Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat nie szukałem kaset, żeby kupić, ale przy okazji zwróciłem uwagę na to, że po prostu nie ma kaset. Kasety (Sony HF) ostatnio widziałem w "Eklerku". A do Saturna akurat mam 15 km przez całe miasto, więc rzadko tam bywam. Ale dziękuję za podpowiedź. Nie wiem zresztą jaka jest polityka Saturna; w Łodzi są dwa MM, i są one bardzo odrębne zarówno pod względem oferty, jak i cen - co mają w jednym, często nie mają w drugim, a ceny też się różnią.

łądnie ;)

aż strach zapytać skąd taki zapas..

oglądałem jakoś przypadkiem ostatnio "pianiste" (a omijałem ten film szerokim łukiem przez lata żeby sobie nie psuć polańskiego, ktorego prac jestem wielkim zwolennikiem) ... i to pudełeczko idealnie by tam pasowało w paru scenach.

Zapas powstał z rozbiórki starych, zniszczonych i popękanych kaset, które nie nadawały się nawet do tego aby je na półce postawić w ramach kolekcji. Przeważnie były to pseudolegalne kasety wydawane na początku lat 90-tych przez rodzime firmy fonograficzne. Takich kaset, które do niczego się nie nadawały dostawałem swego czasu całe mnóstwo od znajomych, którzy likwidowali kasety. Oczywiście była też spora ilość takich, które zostawiłem i używam, jednak z tymi "do niczego" też trzeba było coś zrobić, bo wyrzucić szkoda. Pozyskałem więc z nich to co na zdjęciu powyżej, a parę innych części zamiennych. :-)

Takich pirackich kaset to było sporo, i to różnych firm, lecz w większości były one takie same. Ciekawi mnie jak je produkowali i nagrywali. Wydaje mi się że sprowadzali taśmę luzem i wielkie ilości chińskich pustych kaset C-0 z samą rozbiegówką (zwykle białą lub niebieską), a następnie nagrywali taśmę na specjalnych maszynach, dzielili rozbiegókę, sklejali i wwijali taśmę do kaset.

Co do firm (a było ich całkiem sporo), to przypominam sobie następujące: Takt, Poker Sound, Brawo, MG, For You, Spider, Olimp, Gamma, Boogie, Mag Magic, Super Tape, Exton, KA-SO, Marfix, Elbo

Większość tych kaset wyglądała tak samo (z czarnymi szpulkami i foliami), ale zdarzały się też czarne z okienkiem, natomiast bardziej charakterystyczne były kasety firmy Bravo - były one całe przezroczyste i miały białe szpulki z dużymi otworami i czerwoną rozbiegówkę.

Jeśli są w dobrym stanie, to warto je zbierać.

Znalazłem też kilka fotek kaset z rzadszymi wzorami obudowy. Ta pierwsza to chyba wzór SKC:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-27232-0-70730800-1310728928_thumb.jpg

post-27232-0-90719800-1310728919_thumb.jpg

post-27232-092434200 1289509038_thumb.jpg

A ta ostatnia to chyba wzór Agfy, kiedyś dość często spotykana, w różnych odmianach i pod różnymi markami, np. Gamma

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kupowanie osobno c-0 i osobno tasmy to nie bylo w stylu polskich "potentatów fonografii" - brali najtansze najbadziewniejsze c-40 i c-50 od koreanczykow i... z albumami byloby wiecej roboty wiec tłukli "skladanki" ktorymi mozna bylo dowolnie manipulowac..

taka przezroczysta kaseta z czarnymi linerami i hubami kojarzy sie z jakosciowym koszmarem..tylko w polsce.

kasety produkowane wg tego schematu z niemczech czy usa w niczym nie ustepuja mechanicznie kasetom sony czy tdk, a te produkowane przez ICM byly nawet lepsze stad byly kupowane i uzywane w specjalnych seriach philipsa, basfa czy jvc.

Tych firm fonograficznych było od groma i trochę. Natomiast z tych, które kubs wymieniłeś i z tego co sam pamiętam, to najlepiej jakościowo jeśli chodzi o same nagrania wypadał Takt a zaraz za nim Elbo. Pozostałe to już była loteria, ale najczęściej jakość była koszmarna.

Takt i Elbo były dobre, ale najlepsze chyba były JAM, jeśli chodzi o jakość kaset i jakość nagrania.

Natomiast nie zgodzę się, że było tylko kilka wzorów kaset. Było ich bardzo dużo różnych - od zupełnie niezłych do absolutnie koszmarnych, nie zapewniających nawet minimum prawidłowego prowadzenia taśmy. Same taśmy też były na poziomie kaset ACME itp. Nagrania często beznadziejnej jakości technicznej.

Nigdy nie widziałem kaset JAM, nawet nie kojarzę logo. Jak ktoś ma, to niech pokaże.

Co do wwijania taśm do kaset C-0 to gdzieś o tym słyszałem, choć wydawało mi się też że kupowali czyste o takiej długości.

wyobrazasz sobie ze ktoś kto sprzedaje piraty na kasecie za "18000 zł" kupuje najtansze mozliwe c-0 po czym zamawia Tapematic'a w cenie niewielkiej wsi, wiesza pancake najtanszej mozliwej tasmy i tnie ją na wymaganą dlugosc? ;)

probowałem dwa razy i jakos tak..nie bardzo mi wychodzi (:

To pewnie tłumaczy dlaczego na niektórych kasetach niektóre piosenki były przemieszane, tzn. nagrane w innej kolejności niż kolejność oryginalna. Wszystko aby lepiej wpasować się w daną długość taśmy w kasecie.

