Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

lucas22, 22 Lut 2009, 10:58

>Maciej,

>czyli Denon MG-X i Sony Metal Master to jednak nie to samo - dzięki za wyjaśnienia. Będąc w

>Bangkoku, w jednym ze sklepów z high-endowym sprzętem audio mieli tylko te dwa modele kaset.

>Ponieważ Metal Master'ów mam kilka, zastanawiałem się nad MG-X'ami. No i sprzedawca, słysząc, że

>zachwalałem MM, chyba, żeby mnie zachęcić, twierdził, że MG-X to klon MM. Na szczęście nie dałem się

>zwieść:-)

I nie kupiłeś nawet jednej sztuki? Ja kupiłem jednego Denona MG-X mimo wszystko, znając niezbyt korzystne wyniki tego testu, do zbioru, jako skądinąd ciekawą kasetę. I nawet nie próbowałem jeszcze nic na niej nagrać! Przypuszczam, że w zastosowaniach "amatorskich" te jej nieco gorsze parametry i tak nie będą miały wielkiego znaczenia.

Dobrzy sprzedawcy, chcąc coś sprzedać, wybadają klienta, a potem opowiedzą mu wszystko co on chce usłyszeć, nawet jeśli niekoniecznie jest to prawda. Sami zresztą często dobrze nie wiedzą... Dlatego ja dość często w ogóle nie wchodzę w dyskusję ze sprzedawcami i nie zdradzam co wiem, tylko słucham, co sprzedawca chce mi powiedzieć. Jak zaczyna opowiadać głupstwa, które, jak sądzi, przekonają mnie do zalet danego wyrobu, wiem już co myśleć.

Typowym chwytem sprzedawców jest wykorzystanie naszego przekonania o zaletach znanych marek i modeli. Gdy zorientują się, że znamy takie dobre, drogie marki, próbują nas przekonać, że inny wyrób, pod inną marką, to tylko klon tego znanego, renomowanego wyrobu, i że choć inaczej wygląda, to w środku jest to to samo. I często w to wierzymy, zwłaszcza, że często faktycznie tak jest, w obecnej dobie rozdzielenia faktycznego producenta od marki pod którą jest to sprzedawane, powszechnego "brandingu", produkcji na zlecenie i pod marką firm zajmujących się wyłącznie dystrybucją, dla sieci handlowych, itd. Zdezorientowany klient gotów jest uwierzyć w to, co chciałby usłyszeć (że za mniejsze pieniądze kupi coś równie dobrego), a sprytny sprzedawca mu to właśnie mówi. Poza tym, sprzedawcy sami często dobrze nie wiedzą i powtarzają klientom różne niesprawdzone pogłoski, nawet bez złej woli.

W Twoim przypadku - powiedziałeś sprzedawcy, że cenisz Sony Metal Master, więc on to próbował wykorzystać, porównując Denona do tej właśnie kasety i wykorzystując ich zewnętrzne podobieństwo. Gdybyś np. chwalił TDK MA-XG, pewnie próbowałby Cię przekonać, że to też ta sama taśma tylko w innej obudowie, albo też najpierw przekonywałby Cię, że Sony jest jednak lepsza, a potem że Denon to to samo co Sony.

>No może uległbym, ale tamte Denony miały zaokrąglane pudełka, a tego nie lubię. Czy

>wszystkie MG-X i HG-M tak mają?

Chodzi Ci o zaokrąglone pudełka? Chyba tak. Na początku lat 90-tych chyba wszystkie firmy stopniowo przeszły na zaokrąglane pudełka.

O HG-M wiem niewiele, poza tym, że była sprzedawana chyba tylko na rynku japońskim. Nie wiem więc, co się w niej kryje.

Maciej,

No nie kupiłem... Powiem szczerze, że swoją kolekcję ograniczyłem do momentu pokazania się kaset w zaokrąglonych pudełkach, bo to kojarzy mi się z pogorszeniem jakości. W jakich latach mniej-więcej był produkowany MG-X.

