Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

oto moja ulubiona stilonka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

oto rzadko spotykana kupił mój tata aby wypróbować jej jakość na magnetofonie unitra msd 1405

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trochę porządków i znalazłem dyskietkę stilon

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stilonki :)

Ukryta Zawartość

post-26984-100001653 1276090954_thumb.jpg

post-26984-100001654 1276090954_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

StilonGorzów14, 9 Cze 2010, 15:31

>słyszałem że pan RS-TR373 ma dużo stilonów

Może nie tak dużo, ponad 30, po kilka egzemplarzy różnych. Ta zielona Ferrum Forte jest piękna ;-)

A ta, którą zamieściłeś nieco wyżej może nie jest rzadko spotykana, ale było ich dość mało. Mam 4 takie C-60 i dwie C-90. Ileś stron temu zamieściłem zdjęcia po jednym egzemplarzu z tych, które mam, możesz poszukać.

A te dyskietki Stilon znalazłem kiedyś na znanym serwisie aukcyjnym, zdziwiłem się trochę, widziałem też kiedyś kasetę VHS Stilon. Jakieś 1,5 roku temu były "rozkminki" na temat płyt CD Stilon i Superton ;-) Pamiętam, że jeden z forumowiczów zaprojektował kilka okładek i etykietek na płyty CD i wyszło całkiem fajnie, tylko nie mogę przypomnieć sobie kto... Może ktoś odświeży mi pamięć?...

StilonGorzów14

Jak chcesz to możesz sobie zobaczyć moją kolekcje polskich kaset pod tym linkiem - nie będę zaśmiecał forum tymi samymi fotkami :

Ukryta Zawartość

Z polskich kaset najbardziej podoba mi się Super Ferro, oraz Niebieski SUPERTON oraz klasyczna kaseta - niskoszumowa - pozdrawiam

Ukryta Zawartość

RS-TR373, 9 Cze 2010, 16:56

>A te dyskietki Stilon znalazłem kiedyś na znanym serwisie aukcyjnym, zdziwiłem się trochę,

>widziałem też kiedyś kasetę VHS Stilon.

ja mam kilka VHS Stilonu jak brat odda aparat moze zrobie fotki

PS nich ktoś z szanownych kasetofilów ;) wrzuci zdjęcia rozbiegówek stilonów bo ja jetem pewien że na 95% miałem stilona c90 i on powinien mieć rozbiegówkę niebieską, natomiast ja mam wszystkie czerwone, trudno ja zidentyfikować która to c90 bo jak miała nalepkę na kasecie to ja miałem może ze 4 lata a teraz nie została się nalepka na żadnej, a nie chce mi się każdej przesłuchiwać i mierzyć czas

galad,

Różnie z tym bywało, ale C-90 (mowa o zwykłych) powinny mieć rozbiegówkę niebieską, chociaż gdy brakowało materiałów robili takie "składaki" z materiałów które mieli, mam na przykład taką C-90 z rozbiegówką czerwoną. A jeśli chcesz się upewnić a nie chce Ci się słuchać, spróbuj zorientować się na liczniku w magnetofonie przewijając każdą z nich.

"komentować"

Litości, ludzie! Ile razy można wklejać to samo! Nie czytaliście wątku od początku? Przecież fotek Stilonek i np. ACME było już stanowczo ZA WIELE!!!!!!!

Kilka stron wcześniej już to przerabialiśmy, nie ma się czym podniecać. Stilonki lubimy, wiemy że były, mamy, widzieliśmy i naprawdę wystarczy!!!!

Aha, o rozbiegówkach i ich kolorach w Stilonkach też już była dyskusja.

RedKoral, 9 Cze 2010, 23:52

>"komentować"

>

>Litości, ludzie! Ile razy można wklejać to samo! Nie czytaliście wątku od początku? Przecież fotek

>Stilonek i np. ACME było już stanowczo ZA WIELE!!!!!!!

>Kilka stron wcześniej już to przerabialiśmy, nie ma się czym podniecać. Stilonki lubimy, wiemy że

>były, mamy, widzieliśmy i naprawdę wystarczy!!!!

