Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

gdyby ktos bylby w stanie wyjasnic mi roznice miedzy tasmami - spaloby mi sie lepiej ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4170-100004158 1273960781_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wizualnie, to ta z prawej jest z lat 1991-1993 Opakowanie folia trójkątem.

Ta z lewej jest z lat 1993-1994. Późniejsze miały jeszcze napis fantastic dound. Taśma powinna być ta sama, ale jak patrzyłem na tabelki z parametrami z tyłu, to każdy model był troszkę lepszy od poprzedniego, ale wydaje mi się, że to tylko marketing. Każda maxima gra dla mnie maxima-lnie dobrze.

a teraz estetyczna kontrowersja - o rolkach UX/UXs bylo a teraz rolki maxell'a - nie wiem czy wzmocnienie nasady zębów cokolwiek znaczyło w praktyce, natomiast estetycznie bardzo mi pasowało - tu w dosc nowej kasecie - te i wczesniejsze XL z owalnym oknem bardzo mi sie podobaly - natomiast oldschoolowe "klepsydry..jednego dnia sie nimi zachwycam..drugiego cos mi w nich nie gra:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pierwszym zdjęciu masz Twoją lewą kasetę z 1989 roku. Zobacz różnicę na nowszej: Na drugim zdjęciu widać nadruk chrome maxima dużą czcionką. Trzecie zdjęcie kaseta z 1993-1994 roku, czyli Twoja prawa.

Ukryta Zawartość

post-24712-100004150 1273962624_thumb.jpg

post-24712-100004151 1273962624_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten srodkowy wariant miximy tez byl jeszcze ok - nagrywalem na nich przy +2dB

i bylo naprawde nieźle - o dziwo to był jakiś pop - prince zdaje sie i dawała rade.

natomiast ta trzecia opcja - dosłownie jak CS II - jezeli udalo sie na niej komus nagrać

coś tłustego i dynamicznego - czapka z glowy. sam jestem ciekaw jakiej glowicy/decka trzeba

do tych tasm - bo trwałe były i tego im nikt nie zabierze.

kiedyś na allegro fruwały tony CS'ek rzekomo pochodzących z jakiegoś dojcze archiwum - co mozna archiwizowac na CS II? wykłady? ;)

co do "usztywnianych" CS - tylko c-60 maja prazki i zarówno po dmuchnieciu na tasme jak i trąceniu je krawedzi ołówkiem czuc ze jest ewidentnie sztywniejsza od kazdej innej z jaka mialem do czynienia - nie wiem co na to glowice -ale chcialbym zeby wszystkie tasmy byly tak trwale...zdjecie sprobuj strzelic przy swietle dziennym.

ha - taki sam uklad prązków miały...gorzowskie stilonki c-60 - pamietam ze te ustrojstwa byly tak grube ze przy c-60 tasma prawie stykala sie z obudową.. - o nośniku wiele powiedzieć nie moge - nie miałem tego w ręku dobre 15 lat ;D

alez one były paskudne ;))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

v12, 16 Maj 2010, 01:45

>kiedyś na allegro fruwały tony CS'ek rzekomo pochodzących z jakiegoś dojcze archiwum - co mozna

>archiwizowac na CS II? wykłady? ;)

Te Basfy Chrome Super II rzeczywiście pochodziły z niemieckiego archiwum, a nagrywano na nich audycje radiowe. Na moich są audycje z 1986 roku, zarówno muzyczne, jak i słowne.

Taśmy bardzo dobre, tylko mają potwornie duży efekt przekopiowania, zapewne z powodu przechowywania długie lata bez przewijania. Po nowym nagraniu jest znacznie lepiej. No i wciąż mają ten niepodrabialny zapach prawdziwego dwutlenku chromu... Żadna SA ani XL II tak nie pachnie!

AMPER

Ja sam używam kaset BASF'a, jakościowo są świetne, ale dwie posypały mi się w deck'u, z czego jedna LH-EI która niedawno była wyjęta z folii, nagrana i odtwarzana zaledwie kilka razy. Lubię te kasety ale mam do nich pewne uprzedzenie, chociaż na chromówkach nigdy się nie zawiodłem.

v12

Ja lubię Stilonki ;-) Jak już kiedyś wspominałem mam do nich duży sentyment. Faktycznie taśma była w nich bardzo gruba, ale tylko w Low-Noise i "Niskoszumowych" (późniejsza wersja Low-Noise, ale to każdy chyba wie :P ) w Ferrum Forte była już nieco cieńsza i lepszej jakości, nawet na opakowaniu pisało że dynamika w nich poprawiona została o około 4 dB ;-) Najlepsze z nich to oczywiście Ferrum Maxi, mam dwie które kupiłem jako nowe i jakość jest porównywalna do TDK D.

