Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Ta Twoja zwykła pochodzi z późnych serii; zapomniałem, że w nich stosowano już przezroczystą rozbiegówkę, podobnie jak w Ferrum Maxi. Wszystkie wcześniejsze miały rozbiegówki w kolorach odpowiednich do długości i koloru wkładki i nalepki. Ferrum Forte mam kilka, zarówno starych w gładkich obudowach jak i nowych w krateczkę, i 60-tki mają rozbiegówkę bardzo bladozieloną, a 90-tki - znacznie silniej "wybarwioną" pomarańczową. Ta zielonkawa może wydawać się niebieska, ale do chwili położenia obok zwykłego niebieskiego Stilona C-90. Ale może Twoja faktycznie ma rozbiegówkę niebieską - któż to może wiedzieć, co robiono w Stilonie? A jeśli nie masz tej kasety od nowości, może ktoś przełożył wcześniej taśmy?

To ciekawe! Ja mam naprawdę sporo różnych Stilonów, najwięcej tych zwykłych, i trochę Ferrum Forte, i wszystkie one trzymają się swych "właściwych" kolorów, które opisałem wyżej. Może w pewnym momencie, w trudnym okresie lat 80-tych, gdy wszystkiego brakowało, Stilon zaczął "kombinować" i wklejać takie rozbiegówki, jakie akurat miał. Nawet same kasety produkowane w owym okresie były marne - nierówne odlewy z licznymi zadziorami, bardzo niestarannie wykończone.

A może też ktoś kiedyś przełożył taśmę do innej kasety, i taśma nawet nie ma tej długości co na opakowaniu?

specjalnie rozkręciłem kasetę aby porównać ilość taśmy na szpulce i c60 dochodzi do polłowy okienka a c90 dużo za połowę i obie maja czerwone rozbiegówki, no to teraz się pogubiłem już totalnie wiadomo polska a wtedy kombinowali na całego

Wydaje mi się że rozbiegówki robili różnie, bez względu na typ i dlugosc kasety. A ta moją C-90 i wszystkie zwykłe C-60 mam od nowości wszystkie kupiny w ubiegłym roku, nie były używane i wizualnie w idealnym stanie, więc wątpię żeby ktoś podmienił taśmy. Poza tym łatwo jest odróżnić taśmę z tych wcześniejszych (gładkich) od poźniejszych (kratkowanych). W tych wcześniejszych taśma wydawała się jakby bardziej "szorstka" jakby już była powycierana, zawsze do w nich widziałem od nowości. Natomiast w późniejszych była już gładziutka.

Jeszcze jedno... Te mooje wszystkie są w idealnym stanie i może zrobię kiedyś zdjęcie aparatem super-macro taśmy wcześniejszej i późniejszej i wkleje na forum wtedy każdy sobie porówna. Dostałem jeszcze używaną zwykłą C-90 kratkowaną od znajomej mamy bo miała na wyrzucenie. I taśma w niej nie jest brązowa tylko mocno czarna jak w Ferrum Forte i gra jak Ferrum Forte. Udana seria czy ktoś zamienił taśmę lub naklejki?

RS-TR373, 16 Sty 2009, 21:12

> Dostałem

>jeszcze używaną zwykłą C-90 kratkowaną od znajomej mamy bo miała na wyrzucenie. I taśma w niej nie

>jest brązowa tylko mocno czarna jak w Ferrum Forte i gra jak Ferrum Forte. Udana seria czy ktoś

>zamienił taśmę lub naklejki?

W tej chwili to może być trudne do ustalenia. Jeśli taśma jest zdecydowanie czarna, to może to być przełożona taśma chromowa.

Dlatego z całkowitą pewnością można mówić tylko na podstawie kaset, co do których mamy pewność, że są w oryginalnym stanie fabrycznym - sami kupiliśmy je w sklepie, są fabrycznie zafoliowane, itd. Kasety używane bardzo często są w nieoryginalnych pudełkach, z wkładkami od innego modelu, a czasem mają nawet przełożoną taśmę, i na ich podstawie nie można nic wnioskować.

>galad, 16 Sty 2009, 11:46

>fajnie okladki juz mamy teraz nalezaloby zakupic licencje na technologie i mozemy prdukowac sami

>ksety :P

Na 62 stronie 'mql' pokazywał swoją propozycję chromowej Stilonki. Bardzo udana, załączam jeszcze raz, bez pytania autora o zgodę. :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

MaciejLK, Stilonki nie były foliowane a teraz raczej nie zobaczysz ich na półce sklepowej :-)

Ale do tych co kupiłem nowe i Ferrum Forte (raz nagrane i odtworzone - tak pisało w aukcji) mam 100% pewności że nic nie zostało zmienione.

