Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

SONY UXS w dwóch wersjach oraz MAxell XLIIS. Od maxela zostawiłem sobie nawet folijkę bo fajny rysunek rockmana w fotelu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15888-100006744 1197803064_thumb.jpg

post-15888-100006745 1197803064_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> Daniel22

Sony UXS można kupić za 3-4 zł bez większych problemów - są przecież cały czas produkowane, 7 zł za UXS to gruba przesada. U mnie w mieście są cwaniacy, co chcą za UXS 90 min. 6,20 zł, niech się bujają.

Wg mnie najładniejsze maxelle. Udało mi się już prawie wszystkie z tej serii skomletować.

Ma ktoś fotkę XLIS? Bo chyba tylko tego jednego modelu tu brakuje?

Ukryta Zawartość

post-14246-100006741 1197805725_thumb.jpg

post-14246-100006742 1197805725_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd.

Ukryta Zawartość

post-14246-100006738 1197806095_thumb.jpg

post-14246-100006739 1197806095_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd.

Ukryta Zawartość

post-14246-100006735 1197806164_thumb.jpg

post-14246-100006736 1197806164_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie chwytam tego zauroczenia maxell'kami ze zdjec - strasznie mnie w nich irytuje otwor w obudowie wokol rolki - to przejscie z kwadratu w kolo kojarzy mi sie jednoznacznie z redukcjami kanalow wentylacyjnych ;]

glosuje na duze owalne okno i czarne rolki z białą obwódką i klipsem.

co do wczesniejszej debaty wokol rarytasów SA - w zyciu bym nie wpadl zeby tak na to spojrzec ;))

w tym ukladzie nawet sok pomaranczowy mozna pchac za 15pln za karton 1L "bo kiedyś (w prl) "...

Witam!

Może to tylko ja mam takie zboczenie ale w folijkach podobają mi sie bardziej. Na tą chwilę robię sobie zapasy na przyszłość, ale te które mam w jednym egzemplarzu prawdopodobnie nie zostaną przeze mnie odpakowane.

Łza się w oku kręci na widok tych ślicznych Maxelli. Kojarzą mi się końcowe lata 80-te oraz tzw Compact Studia - kopiujące muzykę z CD na przyniesione tam kasety. I właśnie te Maxelle i TDK SA, SA-X ze złoceniami zanosiłem tam najczęściej.

Gdyby mnie wtedy ktoś zapytał co chciałbym robić w życiu to powiedziałbym. Pracować w takim CS (jak w Poznaniu na Gołębiej). Około 1000 płyt, mnóstwo sprzętu AKAI, Teac i Philips i wieczne słuchanie muzyki, kalibrowanie i nagrywanie. Pieprzona ustawa antypiracka....

I jeszcze coś. Nutka snobizmu w tych czasach. Przynosząc kasetę, po wyborze z katalogu płyty do skopiowania trzeba było powiedzieć jaki system redukcji szumów ma zostać zastosowany oraz na jakim decku będzie to odtwarzane. Ponieważ w tych czasach miałem najpierw prostego Technics-a a później AKAI-a to przy tym informowaniu o tym drugim czułem się niemal jak wtajemniczony.

Pozdrawiam

Harry z Tybetu

Jak dla mnie to niema lepszych wizualnie kaset niż te Maxelle na powyższym zdjęciu.

No a i jeśli chodzi o dźwięk to mało które im dorównują w swoich klasach.

Inna sprawa to zapach starych Maxellek. Jest taki specyficzny i utrzymuje się przez lata.

Panowie o czym my tu piszemy ja już pomalutku nie dowierzam !!!! co widzą moje oczy spójrzcie na te ceny???

Oczywiście poproszę o komentarz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

osobiscie nie dziwie sie kolesiowi ;)

2k przed sylwestrem zawsze moze sie przydac.

owacje zaczną sie gdy pojawi sie jakas oferta kupna ;)))

a co tak naprawde mieszka obecnie w tej obudowie wie tylko pierwszy jej wlasciciel ;]

Może mu się źle wpisało, może to miałobyć 49 euro. Nie rozumiem niemieckiego, ale zakapowałem że to chyba jakieś tape typu reference, po zdjęciach widać, że raczej używana (choć może się mylę). Do tego jest brzydka.

Po stokroć wolałbym białe sony master.

Green Apple, 17 Gru 2007, 20:55

>A tak wracając do mojego wcześniejszego wpisu, to czy tylko XLIS brakuje w tej serii? Ma ktoś jego

>zdjęcie?

