Skocz do zawartości
IGNORED

pomoz zlozyc stereo

twister2005

Rekomendowane odpowiedzi

Jako CD tak jak clo2 poleciłbym philipsa,grundiga za 60-80zł z allegro z tda1543 lub 41 na pokładzie, moim zdaniem będzie lepiej niż taki Denon(to moja prywatna opinia bo brzmienia tańszych Denonów mi się nie podobało), a lepiej więcej kasy zainwestować w głośniki.

Teraz moja skromna rada- przy skromnym budżecie w przyszłości rozwijając system poleciłbym zainteresować się DIY.

>Seba78

Nad 3020i np w cenie 200-250 zł to jest REWELACJA. Pewnie trudno w tej cenie znaleźć coś równie dobrego (o ile nie trafi się na jakąś hiper okazję). Może nie wiem co piszę, bo wiele tanich wzmaków nie odsłuchałem, jednak Nada słyszałem i bardzo mi się spodobał. Powiem szczerze , że nawet trochę mnie zaskoczył swoim potencjałem w tej cenie. Wiele "japońców" z końca produkcji, które na półkach widywano w cenach 1500-2000zł to dźwiękowo dużo bliżej im do plastikowych "wież" niż do tego taniutkiego i niepozornego Nada.

Nad 3021i przed chwilą skończył z ceną 272zł. Okazja to nie była, tylko typowa cena tego wzmaka - o ile był naprawdę w dobrym stanie (sprzedający zapewniał, że tak jest). Ale zaryzykuję tezę, że tej kasy to jest jeszcze wart.

aaa... i są takie kolumny na Allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przynajmniej nowe a może ktoś słyszał jak to gra (na pewno żaden "Haj-End", ale przy tym budżecie to się dopiero początkuje). Jak kolega ma mały pokój to może ktoś je słyszał i doradzi? Bo do większego na oko odpadają zupełnie. Denon te głośniki dodawał do swoich "mini" w klockach. Dość drogie zabawki z przeznaczeniem pewnie do słuchania w sypialni, lub jakichś relaksujących odsłuchów jako "drugi" sprzęt w rodzinie:). Ale czytałem kiedyś test takich firmowych "sypialnianych" systemów i opinie były pozytywne (Yamaha PianoCraft, właśnie Denon z tymi lub podobnymi kolumienkami - ponoć potrafił zaskoczyć basem jak na swoje gabaryty).

Gdyby ktoś słyszał i byłyby ok, a kolega miał nieduży pokój, to miałby nowe mini monitorki za 199zł/para z gwarancją 12 mies. (tak pisze na aukcji, tylko nie jest teraz tak, że producent na nowe produkty jest zobowiązany do udzielenia 24 mies. gwarancji?). 700 zł zostałoby na resztę - tu jeśli chodzi o starszy sprzęt to rozszerzyłby się wtedy zakres poszukiwań. Kolumny kiedyś można zmienić, a tych potem nie byłoby przy takiej cenie szkoda, może wykorzystałbyś potem jako tyły do Kina, lub odsprzedał z niewielką stratą lub wogóle. Oczywiście jeśli są ok, bo jeśli przysłowiowa "d..." to szkoda i tej kasy.

Trochę mnie w nich niepokoi wymiar skrzynek i przetworników. M1 jednak są większe i w pokoju 12 m2 bas jest, ale już w 20m2 odsunięte od ściany to jakoś go brak (tu lekarstwem właśnie Tannoy M2).

Swoją drogą jak ktoś coś wie z doświadczeń "nausznych" tych głośniczków, to sam chętnie posłuchałbym opinii.

A propos kolumn są różne szkoły. Jedna z nich twierdzi, że przy budzetowym sprzęcie to właśnie kolumny najbardziej determinują charakter i jakość dźwięku. Ale ja myślę, że lepiej poświęcić więcej kasy na elektronikę (jeśli nie ma się jej za wiele), żeby kupić klocki dobrze wybrane, które zostaną na trochę dłużej, a kolumny za niższą kase. Kiedyś będziesz miał więcej kasy to kupisz lepsze, a może poczytasz trochę zakładkę DIY w tym forum i sam się pokusisz o wykonanie jakichś bardzo fajnych kolumn za powiedzmy 600zł (jest tam teraz zakładka "na topie" - kolumny Totem Mite - chłopaki starają się wykonać właśnie TotemClone:)) Ale to moje prywatne zdanie.

