Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

czyli do muzyki z dużą ilością wysokich dajesz taśme, która tych wysokich jeszcze dołozy?

widzę, ze nie tylko dolby masz obcykane ;D

Generalnie z ignorantami nie rozmawiam ale niech tam.

Kasety tego typu co AR-X powinny być wykorzystywane w magnetofonach z kalibracją. Ucz się.

v12, a czy kiedyś miałeś w ręku kasetę z mojego zdjęcia? możesz coś o niej napisać, dzisiaj pierwszy raz na niej nagrywałem i powiem szczerze.... rewelacja bez auto tape tuninng trochę straciła, ale już z włączonym nic, szumów praktycznie z dolby C nie słychać, dynamika rewelacja Obudowa solidna, sztywna, bez śrubek, nie wygina się w żadną stronę.

Mam ich trochę, ale na Al.... nie mam zamiaru sprzedawać, więc nie przyczynisz się do niczego:)

A ekran posiada?

M.

może jeszcze raz wkleję .....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tych kaset uzywali w kilku seriach SA i MA - na 99.95% w srodku siedzi "późne SA" - przy c-60 nie powinno byc problemów z nimi. tylko pilnuj A / B bo w tych kasetach tasma lubi sobie bokiem "jechać" - nie idealnie srodkiem, wiec jesli sie nawinie lekko "z boku" szpulki, wracajac moze się zagiąć blisko krawędzi.

ekran w kasecie to archaizm - kompletnie zbedny element.

druga rzecz - jezeli oni tym celowali w multitrack'i to na 100% mieli na mysli tascamy porta - a wszystkie ktore mialem lub widzialem byly fabrycznie kalibrowane do sa-x, jezeli uderzyl cie niski poziom szumów to moze byc SA a moze SA-X

"TDK SM is a premium-grade high-bias audio cassette specially engineered for professional studio recording applications. SM features TDK's world renowned Super Avilyn high-bias magnetic formulation for remarkably stable and consistent performance, characterized by high sensitivity, high headroom, and exceptionally low noise."

^the world's least consistent tape formulation fights back ;)))

tdk..nawet gdyby wyprodukowali taśmę doskonałą to bym jej nie kupił, od poczatku do samego końca totalny bullshit..

no to w sumie dobrze, że trochę ich kupiłem :) SA i SA-X bardzo kiedyś mi pasowały, co prawda wolałem starsze opakowania, były zdecydowanie ładniejsze:)

może jeszcze raz wkleję .....

może jeszcze raz zapytam... czy mają ekran?

ekran w kasecie to archaizm - kompletnie zbedny element.

odnośnie archaizmu ekranu - tak z ciekawości - producenci chyba do końca go stosowali - zrezygnowali chyba nie z powodu jego archaizmu tylko oszczędności? Nie siedzę w historii kaset stąd pytanie - czy w latach 80tych, 90tych ubiegłego wieku był jakiś producent, który odważył się zrezygnować z ekranu?

M.

Macieju, nie jestem w stanie stwierdzić, bo niby jak? Jest nierozkrecalna, a tylko patrząc z zewnątrz nie potrafię Ci odpowiedzieć... Chyba, że chodzi Ci o coś innego, niż mi się wydaje..

Jeżeli idzie o metalową blaszkę za taśma i "filcem" to nie ma:)

No właśnie ta blaszka to jest ekran, który miał chronić głowicę przed zewnętrznymi polami magnetycznymi.

W starych kasetach traktowano to bardzo poważnie i ekran otaczał głowicę ze wszystkich stron - na zdjęciu dwie kasety z początku lat 70-tych - ta czarna to BASF Chromdioxid C-120, a ta fioletowa to AGFA Low Noise C-90.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tymi starymi bym się nie zgodził, sprawdziłem też nowe Sony z zeszłego roku, też mają ekran, znaczy blaszkę.

To się przez jeden dzień cieszyłem nowymi rewelacyjnymi taśmami, teraz są bez blaszek......