Oj, tego dokładnie nie wiem, ale myślę, że od 92. W 90/91 nie było jej w ofercie, a w 92 pojawiła się w jakimś rankingu (zresztą też niezbyt wysoko), potem w 93 w tym teście Audio, a potem - nie wiem!

Niestety nie mam teraz aparatu... Standardowe C-60 mają przezroczyste rozbiegówki a C-90 błękitne. Jeśli bardzo Ci zależy wkleję te zdjęcia ale raczej nie prędko. Miałem też C-60 zwyklą z czerwoną rozbiegówką, tyle że to była ta starsza wersja z krótkim czarnym paskiem na dole...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

najlepsza na rynku jest zawsze konkurencja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za tego HX-S nie dałbym tyle. Za taką cenę można kupić lepszy okaz, a HX-S wg. mnie jest wart 70-80 zł. Ale kto mu to kupi za 119, jeśli arc_com wystawił ją za 85?

WITAM FORUMOWICZÓW

MaciejLK

Co to za test???????

Przyznaję, że wynik tego testu zaskoczył mnie, bo po superkasetach (w supercenach!) spodziewałem się superosiągów. Sprawdziło się to w przypadku TDK MA-XG i Sony Metal Master, natomiast bardzo wymyślny Maxell Vertex wypadł znacznie poniżej oczekiwań (i poniżej "zwykłych" kaset Maxella), a Denon MG-X okazał się zupełną porażką.

Ten test wykazałby, że Mercedes S-Klasse wypada słabiej od Mercedesa A-Klasse a to jest już jakaś fantazja, a nie wiarygodna informacja. Jak można pisać, że Vertex jest słabszy od standardowej Maxell-ki. To tak jak Fidel na Kubie wielokrotnie przemawiając do ludu stwierdzał, że kapitalizm to zaraza. Nic bardziej mylnego. Max. Vertex i Denony to wspaniałe kasety, które nie zyskały w Polsce zwolenników z prostej przyczyny - braku użytkowników ( nielicznych stać było na coś innego niż Agfa, Basf, Sony, TDK a później Maxell i wyższe.

Agfy i Sony z TDK były w Pewex-ie już od 1/2 USD a Maxell-ki zaczynały się od 1 USD i ciekawsze były po 3 i 5 USD. Co tu dużo mówić i pisać. W Pewex-ie nie było np. kaset TEAC-a a dziś kosztują nawet kilkaset zł ( wartość już raczej kolekcjonerska niż technologiczna). Denon MG-X porażką ?! Dla kogo? To rewelacyjne taśmy w ustawieniu z Dolby osiągają powyżej 70 i 80 dB przy bardzo dobrym stosunku sygnału do szumu. Oby wszystkie taśmy były takie. Ale najważniejsze mieć dobry sprzęt do zapisu. Mając Kasprzaka z lat 80-tych uzyskuje się dźwięk raczej jak przez ścianę z drugiego pomieszczenia więc ciężko określić jakość i odróżnić wysoką wartość techniczną od chińskiego bubla.

Pozdrawiam

Proponuję samodzielne zapoznanie się z testem. Zamieszczony był w numerze czerwcowym amerykańskiego miesięcznika Audio z 1993 roku. Jego skany można znaleźć na jednej z rosyjskich stron www poświęconych magnetofonom.

Test był przeprowadzony w oparciu o rzetelne pomiary parametrów taśm, a każdy model testowany był w trzech egzemplarzach. Metoda przeprowadzania poszczególnych części testu jest tam nie tylko dość dokładnie opisana, ale także uzasadniona, a test przeprowadzony był przez przewodniczącego Podkomitetu Norm dla Magnetofonów instytutu IHF/EIA (Institute of High Fidelity/Electronic Industries Association). Jest to poważna organizacja ustalająca rozmaite normy dla sprzętu audio, a szef jej komitetu do spraw zapisu magnetycznego, jak się można spodziewać, jest raczej człowiekiem fachowym.

diamentowa deska klozetowa to wciaz deska, i wcale nie bedzie wygodniejsza niz zwykla porcelanowa obszyta welurem ;]

ale nie tlumacz tego macieju gosciowi,ktory nazwozil "super kaset" zeby je wciskać superjeleniom ;)

dziwie sie tylko,ze to trwa tak dlugo; kazdy juz znęcal sie nad roznymi wariantami ma-xg/ma-r ,vertexami i tego typu cudami i dalej nie slysza ze to wszystko dla oka.

z drugiej strony audio to kraina skora do wszelkiej maści patologii. jezeli ludzie chcą placic 10k pln za metr zabla zasilajacego wspartego na podkladkach za kolejne 300 eur (zeby posluchac gitary tanszej o polowe), to czemu nie nabić ich w jeszcze jedną butelę?