Szczerze wzruszony pamięcią dorzucam wariacje na temat stylu Stilona, który był całkiem niezły, konsekwentny (podobne były pudełka na szpule) i nadawał się do rozwinięcia.

Drugie zdjęcie - zupełne wariactwo, trochę nie na temat.

I trzecie moje dziwactwo, kompletnie nie na temat.

Kupa nikomu niepotrzebnej roboty (po prawdzie pomysł + kilka minut dłubania w Corelu).

Bez sensu - jak marzenia o nowej Warszawie, Syrenie, Mikrusie, Nysie, istnieniu naszych WŁASNYCH wytwórni elektroniki, samochodów itd.

Ale pomarzyć przyjemnie.

Ukryta Zawartość

post-20589-100006546 1232211072_thumb.jpg

post-20589-100006547 1232211072_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Popatrzcie, co zdobyłem!

Oto egzemplarz sygnalny Agfy Super Ferro, najwyraźniej wypuszczony w celach marketingowych jeszcze przed rozpoczęciem normalnej sprzedaży. Kaseta wersji C60 ma nadruk (to nie jest nalepka!) informujący, że to egzemplarz testowy, długi na ledwie 2x15 minut.

Wewnątrz wkładki nie ma nadrukowanych żadnych rubryk! Jest za to ulotka informacyjna podkreślająca zalety taśmy.

Cudo, jak nowa.

Ukryta Zawartość

post-15808-100006543 1232212439_thumb.jpg

post-15808-100006544 1232212439_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze jedno:

Pewnie znacie kolorowe paski na Agfach, reklamujące nowość w postaci gwarancji. Otóż zdobyłem wersję Superchrom z początku tej promocji - tym razem zamiast nadruku wkładka ma przyklejony czerwony pasek! (widać, że trochę odstaje).

Z kolei na odwrocie nie ma jeszcze wydrukowanej informacji (jak to było na późniejszych wkładkach) o czasie trwania gwarancji. Prototyp!

Do tego wewnątrz kasety - co widać od frontu - plącze się jakaś ulotka, pewnie opisująca warunki gwarancji. Nie wiem co na niej jest, bo jeszcze nie odfoliowałem kasety :-)

Ukryta Zawartość

post-15808-100006540 1232213151_thumb.jpg

post-15808-100006541 1232213151_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem, jak się generuje kody kreskowe, wiec zrobiłem oldschool na całego :)

Żeby nie wyjść na zdziwaczałego durnia, dodam jeszcze tylko jedno zdjęcie. To jakiś stary, skasowany gotowiec, który jednak ma zadziwiająco dobrą taśmę i jako taki zasłużył na oprawę graficzną.

Ty chyba wehikuł czasu masz... Zaraz wyskoczysz z nietkniętym egzemplarzem pierwszej CC z 1963 roku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RS-TR373, 17 Sty 2009, 17:47

>MaciejLK, Stilonki nie były foliowane a teraz raczej nie zobaczysz ich na półce sklepowej :-)

>Ale do tych co kupiłem nowe i Ferrum Forte (raz nagrane i odtworzone - tak pisało w aukcji) mam 100%

>pewności że nic nie zostało zmienione.

Nie, oczywiście, polskie kasety nie były foliowane, dlatego tym bardziej pewność można mieć tylko wtedy, gdy się je samemu kupiło nowe w sklepie.

Jeśli zaś chodzi o opisy w aukcjach, nie zawsze można im w 100% wierzyć.

Natomiast możliwe jest, że w latach 80-tych, gdy brakowało wszystkiego, także różnych komponentów do produkcji, fabryka musiała nieco rozluźnić zasady, aby w ogóle utrzymać produkcję, i stosowała to, co akurat miała w zapasie, zamiast tego, czego powinna użyć. Zmiana koloru rozbiegówki akurat nie wpływa znacząco na walory eksploatacyjne kasety.

Natomiast na pewno w II połowie lat 80-tych i na początku 80-tych Stilon trzymał się tych "kolorystycznych" zasad dość rygorystycznie - wszystkie kasety które mam są z tym zgodne. Natomiast nowsze serie mają rozbiegówki po prostu bezbarwne.

mql, 17 Sty 2009, 17:51

>Kupa nikomu niepotrzebnej roboty (po prawdzie pomysł + kilka minut dłubania w Corelu).

>Bez sensu - jak marzenia o nowej Warszawie, Syrenie, Mikrusie, Nysie, istnieniu naszych WŁASNYCH

>wytwórni elektroniki, samochodów itd.

