Skocz do zawartości
IGNORED

HDTV w TVN od września?

locoloco

Rekomendowane odpowiedzi

>Konrado

Gnębi mnie ten sam problem już od dłuższego czasu. Teoretycznie byłby do tego potrzebny tuner dvb-s2 (już do dostania) i dość mocny komputer (dekopresja mpeg4 avc). Ale informacje o parowaniu karty z dekoderem oraz systemie kodowania Conax sugerują, że jeszcze długo, długo nie będzie to wykonalne. Całość sprowadza się do systemów ochrony treści elektronicznych. Zdziwić się również mogą posiadacze oryginalnych tunerów, którzy będą chcieli zarchiwizować dane HD zapisane na wewnętrznym dysku twardym.

Mechanizmy DRM mogą uniemożliwić taką operację bądź ją ograniczyć (np.: wyłączyć z takiej możliwości filmy). W takim rozwiązaniu dane na wewnętrznej pamięci masowej podlegają enkrypcji. Wówczas próba wyciągnięcia ich bezpośrednio z dysku takiego tunera będzie skazana na niepowodzenie. Systemy takie już funkcjonują na rynku.

To znaczy ze jezeli bedziemy chcieli odbierać sygnał HD na projetkorze bedziemy musieli podłączyć platformę bezpośrednio do Projektora?

I pewnie bedziemy mieli do wyboru komponent jako najlepsze wyjście?

Może jednak powstał już jakiś soft do obejścia zabezpieczeń o których piszesz? Zależy mi tylko na sygnale live, nie muszę nagrywać na HDD.

Jeżeli chodzi Ci o to, czy będziemy musieli podłączyć oryginalny tuner platformy iti bezpośrednio do odbiornika odpowiedź brzmi: chyba tak. Nadal bowiem nie do końca wiadomo jak to z ową "oryginalnością" będzie. Jeżeli nie zastosują parowania (ale jest to mniej prawdopodobne) to być może (ale również nie ma pewności - kwestia ogólnie DRM w tym HDCP) poprzez moduły dostępu warunkowego iti zaświeci posiadaczom pecetów. Conax jak na razie jest szczelny zatem bez karty się nie obędzie.

Tuner wyposażony jest również w wyjście hdmi, prawdę powiedziawszy jest ono wymagane jeżeli chce się stosować jakąkolwiek ochronę kontentu HD.

Na razie mam za mało informacji by popadać zarówno w pesymizm jak i optymizm. Gnębi mnie to w kontekście zakupu karty dvb-s2 ale po prostu trzeba się uzbroić w cierpliwość.

Proponuję przeczytać to. Może da wam to trochę do myślenia na temat polityki cenowej molochów.

"Współpraca TP i ITI na razie została sformalizowana poprzez podpisanie umowy na dystrybucję kanałów TVN, TVN Siedem i TVN Gra w wideostradzie TP. Pozostałe kanały TVN mają być dostępne w ADSL należącym do TP poprzez pakiety Cyfry+.

Ze strony TVN to bardzo dobry ruch, zwłaszcza że w ostatniej chwili przed rozszerzeniem możliwości dystrybucji TVN zrobił zręczny manewr — podwoił ceny udostępniania swoich programów w telewizjach kablowych i platformach satelitarnych. O ile do tej pory największe sieci kablowe i platformy satelitarne płaciły za pakiet programów TVN 0,27 USD miesięcznie za abonenta, teraz mają płacić około 0,50 EUR."

Źródło: Puls Biznesu

Podsumowując: Business is Business. Nic dodać, nic ująć.

ArtS

Male pytanko odnosnie odbioru HD przez odbiorniki satelitarne.Jesli sie nie myle(jesli tak prosze mnie poprawic)aby odbierac sygnal HDTV potrzebny jest tuner satelitarny ktory bedzie mogl odbierac ten sygnal a o ile pamietam platforme TVN-u mozna odbierac przez Platformy Cyfra+ lub Polsatu cyfrowego (ewentualnie na lewo)ktora oferuje wlasne dekodery (Samsung ,Sagem,Thomson)ktore jesli sie nie myle nie potrafia obsluzyc formatu HDTV(z wyjatkiem humax hdci-2000

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ktory troche kosztuje ,ale w ofercie tunerow platform sie nie znajduje).Wiec mam pytanie po co tyle zachodu z tym HD jesli wiekszosc odbirnikow oferowanych przez platformy nie da rady sygnalowi HD(chyba ze potrafia to poprawcie mnie)za wszelkie info bede wdzieczny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

Odpowiedź jest prosta. ITI wprowadza swój własny dekoder, który bedzie HD Ready, czyli będzie posiadał wYjścia Component, HDMI (dla standartu SD będzie SCART). Obraz będzie dekodowany MPEG4 i nadawany w 720p lub 1080i.