Odnośna zakładka (trochęsię rozrosła i sam dopiero zaczynam studiować):

Ukryta Zawartość

Sam jeśli o wykonywanie kolumn jestem zupełnie "dziewiczy", ale jak się nie ma 2 lewych rąk (tzn. u mnie 2 prawych - bo jestem tzw. "mańkut":)) to myślę, że da się radę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co wpis to inna opinia :]

dziekuje wszystkim za pomoc ale jak sie przy Was zdecydowac

btw musze kupowac w ciemno bo mieszkam w Zamosciu a w poblizu nic nie znajde a czasu tez nie mam bo pracuje po 12 godzin dziennie

co do kolumn chyba wolabym podlogowe

a nikt nie pisze mi o Denonie 250se ktorego chcialem

juz sie znudzil? czy szukacie mi taniej? :P

jeszcze raz dizekuje

W "podłogówkach" niestety nie pomogę. A i kasy na nie trochę pójdzie.

Te klocki które Ci zaoferowaliśmy są ok, to nie jest tak, że "co wpis to inna opinia". Dostajesz kilka alternatywnych propozycji przyzwoitych tanich elementów. Zawsze lepiej mieć jakiś wybór. Przecież nie jest tak, że przyzwoity wzmacniacz to w tej cenie tylko jeden model, jednego danego producenta, a wszystkie inne to "badziewie":)

no tak, może ten denon to też fajny wzmak.

I patrząc na cenę "kup teraz" Allegro zostaje 550 zł na kolumny

Więc jeśli zdecydowałeś się na wzmaka to może nie mieszajmy, tylko dobrać fajne kolumny. Napisz jaka wielkość pokoju. JEdnak przy tej kasie rozglądałbym się jednak za monitorami. W tej cenie kupisz pewnie lepsze niż "pełne" skrzynki. Standy tymczasowo możesz wykonać np sam (drewno, klej, lakier, podstawowe narzędzia),- jakaś konstrukcja pozwalająca na dociązenie przez zasypanie ich czymś - sam swoje robiłem i kolejne też sam zrobię (bo te to takie trochę tymczasówki, żona dostanie potem pod kwiatki).

Ale czy Denon dobrze zagra z M1 lub M2 które proponowałem to nie wiem.

i dalej nic nie wiem

pamietajcie ze sprzet ma byc oparty o komputer wiec jeszcze potrzebna mi karta ale czy kupic sb live za 50zl czy inwestowac w PCM2702??? ile to wlasciwie kosztuje?

dobra bylaby opcja Seby: L230+NS-E100 z Pioncrafta?

tylko mi to za drogo wychodzi a do tego dochodza kable karta i jesli te to i staty

Standy sam sobie zrobisz... dasz radę - minimum umiejętności i niewielkie koszty. wystarczy połączyć dwie proste prostokątne ramy, zasypać je w środku piachem, pomalować i masz stand za grosze...

z podłogówek to będzie trudniej wybtać, zresztą może się okazać, że w małym pomieszczeniu podłogówka nie zagra lepiej:) może być bas rozlany i nieprezyzyjny i wogóle może być buczenie zamiast uderzenia. Ale jak podłogówki to zapoluj na te Tanoy M3 - może się wyrobisz w budżecie. Co do Denona 250 to nie bardzo ten wzmak. To jeden z najsłabszych modeli. Jak znam życie to piach nie muzyka. To już lepiej tego Nada, albo luxmana - przejżyj wogóle wątek o luxmanach. Osobiście jestem zauroczony tym sprzętem. Gra i wygląda:)

koszt karty na PCM 2702 to ok 100 - 120 pln jakbyś sobie chciał zrobić. Może za 150 byś kupił od kogoś gotową. Będzie dużo lepsza niż SB. Ale jeśli nie masz już kasy na to - to można spróbować jednak SB a do tego sterowniki KX project. Gra to o wiele lepiej. Ale w SB ważny jest model karty - było ich wiele - wazne jest aby nie był to najtańszy sort, model, jakiś oem, valu version czy inny wynalazek... Ale to już musiał byś się zapytać ekspertów od Sound Blasterów który wybrać. Grały podobno bardzo różnie, i z niektórymi były problemy, zwłąszcza z tymi wykastrowanymi.

sam kiedyś zaczynałem słuchać cd-romkarta w kompie + amplituner (bo wcześniej miałem decka, kasety, i stopniowo zacząłem gromadzić płyty - drogie jak cholera więc o sprzęcie na początku nie myślałem).

