Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

po 2 funty sztuka..ale mam slabosc do tego modelu wwwrrrr yesss ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mmmm, coś pięknego. :) Ale zresztą chyba większość z nas ma słabość do tego modelu. Ja też bardzo lubię AR-ki. Fakt, 2 GBP może i nie najtaniej ale i tak warto było. Na Alledrogo też ceny AR-ek niekiedy oszałamiają.

na allegro non-stop widze AeRki z ostatniej serii - polokragle okienko , matowe rolki, obsunięty* nadruk etc.

te z obrazka i model pozniejszy z waskim oknem (doolna polowa zasłonieta jak w przypadku owczesnych SA/MA)

to byl szczyt dbałości o kulture wykonania tdk.

pytanie o tasme - gdzies widzialem aukcje kilku tych nowszych, budżetowo potraktowanych AR - jak mi sie nikt nie wpierniczy bede mogl porownac sam nosnik.

To prawda, te wcześniejsze AR-ki miały w sobie znacznie większy urok, samo wykonanie też było świetne, tym późniejszym w zasadzie też nie można niczego zarzucić, moje do tej pory sprawują się świetnie zarówno jedne jak i drugie, ale zawsze jest to ale. :)

Na Allegro jakiś tydzień czy dwa temu były wystawione te pierwsze AR-ki w ilości 20 sztuk, od chyba 1 zł jeśli się nie mylę za wszystkie, ale w momencie jak cena doszła do 40 zł, aukcja została wycofana z dopiskiem, ze przedmiot uległ zniszczeniu. :(

Mnie w tych późnych TDK-ach w zasadzie wszystko wkurza: mało estetyczny kształt okienka, mało ostetycznie zaprojektowany nadruk na kasecie, w dodatku nierówno wykonany, maleńkie, jak najmniejsze folie ślizgowe, brak metalowego ekranu głowicy, filc dociskowy na najprostszej sprężynce, kartonowe wkładki bez oznaczenia długości (dobrze przynajmniej, że nie zrobili jednej, uniwersalnej do wszystkich typów kaset!)! Uproszczenia i obniżanie kosztów do bólu! Zastanawia mnie, że TDKi z rynku amerykańskiego z tego samego czasu są dużo ładniejsze i staranniej wykonane (choć też podlegały uproszczeniom, niestety).

Niestety Maciej, ten nośnik wymiera i dlatego takie też jest podejście firm do produkcji kaset. Nie przywiązują już do tego wagi tak jak to robili kiedyś, że wszystko z nawet najmniejszymi detalami było zrobione do perfekcji. Według mnie najlepiej kasety były robione w drugiej połowie lat 80-tych i wtedy właśnie była ta (czasem przesadna, ale to bardzo dobrze) dbałość o szczegóły. W kolejnych latach dało się już zauważyć stopniowy upadek kaset pod względem jakości wykonania. I z każdym rokiem było już tylko gorzej. Taka jest niestety cena postępu technologicznego jak sądzę.

Ciekawie wygladająca kaseta się pojawiła na jednej z aukcji. Fakt, jest to pewnego rodzaju perełka, ja takową widzę pierwszy raz, ale cena też jest ciekawa i jak widać jeszcze jest za niska bo minimalna nie została osiagnięta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A pamiętacie tą kasetę sprzed kilku dni? Miało nie być następnej szansy jak obiecywał sprzedający a jednak znów się pojawiła z tą samą informacją tyle że o 10 zł taniej. Coś sprzedający nie bardzo dotrzymuje słowa, bo miał ją nagrać. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"ale w momencie jak cena doszła do 40 zł, aukcja została wycofana z dopiskiem, ze przedmiot uległ zniszczeniu. :("

^ to i te re-ostanie szanse/okazje ukazuja pewne roznice pomiedzy zyciem w polsce a europą zachodnią. tam kasety zawalają mieszkania..chcesz to bierz..przy okazji sie pobaw,a tu?

bij,zabij kurna mać - nie pojdzie za 100 pln to bede kombinował az komus wcisne i zaplace z a nią rach za prąd. żenada ;/ zamiast do roboty isc jeden lewus z drugim chcą dorabiać sie na pierdołach + ludzkiej głupocie.

