Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączanie wielu sprzętów do komputera

Dobry Duch 13BB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów. Mam pytanie. Otóż w mych skromnych zasobach domowych posiadam parę sprzętów. Chciałbym je podłączyć do komputera. 2 gramofony, wzmacniacz, 4 kolumny głośnikowe, oraz parę innych drobiazgów. Czy mogę je spokojnie podłączyć i bezawaryjnie z nich korzystać? Mam oczywiście zintegrowaną kartę muzyczną, i taka zostanie. Jeśli chodzi o zgrywanie, to czy wtedy mogłbym np. zgrywać muzykę z płyt winylowych na komputer? Proszę o jasne opinie i czytelne komentarze. Dodam, że mój wzmacniacz to UNITRA DIORA WSH 110. I jeszcze jedno: jakie bezpieczniki do niego pasują, aby bezawaryjnie działały na nim kolumny 15 watowe, basowe. Otóz w nim jest pare wejść, m. in. 2 na wejścia głośnikowe. Czy mogę podłączyć do jednego wejścia 2 głośniki basowe złączone razem, a do drugiego normalne głośniki i czy to będzie dobre wyjście, a jeśli nie to co zrobić ??? Proszę o wyczerpujące wypowiedzi....

Nie znam tego wzmacniacza, więc nie wiem jaki ma zestaw wejść i wyjść, ale najlepszym rozwiązaniem jest w takiej sytuacji podpięcie wszysktiego do wzmacniacza. Komputer należy podłączyć do we/wy magnetofonowego, dzięki czemu powinno byc możliwe zarówno odtwarzanie z komputera na kolumnach jak i nagrywanie z pozostałych źródeł podłączonych do wzmaka (gramofony i inne drobiazgi).

Pozdrawiam

>jakie bezpieczniki do niego pasują, aby bezawaryjnie działały na nim kolumny 15 watowe, basowe.

Moc kolumny nie ma znaczenia, bezpiecznik zawsze się montuje taki sam niezależnie od mocy kolumny. Obok gniazda bezpiecznikowego powinno być oznaczenie jaki powinien on być.

> Otóz w nim jest pare wejść, m. in. 2 na wejścia głośnikowe. Czy mogę podłączyć do jednego wejścia 2 głośniki > basowe złączone razem, a do drugiego normalne głośniki i czy to będzie dobre wyjście, a jeśli nie to co zrobić

> ??? Proszę o wyczerpujące wypowiedzi....

Te 2 wYjścia są po to, żeby mieć lewy i prawy kanał, czyli stereo, więc podłanczanie do jenego kolum basowych a do drugiego normalnych troche się mija z celem. Jeśli już to należy podłączyć po jendej kolumnie zwykłej i basowej do każdego wyjścia. Jeszcze zostaje kwestia jak to podłączyć - równolegle czy szeregowo, ale to już zależy od imprdancji kolumn i dopuszczalnej imprdancji obciążenia dla wzmacniacza. Jeśli nie jesteś pewien to podłącz kolumny szeregowo, to wedy na pewno się nic nie zepsuje.

Popieram przedmówce, podłącz komputer do gniazda magnetofonowego, wtedy będziesz mógł słuchać muzyki z komputera jak i zgrywać muzyke z płyt na komputer.

Jeśli chcesz nagrać coś ze sprzętu audio na komputer (np. płytę winylową) to wyjście magnetofonowe ze wzmacniacza łączysz z wejściem liniowym w komputerze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.