Ja w kompie miałem (i mam nadal) SB live Value, wersja pudełkowa. Grało to jak na moje uszy (biorąc poprawkę na to, że to komp i "tymczasówka" znośnie) Zubożone może o jakieś wyjście cyfrowe i może troszkę inny firmowy software, może mniej wbudowanej pamięci na wczytywanie tych różnych "bajerów" ale karta korzysta też z RAM komputera no ido odtwarzania muzyki z cd to nie ma znaczenia. Poza tym karta chyba ta sama co pełny SB.Najgorsze było to, że w nocy jak próbowałem słuchać cicho, to te hałas wiatraków w kompie żyć nie dawał:). No i jak miałem ochotę chwilę coś posłuchać to było tak: włączyć monitor, włączyć kompa - wczytuje system, włączyć amplituner - dla upartego nic trudnego, ale trochę to było uciążliwe.

SB live chyba można kupić teraz za 25-30 zł używkę - może więc ta? bo komp to i tak przejściówka, a sama karta jeśli nie chcesz komponować na kompie wydaje się ok i tania. Audigy oczywiście lepsza.

Jeśli ten denon jest kiepski (ja nie słyszałem, lecz jeśli ktoś słyszał i wie) to wróć do powyższych propozcji wzmaków - naprawdę fajne urządzenia. A podłogówki nie dość, że wyjdą drożej (niekoniecznie drożej=lepiej) to stendy faktycznie sam prosto i tanio zrobisz "skrzynki" j.w z płyt meblowych. Możesz zamówić u stolarza docięte elementy - popytaj tylko u kilku, żeby jeden cię naciągnąć nie próbował i wybierz tańszego. Monitory mają też tą zaletę, że postawisz je i w większym pokoju i w mniejszym (tylko wielkość monitorów dobierz do rozmiarów potencjalnych pokoi w których mogą stać). Masz też większą swobodę i możliwości ustawienia. A długie skrzynki konieznie już muszą zawsze stać na podłodze.

ale swoją drogą pytasz o te głośniczki od Pianocrafta. Zależy od metrażu bo to bardzo małe skrzyneczki. Może i dobre - nie słyszałem - ale nie za małe do Twojego pomieszczenia (ile w końcu ono ma)? Bo jak tak to o basie zapomnij.

jak juz pisalem 3,9x3,6x2,4 czyli jakies 31m3 na ostrym basie mi nie zalezy bo techniaw nie slucham i nie bede

przed snem myslalem i doszedlem do wniosku ze takie staty to nie problem ;]

brac?

Ukryta Zawartość

z cena bym sie w sam raz zmiescil :]

Ukryta Zawartość

a moze jeszcze tak?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kurna drogo coś

fajne "paczki", mam z tą samą okleiną i jest ok (bo czarne są paskudne). Ale te 475 zł to cena wyśrubowana.

Te kolumny szły na wyprzedażach jeszcze 3 lata temu po 400 zł, nowe z gwarancją (sklepy RTV, MediaMarkt). Nowe kiedyś, gdy "świeżo wyszły" i to wtedy otrzymywały te nagrody były chyba po 799zł (lub 759).

Nie śledziłem cen ich na Allegro, jednak wydaje mi się, że ktoś coś znacznie przesadził.

Wiesz co, kiedyś gdy polowałem na kolumny (i skończyłem właśnie z tymi M1 z wyprzedaży) to zainteresowałem się też takimi małymi monitorami Eltax Liberty 1+. Zaintersowanie pojawiło się po teście i rrecenzji w "Hi-Fi i Muzyka". Ponoć świetne i do tego niby bas w relacji do wielkości skrzynek niby potrafi zdziwić.

