Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

MaciejLK, 18 Gru 2008, 17:29

>Moje najstarsze SF to rok 85 (wg daty na folii) - kaseta niebieska, z większym okienkiem, folia

>srebrna z niebieskimi elementami. Nalepka na kasecie bladoniebieska.

O to, to. Właśnie o tą "SF" mi chodziło. :)

A tymi HX-Sami to już dostałem zawrotu głowy. No ale przynajmniej się wyjaśniło wszystko.

Jeśli chodzi o te TDK HX/HXS/HX-S nie mam wcale pewności, czy te cztery wymienione przeze mnie wyczerpują sprawę - ale wydaje mi się, że na żadych aukcjach, także na ebay, nie widziałem innych. Faktem jest, że HXS bez kreski nie widziałem ani wcześniej, ani później, ani na Allegro, ani na ebay. Na amerykańskim ebay można co jakiś czas kupić tę z 86 roku z większym okienkiem, czasem trafiają się wersje z rynku japońskiego pod nazwą HX, z małym okienkiem, a już rzadziej HX-S z rynku amerykańskiego, z małym okienkiem i bardzo krótką kreseczką między HX a S.

A SF to dość ciekawa sprawa - w 85 roku japońscy producenci często mieli po dwie taśmy typu II - podstawową, np. Maxell XLII, TDK SA, i lepszą - Maxell XLII-S, TDK SA-X. Inne firmy japońskie miały tylko po jednej - Sony UCX-S, Fuji FR-II. W tym czasie firmy europejskie miały po dwie, np. Agfa Stereochrom i Superchrom, Philips UCII i MCII, a BASF nawet trzy: Chromdioxid II (a potem Chromdioxid Extra II), Chromdioxid Super II, i Chromdioxid Maxima II. I w 85 roku japońscy producenci postanowili uzupełnić ofertę, ale "od dołu", dodając tańsze, niższe modele, i pojawiły się TDK SF (SD w USA), Maxell UDII (UDS-II w USA), Sony UCX. I wszystkie te trzy firmy zrobiły to mniej więcej w tym samym czasie.

Mam pytanie. TDK FE to nie sa czasami jakies podrobki? Bo calkiem odbiegaja od pozostalych dzisiejszych modeli TDK. Folia i sama okladka jak i nadruk na kasecie sa wedlug mnie wykonane w nieco starszym stylu...

Faktycznie licho wyglądają ale czego się spodziewasz po kasecie która w tesco kosztuje 1,5 zł.

Nagrałem sobie na niej mały chórek i wypadło całkiem sympatycznie ale do niczego więcej się to nie nadaje. Głosy ludzkie operują najczęściej w średnicy i ten zakres taśma odwzorowuje nawet nawet, z muzyką gdzie wykorzystywane jest całe pasmo jest już mocno średnio. Tak przynajmniej sprawy się mają na moim skromnym Denon-ie DR-M30HX. Być może pełna kalibracja jest w stanie wydusić z tej taśmy więcej.

Faktycznie, SF pojawiła się w 1985 r. Pomyliło mi się, bo konwencja graficzna folii jest już nowa, tzn. odpowiada serii z 1986. Chociaż z tą TDK'ką czasem trudno dojść - podobnie jak z BASF'em.

RS-TR373, 18 Gru 2008, 21:59

>Zrobiłem na naszej-klasie konto fikcyjne "WSZYSCY MIŁOŚNICY KASET AUDIO" jesli macie konta mozecie

>dawac zaproszenia.

ja juz dalem :) zmien to 15 lat na wiecej (pierwsza kaseta to 1963

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) pomysl mi sie podoba :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nikt mnie nie zaraził :-)

Wujek tylko pomogl mi rozwijac troche zainteresowania a kasety lubilem (z tego co wiem) od najmlodszych miesiecy zycia.

Najpierw bardzo bawilo mnie wyciaganie tasm (rodzice opowiadali mi ze kiedy mialem jakies 2 lata po ich nieobecnosc rozwinalem cos okolo 50 kaset ;-)) a jakis czas temu zaczalem je zbierac...

A z CD i Mp3 zrezygnowalem bo szybko sie psuje a na Mp3 dynamika do kitu :-(

Diabolik, 19 Gru 2008, 19:47

>lucas22, 19 Gru 2008, 17:24

>>A HXS'ik - palce lizać:-)

>

>Ano właśnie.

>Taki grzbiecik zadrukowany, w rozpakowanej... Ale by mi się ładnie wkomponowała...

Wiem, że jako profan rozfoliowujący kasety w ogóle nie powinienem był jej dostać w swoje łapki...

Ale teraz czuję się z nią bardzo związany! ;-) Tym bardziej, że ma ona już trzy podobne, ale inne koleżanki do towarzystwa... Nie jest więc samotna!

Sama tasma TDK FE nie jest nawet taka zla (jak na żelazówke), tylko ta tandetna obudowa. Ja nagralem na takiej Black Sabbath i sama jakosc dzwieku nie jest zla ale staram sie uzywac innych. Tak wogole trudno dzisiaj o dobra kasete... W wiekszosci sklepow sa tylko SONY EF i TDK FE czyli te najnizsze modele... A z TDK SA spotkalem sie tylko w Media Markt'cie.

