Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

I SF z jeszcze starszej serii, z 89 roku, w wersji 46-minutowej, z dużymi szpulkami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kasety Maxell SQ.

Mam ponad 1000 kaset / od 1989 roku/ Nagrywam klasykę,od 1991 roku na Pioneerze CT 979.Z perspektywy kilkunastu lat uważam,że najlepsze kasety maxella są z tzw owalnego okresu/poczatek lat 90-tych/ Kaseta SQ na b.dobrą relację cena/jakość, ale jest gorsza zdecydowanie od serii XL, i także od UDII/owalnego/.Być może jest to UDII nowszej produkcji.

Co zaś się tyczy kaset Raks ,to zdecydowanie beznadziejna jest seria HD,tylko raz nabrałem się na zakup tego "guana", potem nastąpiła znaczna poprawa:CD-X i SD-x są nienajgorsze, a CD-SX i SD-SX są już dobre i na pewno nie gorsze od koreańskich ,nie polecałbym natomiast serii Cabrio.

Mam też słabość do polskich Ferrum Maxi/kupowanych w 1990/-konstrukcja kasety jest mierna, ale nośnik dobry- w opisie producent porownywał je do maxell UDI i BasF Ferro Maxima I i chyba miał rację.

>>> co do Maxell SQ juz doktorat zrobiłem ... kilku postów wyżej ...

ale co do równania UDI i BasF Ferro Maxima I z nasza poczciwą Stilonką Ferrum coś tam (Forte, Maxi) to przesadziłeś ... Oczywiście nośnik był lepszy w nich od Stilonowych standardów - wolałem je niż różne takie "no name" itp w tamtym czasie ale ... to tylko kasety na nazwimy to poziomie "dobrym minus"

Nawet gdybyś porównał UD I z BASFem Ferro Maximą to bym oponował bo BASFa jest znacznie lepsza!

Do Daniela22

Ślicznie dziękuję tanie jak barszcz, ale nie kupię cienko z kasą, jutro w ramach machniom zamienił stryjek siekierkę na kijek zanoszę do znajomego jedną z dwóch nagrywarek CD Audio Philipsa, a przynoszę części od UHER-a CR-240 z zasilaczem włącznie, w poniedziałek tuptam po akumulator do Hurtowni Baterii po akumulatory jeden 12 V do DAT-a a drugi 6V do UHER-a REPORT 4200 MONITOR

Pozdrawiam

Zbyszek

Ta marna kaseta typ I robiona przez Raksa dla Maxella to był "Maxell S" - znalazłem w zbiorach folię, nie mogę znaleźć samej kasety, ale na pewno gdzieś jest. Jak ktoś wspomniał powyżej, po kilku przejściach zaczynało się skrzypienie kasety, kleszczenie taśmy (nierówno zwoje się układały), itp. Taśma też bardzo słaba.

SQ (typ II) - chyba lepsza jest ta lekko zielonkawa, produkcji nie-Raks, ale też z nóg nie powala.

Ferrum Maxi była niezła, ale rzeczywiście, porównywanie jej do UD I czy Basfa Ferro Maxima było nieco na wyrost. Natomiast co do UD I vs. Basf Ferro Maxima: moim zdaniem są porównywalne, z lekką preferencją dla Basfa.

Mam bardzo duzo kaset i ich nie kolekcjouję wrecz przeciwnie czy to jest MA XG czy to AR TDK uważam ze są wyprodukowane do celów żeby na nich nagrywać czyż nie ???

zamieszcze wam zaraz moja kolekcyjke troszke w nieładzie ale ciekawe są modele czekam na zdjecia z domu

audiomagia.blogspot.com

>>> Maciek, zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości ...

Gdybym miał porównywać FerroMaxime BASFa raczej porównywałbym z Maxellem XL I, i tu nie wiem co bym wybrał ;) na BASFie średnica jest bdb natomiast na XLu scena i wysokie - gusta nie podlegają dyskusji ... podobny poziom prezentują ...

Taka fotka kiedyś mi w oko wpadła ... ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomysłowość sprzedawców w opisach kaset jest porażająca :-)))

Ukryta Zawartość

Już niebawem wystawie na allegro większość moich kaset , dlaczego ano z powodów wam znanych niestety nie mogę zabrać kilkuset kaset do siebie a takie mamy hobby że trzeba o nie dbać troche smutno sie rozstawać z taka kolekcją pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Kilka z nich ale to naprawdę ułamek tego co mam

Ukryta Zawartość

post-4738-100000064 1194797322_thumb.jpg

post-4738-100000065 1194797322_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Miło spojrzeć od czasu do czasu na takie duźe a śliczne ostatnio zbieram nieco mniejsze 7.7 x 5.2 cm i mam już ich kilka przeważają BASF-y DAT MASTER 64, DAT MASTER 49 SONY PDP-15 , SONY PDP-65 cyfry oznaczają, ilość minut i ukochane Verbatimy DDS-1 [(90 ) ilość mb czas nagrania 180 minut]. Dzisiaj nie było pchlego targu a więc kaset żadnych nie przyniosłem znajomy chciał mnie uszczęśliwić wyjątkowo brudnymi kasetami z nośnikiem odkształconym na tak zwaną rynienkę.