Ostatnio poszły na Allegro za 265 zł.

Miałem nawet na nie chrapkę wspominając te opinie i moje niegdysiejsze branie ich pod uwagę, ale odpuściłem, bo pomyślałem, że jeśli klasa ta sama co moje M1 lub nawet niewiele lepsze, to nawet mimo dobrej ceny nie potrzebuję kompletu podobnych głośników (jeśli już to kiedyś przesiadka pewnie na jakieś wyraźnie lepsze).

Tak, że może tekie Eltaxy Liberty 1+. Albo poczekaj na lepsze ceny Tannojków, obserwuj tą aukcję z M1 za 475zł - zaręczam, że amatora w tej cenie raczej nie znajdą. Może ktoś wystawi raz jeszcze w tej ceania, a jak nie trafi kupca (to gwarantuję) to może wstawi w końcu z licytacją od 1zł i w końcu pójdą za jakieś rozsądne pieniądze. Bo ta aukcja to raczej "czekanie na jelenia".

Ja Ci odradzam te kody a te tanoye to troche małe i chyba lepsze będą Tanoy m2 i Tanoy m3 - dostałeś linki. Powalcz o nie. To będzie zupełnie inna klasa dźwięku. Acha, i nie stety tylko stędy:) (stęd - słówko chyba pochodzi od słowa stawiać:))

a Kody? - tylko teraz podpieram się refleksjami z lektur

mają bogatą ofertę kolumn, znmieniają modele, tylko że firma koncentruje się na kinie domowym. Ponoć są egzemplarze które fajnie w swojej cenie grają też w stereo, ale musiałbyś wiedzieć które modele, żebyś nie złapał idealnych frontów do kina które w stereo będą beznadziejne. Ja bym się na te Kody - pomimo ceny - jednak nie "napalał".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no te Tannoy M3 osiągnęły przystępną cenę 609 zł (aukcja już skończona).

Te M2 po tuningu do których masz linka bym odpuścił.

Koszt tuningu: kondensatory - zamiana na kond. Jantzen 4,7 uF- 2x7,5 zł = 15 zł

kable o większym przekroju - wystarczy metr lub trochę ponad dwużyłowego - 5zł-20 zł (zależy od przewodu jaki wybierzesz, ale drogir ponoć nie muszą być)

plus koszt maty bitumicznej - też jakieś grosze.

Ten tuning można prosto zrobić samemu nawet gdy nie ma się "smykałki" do dłubania, poprawa dźwięku i przy tym nie ingerujesz w konstrukcję kolumny. Tyle ponoć wystarczy.

Gdy czytam o tych cewkach itd, koszta rosną a tu już chyba słyszalnego przyrostu jakości się nie odczuwa. No i mi wydaje się, że lepiej kupić fabryczne i samemu wiedzieć co się zrobiło. Przy tym masz okazję posłuchać i porównać jak było "przed" i jak jest "po".

Pokój masz ok 15 m2 - pewnie M2 będą lepsze od M1 (te do mniejszych pokoi - dźwięk tego samego rodzaju)

aaa... i z zakupem nie spiesz się. Jak coś "ucieknie" to trudno, poczekasz chwilę na nową okazję. Bo odradzam zakupy na zasadzie "sprzęt muszę mieć koniecznie jutro". Daj sobie chwilę, tydzień, dwa, obserwuj allegro, rozmawiaj na forum, coś może ciekawego na aukje wejdzie w przystępnej cenie.

Więc próbuj od kolumn. Szukaj sobie spokojnie tych m2 (ale nie wersję mx czy inną - tylko m2 - są starsze, ale najlepsze podobno) - ewentualnie zagadnij gościa - może wystawi Ci za jakąś konkretną cenę te co się nie sprzedały. Powiedzmy 600 pln (nie więcej). Albo te pianocrafty. Poczytaj o piano posty - było ich kilka. To też dosyć przywoite kolumnienki - ale byłyo kilka rodzaji - lepiej trafić te większe. Jak będziesz miał kolumny to wzmak się szybko dobierze - łatwiej o coś dobrego, zresztą nie będzie on miał tu tak krytycznego znaczenia. Na końcu coś się pomyśli nad kablami. Karta to na samym końcu. Od biedy mozna zacząć na zintegrowanej a potem coś dobrać.

a propos tych M2 z aukcji modyfikowanych.

