Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry Panom,

Jakies 2 tyg temu zapoznalem sie z Panow wpisami - wszystko bardzo ciekawe i wzbudzajace piekne wspomnienia z lat 80-tych (zapach odfoliowanych TDK i maxell SA i SA-X, z Pewexu, kosztowaly zdaje sie ponad dwa bony, a nawet trzy bony. W liceum marzylem o takiej metalce za 6.05 bona...A nagrywalem wieczory muzyki z Trojki na genialny magnetofon Ojca - DUAL, model z 1982, dzialal codziennie do lat 1991-1993, zdaje sie.

Teraz zakupilem kilka magnetofonow z ebay.uk, staram sie w db stanie lub nowe, b.zaluje ze uciekla mi taka AIWA 1000 zafoliowana, top z 1991, chyba, ale nie mialem GBP700. No i smieszny Nakamichi w ksztalcie jak klin, poczatek lat 70-tych poszedl za GBP 60 a ja sie zagapilem.

Moj maly magnetofonowy plan:

po 1 ew. 2 modelu: AKAI, AIWA, Yamaha, Dual, NAKAMICHI, Revox plus jakis DAT (mialem SONY ES55 kiedys).

Kasety

w kazdym razie, po przeczytaniu 100 wpisow, powariowalem z wykrzywiona usmiechem geba i ...

postanawiam zbierac!

oto zaczatek kolekcji: HITACHI UD 90EX - zafoliowana (2 szt.) Made in Japan (lata 70-te?)

That's RX 90 - zafoliowane (odfoliowalem paczke)(5 szt.)

That's TX 90 - zafoliowana paczka (5 szt.)

TDK AD 90 - zafoliowana paczka (5 szt.)

Fuji DR 90 - zafoliowana paczka (5 szt.)

Fuji K2 60 - zafoliowana paczka (10 szt.) (w kartoniku)

Denon DX5 90 - folia lekko naddarta na 1 mm wzdluz paseczka do

otwierania,kaseta, na necie jej nie znalazlem...

tasma ta - DENON DX5 90, to byla jedyna sztuka w kartoniku z

wkladkami gramofonowymi ometkowanymi cenami w szylingach z lat

60-tych: np. 3s6p.

opis - DENON DX5 90: DOUBLE COATED TAPE Fe-Crna oko koniec lat 70-tych(?)

MEMOREX 8 Track Cartridge Recording Tape 45, California, U.S.A.

zafoliowane 4 szt.

i okolo 100 kaset uzywanych, glownie SONY, TDK, BASF, AGFA i maxell z carboot, bazaru, lecz strasznie zakurzone lub pachna nieco stechlizna typu 'best of British'.

Posiadam tez ok. 200 tasm oryg z zespolami od A-Z (chetnie wymienie na jakies zafoliowane 60 lub krotsze, dam do 25 kaset za 1!

obiecuje zrobic zdjecia, lecz zona spi, er.. w sypialni szuflada brzeczy jak sie wyciaga aparat.

uwagi luzne - propozycja wspolnego stworzenia katalogu kaset:

2010 -WORLD CASSETTES CATALOGUE

1. zbieracze, 'na ochotnika' przygotowuja tematyke, np wg firm. (chetnie wspomoge tlumaczenie korespondencji z firmami i tekstu katalogu na angielski, lub korekte), w ciagu najblizsezgo roku mozna znalezc Wydawce, ew samemu wydac, tam gdzie niski koszt druku w UK zapewne sprzeda sie naklad 2.000-3.000, pelno tu maniakow...

2. usestymatyzowanie zalozen, np. : kaseta zafoliowana moze po odfoliowaniuokazac sie w gorszym stanie niz uzywana - bo np lezala 30 lat w pudle na nici i guziki, na telewizorze (jak u mojej Landlady) lub: taka sama kasete mozna kupic za USD 99, a nawet GBP 2, czy PLN 1, zalezy jak sie trafi, tworzenie kataloguma sens, lecz chyba nie z cenami (no moze przykladowe wpisy z roznych krajow?)

zapraszam do sms - kontaktu 754 38 38 551 (O2) lub 798 442 67 07 (T-Mobile).

ps posiadam do sprzedania kilka wzm - aura evolution 100 (takie same, tez w kartonie i z instrukca poszly w ub.m. za GBP 87 (porysowany i na wsi) i za GBP 170 (nowy i Londyn), cambridge - 3 szt, arcam a 3, a 7 i a 8, cd aura -GBP 100, cd player inne z lat 90-tych do 2001 po GBP 30 (plus GBP 10 na kuriera do kraju) i ok 100 singli cd house, hip-hop, rap, r n b, etc, chetnie zamienie na zafoliowane tasmy :) - bardzo Was wszystkich lubie