Maxell XL-IS może w ogóle nie istnieć w tej serii. Jakoś w połowie lat 80-tych Maxell zmienił oznaczenia kaset i wprowadził tym lekkie zamieszanie. Najpierw zrezygnowano z oznaczenia UD w taśmach UD-XL I i UD-XL II, i zmieniono je po prostu na XL I i XL II, przy czym zmiana ta nastąpiła wcześniej w Europie, a później w USA (dlatego czarno-złota XL II z lat 83/84 w wersji amerykańskiej nazywa jeszcze UD-XL II). Stara XL IS chyba na jakiś czas w ogóle zniknęła z rynku i po prostu jej nie było, a ponownie pojawiła się później, ale chyba wówczas ZASTĄPIŁA XL I, a nie uzupełniła ofertę. Taśmę UD (typ I) zastąpiono przez UD I, a jako uzupełnienie oferty taśm typu II "od dołu" pojawiła się UD II. Po pewnym czasie na rynku USA pojawiły się UDS I i UDS II, ale znów nie jako uzupełnienie oferty, tylko zastąpiły UD I i UD II - przy czym oczywiście przez pewien czas dostępne były zarówno starsze UD jak i nowsze UDS. A jeszcze później UDS została chyba zastąpiona przez UDX. Jakieś informacje o tym można znaleźć przeglądając testy taśm w amerykańskim Audio z lat 80-tych.

Ogólnie rzecz biorąc, o ile XL II i XL II S istniały na rynku równolegle jako taśma gorsza i lepsza, to XL I S chyba zastąpiła XL I, podobnie jak UDS zastąpiły dawniejsze UD - ale tylko w USA.

Co do tej piekielnie drogiej metalowej taśmy TDK - jest to "pierwotna taśma odniesienia" z serii E912BH, wzorzec uznany przez IEC jako wzór taśmy metalowej. Jeśli popatrzymy na wykresy właściwości taśm w różnych testach czy bardziej rzetelnych materiałach reklamowych, znajdziemy tam porównania właśnie do taśmy E912BH. O ile wiem, taśmy takie były dostępne dla innych producentów taśm czy magnetofonów, i nawet jako nowe były bardzo drogie. Z oczywistych przyczyn (wielkość jednorazowego oblewu emulsji) ilość tych kaset musi być ograniczona. Teraz jest to rarytas. To trochę tak, jakby ktoś wystawił na sprzedaż wzorzec metra z Sevres (uczciwszy proporcje).

Dla ścisłości, obecnie chyba obowiązuje już inny wzorzec, ale nie pamiętam symbolu.

Oczywiście cena tej taśmy to osobna sprawa - ale nie jest taka sobie pierwsza lepsza "metalówka".

@v12:

nie chodziło mi o to, że oferowana w aukcji bardzo drogo taśma SA to rarytas - bo to oczywista nieprawda! W 92/93 roku taśmy te rzeczywiście można było kupić niemal wszędzie i w całkiem już przystępnej cenie.

Chodziło mi o Twoje stwierdzenie, że "odkąd siegam pamiecia SA bylo absolutnym standardem walajacym sie po wszystkich stoiskach z nosnikami." - jak się sięgnie pamięcią jeszcze parę lat wstecz, okaże się, że naprawdę była wtedy u nas niedostępnym rarytasem, i bynajmniej nie walała się wszędzie.

MaciejLK

Popatrzmy na to z innej strony wzorzec powiadasz ok wartość względna dla posiadacza nie dla zainteresowanego , rozbierzmy to jakoś ? , choćby cenę nie wiem za 1800zł mogę mieć powiedzmy 50 szt kaset metalowych nie odbiegających od tego wzorca ba !!! nawet go przewyższających , ponieważ to bardzo stary wzorzec :)jak mi wiadomo z publikacji nie wiem gdzie to dokładnie wyczytałem takich kaset podobnych w niewielkich nakładach produkowało się swego czasu co sezon kilka modeli począwszy od I , II , IV skończywszy , więc nie mówmy o jakimś cudzie nad Wisłą

Ot sobie kaseta i tyle bardziej pożądane są o 10 zy tańsze i nowsze technologicznie , ostatnio rozmawiałem między innymi na takie tematy z pewnym człowiekiem który na co dzień rozmawiał z projektantami w tamtych czasach i uwierzcie wszystko ma swoją otoczkę i zaplecze a jak kto odbiera zależy tylko od odbierających , nie twórzmy legend szczególnie właśnie takich popatrzmy na materiał toć to zwykła kaseta z pozdrowieniami

audiomagia.blogspot.com

@ MAG, 17 Gru 2007, 23:14:

Oczywiście zgadzam się, taśma ma pewną wartość kolekcjonerską, ze względu na swą unikalność, ale bez przesady! Przy całym moim "fiole" kasetowym, może kupiłbym ją, jako ciekawostkę, za cenę, powiedzmy, dwukrotnie wyższą od normalnej kasety metalowej, ale nie drożej. Użytkowo na pewno jest warta co najwyżej tyle, co jakaś tam taśma metalowa, i tyle!