Jak to nasz szanowny kolega napisał " bull shit"

A wszystko dlatego, że kolega Maciej (jmaciek) musiał zapytać o jakaś cholerną blaszkę :) co też Cię chłopie podkusiło by mi tak humor zepsuć ?:)

Może i zrezygnowano z ekranu z oszczędności, ale gdyby to w znaczący sposób pogarszało jakość zapisu, to pewnie by tego nie zrobili.

Niektóre polskie kasety produkcji rzemieślniczej z II połowy lat 80-tych (przeważnie koszmarnej jakości) miały plastikowy "ekran" zamiast metalowego ;-) - prawdopodobnie z braku możliwości zakupu odpowiedniej (czy jakiejkolwiek) blachy.

Wczoraj nagrałem jeden fragment z kilkoma ustawieniami i do niczego nie mogłem się przyczepić, jedynie bez funkcji automatycznej kalibracji, był wyraźny spadek sygnału końcowego do zadanego.

Eh, pamięć już nie ta... to zdjęcie powyżej robiłem parę lat temu, i teraz pomyliłem się. Ta czarna kaseta z kanarkową rozbiegówką to też AGFA, tylko Super Ferro Dynamic C-120, a nie BASF. Sorry...

A wszystko dlatego, że kolega Maciej (jmaciek) musiał zapytać o jakaś cholerną blaszkę :) co też Cię chłopie podkusiło by mi tak humor zepsuć ?:)

Przepraszam Macieju, ja po prostu tradycjonalista jestem :) i bardziej podobają mi się kasety z ekranem niż bez... Ale już parokrotnie tu mówiono, że nie ma on obecnie znaczenia (i tylko z ciekawości chciałbym wiedziec, czemu o tym nie mowilo sie glosno np. pod koniec lat 90tych) - myślę, że te nowe kasety bedą grac Ci super!

Może i zrezygnowano z ekranu z oszczędności, ale gdyby to w znaczący sposób pogarszało jakość zapisu, to pewnie by tego nie zrobili.

Myślę, że obecnie producentów kaset nie interesuje już jakośc zapisu a tylko oszczędności. I nie ma się czemu dziwic, ale blaszki żal...

M.

Wiesz, sprawa blaszki jest dziwna, bo tak jak pisałem wyżej, każda z nowych Sony z ubiegłego roku ma blaszkę, więc kaseta 5 razy droższa tez powinna mieć. No ale Sony, to jednak Sony :)

ekran to archaizm, był potrzebny tylko w przypadku jakiejs konkretnej glowicy stosowanej w latach 70tych - w latach 80tych stosowano go ze względu na kompatybilnosc z tymi deckami, a w 90tych tylko dlatego, zeby nie bylo gadania, ze oszczedzaja.

jezeli was to meczy - dopytam o jaka ckonkretnie glowice chodzilo i dlaczego wymagała ekranu w kasecie.

edit:

mam -

"The metal shield is a hold-over from the early days of cassette recorders that used high impedance heads. The non-magnetic shield deflected stray magnetic fields from affecting the recordings. By the mid-1970s or so, the shield was no longer needed because head designs had changed, but the shields were kept in order to be compatible with old equipment and in order not to confuse customers. Dropping the shield reduces the cost of the housing, and most people would never notice. (But most people no longer use cassettes anyway, unfortunately.)"

A co do polskich kaset produkcji rzemieślniczej, to jakie macie w swoich kolekcjach?

Czy należy do nich także ta podróbka Agfy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) msg-27232-0-50289800-1320921108_thumb.jpg

Albo taka z plastikowymi śrubkami i nietypowymi szpulkami:

post-27232-0-20024100-1317286631_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kubs, te plastikowe śrubki, to nawet nie są śrubki. Na tym zdjęciu zbyt dobrze ich nie widać, ale mogę opisać na własnym przykładzie. "Śrubka" w całości jest plastikowa, łeb jest wzorowany na śrubkę krzyżową, a sam trzpień jest gładki i oczywiście bez gwintu. Materiał, z którego te śrubki są wykonane jest w pewnym stopniu plastyczny i podatny na odkształcenia pod wpływem siły nacisku. Tak więc ze śrubkami nie miały nic wspólnego, pełniły bardziej funkcję "trzymaków", trzeba jednak przyznać, że trzymały obie połówki kasety dość dobrze.