Tomasz 40

zapomnialem dodac - slucham, m.in. The Residents, Can, Pere Ubu, Tuxedomoon, King Crimson i innych takich, ale nie pogardze Prodigy, Moby, Jamiroquai, Davisem i in zrozumialym dla mnie jazzem, glownie acid.

wiekszosc plyt The Residents i Can kosztuje grubo ponad GBP 10, nagrywam wiec od teraz na chrom (kiedys na DAT i MD, ale to dawno i nie to samo).

niedawne odkrycie z last.fm - The United States of America (ale nie band The Presidents of U.S.A.!)

White Noise i podobne - szlak tematyczny z amazon.com

>>>> PILNE

czy kogos interesuja szpule 7 calowe zafoliowane w pieknych kartonowych pudelkach zlotych - czarno - zlotych Mde in Japan maxell XSII 35-180. znajomy, wlasnie dzwoni przed lunchem, ma cos 8 sztuk lub 10. Pilnie odsprzeda (ew jakies kosmetyki z Polski dla zony chce - oliwki "{|:;' Olliano (?!)

aha - mam puste pudelka do kaset - kto potrzebuje - gratis - TDK HXS 90, maxell UD XLII C60, maxell XLII-S.

PLUS - na PRZYSZLY ROK -czy ktos bylby zainteresowany organizacja wystawy swojej kolekcji (dla lokalnej publicznosci - okolic Preston Museum - Blackpool w salce - galerii Tradition Centre of Technology w

UK? Zakwaterowanie i sala gratis (bo bilety ida na fundusz muzeum z reguly). Ja moge dac magnetofony, kable, kolumny. Zwiedzajacym mozna dac ulotki o skupie do kolekcji tasm i szpul.

dzisiejsze polowanie na pchlim targu...cena za wszystkie kasety z fotki to był 1 funt:) dali mi je razem ze stojaczkiem na nie:) oczywiście pudełka też są....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

:) i praktycznie jestem pewien że były nagrane tylko jeden raz:), widać że ktoś skopiował na nie samą muzykę country, opisał i tyle, same kaset nie mają nawet jakichś mocnych śladów użytkowania, jedynie pudełka takie trochę podniszczone.... co o memorex`a to jest to chyba najpopularniejsza kaseta tu na pchlich targach...często widzę takie w foliach, tyle że te najniższe modele...

Na 53. stronie zamieszczałem już podobne zdjęcie-minikonkurs :-)

Teraz druga jego edycja: proszę znaleźć JEDEN szczegół, którym różnią się wszystkie pokazane poniżej kasety. Tym razem kaset jest już 37 (a do pełni szczęścia wciąż brakuje minimum dwóch).

:-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diabolik, ale znów chodzi o ten sam szczegół co wtedy. :) To w takim razie ja nie biorę udziału, bo już ten konkurs raz wygrałem. No chyba że tym razem jakąś nagrodę przewidziałeś.

PS.

Tak w ogóle Panowie, wracam do żywych po długiej przerwie. Remont dobiega mi końca i tylko zostaną jakieś drobiazgi i wielkie sprzątanie. Ale już powoli wracam do Was, bo się stęskniłem. :)

Gerov,

Witamy w klubie :-)

>JEDEN szczegol, ktorym roznia sie wszystkie (od siebie wzajemnie? - rozumiem)? czy od czego? Z gory

>dziekuje za odpowiedz.

Owszem, każda kaseta ma cechę charakterystyczną tylko dla siebie :-)

sniper00, 1 Lip 2009, 15:39

>chodzi o maxell cd 20 capsule? to nie jest przypadkiem ta z nakładką chroniącą nośnik?

Nie, nie! Każda z tych kaset ma jedną cechę, która odróżnia je od reszty. To widać na pierwszy rzut oka :-)

A nakładkę ma nie Maxell Capsule, lecz TDK Walker.

Diabolik, 1 Lip 2009, 16:01

Zdaje się, że brakuje Ci np. takiej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RedKoral, 1 Lip 2009, 18:14

>Może to chodzi o długość kaset? Każda ma inną, tzn. dłuższą -leżą od najkrótszej do najdłuższej.

Brawo :-))

>>Maciej,

Brakuje normalnej C-12 (niedemonstracyjnej), a produkowała je np. Axia.