>Aha, o rozbiegówkach i ich kolorach w Stilonkach też już była dyskusja.

ale vhsow stilon jeszcze nie bylo a one byly jak to u nas produkowane w ilosciach sladowych (wlasciwie nie wiem czemu bo to byly juz lata 90) i mysle ze mozna wstawic kilka fotek w celach edukacyjnych oczywiscie

Taka gwałtowna "prośba" o komentarze mogła wywołać - i wywołała - reakcję odwrotną od zamierzonej.

Niemniej jednak na zamieszczonych zdjęciach widać na przykład, że w latach 80-tych Stilon stosował co najmniej trzy różne obudowy kaset - podobne do siebie, ale jednak różniące się szczegółami - dwie w krateczkę kwadratową, i jedną, rzadko spotykaną, w krateczkę prostokątną. Te w kwadratową krateczkę różnią się trójkątem w którym jest oznaczenie strony kasety "1" lub "2", a ponadto w jednej z nich okienko jest dokładnie prostokątne, a w drugiej ma lekko zaokrąglone rogi. Normalnie nie zwraca się uwagi na te szczegóły, dopiero gdy zobaczy się te kasety obok siebie.

Też myślę, że najrzadziej spotykana była obudowa w krateczki prostokątne, z takich mam tylko Ferrum-Forte C-60, według mnie niepotrzebnie tak te elementy kasety "mieszali"...

Moim zdaniem próba uatrakcyjnienia tych obudów kaset Stilonu przez dodanie tych różnych ozdobników spowodowała tylko, że wydają się brzydsze od zwykłej gładkiej kasety - może dlatego, że ta krateczka była trochę nieregularna i robiła wrażenie zrobionej ręcznie na kolanie, i zwiększała ogólne wrażenie prowizorki, rozpaczliwego łatania braków, itp.

A ta prostokątna krateczka jak w tej Ferrum Forte (najporządniej zresztą wyglądająca) jest chyba rzeczywiście najrzadziej spotykana - chyba nie mam takiej ani jednej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nadal istnieje, choć nie produkuje już nośników.

Ukryta Zawartość

Mam kasety "brandowane" przez Stilon - są to chromowe taśmy w przezroczystych obudowach jak BASF Ferro Extra I z II połowy lat 80-tych - tyle, że całe przezroczyste. Myślę, że pochodzą z lat 90-tych, i było to już tylko konfekcjonowanie gotowych taśm w kupowane kasety. Możliwe, że dyskietki też to były czyjeś wyroby, na które Stilon nanosił swoje znaczki.

Dłuższy czas temu widziałem na allegro karton 50 sztuk tych Stilonek z lat 90-tych, strasznie mizerne... Wyglądają jak na przykład kasety Poker'a, z białą etykietką i w pudełku nie ma nawet wkładki :-(

Zastanawiałem się i zastanawiałem czy to zrobić i w końcu się przemogłem... Potrzebna kasa na leczenie, więc może ktoś ma ochotę i możliwości zainwestować w zestaw 102 kaset (na zdjęciu 90 z nich). Nie ma dwóch identycznych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lucas22, 11 Cze 2010, 11:59

>Zastanawiałem się i zastanawiałem czy to zrobić i w końcu się przemogłem... Potrzebna kasa na

>leczenie, więc może ktoś ma ochotę i możliwości zainwestować w zestaw 102 kaset (na zdjęciu 90 z

>nich). Nie ma dwóch identycznych.

Pokaż proszę jeszcze te 12.

Niestety nie stać mnie aby zakupić cały zbiór, lecz mogę kupić choc ze dwie sztuki jeżeli to coś pomoże.

Słuchajcie, dzięki za propozycje, ale albo całość, albo nic - wybaczcie, nie mam czasu na sprzedaż pojedynczych sztuk, poza tym taka kolekcja jako całość ma sporą wartość. Jeśli nie znajdzie się "inwestor", co szczerze powiedziawszy przewiduję, to będę radził sobie jakoś inaczej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.