Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

start jest przyleciała złota TDK

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-16544-100009984 1247852293_thumb.jpg

post-16544-100009985 1247852293_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jest cała w złotym kolorze ,nie widać nawet z tylu żadnej wkładki ,ani oznaczenia długości ,to jest ta kaseta z Brazyli ,nie przyznałem się wcześniej bo jedna osoba /wiem kto lecz nie będę ujawniał /postanowił ją mi podkupić ,widocznie nie potrzebnie informowałem o niej ,no kłania się stara maxyma że milczenie jest złotem szczególnie w interesach ,suma sumarum razem z kosztami przesyłki i rozmowami telefonicznymi /tu ukłony do Pana co mi mieszał/kosztowała ponad 450zł ,a mogło byc troche taniej

Ukryta Zawartość

post-16544-100009981 1247852988_thumb.jpg

post-16544-100009982 1247852988_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i dalej jako że w większości kaset używam i nie kolekcjonuje a tą chciałem koniecznie mieć w ręku bo jak pisałem wcześniej tysiące kaset przewineło się przez moje ręce -takiej nigdy nie widziałem i szkoda by było zrywać te nutki,a napewno jest to rocznik 72-73 i myślę że jest to rarytas na skale światową bo nigdy też nie widziałem jej do sprzedania ,a jak mniemam Szanowni Koledzy też jej nie widzieliście czyli ---będzie do sprzedania tylko czy zostawić ją w Polsce czy wystawić na ebay-u w stanach ,stan jest bardzo dobry z minusem tzn folia nigdzie nie naruszona tylko niewilkie ryski ,chociaż zobaczę czy wigotną bawełną do płyt winilowych uda się coś poprawić i co wy na to?

Dzięki Bogu (i być może pozostałości odrobiny zdrowego rozsądku;-) kolekcjonuję tylko kasety z lat 80-tych, zatem jeden odpada. Funland szczery chłopak to pewnie nam zdradzi ile ofert otrzymał do tej pory na priva:-)

Rodzynek. Chociaz znam tu paru ktorzy napisza zaraz ze to gejowski barok i zebys se dokupil do niej zloty mikser. Na szczescie jest funkcja Ignoruj dzieki ktorej takie posty spuszcza sie do kibla.

Wracajac do tematu, jaki to typ nosnika, czy masz zamiar jej uzywac i czy srubki tez sa zlote?

eskwadrat, 17 Lip 2009, 21:02

miałem chłopie ci odpisać lecz Mama zawsze mi mówila żeby baranom ustępować -wiec to robię

lucas niestety platikowa dopiero za 7-8 lat im toto wyszło czyli MA-RC

majac troche wolnego czasu poszperalem po zakurzonych ofertach angielskich hurtownii (czesto znajduja sie w jakichs zupelnie zabitych wioskach), no ale chyba nie bede zamawial 100 szt kaset chromowych, choc 38p za szt to niedrogo. w koncu nie mam sklepu?

a moze zamowic, tak z 5-ciu roznych typow, i czesc odsprzedac na allegro?

eee, sam nie wiem.

moze jak napisac ' rzadkosc - the best - legenda Solidarnosci?" tasma 61, 5 - minutowa

A Marysia o pierogach...

My tu podziwiamy Golden SD jako unikat kolekcjonerski na skalę światową a ten (Gerov) zastanawia się nad chromówkami za 38 pi, co z nimi zrobi, czy sprzeda na allegro... Dżizus, co za jarmark!

witajcie. :)

Funland gratuluje , i przepraszam bardzo ze troszku namieszlaem bo to wkoncu ja pokazalem tego linka do Brazyli gdzie znalazlem taka kasete , ale jak widzisz nie mialem pojecia bo bylem przekonany ze kupujesz cos takiego w Japoni jak pisales wiec pomyslalem ze i to mozna pokazac bez stresu , a co do licytacji to ciekaw jestem kto to mogl byc ??? hehe ja sobie poprostu odpuscilem te kasete bo cos czulem ze cena bedzie kosmiczna...

na oslode wklejam TDK AD-X 60 rocznik 1986 wersja na rynek europejski swoja droga bardzo dobra tasma :)

wiem wiem to nie taki rarystas.

pozdrawiam serdecznie Wojtas

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

były dywagacje nt oryginalności złotej TDK - może warto napisać do producenta , wysłać foto i niech się wypowiedzą ? dodatkowo można by spytać o liczbę wyprodukowanych sztuk

wkładka do złotka :

