czy poniżej SF ? jeśli chodzi o hierarchie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Raczej nie, bo to taśmy innych typów. AD to trochę lepszy Typ I, a Super D to podstawowy Typ II. AD pewnie ma wyższą wysterowalność, ale i wyższe szumy; Super D na pewno ma niższe szumy, ale też i zapewne niższą wysterowalność, lecz może mieć większą łączną dynamikę, zwłaszcza na wysokich tonach.

>Łukasz, to prawda, ale jak na eBayu kupisz przykładowo jedną sztukę, to doliczając koszt przesyłki

>i prowizję przelewu bankowego, to ten zakup chyba stanie się mało opłacalny.

Większość "normalnych" sprzedawców z ebaja za wysyłkę kasety woła nie więcej niż 5 euro, jeśli do tego mamy paypala to koszty są tylko 2x większe niż za zakup na polskiej aukcji. Np zamiast 10zł 20zł. Sam zaczynam coraz częściej patrzeć za kasetkami na ebay.de, cieszy mnie że monopol allegro powoli się kończy :) Stąd pewnie tyle ich reklam ostatnio :)

John 1.5 V, 27 Lis 2008, 00:17

>Ma ktoś kasetkę National Music 52 ? Jak to cacko z dziurką wygląda z bliska i jak się zachowuje w

>magnetofonie (chodzi mi jedynie o mechanikę, tarcie, hałas itp.). Czy jest lepiej wykonana niż,

>podobno kiepskie, REEL CLEER ?

Jeśli chodzi o mechanikę, to powiedziałbym, że National chodzi głośniej od Reel Cleer :-)

Jest jednak ładnie wykonana i ma ciekawą, sztywną wkładkę z przezroczystego tworzywa.

W konstrukcji widać jedno podobieństwo - literowe oznaczenia strony w podobnym stylu - reszta jest inna (deseń kasety, kształt resoru itd.) ale niewykluczone, że pochodzą z jednej fabryki. W National taśma jest brązowa (w RC niemal czarna). W RC kłopotem jest właśnie jakość taśmy, ona brzmi jakby miała mnóstwo drop-out'ów. Nationala jakoś nie miałem czasu sprawdzić.

Gotyk,

Zgadzam się z Tobą. Mnie Allegro zniechęca cwaniakami, wystawiającymi kasety za 50-60 zł, podczas gdy aukcje Ebay'owe tej samej taśmy nierzadko kończą się kwotami 20-30 zł (razem z kosztami wysyłki). Generalnie na Allegro mamy do czynienia z dwoma rodzajami wystawiających. Kilku kolekcjonerów z prawdziwego zdarzenia, którym nie specjalnie zależy na niesamowitym zarobku. Oni wystawiają kasety już od np. 1 zł, reszta toczy się sama - coś się dzieje na aukcji, jest fajna zabawa. Niestety zdecydowanie częściej na Allegro spotykamy handlarzy - drobnych dorobkiewiczów, ciułaczy. Tacy wystawiają kasetę np. za 49 zł "kup teraz", wartą na Ebay'u góra 20 zł - pseudo-aukcja wieje nudą. I tak wystawiają i wystawiają tą samą kasetę aż trafi się łoś - czesem nawet po kilkanaście razy. Tylko, że każde wystawienie kosztuje, a do głowy takiemu nie przyjdzie, żeby wystawić tą nieszczęsną kasetę od 1 zeta, sprzedać za tyle za ile ktoś wylicytuje i po sprawie. A tak, to tylko dopłacają do tego interesu. Sknerostwo i skąpstwo moi drodzy pozbawia logicznego myślenia wielu sprzedawców na Allegro.

John,

3 Ferro Extra jakie potrzebujesz:

Ukryta Zawartość

Aukcja od 1 Euro, 6 Euro kosz wysyłki, możesz płacić PayPal'em, nie powinno być drogo.

Ukryta Zawartość

audiotone, 27 Lis 2008, 22:56

>jeśli tak to napewno jest może porównywalna z AD ? czy moze jednak AD ma lepsze właściwości ?

Zerknąłem do starego prospektu TDK. AD ma na średnich tonach wysterowalność taką jak SF, a na wysokich - lepszą niż SF (SF ma zaledwie taką jak D!). Ale SF ma o 5 dB niższe szumy niż AD, dlatego ma lepszą łączną dynamikę zarówno na niskich, jak i na wysokich tonach. Przypuszczam, że Super D może mieć parametry podobne do SF, a może odrobinę gorsze. Jednak dynamika jej będzie pewnie lepsza niż AD, dzięki niższym szumom.

Ciekawostka a propos różnic w kasetach na rynek europejski/USA i japoński. Popatrzcie na tego Maxella XLII z 1983 roku.

Poza niewielkim napisem po japońsku na wkładce, niby nie ma różnic... Ale wkładka - już wtedy, w 1983 roku - miała niezadrukowany grzbiet! To nie jest wkładka odwrócona - z drugiej strony nadruk jest jeszcze skromniejszy. Ciekawe.

