Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

szanowny kolego miło że jeden za wszystkich i wszyscy za jednego może powinienem pirdoły wziązc w cudzysłow nie miałem zamiaru Korwina obrazić po prostu jego wpisy zawsze są z jajem jeśli Pan Zbyszek poczuł się urażony to przepraszam ,a gwoli scisłości na kasetach chociaż amatorsko pracuje przeszło 30 lat i nie czuje respektu w tym temacie i w tej chwili siedząc wsród około 3000 kaset pamiętam dobrze chwile gdzie zamiast spodni w Pewexie za 10-13 $ kupowałem 3-6 kaset w zależności od typu ok

Bracia pepicy wygrali spór z Unią Europejską o Absynt mogą robić piołunówkę według starej kilkusetletniej receptury, taśma jest wygodna w użyciu ale posiada szereg wad, które wszystcy doskonale znamy i niema sensu ich wymieniać dochodzi jeszcze niepełnakompatybilność sprzętu coś nagrane na Akai nędznie się otwarza na Sony w nagraniu z Unitry odtwarzanym na UHER-ze czasem ścieżki że strony A śladowo odzczytywane są od tylu na stronie B

Pozdrawiam

Zbyszek

Kaseta nie może być obiektem kultu , bo wpadniemy w cięzki fetyszyzm

jest to taki sam towar powszechnego użytku jak kawa papierosy czy papier hajzlowy.

Dzień dobry i dobranoc po czterech godzinach spędzonych w słuchawkach, każdy z nas musi mieć naprawdę dość ui nawet naprawdę nie chcąć wyłowć prawdziwe lub tylko wydumane wady nośnika lub systemu dziś mogę wystawić opinię SONY UX-S 60 - SUMMA CUM LAUDE zebrać klocki ze stołu i do7-mej pospać.

Pozdrawiam

i nie kłóćmy się bo tak naprawdę to nie ma o co

Zbyszek

kiedy wlasnie wtedy gdy obie/wszystkie strony wiedzą ze nie ma o co - jest najzabawniej ;)

mniejsza - zastanawia mnie kwestia serii HF

czym sie roznily hf-x od hf-es?

laczy je na pewno to,ze trudno je kupic poza amerykanckim ebay'em a co je rozni "na ucho"?

W skład tych pigmentów w nośnikach tych kaset wchodzą związki żelzowe [stabilne] związki żelazawe niestabilne i kobalt który je stabilizuje to jest ten japoński chrom bez chromu [ nośnik został zakwalifikowany jako typ II [przypomnijmy Ferro Typ I, Chrom Typ II, FerroChrom Typ III, Metal Typ IV ] znaczek S w symbolu informuje, że nośnik zawiera zwiększoną ilość stabilizatora, a na ucho trudno mi powiedzieć ale nagrane na takiej taśmie wysokie tony nie mają ani garbów ani dołków

Typ III który miał posiadać same zalety ferra i chromu był wyjątkowo drogi w produjcji a jego właściwości mocno przecenione i został wyparty całowicie przez chrom i metal

Pozdrawiam

Zbyszek

v12, 13 Lis 2007, 15:20

>kiedy wlasnie wtedy gdy obie/wszystkie strony wiedzą ze nie ma o co - jest najzabawniej ;)

>

>mniejsza - zastanawia mnie kwestia serii HF

>czym sie roznily hf-x od hf-es?

>laczy je na pewno to,ze trudno je kupic poza amerykanckim ebay'em a co je rozni "na ucho"?

HF-X była dostępna chyba tylko na rynku japońskim (podobnie jak HF-Pro). Była pośrednia pomiędzy HF-S a HF-ES/Pro. Na ucho ma chyba trochę podbite wysokie tony w stosunku do HF-S, ale nie tak jak ES/Pro. Nie robiłem szczegółowych prób. Pro z kolei to ta sama taśma co ES, ale w obudowie z ceramiczną prowadnicą (tak jak UX-ES i UX-Pro). Na rynku japońskim linia składała się z HF, HF-S, HF-X, HF-ES, HF-Pro.

Poproszę znajomego, który tłumaczył mi z żuczków instukcję do Aiwy HD-X1 aby ściągnął od Brata w Kioto kilka z nich dla mnie, nie lubię nadużywać czyjejś uprzejmości, postaram się w jakiś sposób zrewanżować.

Pozdrawiam

Zbyszek

udalo mi sie wyrwac "białą" SA - musze porownac czy ta klasyczna,wspaniala edycja jest pod jakimkolwiek wzgledem lepciejsza od tych z 1990.

do tego japonskie hfs - ze seria made in france byla pierwszorzedna juz wiem, japonskich jeszcze nie mialem ;)

a zaraz potem skonfrontuje XL II japan vs england bo i tu pamietam rozbrzmiewaly glosy o wyzszosci japonszczyzny nad euro-licencjatami ..

