Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Na porządku dziennym u wielu ludzi nieobeznanych z techniką jest fakt kojarzenia kiepskiej jakości nagrań magnetofonowych z rzekomym "rozmagnesowaniem" się taśm. Tutaj sprzedawca zastosował logikę odwrotną, tzn. jeżeli coś jest zużyte (czyli rozmagnesowane), to ja oferuję wam łaskawie coś niezużytego (czyli nierozmagnesowanego). Proste jak drut (do zapisu magnetycznego).

Słuchajcie, tekst jest zabawny i nie da się tego podważyć. Tylko potrzebne jest drobne wyjaśnienie. Zupełnie nowa kaseta jest "nienamagnesowana", "rozmagnesowana" - jak tam kto sobie woli. Oznacza to po prostu tyle, że domeny w materiale magnetycznym nie są uporządkowane, czyli wypadkowa momentów magnetycznych jest zblizona do zera. To nie jest piezoelektryk, gdzie dipole elektryczne są uporządkowywane w procesie polingu, czyli w ogromnym uproszczeniu, materiał jest "trochę naelektryzowany". Nagrywając taśmę, momenty magnetyczne ustawiają się w kierunkach, zależnych od nagrywanego sygnału, zatem taśma się "magnesuje". Kasując to co nagrywaliśmy też magnesujemy tą taśmę, no bo pole magnetyczne wytwarzane przez głowicę "ustawia" jakoś momenty magnetyczne. Żeby "rozmagnesować" taśmę, czyli doprowadzić do stanu fabrycznego musielibyśmy przechodzić przez całą histerezę stopniowo zmniejszając wielkość pola magnetycznego, czyli otrzymywać coraz mniejsze pętle histerezy, aby w końcu osiągnąć zero. No tak chyba się nie dzieje, byłby to zbyt długi proces - proponuję posłuchać nową, nigdy nie nagrywaną taśmę i skasowaną. Zatem, wracając do tekstu "nowej, nienagrywanej i w dodatku nierozmagnesowanej kasety"... no jest to zabawne. Oczywiście, nie można winić faceta, że tak napisał. Skoro wszyscy używają tekstu "rzeczywistość wirtualna", to wszystko można:-)

Ktoś upadł na głowę i zdaje się, że wielokrotnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

John 1.5 V, 12 Gru 2008, 18:28

To dość rzadko spotykana taśma, niełatwo ją było kupić gdy była produkowana, a do tego jeszcze wówczas była bardzo droga, więc i teraz osiąga dość wysokie ceny jako taśma kolekcjonerska, ze względu na swą rzadkość; np. na ebay.de (bo przecież nikt nie kupuje jej do takiego sobie normalnego nagrywania!). Niemniej jednak ta cena jest faktycznie GRUUUUBO przesadzona! Ostatnio gdy widziałem ją na ebay, kosztowała jakieś parędziesiąt euro - daleko do $132!

W chwili obecnej są na ebay.de dwie kasety BASF Metal 120 z dwóch różnych serii, cena aktualnie ok. 20 euro, ale jeszcze dzień do końca aukcji, więc pewnie podskoczą - ale pewnie nie do ceny jaką proponuje ów sklep!

Nowsza BASF MP IV jest rzadsza i tym samym musi być droższa. Ale za to jaka ładna! Każdy szanujący się kolekcjoner musi ją mieć;-)

Ukryta Zawartość

post-19568-100009195 1229268801_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

John 1.5 V, 20 Lis 2008, 19:37

>Trafił mi się ostatnio zestaw kaset (SA-90 10szt. i XL II-90 3szt. z okolic 1990r)z nagraną sesją

>jakiegoś zespołu (lekko jazzujący pop/rock). Chciałem mieć kasety do nagrywania składanek z

>ulubionych utworów a tu taka niespodzianka i nie wiem co mama zrobić, kasować żal bo całkiem

>ciekawie grają a składanek by się chciało, ech ...

>

>Chyba popełnię profanację i zgram na kompa.

>

>Przy okazji zauważyłem, że wszystkie są nagrane maks. na -5,-3 dB. Czyżby celowo czy po prostu

>nagranie z latami przycichło ? Z bazgrołów na odwrocie karteczki z naklejkami wyczytać można że

>jam-sesion odbyło się w 1991 roku.

czy udalo ci sie przegrac na kompa ?

Cierpliwości, pamiętam o tobie. Trochę to z lenistwa bo muszę przenieść deck do drugiego pokoju, nie żeby było daleko ale jakoś zawsze jest coś innego do roboty. Myślę, że przed sylwestrem powinienem już to mieć zgrane. Kombinuję też jak w pracy wykorzystać wolne moce przerobowe mojego kompa :) Trzeba tylko przerzucić deck do biura. Wtedy szybciej pójdzie bo to będzie bite 8 godz. przegrywania.

