Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Co do wydawnictwa Elbo również mam miłe doświadczenia. Na dzień dzisiejszy pozostała mi tylko jedna kaseta pt. "Sunshine Reggae". Mimo iż w latach świetności była odtwarzana prawie na okrągło to po dziś dzień jakość nagrania jest całkiem dobra jak na kasetę. Nośnikiem w/g opisu podobno była AGFA.

Z kolei robiąc porządki przed wyburzeniem starego domu mojego wujka natknąłem się na coś takiego! Wujek dostał ją od jakiegoś pracownika stilonu gdy był w 3 miesięcznej delegacji w Gorzowie. Podobno taśma była dosyć kiepska (jakiś nieudany eksperyment?) i postanowiono pozbyć się wszystkich próbnych egzemplarzy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

RAAV,

Nie mogę uwierzyć! Jeśli to autentyczna kaseta, to masz bardzo nietypowy unikat! A jak ona gra?

andy2004,

Tak wygląda pewnie dla tego, że to prototyp. Jak napisał RAAV, projekt nie wypalił i pozbyli się ich.

Tak wygląda pewnie dla tego, że to prototyp. Jak napisał RAAV, projekt nie wypalił i pozbyli się ich.

Sugerujesz, że w Stilonie było aż tak źle, że naklejki wycinano ręcznie z papieru ksero? Nieważne, że to prototyp... Nie bądźmy od razu tacy ufni, kaseta z taśmą metal Stilonu to zbyt poważna sprawa, żeby tak po prostu uwierzyć ;)

A spotykaliście się z czymś takim, że jedna strona nagrana była dobrza a druga na źle ustawionej głowicy? ;-)

W systemie Compact Cassette niestety częścią kasety są bardzo istotne elementy odpowiedzialne za prawidłowe prowadzenie taśmy po głowicy - kołki prowadzące po obu stronach głowicy i pozostałe krawędzie otworów kasety, które pełnią również rolę kołków prowadzących. Powinny one być idealnie prostopadłe do płaszczyzny kasety i idealnie równoległe do płaszczyzny taśmy i czoła głowicy - a w tych marnych kasetach raczej tak nie było. Stąd poważne różnice pomiędzy kanałami L i P i/lub pomiędzy stronami A i B. Winna była kaseta a nie taśma.

A spotykaliście się z czymś takim, że jedna strona nagrana była dobrza a druga na źle ustawionej głowicy? ;-)

Według mnie to skutek jednoczesnego kopiowania obu stron jednocześnie (głowica czterościeżkowa). Skos jednej strony jest wtedy lustrzanym odbiciem skosu drugiej.

Tak samo mogło być w przypadku głowic obrotowych, wystarczy, że jedna strona była ustawiona źle...

"Sugerujesz, że w Stilonie było aż tak źle, że naklejki wycinano ręcznie z papieru ksero? Nieważne, że to prototyp... Nie bądźmy od razu tacy ufni, kaseta z taśmą metal Stilonu to zbyt poważna sprawa, żeby tak po prostu uwierzyć ;)"

Nie mówię, że na pewno, ale mogło tak być. Ale zauważyłem jeszcze coś... Popatrz na stan samej kasety a na stan etykiety ;-) Daje Ci to do myślenia? :>

Tak samo mogło być w przypadku głowic obrotowych, wystarczy, że jedna strona była ustawiona źle...

"Sugerujesz, że w Stilonie było aż tak źle, że naklejki wycinano ręcznie z papieru ksero? Nieważne, że to prototyp... Nie bądźmy od razu tacy ufni, kaseta z taśmą metal Stilonu to zbyt poważna sprawa, żeby tak po prostu uwierzyć ;)"

Nie mówię, że na pewno, ale mogło tak być. Ale zauważyłem jeszcze coś... Popatrz na stan samej kasety a na stan etykiety ;-) Daje Ci to do myślenia? :>

Nie wierzę, że to oryginalna kaseta Stilona ... po prostu ew. pomysł wprowadzenia takowej mijał się z sensem w owym czasie ... Pamiętacie te czasy? Przecież cokolwiek by stilon nie wyprodukował to by sprzedał ... inna sprawa, że im wyższej jakości taśma tym wyższej jakości powinna być mechanika a tej u stilona ze świecą szukać! ;) Pamiętam z jakimi ograniczeniami i problemami wprowadzano znacznie tańszy i bardziej dostępny nośnik chromowy - polską chromówkę w sklepie na półce widziałem chyba tylko raz. Co do jakości nalepki i jej czystości - no comments!

Stilon - chce produkować "Metala" - przypomnijcie sobie kto je wtedy produkował i ile kosztowały ;)

Mam jeszcze jedną prośbę do autora możesz wysłać nam grzbiet tej kasety oraz zbliżenie nośnika? To wyjaśni sprawę!

Pamiętam kiedyś w ramach żartu przerobiłem na tym formu TDKę D60 na D250 ;) Zaraz napisałem że to żart ale do dzisiaj znajduję to zdjęcie na różnych forach (także zagranicznych) z komentarzem, że to mega rzadkość :)

Dzisiaj wszedłem na targu na dziadka sprzedającego marchewkę, zardzewiałe nożyczki i inne tego typu różności ...