Witam ostatnio kupiłem w jednym komisie 100 kaset nagranych, TDK SA-X iTDK SA oraz BASF Chrome Maxima 2 i BASF Chrome Super 2 Maxell UD -CD74 stan taśmy bardzo dobry.Były tylko nagrane i nie używane Gość miał kiedyś sklep z kasetami i nagrywał z czarnych płyt. Moje pytanie jaka jest różnica miedzy TDK SA a TDK SA-X kasety są chyba z lat90 Pozdrawiam Marian

TDK SA byly juz w latach 80-tych ale nadal sa produkowane. A nie wiecie gdzie sa jakies komisy z kasetami/tasmami szpulowymi?

A roznica miedzy TDK SA a SA-X - TDK SA-X jest chyba troche lepsza (nie wiem bo nie mam, kasety zbieram od jakiegos roku i mam dopiero okolo 100 sztuk).

Tak się zastanawiam czy te same modele np. TDK SA-X lub Maxell'a UR, UDII i inne wyprodukowane na rynek Japoński różniły się czymś poza zmienioną trochę szatą graficzną od tych samych modeli na pozostałych rynkach?

Wydaje mi się że jest mała różnica bo wiadomo że kasety produkowane w Japonii są lepsze, ale ja nie widzę wielkiej różnicy samej jakości. Chociaż takie SONY EF produkowane w Japonii były super, a kiedy zaczęli produkować w meksyku "straciły jakość". Ta dzisiejsza wersja SONY EF jak i HF jest jednym słowem do kitu! Sama obudowa badziewna, a taśma (nie wiem czy zauważyliście) wyciąga się wskutek zwykłego użytkowania.

Radzę tego unikać...

Green Apple, 21 Gru 2008, 11:46

>Tak się zastanawiam czy te same modele np. TDK SA-X lub Maxell'a UR, UDII i inne wyprodukowane na

>rynek Japoński różniły się czymś poza zmienioną trochę szatą graficzną od tych samych modeli na

>pozostałych rynkach?

Jak porównasz niektóre modele z różnych rynków okaże się, że tylko nazwa jest taka sama! W wielu przypadkach kasety o tej samej nazwie na różnych rynkach mają zupełnie inne obudowy (np. TDK SA europejska i amerykańska, już od połowy lat 90-tych, podobnie SA-X, MA, MA-X, itp.). Widziałem też SA-X z rynku japońskiego, inną niż europejskie i USA... To samo dotyczy niektórych przynajmniej kaset Maxella, także Fuji/Axia, itp. Przypuszczam, że tak jak różnią się obudowy, tak i taśmy mogą się trochę różnić, mimo tej samej nazwy - choć nie przypuszczam, by były to różnice bardzo znaczące. Ale mam też np. Sony HF z tej samej serii z początku lat 90-tych z czterech różnych wytwórni (Japonia, Meksyk, Francja, Włochy), i nie zauważyłem by się czymś różniły.

Już większych różnic spodziewałbym się w przypadkach, gdy kasety o danej nazwie były produkowane DLA innej firmy przez różnych wytwórców. Np. kasety JVC mogły pochodzić z fabryk w Japonii, ale na rynek europejski produkowane były przez szwajcarską firmę ICM, i mimo tej samej nazwy (np. UF-II), były to zupełnie różne kasety z zupełnie inną taśmą. Mam też np. BASFa Ferro Extra I produkcji koreańskiej (z rynku USA), i jest to zupełnie inna kaseta i taśma niż BASFy Ferro Extra I sprzedawane wówczas w Europie (a te też pochodziły chyba z pięciu różnych fabryk!). Myślę, że w takich przypadkach różnice pomiędzy produktami o tej samej nazwie mogą być znaczące.

Ja mam BASF'a Ferro Extra I który ma obudowę identyczną jak Samsung SQC, prawdopodobnie produkowane były w przez jedną fabrykę, bo różnią się jedynie szatą graficzną a kształt obudowy identyczny.

Mowa o kasetach poniżej...

Ukryta Zawartość

post-19067-100008663 1229881476_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niedawno wygrałem na allegro TDK A|90 nową w folii za jedyne 5 złotych! To obraza dla tej kasety :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RS-TR373

Jedna z moich ulubionych kaset naprawdę bardzo lubię na niej nagrywać mam ich około 40 szt

Zapis na tym niby zwykłym nośniku wprawia moich znajomych w zdumienie :)

Pozdrawiam

Czasem zaglądam do Was choć przesiadłem się na 1/4 cala to o kasecie sposób nie zapomnieć maja swój urok

Pozwolę sobie złożyć wszystkim w tym wątku

Gwiazdki najjaśniejszej

Choinki najpiękniejszej

Prezentów wymarzonych

Świąt mile spędzonych

Karnawału szalonego

Roku bardzo udanego!

I nowych wspaniałych kaset MAG

audiomagia.blogspot.com

RS-TR373, 21 Gru 2008, 18:44

>Ja mam BASF'a Ferro Extra I który ma obudowę identyczną jak Samsung SQC, prawdopodobnie produkowane

>były w przez jedną fabrykę, bo różnią się jedynie szatą graficzną a kształt obudowy identyczny.