Ukryta Zawartość

^minie jeszcze kilka ładnych lat, ale koniec epoki CC bedzie przebiegał w takiej własnie atmosferze - paskudnego smrodu.

Ukryta Zawartość

No koniec epoki jednak nie nastąpi

Ukryta Zawartość

Ile to jest płyt na jednej małej biednej kasecie?

Ukryta Zawartość

Witam

Jesem nowy w tym topicu lecz po przeczytaniu paru stron musze coś napisać.

Mianowicie przybliżenie tematu wspomnianego ekranu magnetycznego w kasetach.

Kolega V12 napisał wcześniej o nieprzydatności tego ekranu z powodu modernizacji głowic audio,

muszę wtrącić jednak swoje 10 groszy do tej dyskusji.Mianowicie chcę przypomniec iż blaszka która dociska filc do głowicy jest wyprodukowana ze stali ,czasami z mosiądzu i pod wpływem pola magnetycznego z głowicy generują sie niej prady wirowe które moga w małym stopniu wpłynąć na powstawanie namagnesowania taśmy lecz inny aspekt jest ważniejszy jest to ekran z metalu który osłania jednak nabiegunniki głowicy gdyz dociska filc w miejscu szczelin.Inny przykład zbedności ekranu w kasetach CC jest prawdopodobnie najlepszy- magnetofon Tandberg TCD-3014A i jego głowica nagrywająca która jest wprowadzana w małe okienko po lewej stronie kasety .Miejsce to jest pozbawione ekranu magnetycznego a głowica pracuje normalnie i z fenomenalnym skutkiem gdyż jest to jeden z najlepszych recorderów CC.

Pozdrawiam XTR71

PS.

Nie bedę wklejał żadnego foto gdyż budowa pudełka kasety CC jest ogólnie znana.

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Mam pytanie do znawców kaset Ameryki

Jaki poziom przedstawiaja kasety firmy 3M typ AVX normal i jakie naprawde zawierają w środku nośniki ?

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

w kwestii "spręzynki" pressure pad'a i ekranu - za technicznym biuletynem terrence'a o'koelly (rowniez basf):

"The material should be non-magnetic with good permeability to draw fields away from the head."

Proszę Kolegi V12 z ciekawości sprawdziłem te tezy o ekranie i sprężynkach do kasety wszystkie (w 10 otwartych losowo modelach i firmach) ekrany są ze staki magnetycznej

blaszki z filcem są niemagnetyczne .Wpis pracownika BASF jest zachowany w 100% w kwestii sprężynek lecz ekrany się dobrze magnesują lecz pi oddaleniu magnesu nie magnesują innej stali.Prawdopodobnie jest to stal "miękka"bardzo dobrze się magnesuje i rozmagnesowuje

pamiętam ,że w czasach kiedy otwierałem kasety z ciekawości - wszystkie sróbki "lepiły" sie do wkrętaka az miło, ale ekrany tylko niektóre, a jeśli juz to słabo i trzeba było wsadzać je na miejsce szczypczykami - nie mam czym sprawdzić/ pomierzyć na jakie pole reagują, więc nie pozostaje nic innego jak po raz n-ty zrobic z siebie debila pisząc @.

jak stracą do mnie cierpliwosć, a ja dojście do info - znajdę i utopię w szklance wody. skończą sie tandbergi i inne duperele - bedzie akwalung 24/7 ;)

p.s. błagam nie "kolega" -to słowo uzywane na forach doprowadza mnie do szału.. nawet zaczepki kleksa bardziej bawia niż drażnią ale

"kolega" brzmi gorzej niz "towarzysz" czy "obywatel"

wystarczy "12", od biedy rychu ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.