Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Na dzień dobry ku pamięci.

Prędkości zapisu/odczytu:

30ips[76.2cm/sek]

15ips[38.1cm/sek]

7.1/2ips[19.05cm/sek]

3.3/4ips[9.525cm/sek]

17/8ips[4.76cm/sek]

15/16ips[2.38cmsek]

Nie wiem jak komu ale mnie umiarkowany ciężar sprzętu przenośnego mono i stereo o maksymalnym przesuwie 19.05cm/sek nie przeszkadza, mam zapewnione szerokie pasmo i bardzo korzystny stosunek sygnał/szum, obsługa sprzętu a konkretnie UHER-a REPORT 4200 Monitor jest łatwa i przyjemna mam możliwość podsłuchu przed taśmą i po taśmie,

Tam gdzie nie jest wymagana wyjątkowa jakość zapisu wystarcza mi całkowicie magnetofon kasetowy UHER CR-240 zapewnia mi błyskawiczną wymianę nośnika, który kupowany na pchlich targach jest wyjątkowo tani nagrywać można na nim i odtwarzać bez pogorszenia zapisu i jest wyjątkowo łatwy do archiwizacji.

Miałem do dyspozycji i mogę mieć w każdej chwili urządzenia do zapisu cyfrowego o dużym stopniu miniaturyzacji,

małym ciężarze ale posiadające według mnie jedną zasadniczą wadę głos człowieka lub instrumentu zapisany przy ich pomocy jest pozbawiony swojej dynamiki jak by spłaszczony i nienaturalnie sterylny

Pozdrawiam

Zbyszek

Dzisiejszy dzień był bardzo udany. W "swojej" hurtowni /w stanie likwidacji/ kupiłem 9 szt. BASF CM II 60 i 12 szt. BASF TPIV 60 po2,50 zł za sztukę. Za te 21kaset zapłaciłem tyle co zajedną kasetę u "sprzedawcy kolekcjonera" na Allegro.Pozdrawiam

Niedawno szukałem na ebay U.S.A. taśm oryginalnie nagranych reel to reel i trafiłem na gościa ktury sprzedawał swoją niewielką kolekcje ,i napisał że pracuje w studio i taśmy są wyczyszczone i zakonserwowane.I teraz pytanie czy taśmy można czymś konserwować i jak?

Pzdr.

No dzisiaj wyprawa na kasety była:Wynik: Sony CHF 90 śliczna i w świetnym stanie,TDK D 90,TDK D46,Memorex 90 strasznie stara,i kaseta kaytape C-60 :D(traci 4 kreski poziomu i ma krzywo naklejone etykiety :) I maxell XL II 46 w super stanie.

Witam

Taśma składa się A] z podłoża acetyloceluloza AC, polichlorek winylu PVC lub politereftalan etylu PET lub PE.

B] Pigmentów Magnetycznych 1) Fe2O3 [hematyt chemicznie stabilny] taśmy i kasety typ IEC I 2) CRO2 lub Fe3O4 stabilizowany kobaltem typ IEC II podłoże + hematyt + CrO2 (dwuwarstwowa) Typ IEC III, MP lub ME cząsteczki czystego żelaza Metal Particle naniesione Metal Evaporadet napylone w warunkach wysokiej próżni

typ IEC IV warstwa żelaza musi być zabezpieczona przed utlenieniem

C] Spoiw lub lepiszcza

1) acetoceluloza-nietrwała nośnik pyli odtwarzając jednocześnie należy kopiować - zalecane jest użycie Scotch TAPE CLEANIC FABRIC 610-1-150 PA CR , 2) polichlorek winylu nie stwarza problemów 3) poliuretan PEU podatny na hydrolizę [rozkład pod działaniem wody] taśmy stają się lepkie, tracą wysokie tony, piszczą przy odtwarzaniu i brudzą głowicę zawilgoconą lub wręcz mokrą taśmę należy powoli i ostrożnie wysuszyć i suchą oczyścić przy pomocy wyżej wymienionej taśmy

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Niedzielę i poniedziałek miałem z głowy przeglądanie kasowanie i jeden wypad z magnetofonem. dzisiaj niemam już sił aby patrzeć na kasety cóż nie fcem ale muszem.