Do tego C-92 (konkretnie Sony C90 plus 2) - licytowałem niedawno na ebayu, dawałem 33 dolary i mnie przelicytowali :-(. A była używana, psu z gardła... nieźle się musiał sprzedawca zdziwić.

Odnośnie stworzenia katalogu to tu sobie popatrz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Thanks,

Troche , er...brak kilku firm no i warto by miec kataLOG OCENIAJACY RZADKOSC oraz lepsze fotki.

zwracam uwage na TDK AD 1977 :p

moze ktos Dobry posle mi jakies niedrogie swoje dublety, np zafoliowane(?)gdyz nie jestem zbyt bogaty? lubie TDK, maxell, agfa, basf. do nagrania memorex cr. chetnie sie powymieniam, w UK jest sporo z lat 1989-95 po sklepach. napiszcie co potrzebujecie lub Wasi znajomi? mam tez dostep do drobiazgu - akcesorii gramofonowych; shure, lenco, dual i inne (spadek po landlordzie).

...oraz 'lot' 80 krawatow - wszystkie nowe, czesto w pudelkach: welna, jedwab, bawelna a i nawet polyester. gladkie i we wzory z uk i roi, oddam za kasety (serio)

list idzie do kraju kilka dni - koperty babelkowe [bubble] juz zakupilem - 50szt.

pozdrawiam

Witajcie serdecznie wszyscy zakrecenie pozytywnie na malutkie i wielkie szpuleczki :)

Powklejam troszku najnowszych nabytkow:

1. na poczatek cala kompletna seria CDingow w grobych normalnych pudeleczkach I,II i IV rocznikowo trodno mi to okreslic.

2. TDK D120 rocznik 84 wersja na rynek europejski

3. TDK MA60 rocznik 84 wersja japonska

cdn....

Ukryta Zawartość

post-11402-100001069 1246540834_thumb.jpg

post-11402-100001070 1246540834_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

i kolejne:

1. TDK MA46 rocznik 90 wersja japonska

2. TDK SR20 rocznik 90 identycznie japan

3. TDK AD60 rocznik 91 do 92 japan

cdn....

Ukryta Zawartość

post-11402-100001066 1246541003_thumb.jpg

post-11402-100001067 1246541003_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd... :)

1. TDK AD30 rocznik 92 do 3 japonska wersja rynkowa

2. TDK SR74 rok 94-5 oczywiscie japonska wersja

3. TDK CDing METAL60 rocznik 94-5 japan

cdn....

Ukryta Zawartość

post-11402-100001063 1246541191_thumb.jpg

post-11402-100001064 1246541191_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd...

1. TDK CDing zelazowa i metalka ale cos podejzewam ze z mlodszego okresu produkcji poniewaz opakowanie jest juz zaokraglone niz pokazane przezemnie wczesniej.

2. TDK DISK JACK II 2 wersje pierwsza napewno rok 95 droga nie wiem....

cdn...

Ukryta Zawartość

post-11402-100001061 1246541396_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

najlepsze na koniec:)

1. TDK AD-S46 rocznik 84 wersja japonska oczywiscie to jest AD w przezroczystej obudowie :)

2. TDK SF46 rocznik 87 do 8 japonska wersja rynkowa i wspaniale duze szpuleczki...

3. TDK AD46 rocznik 88-9 tak jak powyzej wersja japonska i calkiem inny wzor duzych szpuleczek.

to by bylo na tyle nowosci zawsze mozna oko nacieszyc :)

pozdrawiam serdecznie WOJTAS

Ukryta Zawartość

post-11402-100001058 1246541673_thumb.jpg

post-11402-100001059 1246541673_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...oraz 'lot' 80 krawatow - wszystkie nowe, czesto w pudelkach: welna, jedwab, bawelna a i nawet polyester. gladkie i we wzory z uk i roi, oddam za kasety (serio)

Cóż tu kużwa się porobiło krawaty ,wełna ,bawełna A I NAWET POLYESTER /coś mi tu pachnie podwawelską z MISIA / jeszcze trochę to może krem NIVEA a i nawet podpaski a wracając do forum audiotone łykłeś pare ładnych egzemplarzy ,przyznam się że tego ostatniego AD tożem jeszcze nie widział

niestety. od 1988/89 przeszedlem na anlogi i cd, tasmy dostal kolega, czy 3 kolegow, teraz mieszkja gdzies w swiecie, a tasmy pewnie w jakiejs ich slaskiej piwnicy..

a co masz na mysli 'rzadkie', polskie zespoly czy co?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.