Ladne i dobre wyjątkowo kasety zwłaszcza te JVC

Pozdrawiam

Zbyszek

Daniel22, 11 Lis 2007, 13:15

>nikx

>

>Okurde marzenie :) chciałbym mieć taką ściane :)

Hmmm.... Fajna ścianka! Choć przypuszczam, że gdybym moje tak ułożył, wyszłoby co najmniej tak samo wysoko... ;-) Niestety (a może na szczęście), w większości są w tej chwili w pudłach kartonowych, nie mam dla nich dobrych półek, a takie luźne stosiki mają to do siebie, że co jakiś czas lubią się przewracać... Parę razy już przeżyłem zjawisko lawiny osypujących się kaset wskutek złego ich ułożenia (i, najczęściej, próby wydobycia czegoś ze spodu), co kończyło się klejeniem licznych połamanych pudełek. :-(((

MAG, 11 Lis 2007, 11:44

>Mam bardzo duzo kaset i ich nie kolekcjouję wrecz przeciwnie czy to jest MA XG czy to AR TDK uważam

>ze są wyprodukowane do celów żeby na nich nagrywać czyż nie ???

Niekoniecznie! Filateliści kupują znaczki nie po to, by je przyklejać na listy! Jeśli więc ktoś lubi zbierać zafoliowane kasety, to czemu mu w tym przeszkadzać czy to obrzydzać?

Ja akurat zbieram kasety, bo lubię mieć takie, jakich jeszcze nie mam, ale nie trzymam ich w folii, i czasem nawet coś na nich nagrywam... ;-)

Nie wiem do czego można je porównać z zasady nie używam kaset typu metal mam taką funkcję ma AIWIE HS-F07 i nagrywałem wokal z towarzyszeniem takiego g.. jak syntetyzator wyszło wyjątkowo dobrze wysokie tony tak zwana decha nic nie podbite i nic nie obcięte. Mam około 10 -12 kaset SONY XR Metal być może nośnik nawet był produkowany dla JVC i Sony-ego w tej samej fabryce ja nie zauważyłem pomiędzy nimi żadnej różnicy wymieniam je z kumplem na chromowe. Inne kasety umieszczone na zdjęciach mam nadzieję, że znacie z własnej praktyki.

Pozdrawiam

Zbyszek

oj...szczerze -z calym szacunkiem dla ludzkiego glosu - znalazloby sie kilka syntezatorow ktorych nijak nie podciagnalbym pod "g" ;)

co do zbierania kaset - do pewnego stopnia rozumiem - mam kilka zajechanych na amen + kilka ktore zakonczyly kariere na skutek wypadkow - sentyment/wspomnienia etc. - wiec trzymam. natomiast "folie" skalpuję od razu na wstepie ;] chyba,ze przybyly jako przyszla przyneta np. na jelonka.

o ile zbieranie znaczkow nikomu nie szkodzi o tyle zamrazanie kaset owszem..

Czesc. Kupiłem 3 używane taśmy do kolekcji : TDK A/60, SONY HF/60, SONY HF-S/60. Czy poza ładnym wyglądem obudów są coś warte jeśli chodzi o nagrywanie na nich?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla rozlużnienia atmosfery

Ukryta Zawartość

a co do zbierania kaset nieżle mi idzie i lubie to robić i jak tak dalej będzie z cenami to za kasety kupowane po 0,5 zł kupie sobie niezły sprzęt

v 12 niedługo bede miał ubaw jak to wysype na alleg.wno

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

MAG nie mów że za MA-GX kupowałeś za 0,5zł

druga sprawa kolejny raz denerwuje mnie wyśmiewanie że ktoś kolekcjonuje zafoliowane kasety ,czy jakiś

tam/jelonek/kupił na allegro za tyle czy wystawił za tyle Pany do jasnej itd.to jest prywatna sprawa każdego

jego bzik jego kasa i wara każdemu od tego nie umiem tego inaczej określić jak jakaś chorobliwa zazdrość

a wracając do kaset nagrałem dziś ;bielszy odcień bieli na Denonie II HD 8 i brzmi przepięknie te organy Hamonda no i głos Bruckera /nie wiem czy dobrze napisałem nazwisko -nieważne/ wiem tylko że wszystkie cd-ry,mp4, pady ,srady inne pierdoły nie dadzą mi takiego odjazdu i nie trza mi trawki czy innego sianka piękny utwór dobrze nagrany na dobrej kasecie i póżniej odsluch to jest to ,tak to jest to

Wy Panowie jesteście jewropiejcy a ja azjata i twierdzę że niema piękniejszej rośliny niż piołun świerzy wyszarpany z czarnoziemu i zalany gorzałą. Kaseta jest bardzo dobra ale ma niestety zbyt skromne procenty 4.76cm/sek oddech z chuchem zaczyna się pojawiać przy 9.5 a życie od 19.05. Pracuję na kasetach ale jak mogę tak staram się nie wydziwiać i nie pieprzyć na ich temat niestworzonych historii wiadomo, że są znacznie lepsze niż CD.MD FlASCH DCC inne ani gorsze ani lepsze niż DAT ustępują jedynie zapisowi analogowemu i cyfrowemu PCM na taśmach szpulowych 1/4" i 1/2"

A więc nie róbmy z piczki kapliczki

Nie można mówić o zazdrości bo zeby zazdrościć trzeba znać tego kogoś , a co do sprzedaży kaset masz racje funland

nie wyśmiewam nikogo , a nie napisałem że kupowałem kasety po 0,5zł nowe jasne że nie tylko używane ale jakie:) wystawie około świąt tylko sobie konto założę , i będzie miał dzieciak na narty pozdrawiam 1100szt około w tym około 400 nowych

audiomagia.blogspot.com

Tyle co Korwin widział i przerobił kaset to my wszyscy nie mamy kolorowego pojęcia , to Człowiek czynu i doświadczenia jak odtwarzam kasetę od Pana Zbyszka to czuć w powietrzu wibracje , dla mnie wpisy Korwina to wypoczynek relaks wielkie doswiadczenie wspaniałego czlowieka a nie jak przedmówca pisze ze pierdoły wybacz kolego , ale w pysk (na miejscu Korwina tak bym zrobił) po rycersku metalowa rekawicą powinieneś dostać pozdrawiam i bez urazy

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.