Głowice mogą posiadać niewłasciwą szerokość szczeliny, źle ustawiony skos, taśma może mieć zbyt słaby docisk do powierzchni spowodowany brudem głowicy albo kiepskim naciągiem [uszkodzeniem rolki itp].Jeśli nagranie zostało wykonane na magnetofonie reporterskim a odtwarzane na stacjonarnym należy pamiętać o prawidłowej szerokości odczytywanego śladu głowica z większą szerokością odczytu będzie odczytywała zapis z sąsiednich śladów z mniejszą powiększy poziom szumów. Należy jeszcze pamiętać o czymś takim jak okresowe przewijanie szpul i kaset, wpływa to wyjątkowo dobrze na właściwości mechaniczne taśmy i chroni przed samokopiowaniem

ze zwoju na zwój.

Pozdrawiam

Zbyszek

Dziękuję jest piękna i wyjątkowo doskonała o genialnych parametrach - bo tak naprawdę to u kilku producentów, których nazw nie będę wymieniał aby nie podbijać cen na Allegro tych doskonale znanych i takich o których istnieniu wiedzą tylko nieliczni niema złych kaset tylko ...owi specjaliści pracujący na lepkim od gnoju i namagnesowanym sprzęcie. Wpakowałem w miarę współczesny metal do lodówki strzelnie zapakowany na 24 godziny i rzeczywiście się spocił i to w dodatku obficie to samo wykazała taśma Panasonic VHS HD. Zastanawiam się zupełnie poważnie czy przed cięciem nie trzymać kaset w temp poniżej 8 st. C aby wycisnąć z nich sos obniżający tarcie a później po przecięciu w trakcie nawijania na szpulę nie osuszyć jakąś porowatą chłonną rolką.

Bo prędzej niż później wyląduję na nośniku wideo do nagrań audio bo jest poprostu lepszy [bardziej drobnoziarniosty i wielowarstwowy]

Pozdrawiam

Zbyszek

Kolejny raz przekonuję się, że japońce górą.

Nagrywam teraz na wiekowej, ale nieużywanej SONY model HIP-POP (żelazówka). Nie wiem jaki w HIP-POP był stosowany nośnik, może taki jak w EF??

Fakt jest taki, że mój deck nagrywa na niej doskonale. Praktycznie nie słychać różnicy między CD, a nagraniem na kasecie.

Prawie wszystkie moje kasety są kilku i kilkunastoletnie niektóre z nich mają ponad 20 lat większość a nich nie stanowi moich pamiątek tylko są to systematyczne zakupy na pchlich targach i w szmaciarniach. Największą ilość wad posiadają zajechane kasety typ IV kiedyś kupowałem je dla swojego znajomego i kumpla ale niestety mu się zmarło bezbłędne są japońskie i amerykańskie taśmy ferro i superferro[drobnoziarniste] i typ II tlenek żelaza stabilizowany kobaltem a dopiero później prawdziwy "europejski chrom" czyli AgfaGevert, Basf i EMI.

Pozdrawiam

Zbyszek.

Witaj

W kilku miejscach już podadałem namiary na Olfa noże krążkowe i inne zabawki do wycinania, można kupić także skalpele po 30 groszy sztuka kilku naszych już tnie i chwali to sobie, zawiąż u utrzymuj kontakt, na pewnyn etapie dojdziesz do robienia czegoś co będzie twoją kopią bobiny zrobionej z wieczka od słoika na marmeladę lub inny przecier pomidorowy bo łatwiej wykonać coś takiego z wycięciem tektórowego kółka i łamanego opakowania na całość niż szpulę.

Baw się ciesz się i daj się bawić i cieszyć innym

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.

Zakłady, w których miałem znajomych narzędziowców dawno są już polikwidowane do ukochanej mojej tokarki silnik mam w mieszkaniu ciężki jak cholera około 30kg i nie ma siły abym go do swojej byłej pracowni dotargał. Profesionalna krajalnica musi się składać z części podającej taśmę ze szpuli wyjętej z kasety z precyzyjnym jej podawaniem i prowadzeniem [rolki obrotowe] oraz regulacji naciągu stolika tnącego z regulacją położenia i nacisku noża oraz części odbierającej przeciętą już taśmę

Nie mam aparatu cyfrowego odpytaj pozostałych kilku już tnie, każdy ma jakiś własny sposób potrzeba jest matką wynalazków podawanie taśmy z hamowaniem włącznie / cięcie z możliwością precyzyjnego ustawienia noża/odbiór taśmy a z czego to zrobisz to już Twoja sprawa.