nie to ,ze staję w ornie debili - znajdziesz idiote to go obrób do czysta ale sprytem,a nie poprzez te tanie, desperackie teksty na aukcjach na litosierdzie...

a ile to razy wylicytowalem paczke kaset a dostalem dwie,i to nie zadne badziewia..mial gosc 14 that'śów mg-x ,wystawil 10... wysłał mi wszystkie zeby oszczedzic sobie fatygi (za 4 sztuki na allegro mozna bylo w dobrym momencie wyrwac 4 x 49 pln LOL). inna historia: kupuje 3 tasmy dostaje kilkanascie- bo tam faktycznie szły do wywalenia (basf cr-s) itd itp..

a jesli juz wypatrze jakies super drogie "hajend" ma-xg,ma-r czy inny metalowy hit to okazuje sie ze albo polaczek albo niemiaszek z naswiskiem na ~ski sprzedaje ;))

Ukryta Zawartość

^ to byl ostatni model ad/ar ktory uwazam za bardzo dobry. cena troche komiczna jak to na allegro,ale gdy sie trafią na bay'u nie ma sie nad czym zastanawiac.

Ukryta Zawartość

Choć to oczywiście drobiazg nie mający w ogóle wpływu na dźwięk, w kasetach TDK sprzedawanych na rynkach europejskich mniej więcej od końca lat 90-tych najbardziej denerwuje mnie nierówny, rozlewający się nadruk na kasecie, w dwóch barwach, przesuniętych względem siebie - nie ma się to nijak do dźwięku, ale świadczy o tym, że w firmie kompletnie "położyli laskę" na wszystkim. Kasety zaczęły jakością przypominać lekko niewykończone Raksy... Choć oczywiście technicznie są jeszcze OK.

Coś mnie ostatnio wzięło na kupowanie jak najstarszych kaset. Pierwsza pochodzi z 1972 a druga z 1979. Niesamowite jest to że grubo ponad 30 letnie kasety można trafić zafoliowane.

Ukryta Zawartość

post-14246-100000933 1202546220_thumb.jpg

post-14246-100000934 1202546220_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z tej AD pewnie jeszcze by coś zagrało ;)

w tej chwili męcze that's em-x , schował sie za cd-f'kami i troche o nim zapomnialem a tym czasem tasma jest zajebista. zaskakująco niski spadek dynamiki.. popnagrywalem sciezki z basem schodzacym w okolice 37 hz i gra czysto przy +4 db wciąż kopiąc bez zamulania - nieźle..

ciekawe jak te nosniki zachowywały sie na szpuli 1/4" 19cm/s - bo skoro takie gowienko tak gra to szpulki t-yuden pewnie powaliłyby [teoretycznie] stosunkiem sygnał/szum

może ktoś reflektuje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie, te najbardziej znane Stilony produkowane były w tej szacie graficznej co najmniej od połowy lat 70-tych, może nawet od ok. 73-74 roku. Wcześniejsze kasety miały inną szatę graficzną, i nie jestem pewien, czy ich producentem nie był Foton a nie Stilon.

Stare TDKi mogą być zupełnie niezłe. Stare Stilony są raczej słabe, choć nie tak kiepskie jak różne niemarkowe, marne kasety z Taiwanu, Hong Kongu, a także z Japonii.

Witajcie

Jak widzicie to niezly chleb dla ludzi byle było więcej takich kupujacych miło ze ktos poratuje zwykłego człowieka

jak to nazwać ??? sami sobie to skomentujcie pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

O kurna. 48,50 zł za kasetę. No dla mnie szok zwłaszcza, że to wszystko są kasety IEC I. Fakt, że mają one swoje lata, ale ja patrzę również pod kątem użytkowym i nie dałbym za żelazówkę takiej kwoty. No ale jak ktoś jest kolekcjonerem to da każdą sumę. Jednakże patrząc na nick osoby, która jest zwyciezcą, wydaje mi się, że raczej jest to osoba która właśnie często wystawia kasety na Allegro.

disco,

a wiesz, że ja na te Basfy nigdy nie mogłem narzekać? Fakt, że nagrywało się na nich trochę "dziko", bo ustawiło się poziom na 0 a nagrało się na -4, ale pomijając ten fakt, to jakość nagrania na moim CR-E brzmi nieźle do dnia dzisiejszego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.