>Ale pomarzyć przyjemnie.

Eh, rozmarzyłem się, patrząc na te płyty CD-R. Chciałoby się rzec: "Polak potrafi", ale, niestety, można tylko rzec: "mql potrafi"!

Do tych projektów okładek dodałbym tylko tyle, że Stilon dość konsekwentnie trzymał się kodowania kolorami długości taśmy (czerwony - C-60, niebieski - C-90 i żółto-pomarańczowy - C-120), chyba w ślad za Philipsem, i częściowo za Basfem i Agfą, i stosowali to też, choć trochę inaczej, Japończycy; firmy stosowały też różne barwy do "kodowania" typu taśmy, i w efekcie odpowiednie połączenie barw nalepki/okładki, cyfr oznaczających długość, oraz koloru rozbiegówki już na pierwszy rzut oka identyfikowało typ taśmy i jej długość. Ale pewnie nie chciałoby Ci się przerabiać tych projektów...

No, oczywiście! Chodziło mi o Stilon, który w latach 80-tych ciągle jeszcze chwalił się produkcją taśm na licencji Agfy... z 71 roku! Którego odlewy kaset z połowy lat 80-tych były tak marne, że zacinały się w magnetofonach które miały zbyt precyzyjnie wykonane bolce pozycjonujące kasetę, który miał problemy z zaprojektowaniem estetycznych etykiet na kasety na których dałoby się czymkolwiek pisać, a potem z trwałym ich przyklejeniem do tejże kasety. Z drugiej strony, faktem jest, że w latach 80-tych Stilon prawdopodobnie musiał produkować kasety z niczego, i po prostu robił co mógł i jak mógł. Dobrze, że w ogóle coś robił, a te kasety i taśmy i tak były lepsze od różnych kaset no-name z Tajwanu, Hong Kongu, itp., takich jak Time Ton, Standard, Mark II, International czy ACME, których nawet nie daje się skalibrować w magnetofonach - w odróżnieniu od Stilonu!

Ho, ho, zrobiła się nam atmosfera retro, w dodatku mocno "made in Poland". Te płytki CD-R świetnie wyglądają - brawo!

To ja może zaprezentuję to, co ostatnio skompletowałem - rodzinka TDK AD-S. Dwie Splendorki - starsza i młodsza, no i najmłotsza siostrzyczka - C-Thru.

Ukryta Zawartość

post-19568-100006519 1232230314_thumb.jpg

post-19568-100006520 1232230314_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MaciejLK, 16 Sty 2009, 19:14

>To ciekawe! Ja mam naprawdę sporo różnych Stilonów, najwięcej tych zwykłych, i trochę Ferrum Forte,

>i wszystkie one trzymają się swych "właściwych" kolorów, które opisałem wyżej. Może w pewnym

>momencie, w trudnym okresie lat 80-tych, gdy wszystkiego brakowało, Stilon zaczął "kombinować" i

>wklejać takie rozbiegówki, jakie akurat miał. Nawet same kasety produkowane w owym okresie były

>marne - nierówne odlewy z licznymi zadziorami, bardzo niestarannie wykończone.

Może podróby? :D

mgl,

To genialne te nadruki na CD!

Pierwsze plyty CD-R ktore naprawde mi sie podobaja :-)

Mógłbyś mi wyslac obrazy z kompa z ktorych je drukowałeś? Zrobie wujkowi który też się interesuje dowcip z plytami stilon-superton, bedzie zdziw :-) Jak cos moj e-mail [email protected]

k.mik, 17 Sty 2009, 23:45

>Może podróby? :D

Jasne! Podróbki Stilonu....!

A te płyty CD-R faktycznie są "rozwalające"! Świetny pomysł i wykonanie! Rzeczywiście, możnaby komuś zrobić dowcip!

Te TDK AD-S są bardzo fajne. Takie połączenie przezroczystej obudowy D, taśmy AD i szpulek z MA-XG. W Europie chyba w ogóle nie były sprzedawane, były chyba tylko na rynku japońskim i amerykańskim.

MaciejLK, 18 Sty 2009, 00:23

>A te płyty CD-R faktycznie są "rozwalające"! Świetny pomysł i wykonanie! Rzeczywiście, możnaby komuś

>zrobić dowcip!

Jeszcze trzeba wiedzieć komu. Jakiś 16-latek może się nie poznać ("o, jakaś nowa marka płyt, pewno jakieś chińskie bo coś dziwnie dużo po polsku pisze").

No i teraz... pora na karty pamięci marki Stilon.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.