Pozdrawiam

Zbyszek.

Albo jaja albo jajecznica osobiście radzę ci magnetowid zostawić w spokoju. W kasecie VHS znajdują się dwie szpule i trzeba ciasno nawinąć taśmę na lewą rozmontować kasetę i od tego należy zacząć można zrobić przecinarkę na korbkę wykorzystując ręczną wiertarkę na korbkę do napędu prawej odbierającej szpuli i zacząć główkować jak i z czego zrobić rolki [ja wyjąłem je z kasety magnetowidowej Video2000] a jezeli już rozwalać magnetowid to musi on spełniać jeden warunek prymitywna KIESZEŃ ŁADOWANA OD GÓRY bo inaczej się wpuścisz w takie maliny, że traktorem Cię z nich nie wyciągną

Pozdrawiam

Zbyszek

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Po ile VHS po 1zł!!Kurde żebym ja miał dostęp do takich złóż po zeta za taśmę to tylko ciąć i patrzeć czy równo idzie!To rzeczywiście opłacalny interes.Też tak chce:P

Pozdrawiam

A o szpulach, na które to trzeba nawinąć pomyślałeś, u mnie jedyne w tej chwili jakie się liczą to 13-tki, po przecięciu VHS 240 i wygrzebaniu małego wieczka od słoika, można zmodyfikować system AEG i mieć na wsiakij pożarnyj słuczaj taśmę nawiniętą na bobinę własnej produkcji, wykonałem ich już kilka, można nawijać również na nakrętki o dużych butli na wodę mineralną - jeszcze tego nie obadałem, natomiast sama butla po przecięciu

nadaje się na prawie paraboliczny lejek w którym umieszcza się mikrofon i ma się kupę radości podczas nagrywania świergocących ptaszków.Najładniejsze są jednak ponieważ nagrywam na 4200 Monitor czyli L i R z prawa na lewo cała szerokość taśmy to moja szpula składa się tylko z denka i krążka na który nawija się taśma i w którym jest otwór i trzy wycięcia co 120 stopni; na samym początku dodawałem jeszcze jedną płytkę od góry ale mi już przeszło.

Pozdrawiam

Zbyszek

Co do szpul to mam 13,18 i inne...dobry pomysł z tą korbką,spróbuje.

V-savage,przejdź się po sklepach "tania odzież" jeśli takie masz w swoim mieście najlepiej z taką panią w czerwonym swetrze na fioletowym bilboardzie.Tam zworzą wszystko,tam sie zaopartuje w kasety magnetofonowe i magnetowidowe.I to są high grade :)

Jeżeli będziesz kręcił korbką obroty noża w uchwycie na wiertła będą n krotnie większe niż korbki [przełożenie przekładni] jeślli w miejscu wiertła umieścisz silnik [najlepiej szczotkowy] a na miejscu korbki tarczę tnącą obroty jej ulegną zmniejszeniu kiedyś do ręcznych wiertarek elektrycznych [ licencja Boscha] produkowano nasadki zwiększające obroty [przekładnia planetarna z łożyska kulkowego] można je przy odrobinie wysiłku zamocować odwrotnie możliwości jest wiele piętą Achillesową jest nóż o właściwej geometrii ostrza.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. W szmarcianiach zaopatrywałem się od zawsze

Reaper, 31 Sie 2007, 10:53

>Piszesz jakbyś wiadomośc roku usłyszał hehe zdumienie jakbyś ducha zobaczył:))

No bo tak jest. Mam w kolo sporo szmateksow i w zadnym nie widzialem kaset.

W jednych szmaciarniach są w innych nie ma w tej w której byłem kasety bardziej niż marne i audio i wideo, nie wiem może potuptam jeszcze do jednej ale mi się serdecznie nie chce. W tej "mojej" bywają taże CD i MD dosłownie na wory [ nie przeglądam nie kupuję winyli nie widziałem]

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.