Ja bym się obawiał, bo była zmiana cewki, być może uległy zmianie wartości i inaczej teraz przebiega granica podziału. Jeśli tuning to jestem jednak zwolennikiem kupienia fabrycznego sprzętu i potem modyfikacje - ale takie jakie sam wybiorę. Wiem wtedy dobrze co mam. Szczególnie gdy pierwowzoru się nie słyszało i nie ma się porównania co faktycznie tym tuningiem się osiągnęło (bo gorzej też można zrobić jeśli zaingeruje się w konstrukcję np. zwrotnicy w kolumnie). Te modyfikacje o których ja wspominałem są tanie, efektywne i w konstrukcję nie ingerują. No i miałbyś właśnie możliwość porównania jak było "przed" i jak jest "po". W razie czego koszt przeróbki tak mały i prosty, że w chwilę można wrócić do stanu "pierwotnego". Ja bym tych tuningowwanych M2 nie brał, ale to moje zdanie. A swoją drogą , to myślę, że za te 500zł można nietuningowane w dobrym stanie trafić.

Może ktoś słyszał te Eltax Liberty 1+ o których pisałem, bo cenę osiągnęły 265zł a recenzje były wyśmienite. Może wcale od M1/M2 nie byłyby gorsze a znacznie tańsze (no, chyba że była to okazja)

Niestety, obawiam sie ze zestawu, ktory "bedzie bujac twoje uszy" przy tym budzecie nie zlozysz, a to glownie wlasnie za sprawa kolumn:

1. monitory (w dodatku budzetowe) w prawie 15m2 to bedzie porazka - bas bedziesz musial sobie wyobrazic.

2. dodatkowo, nie postawisz ich na stendach, wiec rowniez nie bedziesz mial przestrzeni, o rezonansach nawet nie wspomne.

3. proponowane tannoye m1 sa niestety slabiutkie - mam je w drugim zestawie w sypialni (z mini-wieza) i ich dzwieku nie nazwalbym audiofilskim, ani tez "cieplym i przyjemnym".

Najrozsadniejsze co mozesz zrobic, to:

1. kupic nowa mini-wieze (moze nawet jakiegos uzywanego pianocrafta) - bedzie znacznie lepiej niz dotychczas, a (kosztowna) zabawe ze sprzetem zostawic na przyszlosc, jak juz bedziesz mial na to srodki. Trzeba byc realista...

2. za cala kwote kupic uzywane kolumny podlogowe (najlepsze jakie sie da) i podlaczyc je do tego co masz - tez bedzie lepiej i bedziesz mial juz podstawe do przyszlej rozbudowy zestawu.

Kolejnym nieporozumieniem jest to, ze probujesz zlozyc zestaw do pomieszczenia o ww wymiarach, ale nie wykluczone, ze w nie bedzie to pokoj docelowy! Jak mozna radzic przy hipotetycznym pomieszczeniu o nieznanej wielkosci?

Najgorsze jest jednak to, ze chcesz to zrobic na szybko, bez zadnych odsluchow, a pospiech nie jest dobrym doradca. Pieniadze wydac latwo, byle bys potem nie zalowal.

Odpowiadając komuś, tymbardziej nowemu i nieco zdezorientowanemu zachowajmy odrobinę sumienności i chociaż przeczytajmy jego post!!!! (do sattika)

- do 15 m2 nadają się monitory, zwłaszcza m2:)

- kolega miał już miniwieżę i nie chce kolejnej

- kolega nie chce słuchać zbyt głośno

- kolega może sobie sam zrobić podstawki (stędy)

- kolega nie ma czym zasilić kolumn

- za 800 pln nie kupi się docelowych podłogówek

- kolega wyraźnie prosi aby nie wciskać mu czegoś droższego i że oczekuje pomocy w zakresie kwot jakie posiada.