4,76 cm/s to brama do niezbadanych galaktyk audiofilskiego uniesienia ;)

roznica miedzy MA a MAXG jest bardzo subtelna (a roznica miedzy MA a kasetami Nakamichi - zerowa;), ale latwiej napleść bzdur o kasetce ktora miesci sie w kieszeni niz o 26 centymetrowej szpuli,ktora faktycznie wnioslaby do domu sluchacza cos niezwyklego.

male, zgrabne, lekkie - szybka i wygodna kasa. odrobina dyplomatycznego bełkotu i każda bajda znajdzie kupca ;)

allegro.pl - 9 na 10 polaków "studiuje" dziś marketing ;)

DIBUNIA

Czasami z pokorą należy przyjąc co piszą forumowicze a szczegolnie Maciej bo kto jak kto ale kaset to nieco przez jego decki przeszło;

sam sprzedaje czasami kasety na allegro ( nie jest to kryptoreklama) są to kasety zwykle uzywane wiec,mam okazje je ponagrywac a nie patrzec przez folie;

mialem okazje sie przekonac, iż czesto niepozorna kaseta zagrała lepiej niż zachwalana oczywiscie mozliwe jest, iż wpływ na to miało wile innych czynników.

pozdr

waldek

"Denon MG-X porażką ?! Dla kogo? To rewelacyjne taśmy w ustawieniu z Dolby osiągają powyżej 70 i 80 dB przy bardzo dobrym stosunku sygnału do szumu."

^niech sobie jasnie pan zbada przy uzyciu pro analizatora sygnal przed tasma.

i potem ten sam sygnal nagra na sony ux-pro i tdk ma-xg,swoje ceramiczne "super wynalazki".

i znowu obejrzy wykresy - zwlaszcza naniesienie widma kanalu lewego na prawy nie powinno nudzić.

odstep sygnal/szum to tylko techniczny parametr - i.e. plyta vinylowa rzadko osiaga 50dB a jak brzmi dobrze wycieta plyta z dobrym phonostage'm wie (chyba) kazdy.

natomiast jaką wartość muzyczną ma zdeformowana fala odessana bramką dolby'ego?

jasne,ze ideałem jest brak szumu,tylko za jaką cenę?

o dynamice można by osobną cegłe napisac..za duzy off-top.

powodzenia w interesach ;)

Witam!

Znalazłem ostatnio ciekawy mini-katalog TDK, postanowiłem zeskanować i wrzucić do tego wątku może się komuś przyda - tylu tu zbieraczy.

Są tam charakterystyki, budowa, mikroskopowe zdjęcia tlenków każdej taśmy, rozebrana na czynniki pierwsze MA-XG itd.

Razem to 16 skanów, niestety zdjięcia lub skany mogą być poniżej 100kb więc jakość nie będzie powalająca. Jak jest ktoś zainteresowany to mogę wysłaś na na skrzynkę e-mail w dobrej jakości.

Poniżej strony 1-wsza i ostatnia oraz wewnętrzne.

