Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

wszystkim miłośnikom analogu i nie tylko z okazji Świąt Bożego Narodzenia wszystkiego dobrego ,zdrowia, pomyślności ,spokoju i szczęsia -pozdrawiam wszystkich nich narodzony Pan ma Was wszystkich w opiece

RS-TR373, 24 Gru 2008, 18:57

>A skąd wziąłeś tą AXIE? Pierwszy raz chyba o nich słyszę.

Axia często bywa na eBayu. Jak napisał Maciej, to marka Fuji na rynek japoński.

Ale ciekawe, co z nią będzie. Pod axia.com działa jakaś firma internetowa, a axia.pl jest zajęta przez jakiegoś spryciarza - obie nie mają nic wspólnego z nośnikami danych.

Nie wiem nawet, czy w Japonii axia jeszcze działa jako producent taśm.

Kiedyś rozmawialiśmy o tzw. budżetowych wersjach Basfa - z wkładką zadrukowaną praktycznie tylko od wewnątrz, z nietypowo "gołym" grzbietem i papierem wkładki śliskim z jednej i siermiężnie szorstkim z drugiej strony.

Popatrzcie, zebrałem już siedem takich kaset.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A oto różne wersje Basfa ferrochrom.

Zebrały się już cztery, a to jeszcze nie koniec.

Ukryta Zawartość

post-15808-100008337 1230439270_thumb.jpg

post-15808-100008338 1230439270_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze ta czwarta...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A oto wiekowa ciekawostka od Nixdorfa. Pudełko "książkowe", takie jak w przypadku Basfów z lat 1972-1973.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rzadko sie zdarza, by słabo znana firma grawerowała swoje logo na pudełku.

Oto ICE, swego czasu popularna w Niemczech - pudełko nieco pęknięte, ale wciąż z oryginalnym logo (zresztą umieszczonym "do góry nogami" względem wkładki).

Swoją drogą, ja dotąd widziałem na pudełkach grawerunek TDK, Sony, Fuji, Basf (na "górnym" grzbiecie), Denon (chyba największy!), That's, Teac, Maxell (ale bardzo późno) i Sanyo. Więcej chyba nie było (ani Agfa, ani JVC, ani Philips, ani Scotch nie stosowały chyba nigdy tego zabiegu; a Memorex i np. Fisher albo Certron wyróżniali się po prostu oryginalnymi pudełkami).

Znacie jakieś inne przypadki grawerunków?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze moja ostatnia zdobycz - kaseta Permaton wydana z okazji MŚ'78 w Argentynie :-)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do "budżetówek" BASF'a to przy okazji świątecznych porządków znalazłem w moich szpargałach czerwone LH-E I, wszystkie w wersjach z małym okienkiem i zapakowane w folie BEZ NADRUKU. Co ciekawe kasety pochodzą nie z 2- czy 3-paków, tylko z pudła 10 sztuk.

Ukryta Zawartość

post-19568-100008320 1230466798_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diabolik, 28 Gru 2008, 05:41

>A oto różne wersje Basfa ferrochrom.

>Zebrały się już cztery, a to jeszcze nie koniec.

Fajne te Ferrochromy. Niestety nie mam pierwszej z nich, ale druga i trzecia (zafoliowana) są chyba takie same albo bardzo podobne? To były chyba trzy ostatnie serie Ferrochromu (ostatnia pokazana jest chyba najstarsza z nich, a druga i trzecia to chyba najnowsze); potem już BASF zarzucił produkcję kaset FeCr, podobnie jak AGFA i Permaton. Scotch chyba zrobił to jeszcze wcześniej, natomiast można było jeszcze kupić Denona DX5 FeCr (rzadkość), i podobno Sony FeCr można było kupić w Japonii jeszcze przez parę lat później!

Oczywiście były też ciekawe Ferrochromy wcześniejsze, jeszcze z lat 70-tych.

lucas22, 28 Gru 2008, 13:24

>Tym miłym domowym znaleziskiem skompletowałem chyba wszystkie LH-E I rocznik ok. 1985. Pozostałe

>zaprezentowałem na stronie 69 niniejszego forum. A może ktoś posiada jeszcze jakieś?

Jesli chodzi o budzetowki BASF'a to nie mam niestety zadnej :-( Ale kiedys porobie zdjecia wszystkich moich kaset i cos powklejam.

lucas22, 28 Gru 2008, 13:24

>Tym miłym domowym znaleziskiem skompletowałem chyba wszystkie LH-E I rocznik ok. 1985. Pozostałe

>zaprezentowałem na stronie 69 niniejszego forum. A może ktoś posiada jeszcze jakieś?