Być może te kasety JAM były dystrybuowane tylko lokalnie - w każdym razie u mnie były, i były cenione za jakość, zarówno techniczną jakość kaset i nagrań, jak i wydawanej muzyki - nie wydawali jakichś durnych łupanin, itp. Okładki bywały w różnych kolorach - fioletowe, tak jak ta, ale także czerwone, zielone, ciemnogranatowe, i wszystkie w takiej samej szacie graficznej. Starsze kasety miały nalepki duże, zapełniające całe typowe miejsce na nalepkę, nowsze miały tylko taki wąski pasek jak ta.

Przepraszam za jakość, skanowane pospiesznie i z doskoku skanerem CIS.

Ukryta Zawartość

post-16389-0-16185900-1358469970_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, na rynku kaset nie ma żadnego załamania! To zdjęcie zrobiłem dwa dni temu, normalnie w sklepie, w Warszawie. Pełne półki! :-D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak właśnie pomyślałem, że nie będzie kłopotu - głównie ze względu na nietypową Konikę :-) Do tej pory sprzedawali w mieszkaniu, teraz mają normalny sklep i dzięki temu jest trochę tak jak kiedyś.

tylko kiedys cena produktu nie szla z 7 do 15 pln z dnia na dzien.

nakupowalem tam maxelli UD 1 - tasma do niczego,ale kasety sie przydadza.

apropos fuji k1 - tasmy dwuwarstwowe zawsze miały lukę w srednich Hz - ot specyfika dwoch roznych warstw - ale takiej dziury jaką ma ta tasma okolo 400-600 Hz w zyciu nie slyszałem.

d

tylko kiedys cena produktu nie szla z 7 do 15 pln z dnia na dzien

i tak są najtańsi i mają największy wybór jeżeli chodzi o tradycyjne sklepy więc nie szukaj dziury w całym, ale ty jesteś upierdliwy.

U tego sprzedawcy z Allegro też kupiłem kilka kaset, m.in. tego Maxella

Ukryta Zawartość

wyobrazasz sobie ze ktoś kto sprzedaje piraty na kasecie za "18000 zł" kupuje najtansze mozliwe c-0 po czym zamawia Tapematic'a w cenie niewielkiej wsi, wiesza pancake najtanszej mozliwej tasmy i tnie ją na wymaganą dlugosc? ;)

probowałem dwa razy i jakos tak..nie bardzo mi wychodzi (:

Napis Tapematic widziałem na jednej kasecie nagranej (chyba Starling z lat 90)

Co do pomieszanych utworów to też się z tym spotkałem, wiec się domyśliłem, że kupowali czyste kasety i musieli tak upchać utwory żeby się zmieściły. Ale na wkładce była podana inna kolejność.

A co do kupowania osobno pustych kaset i taśm, to czytałem tu kiedyś na tym forum, jak była mowa o kasetach TAKT ( czystych szpulowych i zwykłych nagranych)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam takie pytanie do kasetowej braci, czy w kasecie TDK AD-X i AR-X jest tej samej jakości nośnik żelazowy, czy też w AR-X jest coś ciut lepszego (pozycjonowana niby wyżej od AD-X), a jeżeli tak, to co to jest to lepsze?

te taśmy nie maja ze sobą nic wspolnego - to pozycjonowanie wyzej/nizej to kompletny nonsens - ci ktorzy produkowali opakowania nie mieli pojęcia o produkcie, tylko znali jego cenę wzgledem reszty oferty.

z drugiej strony spotkasz sie z opiniami typu "ad-x to dwuwarstwowa ad, a ar-x to dwuwarstwowa AR" wtedy zapytaj ktora z warstw ar-x byla uzyta solo w ar - bo w tasmach dwuwarstwowych obie warstwy byly zrobione z czegos zupelnie innego i spelnialy rozne role - tzn mialy spelniac bo zadna dwuwarstwowa tasma w historii CC sobie z pewną kwestią nie poradziła.

druga rzecz - kazda tasma tdk z sezonu na sezon byla zupelnie inna - AD z 84 ,86 czy 91 to trzy kompletnie rozne tasmy, to samo ar, ar-x etc etc..

wiec biorac pod uwage lata 84-92 mowimy o ok. 25-30 roznych tasmach - musisz doprecyzowac pytanie ;)

Czekałem dwa miesiące i w końcu są:) !!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to już jest produkt Imation, ktory kupił logo TDK.

nie powiem ci jaka to tasma bo to nigdy nie byla moja dzialka, ale wszystko na czym widnieje "life on record" z tdk jako takim wspolnego nie ma nic.

Mam takie pytanie do kasetowej braci, czy w kasecie TDK AD-X i AR-X jest tej samej jakości nośnik żelazowy, czy też w AR-X jest coś ciut lepszego (pozycjonowana niby wyżej od AD-X), a jeżeli tak, to co to jest to lepsze?

Skoro lansik już się popisał i w swoim stylu (nie)udzielił odpowiedzi to kilka słów ode mnie

AR-X była przeznaczona do zapisu muzyki z dużą ilością wysokich.

Miała wyższą czułość dla 10 i 16 kHz w porównaniu z AD-X, która w tej dziedzinie też ułomkiem nie była.

Jeśli masz do nagrania materiał z dużą ilością wysokich lepiej sięgnąć po AR-X.

witam,

zdjęcie z Terminatora '84 rok. kaseta zapewne wszystkim znana. ciekawe czy jest jakaś wzmianka o firmie w napisach na końcu filmu skoro dali swoją gwiazdorską taśmę, która została użyta do dyktafonu. swoją drogą trzeba by mieć niezłe cyfry na koncie żeby takich taśm do dyktafonu używać. ale w końcu to Ameryka i to nie w latach recesji ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.