>sattik

może i jestem jesze "nieopierzony" ale czegoś w Twoim wpisie nie rozumiem:

Po pierwsze Tannoye naprawdę fajnie grają w swojej cenie. Słucham dość wymagającego "materiału" i coś słychać, w dodatku wydaje mi się, że nieźle. W ok. 10-11m2 - kolumny na standach były z konieczności blisko ściany - bas był jak najbardziej obecny, przy fragmentach z kontrabasem na jednej z płyt naprawdę uruchamiał szyby (oczywiście w sprzęcie funkcja "direct" włączona na stałe). Przy tym wcale nie dudnił i nie rozlewał się. Z "podparciem basowym" na moich klockach nie miałem problemu. Nawet nieraz w otwory BR wpychałem gąbki, żeby wręcz zmniejszyć jego ilość. Kolumny naprawdę pod tym względem są "szybkie". Przeniosłem do pokoju ok 20 m2 na próbę - "akustyka" i "klasyka" ok, bas faktycznie "wywiało". Ale lekarstwem na nieco większe pomieszczenia są M2 tak, że skoro bas w 11 m2 był przy Tannoyach M1, to nie widzę żadnego powodu dla którago przy M2 grających w 15 m2 (dokładny metraż jaki podał kolega to nawet 13m2 z kawałkiem) miałoby basu zabraknąć (a kolega przecież nie słucha techno i o uzyskanie miażdzących ciśnień mu przecież nie chodzi jak zwróciłeś uwagę).

Niektórzy na tym forum twierdzą, że M1 mają potencjał i pełnię swoich możliwości pokazują z drogą i mocną elektroniką. Mi się podobają oczywiście niezależnie od tych opinii.

Sattik, ja też niedawno zmieniłem sprzęt i mam zgodnie z "o mnie":

cd sony CDP-X222ES - 217 zł

wzm. Marantz PM-64 - 395 zł

rzeczone Tannoy M1 - swego czasu za 400 zł z wyprzedaży (te mam od 3 lat)

Razem daje to 1012 zł. Niewiele więcej niż budżet założyciela tego wątku.

Kiedyś zestawowi PianoCraft przyglądałem się, ale stał w sklepie i był cholernie drogi jak na moją kieszeń.

Ale skoro twierdzisz, że Pianocraft "zakasuje" to co udało mi się zgromadzić i że uda się go dostać za te pieniądze w komplecie (napisz który model miałeś na myśli - dzielony czy ten w jednym klocku?), to autentycznie sam się nim zainteresuję, poszukam, posłucham i jak okaże się, że masz rację to jeszcze Ci podziękuję. Sprzedam wtedy powyższe i przesiądę się na Yamahę. Gdybyś miał rację, to byłoby nawet dużo lepiej bo Yamaha bardzo mi się podoba wizualnie.

Sattik, warto zawracać sobie głowę z szukaniem tej Yamahy? Bo jak w porównaniu z powyższym wyjdzie przysłowiowa "d..." to szkoda mojego czasu a na nadmiar jego nie narzekam.

>Twister

A dziś kupiłem w Obi pocięte na gotowo płyty do nowych standów, które da sięzasypać dużą ilością balastu.

Płyty grubość 1,8 cm, na spody i cokoły gr. 3 cm z blatu - na przodzie zostaje to ładne zaokrąglenie

Całkowity koszt na 2 standy z usługą cięcia - 42 zł

Do tego kołki i 4 tuby kleju stolarskiego (z zapasem także na inne okazje) - 10,50 zł

Tanio, ale ceny pewnie i tak nie niskie, bo w supermarketach zdzieają strasznie skórę, jednak za kilkoma deseczkami nie chciało mi się jeździć i zawracać d... stolarzom.

Więc staną w stanie "surowym" za 52,50 zł/2 sztuki - wymiar dopasowany idealnie pod Tannoye, postaram sięzrobić tak, aby wyglądały z kolumnami niemal jak jedne skrzynki.

Potem tylko kupię fornir (ten dopasowany do koloru Tannoi nie będzie zbyt drogi). MAm nadzieję tylko że dobrze uda mi się je wykończyć. Zamiast lakieru spróbuję zawoskować (ale to jeszcze do przemyślenia).

Trochę pracy i staranności, nakłady niewielkie i można mieć fajne standy. Zrobić skrzynki dopasowane pod kolumny, a nie jakieś "bociany na jednej nodze".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.