Nie, z tej serii znam tylko trzy różne obudowy:

- najpopularniejsza, z dużym okienkiem i nalepką pokrywającą większą część kasety

- mało popularna, z dużym okienkiem, ale wyraźnie prostokątnym i dwiema oddzielnymi nalepkami, jedną białą na górze i wąską czerwoną na dole

- mało popularna, ta pokazana powyżej, z małym okienkiem i nalepkami j.w.

Innych sobie nie przypominam.

Natomiast 120-tki Chrome Extra II z tej serii trafiały się w jeszcze innej obudowie, jeśli dobrze pamiętam - ale w tej chwili jej nie znajdę żeby sfotografować.

Tego LH-EI pokazanego najwyżej na str. 69 nie mam - ale, jak wtedy pisałem, kaseta wygląda jak Magna (albo może Permaton) - zarówno BASF, jak i AGFA zlecały chyba firmie Magna (a być może i Permatonowi) produkcję pod swoimi nazwami. To wykonanie jest jednak bardzo rzadko spotykane. Tym bardziej więc ta kaseta to cenna zdobycz, i to jeszcze zafoliowana!

W takim razie istniały przynajmniej cztery wersje!

Oczywiście ze drogo ;/ Popatrz na allegro ale nie w kategorii nośniki tylko magnetofony szpulowe - tam jest ich najwięcej. Ale przy odrobinie szczęścia można kupić tanio coć dobrego. Ja kupiłem jakiś czas temu (nie wiem jakim cudem) za 22 złote 8 profesjonalnych taśm BASF'A!!! Ale niestety wszystkie już straciłem - za piękne żeby było prawdziwe :-(

A jakiego masz magnetofon?

MaciejLK, 28 Gru 2008, 13:56

>Fajne te Ferrochromy. Niestety nie mam pierwszej z nich, ale druga i trzecia (zafoliowana) są chyba

>takie same albo bardzo podobne?

Same kasety różnią się etykietą - konkretnie znaczkiem po prawej stronie.

Prawdopodobnie też ta zafoliowana nie jest budżetowa i ma ładnie zadrukowany grzbiet. (?)

Diabolik, 29 Gru 2008, 01:42

>Same kasety różnią się etykietą - konkretnie znaczkiem po prawej stronie.

>Prawdopodobnie też ta zafoliowana nie jest budżetowa i ma ładnie zadrukowany grzbiet. (?)

Obawiam się, że nie!

Znaczek IEC i oznaczenie typu taśmy jest na stronie 1, a znaczek SM jest na stronie 2 kasety. Więc to nie o to chodzi!

Sądząc po "zielonych" kasetach "ferro super LH I" i "LH super I", które mam, różnica może być inna. "ferro super LH I" ma etykietę w drobne białe paski na lekko szarym tle, a nadruki długości, typu IEC oraz znaczek SM są czarne. Na grzbiecie wkładki jest nadruk "BASF ferro super LH I", a znaczek BASFa jest zielony jak cała reszta.

Natomiast wersja pod nazwą "LH super I" jest w zasadzie niemal identyczna, ale nadruki długości, typu IEC oraz znaczek SM są zielone a nie czarne, a nadruk na grzbiecie wkładki to "BASF LH-SI", przy czym znaczek BASFa jest czerwono-biały.

Różnice pomiędzy tymi dwiema seriami są zupełnie minimalne - trzeba się przyjrzeć żeby je dostrzec.

Myślę, że z Ferrochromami było podobnie. Na Twoich zdjęciach ta odpakowana na nadruki czarne, a ta zafoliowana - niebieskie. Ja mam (rozpakowaną) taką z niebieskimi nadrukami. Niestety, zmartwię Cię - grzbiet nie jest zadrukowany, tylko czysty do opisu, ma malutki czerwono-biały znaczek BASFa i napis BASF FECR III 90 (wszystko wielkimi literami). Na odwrocie kartonika są informacje o taśmie i wskazówki do jej używania.

Podobnie minimalne są różnice pomiędzy BASFami "chromdioxid super II" z tych dwóch serii, a z "LH I (extra)" i zwykłymi "chromdioxidami II" z tych dwóch serii jeszcze nie doszedłem do ładu.

Nie wiem, która z tych serii była wcześniejsza, a która późniejsza, prawdopodobnie były sobie niemal równoczesne, albo też faktycznie były produkowane równolegle, np. w różnych wytwórniach?

Podejrzewam, że te z czarnym a nie kolorowym nadrukiem długości, IEC oraz SM, i z jednokolorowym (a nie czerwono-białym) znaczkiem BASFa na grzbiecie wkładki, to wersja mniej kosztowna (oszczędności), i zapewne późniejsza - ale to tylko moje przypuszczenie.