Mam pytanie do Szanownego Grona. Czy nagrywał Któryś z Was na ciętej przez kogoś lub samego siebie taśmie VHS, a jeśli tak to jaka jest na ten temat Wasza opinia.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin,

Sam nie miałem z nimi do czynienia ale kolega tak, i był z nich zadowolony. Musisz po prostu dobrze przeciąć taśmę i będzie wszystko ok. I oczywiście musisz włożyć do obudowy kasety chromowej, bo nośnikiem VHS jest chrom.

Dziękuję za odzew.

To znaczy, że nie jestem w tej zabawie samotnym szaleńcem, osobiście też jestem zadowolony z VHS-u wymaga jedynie odpowiedniego ustawienia noży 12.7 : 3.81 muszą być dwa i szpulki odbiorczej z przekładkami a potem jaka sakramencka bo potrójna radość w pakowaniu do kaset po syfie kupionym na pchlim targu

Pozdrawiam

Zbyszek

PS a to, że będą ciut szersze ne vadi można ciąć idealnie ale wtedy skorzystamy jedynie z 2/3 a 1/3 będzie odpadem

byl taki moment ze te maxellki kupowalem w ....real'u po 3,50 - wzialem 3 dla "jaj" bo myslalem ze to fake..ale nie..nawet nie UD - XL jak ta lala - a oszczednosci poczyniono glownie na pudelku,wiotkim jak...hmm bardzo wiotkim.

gdybym wiedzial jak szybko sprawy sie potoczą - mialbym tego tony w domu..i otworzylbym swoj maly "kaseciany interes" na allegro ;P bo tasma broni sie kapitalnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem, że to genialna taśma. Ludzie unikają ostatnich modeli jak ognia. Tymczasem UX-S i XLII odeszły z klasą. Kiedyś chciałem sprzedać, ale nawet jedna osoba nie kupiła. W sumie to nic się nie stało, bo mam na czym nagrywac :)

Jeśli chodzi o cięcie taśm VHS słyszałem o jednej metodzie... Musisz przerobić jakiś stary magnetowid. Wystarczy usunąc którąś z głowic odczytujących ścieżkęm dźwiękową i na jej miejscu zamocować żyletkę na takiej szerokości, jaka odpowiada taśmie czy szpulowej czy CC. Ja jeszcze się w to nie bawiłem ale kto wie, może kiedyś spróbuję ;-)

A co do tych Maxell'i to kiedy mniej-więcej je kupowałeś? Pomyślmy, że gdy nadejdzie kryzys, będziemy tak tęsknić za TDK FE czy dzisiejszymi SONY EF i HF (tfu!) ;-) Do TDK FE nic szczerze mówiąc nie mam, kaseta przyzwoita, choć trochę mało atrakcyjna, zwłaszcza gdy weszła wersja "Life on Record", etykietki są tak długie, że po przyklejeniu zakrywają oznaczenia stron "A" "B" i to chyba jedyne co mnie do nich zraża. Szkoda że nie ma nadal pierwotnej wersji TDK FE, tej skręcanej a nie sklejanej i z czarnymi zaciskami na szpulkach, ona jakoś lepiej się prezentowała, za to taśma jest przyzwoita. Najbardziej chyba "stoczyły się" kasety SONY, ale ten temat już poruszaliśmy... Jednak chyba nikt nie wspomniał że EF i HF dźwiękowo jest dużo gorsza od tych powiedzmy 10 lat temu...

padło trudne pytanie - kupowalem je miedzy 2006 a 2008 - generalnie wydarzenia z okresu 97-99 pamietam z dokladnoscia do miesiaca , natomiast 2000-2010 to zamazany bałagan ktory spedzilem na polowaniu i ocalaniu ducha minionych dekad ;)

jeszcze pozniej niz te rózowe maxellki ustrzeliłem kartonik wczesniejszego modelu - wprawdzie juz po 7pln ale to bylo doslownie rok temu,nie dalej - to samo podłe pudełko, znośna kaseta, i kapitalna taśma.

jesli miałbym typować najgodniejsze porzegnanie z afryka to wlasnie maxell XL.

pojecia nie mam jak wygladały ostatnie modele that's - pamietam tylko ze model MG-X z trojkatnym oknem pracował genialnie, natomiast ten w calkiem przezroczystej obudowie nie chciał sie nagrać jak nalezy + bardzo ciezko obracały mu sie rolki nawet przy idealnie równym zwoju nawinietym centralnie na rolke.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

za pozwoleniem fotki wspomnianych mg-x'ów zapozyczone z c-90 project:

Ukryta Zawartość

post-4170-100004023 1274050300_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.