Ukryta Zawartość

i tu big one :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pisalem o tej japoni zeby zmylic przeciwnika ,ale przeciez i tak nie trudno było sie domyslec bo wklejałem zdjecia od tego goscia z brazyli

kaseta jest jak najbardziej orginalna /a dziwne podteksty z przezroczysta i biała folią do drukarek Epsona sa nie na miejscu ,zreszta Kolega moze zacznie pisac do trybuny ludu bo ma kłopoty finansowe na pewno podniesie sprzedaż a już/ rzadkosc - the best - legenda Solidarnosci?" tasma 61, 5 - minutowa/ to już prawie ekstaza dla czytelników,ale do tematu

dziwna sprawa a tą okładką na pewno nie było jej w kasecie może była dołączona a całośc zapakowana w blistrze ? któż to rozkmini jak mówi moja córa ,może Maciej -Macieju pomożecie?

Niestety - "Macieju - NIE pomożecie" - bo "nie możecie"! :-(

Po prostu nie wiem nic o tej kasecie. Jeśli była opakowana w folię z nutkami, to bez najmniejszego wątpienia jest to oryginał, bo tak TDK pakowało kasety w latach 70-tych (chyba pierwszą serią pakowaną w całkowicie zadrukowaną folię była dopiero seria z 79 roku) - wydaje mi się nieprawdopodobne by ktoś to podrabiał.

Ta skanowana wkładka może sugerować, że złota kaseta była przeznaczona głównie na rynki będące wówczas "żyłą złota", czyli do krajów "roponośnych" - arabskich. Nie zdziwiłbym się także gdyby okazało się, że wkładka jest jednak w środku, złożona w specjalny sposób, tak, by nie zakłócała widoku. Nawet w MA-R, MA-XG i SA-XG z metalową ramą wkładka była układana nieco inaczej, tak by wyeksponować elementy kasety. Może spróbuj pod dobrym światłem zbadać wnętrze pudełka?

A o kasecie SD (Super Dynamic) jako takiej wiem tyle, że pojawiła się chyba już w 69 roku, TDK strasznie się nią chwaliło jako pierwszą kasetą Hi-Fi, która - w odróżnieniu od pomysłów europejskich z dwutlenkiem chromu - nie wymagała żadnych specjalnych prądów podkładu itd. Bardzo szybko, bo na początku lat 70-tych, pojawiła się jeszcze lepsza ED (Extreme Dynamic), opisana na pudełku jako "kaseta dla audiofili".

Następcą SD była AUDUA, która następnie przeszła w AD, natomiast następcą ED stała się OD, a potem AD-X.

mistrzu, 38p przy 100szt, detal (ebay.de) 6EUR. Poza tym to wszystko byl 'joke', hehe, a propos puszenia na GOLD. :p

na razie przeczesze net (tak na wszelki) na TDK PLATINUM CASSETTE i oczywiscie na TDK DIAMOND CASSETTE. Pozdrawiam wszystkich Szalencow i Szpiegow (takich jak ja).

pytania do ogolu:

czy to mozliwe ze oryg kaseta / tasma nagrana w 1970r. brzmiala lepiej na magnetofonie (np. AKAI GX95) niz CD wyprodukowane w 1999r. w oparciu / z tasm-matek (rok prod. 1967, grudzien)?

bo jak brzmi analog Made in U.S.A. 1967, juz wiem.

[kazda szpula po 30 latach moze sie ciut, er... zestarzec, wiec CD a nawet SACD, to juz nie to co w latach 60-tych.

na TapeHeads.Net maja taka zabawe, taki pomysl: nagraj skladak na kasete, uzyj swoj magnetofon, swoja ulubiona / polecana muzyke, poslij do oceny znajomym.

moze zrobic taka skladanke, na poczatek nagrania z CD (bo mniej. chyba? ludzi ma gramofon?:

Kaseta Audio 'Reference Music' 2009 C60

A] maksimum 10 kawalkow

B] maksimum 10 kawalkow

i sobie posylac, na raz do maksymalnie 5 osob, one przesylaja dalej?

po 100 dniach - glosowanie - czyja tasma, uwzgledniajac muzyke (ciekawe/fajne/rzadkie kawalki, jakosc nagrania, dowcip oraz oprawe graficzna zdobedzie najwiecej glosow? 1 osoba ma 1 glos, licza sie tylko nicki zalogowane do 31 lipca b.r.?

w rezultacie zwyciezca otrzyma (od uczestnikow / glosujacych po 1 kasecie?