Diabolik, 29 Gru 2008, 01:42

Z tych kaset, których grzbiety pokazałeś, pierwsza i trzecia od prawej (ferrochrom III i ferro super LH I) należą do tej "tańszej" serii (znaczek BASF jest w tym kolorze co cały nadruk), a pozostałe to ta "droższa" seria, z czerwono-białym znaczkiem.

MaciejLK, 29 Gru 2008, 03:02

>Znaczek IEC i oznaczenie typu taśmy jest na stronie 1, a znaczek SM jest na stronie 2 kasety. Więc

>to nie o to chodzi!

O, holender, masz rację! Gapa ze mnie.

Ale faktycznie nadruki są w różnych kolorach (czarny vs granatowy). Na dodatek chyba mam zamienione pudełka... (kasety dostałem używane). Ta zafoliowana ma na odwrocie widoczny przez okienko napis "Made in Germany", który występuje na wkładce z kolorowym logo, właśnie z oznaczeniem FECR napisanym dużymi literami. To już dwie cechy wspólne, wygląda a to, że ta całkiem oszczędnościowa wersja wkładki (białe logo i dwulinijkowy napis na grzbiecie "ferro" "chrom" "III", małymi literami) dotyczy wersji z prostokątnym oknem i dwiema naklejkami.

Ale może też być tak jak piszesz: pudełka nie są zamienione; to wersja z czarnymi nadrukami ma wkładkę "superoszczędną", a ta zafoliowana taką jak ta z etykietą typu "dwie naklejki".

A ostatnio zdobyłem tę dziwną CR-M (z czarnym "anty-owalnym" środkiem obudowy; jest na zdjęciu tych siedmiu kaset), która ma front wkładki czarny, a taka sama zafoliowana - brązowy.

Ale cyrk!

Co by nie pisać jedno trzeba stwierdzić. W Basfach mozna się pogubić. Basf chyba wygrał by w rankingach na różnorodność obudów i naklejek do kaset. Pozostali też stosowali takie metody, ale na znacznie mniejszą skalę.

Diabolik, a ktoś tu nie lubił Basfów... M.in. za ich różnorodność tak fajnie się je kolekcjonuje:-) Tylko aż dziw bierze, że to poukładani, precyzyjni Niemcy narobili takiego bałaganu.

lucas22, 29 Gru 2008, 10:25

>Diabolik, a ktoś tu nie lubił Basfów... M.in. za ich różnorodność tak fajnie się je kolekcjonuje:-)

No wiesz, miłość i nienawiść dzieli bardzo wąska granica... Kiedyś nie zdawałem sobie sprawy z tej różnorodności (czy raczej bałaganu). A teraz mnie to wciąga...

Diabolik, 29 Gru 2008, 04:27

> O, holender, masz rację!

Myślę, że w przypadku Twoich Fe-Cr akurat wkładki nie zostały zamienione, ale być może mylę się. Trudno się w tym połapać.

Te dziwne "chromdioxid maxima II" z "anty-owalnym" okienkiem też były w kilku wersjach - ja mam trzy różne połączenia kaset i wkładek (!), ale nie mogę mieć pewności, że wkładki nie zostały kiedyś zamienione! Jedna z nich jest zafoliowana i tu przynajmniej mam pewność, że jest w stanie oryginalnym - ale kombinacja tych różnych cech jest inna niż w pozostałych, otwartych - ale nie mogę mieć pewności, że one nie zostały pozamieniane. Poza tym, mam dziwne przeczucie, że sam BASF wypuszczał różne kombinacje...

MaciejLK, 28 Gru 2008, 13:56

>Oczywiście były też ciekawe Ferrochromy wcześniejsze, jeszcze z lat 70-tych.

No właśnie!

Oto mój chyba najciekawszy Ferrochrom. I przy okazji jedna z najciekawszych kaset jakie mam w ogóle. Nie wiem, kto to wyprodukował - może włoskie związki zawodowe?

Ukryta Zawartość

post-15808-100008207 1230608450_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie: czy ktoś wie z pewnego źródła (np. jakiś prospekt kaset Sony) jakie taśmy były wkładane do kaset z serii Esprit z 92/93 roku?

Sony na opakowaniach kaset rozpisuje się tylko o zaletach obudowy z dwoma okienkami, tłumiącej wibracje, natomiast o taśmie niemal nic nie pisze.

Jedynie na przedniej stronie opakowania jest parę słów.

Napis "Extra Super Ferric" na Esprit I sugeruje, że to prawdopodobnie taśma HF-ES, napis "Super Chrome Class" na Esprit II sugeruje, że to UX-S, natomiast napis "Metal Sound Excellence" na Esprit IV sugeruje że to "Metal SR/XR" - bo takimi wyrażeniamie właśnie te taśmy były opisywane. Niemniej jednak, nigdzie nie ma wyraźnego napisu w rozdzaju "zawiera taśmę typu....".

Czy ktoś coś wie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.