Skocz do zawartości
IGNORED

pomoz zlozyc stereo

twister2005

Rekomendowane odpowiedzi

I po co tyle pisac.

Kasy jest malo wiec moja prorpozycja co do kolumn to:

1)Koniecznie posluchac w salonach (u znajomych) i wyrobic sobie gust

2)Kupic cos nowego-pokoj maly wiec za 600 pln (mozna targowac sie) cos sie znajdzie: tannoy wharfedale eltaxy gale itp.

3)poniewaz modele kolumn sa w sprzedarzy po kilka lat mozna posluchac w sklepie i szukac uzywanych na allegro. To juz nie jest zakup kota w worku

4)Z ogloszen mozna poszukac i odwiedzac sprzedajacych

Wzmak i elektronika nowa jest droga (pytajacego nawet nie stac na pianocrafta)

Z tego co pamietam to ma wieze wiec spokojnie na poczatek moze nia napedzac kolumny (bo to one sa najwazniejsze) a w przyszlosci kupic cos z allegro lub nawet cos nowego. Podobnie z CD

Twister napisal:

"szukam kompletnego stereo ktore bedzie bujac moje uszy przez kilka godzin dziennie bo jestem fanatykiem muzyki a dokladniej rapu (spokojniejszego, opartego na soulu i jazzie) soulu jazzu fanku i pokrewnych czyli poszukuje czegos z jakoscia a nie uderzeniem bo raczej glosno muzyki nie slucham"

Nie chcialem sugerowac konkretnego modelu ale moze wharfedale z serii 8.X lub 9.X?

>Sattik i inni koledzy

Napisałem, że mimo niby "ścierania" się różnych pomysłów to jest to ok i nie powinno być między rozmówcami żadnych niechęcie z powodu proponowania różnych rozwiązań. Dodatkowo uważam też, że doprowadzenie dzięki temu kolegi Twistera do "rwania włosów z głowy" (oby tylko nie wyrwał wszystkich:)) oczywiście za pomocą sensownych porad jest też dobre. Ma to te zalety, że będąc na forum niedługo pozna różne stanowiska, nabierze trochę wątpliwości i krytycyzmu, dystansu co może sprowokuje go dodatkowo do postudiowania jeszcze trochę tego forum zanim coś kupi. Możliwie im dalej odłoży hasło "muszę mieć sprzęt jutro", tym więcej będzie miał czasu na zdobycie większego rozeznania i zdobycia większej ilości informacji, a co się z tym wiąże większe będzie prawdopodobieństwo nabycia przez niego sprzętu, z którego będzie zadowolony. Pojawią się u niego w trakcie dyskusji i studiowania forum kolejne pytania i spróbujemy koledzy WSPÓLNYMI siłami dojść w końcu do jakiegoś konsensusu (oby to było przed wyrwaniem wszystkich włosów przez naszego kolegę).

Tak, że myślę że tak dyskusja jest potrzebna i może być prowadona mimo różnic w poglądach, doświadczeniach, poziomie wiedzy w sympatycznej atmosferze. Tak, że Sattik, Twoje uwagi są cenne i wcale nikt nie chce abyś wycofywał się z dyskusji.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

A do Twistera: jak będziesz już miał nas dosyć dja znać:), ale wierz nam, że próbujemy pomóc najlepiej jak umiemy.

Jest jeszcze inna mozliwosc, tzw. rozmnozenie kasy :D Sa tu tacy magicy co robia cos za 1000-3000zl, a gra jak 3000-9000zl ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Schemat mojego aktualnego postępowania:

Kupić urządzenia sprawne technicznie, które w swojej cenie są możliwie najlepszym wyborem. Zapłacić za nie tyle, żeby kasę potem w całości odzyskać przy odsprzedaży. (moim zdaniem w tej roli najlepiej sprawdzają się różne powiedzmy "kultowe" urządzenia, które na wartości przy sprawności technicznej już nie tracą).

To system satysfakcjonujący na "tymczasem" i trochę w takim przypadku "lokata kapitału (to tymczasem może być dość długim okresem)

Jak odłoże trochę więcej kasy i znajdę w kwocie: kasa za sprzedane urządzenia ("odblokowanie" zamrożonej gotówki) plus to co odłożyłem znacznie lepsze urządzenia, to wtedy "przesiadka". Mając w miarę satysfakcjonujący zestaw początkowy można sobie spokojnie czekać na jakieś okazje kolejnych wypatrzonych urządzeń. Wtedy "przesiadka" na wyższy poziom jest stosunkowo tania ale wyraźnie odczuwalna w dźwięku.

To naprawdę tanie rozwiązanie.

Miałem wzm. Onkyo A-9511 i cd Technics SL-PG4

Przesiadka na sprzęt o wiele lepszy w porównaniu z powyższym (sony CDP-222ES, Marantz PM-64) kosztowała mnie po sprzedaży tamtych ok 100 zł, czyli grosze komletne.

Po doświadczenia z tym Marantzem studiuję sobie teraz powoli temat Marantzów PM-64MKII, PM-74, PM-84. Starocie które mają możliwość oddawania mocy w klasie A. Nie "pali" mi się teraz, więc spokojnie zbieram informacje czy warto, jak to może grać w porównaniu z innymi urządzeniami (pewnie kasuje wiele z nowego drogiego audiofilskiego sprzętu) i czekam sobie spokojnie na jakąś okazję kupna w dobrym stanie i za sensowne pieniądze. Ciekaw jestem ile trzeba by wydać na coś nowego co byłoby porównywalne klasą dźwięku do takiego np PM-84.

Są oczywiście inne drogi. Jednak mi osobiście ta odpowiada najbardziej.