Co Panowie/Panie mysla?

Bo mam juz szkic swojego wyboru.

trzy - dwa - jeden!

BBC donosi o powiazaniu katastrofy samolotu Air France nad Atlantykiem, rejsu z Brazylii do Paryza, z faktem znajdowania sie na pokladzie pudelka z 9 - cioma zafoliowanymi kasetami typu Gold, a na nich - ostatnie wywiady (grudzien 1969r i styczen 1970) z bylym niemieckim politykiem Herr A.H.!

18

w nagraniach - rewelacja - w maju 1940-tego Francja, wypelniajac tajne porozumienie z Berlinem, poddala sie. Wlk. Brytania umowy nie dotrzymala - wiecej na tasmach!

niestety im bardziej poznaje ludzi ,a w szczególności idiotów tym bardziej kocham zwierzęta ,tak na marginesie szczęśliwy jestem że w 85 nie wyjechalem z kraju ,bo jak patrze na tych dzisiejszych pseudo amerykanów czy pseudo angoli ,mimo że dorobili się tego czy tamtego to i tak im słoma z butów wystaje i będzie wystawać choćby nie wiem ile pisali tekstów i

przykro mi bo to co zaczyna się dziać na forum przekroczyło już dobre maniery ,a było takie fajne i pytam się tylko po co te wariactwa.Dlatego mam propozycje zakopmy te werble wojenne i piszmy o tych ślicznych kasetach ja odkreślam grubą kreską

--------------------------------------------------------------------------------------------

funland,

gratulacje. Pierwszorzędny nabytek, choć trzeba przyznać za nie małą sumę (ale tego każdy mógł sie spodziewać). Wygląda pierwszorzędnie. A co do samej wkładki, możliwe też jest, że może jej nie być. Być może, że była seria bez wkładek taka nazwijmy to "wypasiona" oraz wersja z wkładkami taka bardziej użytkowa. Jednak cokolwiek by napisać to są to tylko domniemania, jak mogło być. Sama wkładka zaprezentowana w linku powyżej jakoś nie bardzo mi też pasuje graficznie do złotej "wypasionej" SD. Ale może to tylko kwestia mojego spaczonego gustu. :)

Ja bym chyba takiej nie mógł jednak kupić. Korciło by mnie, żeby taką rozpakować i przetestować pod kątem zapisu. Oczywiście zjawisko jak najbardziej normalne, ale w tym przypadku to chyba faktycznie nie warto, bo to okaz wybitnie dla kolekcjonerów.

audiotone,

rarytas, rarytasem, ale akurat ten model AD-X jest niczego sobie. W ogóle AD, AD-X były zawsze łakomymi kąskami, nawet te młodsze rocznikowo, a ten z Twojego zdjęcia to już tym bardziej. Sam bym chętnie kupił 10-pak. :)

Witam,

i trzymam sie obecnego tematu; czy ktosz Panstwa, oprocz mnie, zauwazyl te 3 (trzy) (tyle widze, moze jest wiecej?) r o z n i c e miedzy kaseta GOLDEN a opisem na zamieszczonej w ros. linku wkladce?

Panowie, to jeszcze nie koniec tematu "Gold".

Popatrzcie tutaj:

Ukryta Zawartość

post-15808-100009803 1248091479_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak widziałem tylko nie chciałem już o tym pisac by nie drażnić pewnych dewiantów ,zwróćcie Panowie uwagę że nie ma juz tej naklejki TDK GOLDEN SD CASSETTE ,tak jakby zostało im trochę tych kaset i w 79r zapakowali je w folie z nutkami ,bo przecież wtedy napewno już nie było nutek a pakowane na 100% w 79r widać po strukturze pudełka czarna połówka z cegielkami.No proszę nikt jej nie widział aż tu raptem 3 sztuki, to tak jak Green Apple nigdzie nie widział TDK SA-XG 60 nawet na fotkach i też raptem zjawiły się trzy czy cztery sztuki

zapomniało mi się wkleić foto

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

już jak się rozpisałem to powtórzę za Tymem /my mówimy wszystkim niedowiarkom że to nasz miś myśmy go zbudowali........./ tak to jest nasza kaseta japońce nam ją zbudowali i napewno nie w domu drukowali na foli nutki za pomocą Epsona pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.