Między innymi miał pięciopak BASFa low noise w bardzo rzadkim opakowaniu ... Niestety rozerwał pudełko zbiorcze i je zniszczył a z 5 kaset w dwóch oberwał folię żeby sprawdzić co jest w środku ;) ... zostały z tego 3 w stanie dziewiczym (nieodpakowane) i dwie otwarte (bez folii) ale w stanie idealnym. Oczywiście ... Kupiłem ;)

Jak widać czasami można coś trafić kupując marchewkę ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie nie zapłaciłem wiele - Marchewka była droższa ;)

Inna sprawa, że BASF chyba jest liderem w dziwnych opakowaniach ... ale takiego jeszcze nie widziałem a tu jeszcze folia - gdzie to się uchowało?

Na kasetach jest czerwona zapinka uniemożliwiająca obracanie się rolek podczas przechowywania i transportu.

I jeszcze jedna fotka - folia jest w bardzo dobrym stanie - te załamania to odblaski światła.

Kojarzycie może rocznik?

Jeżeli nie macie pomysłu na prezent bożonarodzeniowy dla dziewczyn, żon!?

Ukryta Zawartość

post-4300-055990600 1289844709_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wybaczcie Panowie mogłem się lepiej postarać ;) To oczywiście kiepska mistyfikacja. Swoją drogą mógłby ktoś podpowiedzieć co to za kaseta? Moim zdaniem na 90% ferrum forte (patrząc na kierunek trójkąta z numerem strony). Wewnątrz obudowa jest całkiem biała. A nośnik już raczej nie istnieje. Rozbiegówka czerwona.

Wg mojej wiedzy - 1972.

Tak coś czułem, że ma prawie tyle co ja ;) Choć dokładnej daty nie byłem pewien ...

Nic to sprzedam ze dwie i kupię sobie samochód :)

Wybaczcie Panowie mogłem się lepiej postarać ;) To oczywiście kiepska mistyfikacja. Swoją drogą mógłby ktoś podpowiedzieć co to za kaseta? Moim zdaniem na 90% ferrum forte (patrząc na kierunek trójkąta z numerem strony). Wewnątrz obudowa jest całkiem biała. A nośnik już raczej nie istnieje. Rozbiegówka czerwona.

No mogłeś - ale "metal quadro" brzmi nieźle ;)

Ferrum Forte raczej nie miały czerwonej rozbiegówki! C-60 FF miały rozbiegówkę bladozieloną, a C-90 FF - pomarańczową (w każdym razie ja nigdy innych nie widziałem). Czerwona rozbiegówka wskazywałaby raczej na zwykłą C-60 Low Noise.

Rozbiegówka owszem jest taka sama ale ten trójkąt z numerem strony mnie zastanawia. W tym kierunku widziałem tylko w ferrum forte i właśnie stąd moje zdziwienie.

P.S. następną razą postaram się o lepszą 'modyfikację' ;)

A ja widziałem Ferrum Forte 60 z bezbarwnymi rozbiegówkami, a 90 z pomarańczowymi. W dodatku te pomarańczowe rozbiegówki barwią szpulki. No a w nieco starszych kasetach Stilonu też były rozbiegówki bezbarwne.

Jeszcze niektóre starsze 60-ki miały rozbiegówki różowe lub jasno-czerwone.

Starsze taśmy c-60 miały w dodatku ciemny pasek po środku, który powstał w wyniku zużywania się taśmy. Ale teraz widzę inne ślady zużycia niż tamte: mają wiele jaśniejszych śladów na całej taśmie.

On nie powstawał w wyniku zużywania się taśmy, tylko nowy Stilon miał taką barwę, a kiedy się zużywał, robiły się te jaśniejsze ślady.

A co do kolorów rozbiegówek i obudowy to jedna wielka mieszanina... Chyba wszystko ze wszystkim! Najdziwniejsze co mam, to chyba Low-Noise C-90 z czerwoną rozbiegówką i taśmą dość mocno ciemną, wyglądającą jak FF! Jak nie zapomnę, porobię zdjęcia i wkleję każdej "mieszaniny" tych kaset.

On nie powstawał w wyniku zużywania się taśmy, tylko nowy Stilon miał taką barwę, a kiedy się zużywał, robiły się te jaśniejsze ślady.

Czyli że taśma ścierała się po bokach?

Można tak powiedzieć, ale jeśli się mylę, niech ktoś wyprowadzi mnie z błędu. Mam wrażenie, że taśma ściera się najbardziej w miejscach, które przechodzą przez rdzenie głowicy.

A to obiecane zdjęcia Stilonek i ich rozbiegówek, oraz dotychczasowa kolekcja.