Spotkaliście się z takim problemem, że np. na stronie a: kasety, gra głośniej np. lewy kanał, a na stronie b: prawy kanał. Mówię o różnicach bardzo subtelnych rzędu +/-1dB, łatwo korygowalnych balansem. Dotyczy to mniejszości taśm. Domyslam się, że przyczyną może być minimalna deformacja taśmy, minimalne zgięcie bądź ewentualnie mikrobrud, który dostał się w trakcie nagrywania (chociaż to chyba mniej). Zauważyłem też, że niektóre kasety są bardziej podatne ne ten efekt, a niektóre wcale. Zdaję sobie sprawę, że w przypadku ścieżki o szerokości 0,6mm/kanał (standard Compakt Cassette) nawet minimalne odchylenie w trakcie zapisywania może skutkować niezbalansowaniem kanałów. Sam efekt może nie byłby taki słyszalny, gdyby dodatkowo nie był wzmacniany przez układ Dolby w procesie ekspansji przy odtwarzaniu. Z moich obserwacji wynika, że słabą pod tym względem jest taśma Sony UX-S, ale zdarzał mi się taki efekt również na Sony Metal XR (obecnie metali nie używam) i na jednej TDK SAXS (odtawiłem ją i myślę co z nią zrobić?). Czy ewentualną przyczyną może być też nierównomierny docisk taśmy przez sprężynkę z filcową nakładką? Jakie są wasze doświadczenia w tym względzie. Pzdr

Jeżeli to jest różnica + - 1 DB to radzę nie przejmować się tym i nie tracić życia na pierdoły.

Kiedyś kupiłem oryginalną taśmę krakowskiego zespołu Cemetery of Scream na której dźwięk był nagrany na stronie B z różnicą ok 7DB - jeden kanał grał o 7DB za cicho - to był problem. Oczywiście nagrałem to tak jak być powinno kręcąc gałką balance.

Wypożyczyłem fajną książkę o kasetach z biblioteki autorstwa Barbary Iwanickiej i Edmunda Koprowskiego, napisana takim se językiem dosyć trudnym ale idzie zrozumieć, ponadto na łamach książki jest mini-album kaset pokazujący ich zdjęcia oraz parametry na wykresach - bardzo interesujące - wśród taśm czołowych światowych korporacji znalazł się polski Stilon - trochę odbiega od konkurencji patrząc na te wykresy

paww

to normalne praktycznie kazda kaseta ma takie odchyłki na magnetofonie TEAC V6030 mam mozliwośc kalibracji

kazdego kanału osobno bias i level i widać jaka jest róznica między kanałami

Po angielsku nazywa się to "tracking error", czyli błąd w prowadzeniu taśmy. Amerykańskie Audio w testach kaset sprawdzało jak kaseta prowadzi taśmę na stronie A i B, i jeśli były różnice, ocena była obniżana. Na przykład kasetą, w której to występowało, była Sony Metal SR/XR, w obudowie z ciemnego, przezroczystego tworzywa, malowanego na czarno (obudowa taka sama jak kasety Sony Walkman pokazane parę stron wcześniej). Sam też miałem takie doświadczenia z tymi właśnie kasetami.

Zależy to od budowy kasety, położenia kołków prowadzących przy głowicach, pracy rolek prowadzących, itd., gdzie niedokładności wykonania powodują, że taśma jest inaczej prowadzona w obu kierunkach, inaczej układa się po obróceniu kasety na drugą stronę, itd.

był jeszcze taki problem że przy nagrywaniu drugiej strony częścioiwo nagranie zachodziło na na ścieżki 1 i 2 pamiętam magnetofon Diory ten z wysuwaną szufladą /symbolu już nie pamiętam tyle tych sprzętów miałem /nie pomagało ustawienie głowicy o wymianie na drugi nie było mowy po prostu egzemplarz był upolowany to był bodajże 82 r zaryzykowałem odesłałem do Dzierżoniowa i o dziwo przysłali mi nowy egzemplarz z obszernym wyjaśnieniem że obudowa szuflady na której kładło się kasetę była nie wymiarowa co powodowało że kaseta

nie stykała się równo z głowicami co powodowało przenikanie zapisu na poprzednie ścieżki ciekawe ile takich bubli wypuszczono

fajnie ze ktos o tym pisze.

zgaduje ze nikt nie slucha kaset nagranych w mono. wtedy mozna byloby podejrzewac tasme lub tracking decka.

tymczasem w domenie stereo wszystko zalezy od tego jakie hz dominuja w aktualnie odbieranym przez ucho sygnale..

mozecie miec oba kanaly peak'ujace przy +4dB z niszami spadajacymi do -16dB ale jezeli kanaly maja inne spektrum wtedy bedzie wam sie wydawalo ze jeden jest ciszej od drugiego...

ten gdzie bedzie wiecej niskich bedzie sie wydawal cichszy od tego gdzie kosztem basu bedzie wiecej wysokiego srodka (na ktory ucho jest "naturalnie" bardziej wyczulone).

polecam testowanie tasm sygnalem mono i wtedy bedzie jak na dloni widac czy i ktore sciezki na tasmie sa walniete i w jakim stopniu.