Zdjęcie zrobiłem bez pudełka, żeby uniknąć blików.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To z kolei licencyjna odmiana TDK - do czego chiński producent otwarcie się przyznaje, a nawet wyraźnie podkreśla. Tylko ten wykres charakterystyki im chyba nie wyszedł. Jakoś nie mogę dojrzeć linii..

Ciekawe, że logo na kasecie odbiega nieco od tego na wkładce, na dodatek mam wrażenie, że projektantowi wkładki przypadkowo naciskał się "Shift" przy pisaniu :-)

Kaseta jest bardzo porządnie wykonana, przezroczysty celofan był bardzo dobrej jakości, przylegający, jak w porządnych kasetach.

Ukryta Zawartość

post-15808-100000142 1228065335_thumb.jpg

post-15808-100000143 1228065335_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To chyba jeden z ciekawszych no-name'ów. Dizajn nieco zalatuje socrealem i ta nazwa jakaś taka stalinowska (stalingradzka?).

Ukryta Zawartość

post-15808-100000140 1228065538_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze coś dla miłośników fauny Ameryki Łacińskiej.

Bardzo ciekawy, sierpowaty wykres częstotliwości.

Ukryta Zawartość

post-15808-100000138 1228065750_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diabolik,

Hmm... Tucan... Rolki i pudełko jakby znajome... Nazwa "Chromdioxid" też... Wszystko jakby z BASF'a. Tylko czy BASF miał taki "sierpowaty" wykres? A może to jakaś radosna twórczość producenta?;-)

Nie, wybrałem opcję - 2 używki za 2 zł. Przy okazji trafiłem też Maxella XL II S 100, XL II 90, 2 szt. TDK AD90 i SA-X 90, starego basfa CR, nowego basfa CR, jakieś dwa stare maxelle (jeden to chyba podróbka) i "szwajcarskiego" Watson-a. I wszystko po symbolicznej złotówie. Trafiłem też na jakiś gorzowski produkt (90 min). Znalazłem jeszcze kilka innych rzeczy ale teraz nie pamiętam, jutro pokażę co ciekawsze eksponaty.

A poza tym wstyd się przyznać ale nie mam konta na "ibeju" ani możności płacenia paypalem. Jak na razie przynajmniej. Na ebayu nie zakładałem konta bo jak jakiś rok temu zobaczyłem jaka tam jest oferta to mnie pusty śmiech zebrał, teraz jest lepiej więc chyba pora nadrobić tą zaległość.

Pisałem niedawno, że trafiła mi się XL II S. Odświeżyłem ją nieco, wkładam do kieszeni i okazuje się, że mam nagrane na niej słuchowisko radiowe pt. Dwie wieże !!! Lektor czyta a w tle słychać rozmaite odgłosy. CZAD, szkoda tylko, że po ... niemiecku :/

A sama taśma może nie w idealnym stanie ale w środku czyściutko a wkładka i naklejki nienaruszone, podobnie jak w kilku innych zdobycznych egzemplarzach.

Niestety wtopiłem z kilkoma kasetami, kompletnie zatarta Sony FX (po cholerę ja ją w ogóle brałem ???) i upodlone Sony HF w pudełku po Fuji DRxI na które się złakomiłem. Mama też TDK SF z którego izopropanolem bardzo ładnie zmyłem sobie nieco napisy :/

Ale trafiłem też dwie fajne stare Maxellki LN 90 i S-LN 90.

Zwróciliście uwagę na te małe szczególiki oznaczające stronę (prawdopodobnie dla niewidomych). Pojawiały się na kasetach (niektórych producentów) tylko w pewnym przedziale czasowym. Nie ma ich na najstarszych modelach z lat '70 i na tych najnowszych robionych już wyłącznie z przeźroczystego tworzywa. Przykład ze zdjęcia podoba mi się najbardziej. Podobnymi kropkami oznaczało kasety TDK ale chyba nigdy nie były tak zgrabnie zrobione jak tu na maxellkach XL II.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokładnie, Fuji stosowało wytłoczenia alfabetem Breila. I to był chyba jedyny taki wyjątek. Reszta producentów (nie zawsze) stosowała wytłoczenia mniej wyszukane, albo kropki jak Maxell powyżej, albo wypukłe oznaczenia literowe.

TDK SA rocznik 1982. Piękny klasyczny, ponadczasowy design, pomimo 26 lat ciągle w pełni sprawna...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak dobrze pójdzie za kilka dni będę nie lada szczęściarzem, znajoma z pracy zapytana o kasety przyznała się, że ma w piwnicy pudło z ok. ... 300-ma kasetami kupionymi w latach 1985-1991. Co prawda niektóre były nagrywane po kilka razy ale przecież nie wszystkie. Głównie japońska trójca (soniak,maxell,tedeka). Mam nadzieję, że znajdą się pośród nich wysokie żelazowe modele.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.