Niestety dekodery nie będą na własność, tyko będą dzierżawione. N arazie wszystko objęte jest tajemnicą, wiadomo jedynie, że będzie to jesień. Nieoficjalnie mówi się o jakiejś rocznicy, ale nie wim kiedy ona ma miejsce.

Pzdr.

Moze głupie pytanie, ale czy zeby odbierać nową platformę trzeba bedzie zamontować sobie talerz jak np w cyfrze, czy bedzie mozliwość podłączenia przez kabel który mam w mieszkaniu? Pytanie dla mnie istotne o tyle ze właśnie je wykańczam i nie wiem jakie kable ewentualnie trzeba bedzie podłączać i na którą stronę świata ustawić talerz.

egeneralnie ITI rozczarowało mnie. Czekałem na dobre kanały filmowe, a nie na byle co. No i co z tego, że któryś będzie w HD jeśli będzie na nim filmoteka która mnie kompletnie nie interesuje. Nie ma dobrego kanału SF (AXN to kaszanka), nie ma kanału z nowościami filmowymi, a te starocie na kanałach oferowanych przez ntv można zobaczyć w normalnej TV.

Rozrywka taka jak w kablówce.

Współczuje tylko fanom sportu, którzy mieliby kupić n-tv. Skazani byliby praktycznie tylko na Ligę Mistrzów, a jeśli chcą np: F1 to muszą kupić Polsat cyfrowy.

Niestety żadna z obecnych na rynku platform nie zaspokaja wszystkich gustów, a że ja preferuje dobre kino nad sport to oferta cyfr+ z dotakowym HBO jest o niebo lepsza - a kto wie czy nie stanieje.

ITI zawiodło mnie i szczerze powiem nie wierzę w to, że zdominują rynek. Na dodatek nie wspominają ani słowem o pełnych kosztach instalacji ich dekodera. Przecież do tego trzeba antenę, kable, itp. A tu cisza. Czyżby ofertę przygotowano dla dotychczasowych abonentów cyfry i polsatu cyfrowego????

Poczekam jeszcze chwilkę na reakcję cyfry, ale myślę, że jest obecnie bezkonkurencyjna - programowo:-))))

slawek680721

Po co mi pięć kanałów premium z cyfry? Miałem pięć, mam trzy i i tak ich nie oglądam bo albo nie ta godzina, albo kolejna powtórka albo jakieś mecze które mnie nie interesują.

Dużą nadzieję wiąże z VOD, sto pozycji programowych, w większości filmy z których będę mógł sobie wybrać co chcę oglądać i najważniejsze, sam ustalam kiedy.

Druga wielka zaleta to telewizja HD, dla mnie na początek Discovery HD i część oferty filmowej w tej jakości. Dodatkowo obraz panoramiczny i dzwięk dolby digital.

krzyku, 23 Wrz 2006, 12:19

>Dużą nadzieję wiąże z VOD, sto pozycji programowych, w większości filmy z których będę mógł sobie wybrać co chcę >oglądać i najważniejsze, sam ustalam kiedy

Kupujesz Dreamboxa lub inny tuner z dyskiem, programujesz, nagrywasz z C+/HBO i masz praktycznie VOD.

Ogólnie chciałbym zobaczyć listę dostępnych filmów w trybie VOD.

Na Dreamboxa wydam minimum dwa koła. Następnie będę musiał śledzić gazetki z programem, programować terminy nagrań, edytować itd. Niestety w dalszym ciągu nie będę miał HD, panoramy, DD i pełnego luzu że nic nie muszę robić, śpię a w tym czasie z twardego dysku są wykasowywane najstarsze pozycje i wgrywane nowe.

Nie, nie napewno nie jest to to samo.

Równeż jestem bardzo ciekawy tej listy. Z zapowiedzi wynika że mają na niej pojawiać się filmy nawet przed premierą na DVD.

Panowie posiadam antenę 100 na której chodzą mi 4 konwertery podłączone do diseq Viper 4/1, zamierzam wziąść n-boxa TVN z twardym dyskiem, który ma możliwość nagrywania jeden audycji a oglądania innej, czy potrzebny mi będzie do tego konwerter twin, jeśli tak to do niego chyba jeszcze diseq 2/1, ponieważ n- box ma jedno wejście antenowe.Mam jeszcze Dreamboxa 5620 z przelotką czy obydwa tunery będą mogły chodzić w takiej konfiguracji? Jak na przykład chciałbym uzywać n-boxa tylko do nagrywania to chyba wystarczy zwykły konwerter?

hmm nbox recorder ma 2 wejścia antenowe, w materaiłach reklamowych był błąd. zabacz tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.