@ v12:

Niezaprzeczalnym faktem jest, że do 89 roku TDK SA była u nas trudnym do zdobycia rarytasem, dostępnym jedynie dla nielicznych i wybranych, i na pewno nie była "absolutnym standardem walajacym sie po wszystkich stoiskach". Wiemy dlaczego tak było, ale to osobna sprawa, a faktem niezbitym jest to, że było to wówczas "COŚ" - a z faktami dyskutować nie nie należy. Po prostu tak było! Stąd np. szczególny sentyment niektórych osób do takich taśm - z obiektywnego punktu widzenia zupełnie nieracjonalny, ale chyba nie sposób z tym dyskutować. Szkoda jednak, że są osoby które taki sentyment próbują wykorzystywać dla osiągnięcia korzyści materialnej, w dodatku naginając fakty i rozmijając się nieco z prawdą.

Dzisiaj zakupiłem w małym sklepie elektrycznym na rynku w smochowicach (poznań) 2 kasetki. Jedna to lekko badziewny EMTEC CS II, choć wygląd ma ciekawy (6zł) oraz sony METAL XR (10zł). Metal robi naprawdę super wrażenie, jest ciężki i solidny. Jestem zdumiony że jeszcze znalazłem kasetę tej klasy w zwykłym sklepie. Jutro postaram się porobić fotki

Green Apple, 17 Gru 2007, 20:55

>A tak wracając do mojego wcześniejszego wpisu, to czy tylko XLIS brakuje w tej serii? Ma ktoś jego

>zdjęcie?

Okazuje się, że jednak "ktoś ma", ale z serii wcześniejszej o jedną, z rynku USA. W owej serii kaseta "o oczko" niższa nazywała się w USA UD-XLI, podczas gdy w Europie nazywała się już tylko XLI, a XLIS w Europie chyba w ogóle w owej serii nie było (choć mogę się mylić). W następnej serii, z której pochodziły Twoje zdjęcia, chyba XLIS nie było (ale znów, zastrzegam, mogę się mylić).

Ukryta Zawartość

post-16389-100006400 1198103571_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla porównania: ta sama kaseta XLIIS z serii starszej i nowszej. Nowsza ma te wycięcia z boku w folii i w kartoniku.

Ukryta Zawartość

post-16389-100006396 1198103866_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oto te te 2 taśmy które wczoraj kupiłem metal xr oraz emtec, tdk ma oraz sony ux włączyłem do testu nagrywania. Był też maxell xl IIs, którego nie ma na zdjęciach (jest w moim poprzednim wpisie ze zdjęciami).

1 miejsce - sony metal XR (za jakość nagrania)

2 miejsce - maxell xl II s (za jakość nagrania, oraz za solidność całej kasety, która jest lepsza niż w metal xr)

3 miejsce - TDK metal MA

4 miejsce - Sony UX (to już druga liga)

5 miejsce - Emtec CS II (choć aż tak bardzo nie odstaje od Ux)

Ukryta Zawartość

post-15888-100006349 1198176343_thumb.jpg

post-15888-100006350 1198176343_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta TDK jest naprawdę brzydka. Brzydotą równa obecnej obudowie SA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no pojawiła się jedna z najlepszych i najdroższych kaset

Sony Super Metal Master 90. Typ IV Metal

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

yogi1, 20 Gru 2007, 20:29

>no pojawiła się jedna z najlepszych i najdroższych kaset

> Sony Super Metal Master 90. Typ IV Metal

>.

>

Ukryta Zawartość

... w bardzo atrakcyjnej cenie... :-))))

Ukryta Zawartość

Na ebay'u można mieć super mastera za połowę tej ceny bez żadnego problemu.

Ta starsza seria Maxella też jest bardzo ładna ale nie mam jeszcze całej kolekcji:-))

Ukryta Zawartość

post-14246-100006326 1198187155_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.