>Mowa o kasetach poniżej...

Tak, o tym dokładnie BASFie pisałem. Robiony w Korei na rynek USA. Obudowa ta sama co w większości (ale nie wszystkich!) Samsungach SQC, ale także np. Akai SX, HX i GX, które można było u nas kupić w latach 90-tych, niektórych Memorexach, itp. Mam też jedną Sony EF w takiej obudowie! Nadruk z napisami umieszczany był na przezroczystej folii ślizgowej.

Sledze ten watek od dawna, 2 razy sie chyba nawet wpisalem i postanowilem zadac pytanie: czy istnieje obecnie na rynku 'pierwotnym' jakas kaseta warta zainteresowania? Zostaleo jeszcze kilka modeli w marketach, wiec moze cos udaloby sie wybrac?

Pozdrawiam

Do y2k:

Z dzisiejszych modeli polecam Emtec CS II (jedyny przyzwoity model Emtec'a), TDK SA, TDK D, SONY UX-S i SONY CD-it II. To byłoby chyba na tyle, a jak przypomnę sobie coś więcej to napiszę.

A w tej serii kaset o której wspomniałem nadruk chyba zawsze jest na folii. Spotkałem się również z takimi AKAI co mówiłeś, ale SONY takiej nie widziałem. Jeśli masz jej zdjęcie to wrzuć na stronę.

Oto Sony Super EF "Made in Korea". W przeciwieństwie do klasycznej EF, wyposażonej w SP Mechanism (Super Performance), zapewniający bardzo równe układanie się zwojów, taśma w tej kasecie lubi wręcz się zakleszczyć, szczególnie jeśli się ją zatrzyma, cofnie, przewinie, itd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Zwróciliście uwagę na te małe szczególiki oznaczające stronę (prawdopodobnie dla niewidomych). Pojawiały się na kasetach (niektórych producentów) tylko w pewnym przedziale czasowym. Nie ma ich na najstarszych modelach z lat '70 i na tych najnowszych robionych już wyłącznie z przeźroczystego tworzywa. Przykład ze zdjęcia podoba mi się najbardziej. Podobnymi kropkami oznaczało kasety TDK ale chyba nigdy nie były tak zgrabnie zrobione jak tu na maxellkach XL II.

Ten Basf jest też tak oznaczony.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MAG, 21 Gru 2008, 21:18

>RS-TR373

>

>Jedna z moich ulubionych kaset naprawdę bardzo lubię na niej nagrywać mam ich około 40 szt

>Zapis na tym niby zwykłym nośniku wprawia moich znajomych w zdumienie :)

>Pozdrawiam

Moich znajomych w ogóle wprawia w zdumienie to, że nagrywam na kasetach. Chociaż jednego kolegę udało mi się tym "zarazić" :-) A skąd masz tyle TDK A? Chyba kupowałeś od dawna, bo teraz nie tak łatwo o nie szczególnie o nieużywane. Też bardzo lubię te kasety, ale do tej pory udało mi się zdobyć tylko 3, z czego jedna poniszczona (pamiątka z dzieciństwa) i 2 nowe w folii kupiłem na allegro.

RS-TR373, 22 Gru 2008, 12:32

>Ja staram sie raczej unikać tego typu "podróbek", chociaż ten BASF jest całkiem przyzwoity w

>przeciwieństwie do np. Samsung'ów SQC.

Ściśle rzecz biorąc, nie są to "podróbki"! Od bardzo wielu lat powszechną praktyką w przemyśle jest zlecanie przez firmy produkcji innym firmom, pod marką firmy zlecającej. Różne firmy koreańskie przez całe lata produkowały kasety na zlecenie najrozmaitszych innych firm, pod ich markami. Trudno więc to nazwać "podróbką" - podróbka to fałszerstwo, czyli nieuprawnione wykorzystanie znanego znaku handlowego, nazwy, itd., mające na celu świadome wprowadzenie klienta/konsumenta w błąd co do jakości oferowanego wyrobu.

Akurat te najpopularniejsze kasety znanych marek (Maxell LN, TDK D, Sony CHF, HF, EF) były bardzo często podrabiane lepiej lub gorzej; niektóre z tych podróbek były podłe i łatwe do odróżnienia na pierwszy rzut oka, ale niektóre były niemal mistrzowskie. A klientom nie ułatwiało sprawy to, że oryginalne kasety często pochodziły z różnych wytwórni i różniły się wyglądem, opakowaniem, itd., i klient, widząc taką trochę inną od znanej mu kasetę, sam nie wiedział, czy ma do czynienia z oryginałem (firmowanym przez znanego producenta), czy rzeczywiście z podróbką. I tutaj znane firmy, z jednej strony walcząc z podróbkami, same nie ułatwiały klientowi zadania sprzedając pod tą samą marką kasety fizycznie różniące się od siebie. Jak biedny klient miał się w tym połapać, mając do wyboru np. pięć różnych kaset pod tą samą nazwą, z czego cztery były oryginalne?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.