Ukryta Zawartość

post-14987-100002912 1235411711_thumb.jpg

post-14987-100002913 1235411711_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejne

Ukryta Zawartość

post-14987-100002908 1235411816_thumb.jpg

post-14987-100002909 1235411815_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

post-14987-100002905 1235411866_thumb.jpg

post-14987-100002906 1235411866_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

post-14987-100002902 1235411927_thumb.jpg

post-14987-100002903 1235411927_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

post-14987-100002899 1235411956_thumb.jpg

post-14987-100002900 1235411956_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam Serdecznie Forumowiczów

DIBUNIA

Drogi kolego,aksjomatem jest że kolega pomylił fora,ponieaż powinien kolega prowadzić polemikę na forum Kupię-Sprzedam a ponadto sugerowanie się ceną kaset co do ich wartosci sonicznych nie jest żadnym wykładnikiem tym bardziej słuchając na sprzęcie Pionnera/ który to gra sucho,niestety nie jest muzykalny i w przekazie muzycznym nie ma żadnych emocji/.Dlatego też jest tyle nośników magnetyczbych różnych producentów aby każdy mógł dobrać odpowiednią kasetę do swoich upodobań i swojego gustu i każdy magnetofon w innej konfiguracji bedzie odtwarzał i nagrywał muzykę inaczej.

Śledzę od dłuższego czasu wypowiedzi osób na tym forum i dochodzę do wniosku że są to naprawdę niesamowici pasjonaci posiadajacy ogromna wiedzę i doświadczenie w kwestii nośników magnetycznych i naprawdę potrafią się cieszyć z każdego dokananego zakupu - takich ludzi którzy cieszą się z drobnych rzeczy jest coraz mniej.

Reasumując kolego DIBUNIA trochę pokory i szacunku dla forumowiczó na tym forum.....i proponuję bez urazy zacząć słuchać muzyki a nie sprzętu i nośników.

Ja co prawda nie znam się jeszcze za dobrze na sprzęcie/kasetach ale pasjonuje mnie to od najmłodszych lat czyli siedzę w kasetach od 1-szego roku życia (z tego co mówili rodzice) nie mogłem się nigdy oderwać od magnetofonu i tak zostało do dziś :-)

Karunesh, 23 Lut 2009, 20:22

"Reasumując kolego DIBUNIA trochę pokory i szacunku dla forumowiczó na tym forum.....i

>proponuję bez urazy zacząć słuchać muzyki a nie sprzętu i nośników."

.... i "zawodowo dźwięku pieniędzy" jak napisał w danych o sobie :-)

Witam

Bez względu na wypowiedzi wcześniejsze Karunesh oraz RS coś tam... , nikt nie ma urazy do Was o to, że macie opinię o kasetach uznanych w testach najbardziej szanujących się wydawnictw fachowych za najlepsze a przez Was za gorsze od przeciętnych. Jeśli słucha się faktycznie jedynie muzyki a nie tego jak odtwarza i zapisuje dźwięk jakiś sprzęt to faktycznie kaseta nie ma znaczenia więc i w temacie "Śliczne kasety audio" także zabłądziliście Panowie i powinniście szukać zrozumienia i doszukiwać się pokory w innych wątkach Forum ale na pewno nie związanych z kasetami. Nośnik można zaliczyć do już leciwego i słuchanie zapisu z kaset od pierwszego roku życia może także nic nie dać w szczególności jak się koncentrujemy na tym czy to metal czy folk. Także cennej wiedzy nie wnieśli ww. Panowie a na to czekałem, że się ktoś odezwie, kto nagrał coś na Vertexa i owszem z jednym wierzem powyższego wpisu mogę się zgodzić co do zróżnicowania nagrywania na różnych sprzętach, ale nie zgadzam się z opinią, że dźwięk z deck-a marki Pioneer ( mówimy o klasie referencyjnej) jest płaski i mało wyraźny. Tak wypowiadać się o Pioneer może tylko ktoś kto nie wyszedł po za sprzęt produkcji Unitra i wierzy tylko w to co ma. Jednak nie będę polemizował ponieważ nie ma nawet do czego się odnieść jeśli "ktoś" opisuje takie fantasmagorie. Proponuję założyć nowy temat: słuchanie mużyki ( nie nośników) ze sprzętu dostępnego w sieci hipermarketów Tesco. Bez urazy.

Pozdrawiam

Według mnie powinno się słuchać muzyki ale z dobrych nośników, DIBUNIA chyba źle nas rozumie bo są różne kasety i niektóre lepiej nadają się do jakiegoś rodzaju muzyki np. metalu a inne gorzej. Ktoś kto lubi słuchać muzyki i lubi kasety powinien nagrywać różne rodzaje muzyki na różnych kasetach. A co do magnetofonów Pioneer nie wiem dla czego uważasz że są złe, a sprzęt UNITRY ma swój urok!