UHER CR-240 ma możliwość osobnej regulacji R i L lub sprzężonej najczęściej nagrywam z mikrofonu AOI ECM-1090 [Elektret kardioida/superkardioida] lub UHER-M 517 spięte R i L na wtyczce w obydwu słuchawkach przy podsłuchu [przed taśmą] i odsłuchu wychyły mierników muszą być takie same, i sygnał w lewym i prawym przetworniku. Jeśli wszystko jest OK można korzystać z parek mikrofonów dla każdego kanału osobno ustalając poziom nagrania i dopiero kiedy w L i P jest optymalny sprzęgając je razem. Używam np do wywiadadu kanał lewy mikrofon dynamiczny przyustny HMA -509 imp 200 Ohm do zadawania pytań i UHER- M517 [z pausą chwilową na obudowie] do notowania odpowiedzi. Głośność zapisu z I i II jest taka sama a ustawienie stopnia wysterowania różne

Pozdrawiam

Zbyszek

A tutaj ciekawostka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fujifilm (AXIA) - Compact Cassette

Ukryta Zawartość

Skotch Tape commercial [1980s]

Ukryta Zawartość

zła zakładka ale miłośnicy analogu tez pewno zerkną na SD100/1000 Pioneer

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

o ho..kolega ggsidor szykuje kolejna porcje superunikatowychnajlepszychwhistorii maxellek po 50 pln :D

zjawisko to napewno bierze sie z faktu iz zabiedzony plebs wysp brytyjskich nie moze sobie pozwolic na finansową kokieterię typową dla plemion nadwiślańskich LOL

mnie ten model zawsze odrzucal wizualnym dysonansem pomiedzy krawedziami okna i rolkami. najladniejsza rzecza (imho) z katalogu maxell'a byl model z owalnym oknem.

Ukryta Zawartość

Ciekawe,że ktoś kupuje ten stary typ maxella,choć parametry tej taśmy sa dużo gorsze niż typ owalny. Z porównania danych w/g katalogu maxella z 1991 taśma XLII-s ma: MOL 351hz +5,0 MOL10khz -5,5 AC bias noise -61,5/ coertivity 695 Oe,retentivity 1750 G/.To, co podaje książka B.Iwanickiej o parametrach starszej taśmy potwierdziła moja praktyka.Na początku lat 90-tych miałem kilka tych kaset i na szczęście udało mi się ich pozbyć. Sądzę ,że mają one jedynie wartość kolekcjonerską.

moze, ale i tu przychodzi na mysl zloty XL starszy o kilka sezonów...

widzialem gdzie na bay'u model ux-pro z 89/go... straszniem ciekaw konfrontacji a/b tej vs owalny XL.

i teraz pytanie - jaki dobry deck na 100% NIE jest ustawiony fabrycznie pod ktoras z tych tasm?

Green Apple, 17 Lis 2007, 22:53

>A tutaj ciekawostka.

(TDK D-180)

Mam tę kasetę. Taśma jest praktycznie przejrzysta, lekko matowa, koloru pomarańczowego, wygląda niemal jak rozbiegówka, i jest niewyobrażalnie cienka. TDK ostrzega, żeby jej zbytnio nie przewijać, i nie przełączać często funkcji transportu taśmy (tak, jak to się często robi gdy chce się coś konkretnego wysłuchać na taśme, np. przy spisywaniu nagrania). Przeznaczona jest wyłącznie do zapisu mowy, MOL na pewno nie sięga 0dB, czułość też jest bardzo niska, a pasmo przenoszenia chyba ograniczone właśnie do częstotliwości głosu ludzkiego. Nie robiłem szeroko zakrojonych testów, ale parametry taśmy baaardzo odbiegają od standardów.

Szczegóły D180:

Ukryta Zawartość

post-16389-100009157 1195572350_thumb.jpg

post-16389-100009158 1195572350_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ok panowie i panie - a kto nagrywal na takiej tasmie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Noname kasety.Ta dynamic coś nie jest zła,nie jest to TDK ale tragedii nie ma.Radziecka natomiast tak,okropne szumy.Korwin pisał że radzieckie podobno były dobre ale napewno nie ta

Ukryta Zawartość

post-15832-100008979 1195747524_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te naprawdę dobre made in CCCP robione dla Krasnoji Armii były produkowane przez 3 M i Ampexa jakimi kanałami to się dostawało doprawdy nie wiem być może okrężną drogą przez Japonię. Mieli także wspaniałe nośniki z instytutów badawczych ale wykonywano je w krótkich seriach prawie zawsze na skkalę nie większą niż półtechniczną i do produkcji masowej nie trafiały nigdy.

Pozdrawiam

Zbyszek

SKANDAL!

Zamówiłem 8 szt. kaset TDK T1, a co dostałem... gówno do dyktafonu TDK Ferric.

Firma, która mi to sprzedała napisała na kartce, która była włożona do paczki, że tego typu kasety, które zamowiłem co prawda nie ma, ale włożyli inną TDK i wszystko jest OK, ... i pozdrawiają,... i zapraszają do dalszych zakupów!

To już jest bezczelność... albo zwykła niewiedza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.