To w międzyczasie jedna z rzadszych serii TDK. Czy czegoś brakuje? No może AD-S oraz japońskiej wersji D. Coś jeszcze? Do kompletu przydałaby się AD 90, a nie 60-tka:-)

Ukryta Zawartość

post-19568-100008997 1229523991_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie. Chodziło mi o rok serii, a nie grafikę. Z jakiegoś powodu znane mi HX/HXS/HX-S z 83, 84 i 86 roku mają już nowszą formę graficzną, zarówno opakowania (folii), jak i nalepki na kasecie. Ale HX/HXS/HX-S zawsze była trochę "z boku".

Moje najstarsze SF to rok 85 (wg daty na folii) - kaseta niebieska, z większym okienkiem, folia srebrna z niebieskimi elementami. Nalepka na kasecie bladoniebieska.

Tak, HX, HX-S i HXS to w zasadzie ta sama kaseta. Ja znam cztery wersje:

- 1983 (chyba, bo na folii nie ma daty), na rynek japoński, pod nazwą HX, kaseta z małym okienkiem, nadruk z informacjami o taśmie jest na folii a nie na kartonowej wkładce

- 1983, na rynek USA, pod nazwą HX-S, przy czym na kasecie kreska pomiędzy X a S jest bardzo króciutka, jest ledwie co dłuższa niż byłaby kropka, kaseta taka sama, nadruk z informacjami o taśmie jest na folii a nie na kartonowej wkładce

- 1984, na rynek europejski/ogólnoświatowy (podane adresy TDK w Japonii, Wielkiej Brytanii i Australii), pod nazwą HXS bez kreski, kaseta taka sama, a nadruk z informacjami na kartonowej wkładce a nie na folii (na folii jest przezroczyste okienko)

- 1986, na rynek USA, pod nazwą HX-S z dużą kreską, kaseta nowego typu z większym okienkiem, nadruk z informacjami na folii.

Co ciekawe, folie z tych wszystkich kaset, niezależnie od roku, mają szatę graficzną typową dla serii 1985 i 86, a nie dla serii z 82, 83 i 84.

>- 1984, na rynek europejski/ogólnoświatowy (podane adresy TDK w Japonii, Wielkiej Brytanii i

>Australii), pod nazwą HXS bez kreski, kaseta taka sama, a nadruk z informacjami na kartonowej

>wkładce a nie na folii (na folii jest przezroczyste okienko)

Aaaa, więc istnieje HXS z zadrukowaną wkładką! (a zatem i z zadrukowanym grzbietem). Taką to bym chciał. Ale w życiu - poza jednym razem na Allegro - nie widziałem takiej kasety w sprzedaży.

Maciej, pewnie ją rozpakowałeś :-), możesz wrzucić skan wkładki?

Diabolik, 18 Gru 2008, 18:19

>Aaaa, więc istnieje HXS z zadrukowaną wkładką! (a zatem i z zadrukowanym grzbietem).

No więc to jest dziwne, bo datowane wcześniej wersje japońska (prawdopodobnie) i USA mają "czyste" wkładki, a opis był na folii, tymczasem ta późniejsza wersja "ogólnoświatowa" ma wkładkę jeszcze zadrukowaną informacjami i okienko w folii by można je było przeczytać. I grzbiet faktycznie jest zadrukowany.

>Taką to bym

>chciał. Ale w życiu - poza jednym razem na Allegro - nie widziałem takiej kasety w sprzedaży.

>

To, zdaje się, był ten jeden raz, kiedy i ja ją zobaczyłem! ;-) Skutek był taki, że potem przez tydzień obiadów nie jadałem ;-) - nigdy wcześniej nie kupiłem żadnej kasety tak drogo!

>Maciej, pewnie ją rozpakowałeś :-), możesz wrzucić skan wkładki?

Jasne, że rozpakowałem! Natychmiast po zakupie obniżam wartość każdej zafoliowanej kasety o 75%, zdejmując folię ;-) ! Ale folie też przechowuję!

Kilka wersji HX-S - zdjęcia z aukcji. Na górze nowa z 86, niżej dwa zdjęcia HXS bez kreski.

Ukryta Zawartość

post-16389-100008887 1229627868_thumb.jpg

post-16389-100008888 1229627868_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich!!!

Przeczytalem cale to forum i chyba dolacze sie do dyskusji o kasetach ;-) Zawsze mnie interesowaly, chociarz byl taki czas kiedy przerzucilem sie na plyty CD ale szybko z nich zrezygnowalem :-)

Pozdrawiam!

Zrobiłem na naszej-klasie konto fikcyjne "WSZYSCY MIŁOŚNICY KASET AUDIO" jesli macie konta mozecie dawac zaproszenia.

Mam troche starszych kaset ktorych zdjęć nie widzialem tu na forum, moze jutro zrobie i cos dam :-)

lucas22, 18 Gru 2008, 21:47

>Ale, ale... Macieju, pokaż ją nam rozpakowaną:-)

Ukryta Zawartość

post-16389-100008852 1229648658_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.