> DIBUNIA

Czy ty umiesz czytać ze zrozumieniem ? Przecież Maciej jasno wyłożył, że testowano te Vertexy tak profesjonalnie jak nigdzie indziej na tej planecie a ty dalej swoje. Zrozum chłopie, że ta kaseta nie jest warta tej kupy szmalu którą kosztowała wtedy i "kosztuje" teraz. Zapomniałeś o marketingu ? O przepraszam, kto jak kto ale Ty nie zapomniałeś na pewno, czego dowodem są twoje opisy na aukcjach. Sprzedawaj sobie po ile chcesz, to Twój interes, ale nie udowadniaj nikomu na siłę, że Twoja racja jest najTwojsza. Najlepiej jak zadzwonisz do ludzi którzy testowali wtedy te kasety i wyjaśnisz im w krótkich żołnierskich słowach, że byli w błędzie, gówno się w takim razie znają na kasetach i że vertex rulezz. Ty nagrywałeś na Vertex-ie, no i fajnie, a oni to niby co do k**wy nędzy robili - rzucali się nimi ? Weź się chłopie zastanów. Jeśli w tak wielu rankingach Vertex jakoś nie znajduje uznania (owszem jest świetny ale jest też sporo kaset po prostu lepszych) a twoim zdaniem jest co najmniej drugi po suono (no może przesadzam) to Twoja opinia jest w odosobnieniu i jako skrajna powinna zostać odrzucona - tak jak to się robi podczas każdych badań naukowych czy nawet takich prostych "laborek" na studiach - skrajne wyniki się odrzuca jako błędne.

Odnosnie Pioneera - decki pioneera, oczywiście szczytowe modele, są świetne i tego nikt tu nie neguje (no może mzawek ;) ) ale wzmacniaczy (oprócz słynnego A400X) a już na pewno kolumn nigdy świetnych nie robił. Produkował przeciętny sprzęt który musiał konkurować z dziesiątkami jemu podobnych marek, więc nie ma się co tak podniecać pioneerem - jako marką, bo jemu podobnych na rynku jest na pęczki.

Szczerze mówiąc nie miałem do czynienia z deck'ami Pioneera, ale za to radiami samochodowymi które są jednymi z lepszych jakie widziałem. Dla mnie na pierwszym miejscu jest Technics.

"...a oni to niby co do k**wy nędzy robili..." staraj się nie używać takich wyrażeń, to jest forum :-)

Witam ponownie.

Żadnej reklamy nikt na Forum nie potrzebuje. Kto tak myśli to sam szuka sensacji. Zgadzam się z wypowiedzią w części dotyczącej głośników Pioneer, jednak co do wzmacniaczy tego producenta mam inną opinię ale każdy ma prawo do swojej ( nawet skrajnej jak to jeden z Forumowiczów napisał).

Zgadzam się także z dopasowaniem kaset do określonego rodzaju muzyki. Moim zdaniem to także ma ogromne znaczenie. Nigdzie także nie napisałem o Vertexie jak o ideale, ale nie zgadzam się że jest gorszy od niższych modeli Maxell ponieważ to jest nieprawda ( nośnik z Maxell MX). Dla mnie dobrymi nośnikami są That's-y /Triady, Maxell-ki, Sony, a jeśli chodzi o trwałość to wg mnie najtrwalszy zapis jest na TEAC-u, Basfie, Maxell itd. co nie wyklucza trwałości na innych nośnikach jednak nie prowadzę laboratorium i nie przedkładam testów prasowych ponad własne doświadczenia. Kolejność i trwałość to moja opinia a trwałość także można rozumieć w dwojaki sposób jako trwałość przechowywania zapisu i trwałość użytkowanego wielokrotnie nośnika. OCZYWIŚCIE WPISY KTÓRE NEGUJĄ MOJE STANOWISKO SĄ TAK SAMO CENNE JAK MOJE SPOSTRZEŻENIA.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH SERDECZNIE.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.