Ukryta Zawartość

post-19067-081590700 1290209643_thumb.jpg

post-19067-008082200 1290209669_thumb.jpg

post-19067-092456700 1290209692_thumb.jpg

post-19067-017955200 1290209709_thumb.jpg

post-19067-070824500 1290210447_thumb.jpg

post-19067-008470800 1290210467_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje Ostatnie nabytki kasetowe typu no name jako ciekawostka

1-Academu XM-1 60 made in korea

2-LLoytron XHE60

3-Alme Chromium Doxide c60

Nie wiem jak wy ale ja szczególnie lubię basfy - udało mi się ostatnio zdobyć BASF Focus która jest stylistycznie podobna do CR II Studio. jak na razie żadna mi się nie posypała :-)

4 - metalowe szpulki - Permaton c60

I jeszcze temat polskich kaset - Superton oraz rzadko pokazywana Super Ferro

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-24346-057990000 1290298283_thumb.jpg

post-24346-047395900 1290298302_thumb.jpg

post-24346-061108300 1290298747_thumb.jpg

post-24346-017965200 1290298766_thumb.jpg

post-24346-020592300 1290298822_thumb.jpg

post-24346-032094300 1290299075_thumb.jpg

post-24346-043077300 1290299086_thumb.jpg

post-24346-023937300 1290299098_thumb.jpg

post-24346-014116100 1290299109_thumb.jpg

post-24346-008604600 1290299119_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chromowa Acme?! Toś mnie chłopie zaskoczył! Wkładałeś to do deck'a?

Academy XM-1 Wygląda na podróbę Samsunga XM-1.

Reszta śliczna, zwłaszcza ten Permaton i BASFy. Gratuluję nabytków!

Chromówką ACME jestem szczerze zaskoczony. Nie wiedziałem, że takie ustrojstwo w ogóle istniało. Ciekawe czy jest równie podłej jakości jak pozostałe kasety ACME.

A dlaczego od razu ma to być podróbka? W latach 70-tych i 80-tych różne firmy koreańskie nie miały jeszcze na rynkach światowych wyrobionej własnej marki (wypromowanie nieznanej marki jest niebywale kosztowne), i dlatego wiele wyrobów produkowały na zlecenie innych firm, pod wybranymi markami, także np. tańsze modele kaset dla różnych znanych producentów japońskich, np. Fuji (DR) czy Maxella (LN), ale także np. dla Agfy.

A z kolei wtedy nikt by nie podrabiał Samsunga, jako marki mało znanej - podrabia się marki najbardziej znane!

Ponieważ ta kaseta wygląda na porządnie wykonaną, myślę że to Samsung XM-1 pod inną nazwą.

Ta Academy to faktycznie jest wygląda jak Samsung - mam jedna bez folii - jakościowo - wygląda na solidną kasete tak samo jak i wkładka

Rozpakowałem też ACME i zapach taśmy przypomina mi AGFA albo Fuji - nie jestem tego w stanie określić bo nie zbieram kaset firmy AGFA i Fuji a co do samej kasety należy ja potraktować jako ciekawostkę

Przy okazji udało mi się zdobyć inne wynalazki ... BUSH jest firma z UK, która robi tanią elektronikę i przy okazji też kasety magnetofonowe

Ukryta Zawartość

post-24346-010835300 1290336723_thumb.jpg

post-24346-014623400 1290338101_thumb.jpg

post-24346-057973900 1290338112_thumb.jpg

post-24346-027737200 1290338149_thumb.jpg

post-24346-033256800 1290338175_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Racja, Macieju, nie pomyślałem o tym, że podrabia się tylko bardziej znane marki. Od tego Samsunga XM-1 różni się właściwie tylko obudową, Samsung ma czarną a ta jest przezroczysta.

No i jeszcze ostatnie zakupy :

Ukryta Zawartość

post-24346-054939600 1290340943_thumb.jpg

post-24346-039054900 1290340950_thumb.jpg

post-24346-011353200 1290340971_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Racja, Macieju, nie pomyślałem o tym, że podrabia się tylko bardziej znane marki. Od tego Samsunga XM-1 różni się właściwie tylko obudową, Samsung ma czarną a ta jest przezroczysta.

Chyba identyczne są przezroczyste kasety Samsung SQC oraz Fuji DR. Wyglądają one jakby wyszły z tej samej formy co te starsze, czarne.

Chromowa Acme?! Toś mnie chłopie zaskoczył! Wkładałeś to do deck'a?

Reszta śliczna, zwłaszcza ten Permaton i BASFy. Gratuluję nabytków!

nie wkładałem jej do decka - i nie będę ryzykował chociaż jak pisałem wcześniej sama taśma pachnie bardzo znajomo coś ala agfa - traktuję jako ciekawostkę - przy okazji kupiłem te kasety będąc w UK zaciekawił mnie to tym bardziej ze też nigdy nie widziałem chromowej ACMY

Zbulwersowałem się wczoraj jakością rolek w Emtecu CS II 60. Taśma całkiem dobra, sama kaseta i prowadzenie taśmy też, ale kto do cholery postanowił dać tak miękki plastik na rolki ? Wyobraźcie sobie, że po kilkunastokrotnym użyciu kasety rolki chwieją się na boki, kształt daleki jest od koła i pod koniec taśma jest już tak krzywo nawinięta, że deck zwyczajnie się wyłączył.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.