Alez ja nie zywie zadnej niecheci do ciebie, czy kogokolwiek innego z tego watku. Po prostu wyrazilem juz swoja opinie, uargumentowalem ja najlepiej jak potrafilem a kolejne opcje niech podpowiadaja inni. I tak juz nasza dyskusja zdominowala druga polowe tego watku. Po prostu oddajmy glos innym forumowiczom.

>Sattik

Dobrze mówisz. W sumie ja już też powiedziałem wszystko w tym temacie co miałem do powiedzenia. Dalej to już chyba byłoby wrażeniee, że się powtarzam i "wciskam" swoją rację, a nie taki był mój zamiar. Twister niech czyta i wyciąga wnioski. A może właśnie ktoś inny podpowie dalej coś, co będzie dobrą propozycją do wzięcia pod ewentualną rozwagę.

Pozdrowienia

heh a ja z Zamoscia a tu tylko jeden sklep muzyczny Sopran ale taki jak w Lublinie Alt czyli glownie gitary pianina itede

nic nie bylo

przeszedlem sie po calym miescie bedac w kazdym markecie sklepie rtv itede i nic nie znalalzem

praktycznie sprzet do kina domowego

komisy tez wszystkie i nic ciekawego

glownie panasonici i sony

szczerze to zainteresowal mnie te pianocraft

wlasciwie to wole cos nowego na gwarancji a jesli mialbym wydac 1300 z przesylka na cos dobrego i z dvd co byloby mi bardzo na reke i do tego mp3 to jestem za

tylko niech ktos mi napisze wiecej o tym e700 bo ma wiecej opcji a jednak tanszy od poprzednikow

dlatego ze wrzucili wszystko w jedno pudlo?

juz bedzie slabe? czy jak?

i napiszcie mi jak to jest z takimi odtwarzaczami

odczytuje dvd czyli jak wrzucam plyte dvd z mp3 to tak samo jak zwykla cd tylko 6x wieksza czy bez tv tego nie uslysze?

moze glupie pytanie ale ja nie wiem

co do pianocrafta to jest mi na reke bo chcialbym kupic teraz cos a prawdopodobnie za jakis czas zabiore go ze soba na studia i nie wiem w jakim pokoju bede panowal ale bedzie to pradowpodobnie maly bo jak nie akademik to stancja a tez sie duzy nie trafi

dziekuje z gory za wszystkie opinie i wnioski

pozdrawiam

No to w końcu po tych naszych rozmowach oczekiwania Twistera się skonkretyzowały. Wiedziałem, że te posty nie pójdą na marne:). Posłuchał o różnych możliwościach w perspektywicznym skrócie w jednym wątku. Teraz tylko poszukać opinii uzytkowników w/w Yamahy, żeby uzyskać informacji ze źródła. W okolicznościach które podałeś teraz, to naprawdę może być rozsądne wyjście jak wcześniej utrzymywał Sattik. W tej chwili jestem w stanie się z nim zgodzić.

Twister, tylko uważaj z kupnem droższej elektroniki gdzieś z dala od domu. Może to obawy na wyrost, ale różnie bywa. Jeżdzę trochę i widzę te dostawczaki kurierów - prosta i długa - 150 km/h z licznika nie schodzi. Po dołach w naszych drogach też tłuką zdrowo - nie ich auta i nie ich przesyłki. Dostają pełny samochód a chcą jak najszybciej rozwieźć. Jak kurier wiózł mi sprzęt to kilka razy rozmawialiśmy przez komórkę bo też byłem "w ruchu" i mieliśmy się tak złapać. Jak mi w kolejnych rozmowach mówił gdzie aktualnie się znajduje, to ja swoim osobowym nawet gdyby mi się spieszyło szybciej bym tego nie objechał. A jeżdził trasami gdzie dół na dole.

No faktycznie tanio. Jak wspominałem kiedyś wpadały mi w oko te modele z cd (bardziej ten dzielony - dwa pudełka, większa moc, większe głośniczki więc pewnie i z basem troszkę lepiej). Srebrne, wygląd - ekstra klasa (złote wydawały mi się jakieś takie bazarowe, kojarzyły mi się z takimi typami co na rękę gruba złota bransoleta itd). Ale wtedy było to chyba odpowiednio: "jednopudełkowy" to chyba na początku ok 2200, dwusegmentowy na pewno 2800. Ciut drogo i dodatkowo pomyślałem, że za tą kasę można już coś innego złożyc. Ale ja mam inne oczekiwania, ale Ty powinieneś chyba wziąc PianoCrafta pod rozwagę.

A teraz to niższa cena i dodatkowo oprócz fonii jeszcze wizja:). Więc w środku więcej elektroniki (choć niekoniecznie ilościowo) i cena znacznie niższa. Są różne wytłumaczenia - robione pewnie przez "chińców" za przysłowiową miskę ryżu. Produkcja pewnie tania bo "all in one", ale pewnie na scalakach, które tłuczone są w zawrotnych ilościach i stosowane w tysiącach urządzeń (ilość znacznie zmniejsza koszty produkcji). Chińczycy naprawdę potrafią zrobić coś tanio "jak barszcz". To, że tanio nie znaczy, że całkiem do d... (oczywiście nie rozpatrując tego modelu w kategoriach audiodfilskich). Jak w Zamościu to mają gdzieś, to spróbuj posłuchać samemu. Ewentualnie może w MM w Lublinie jest. W sumie nie jest to szmat drogi, nawet autobusem da radę obrócić albo zabrać się z jakimś kolegą "przy okazji". Chociaż w MM to tego nie ocenisz chyba właściwie bo nie mają małego pomieszczenia dla takich urządzeń, da się tylko pewnie posłuchać na półce czy wogóle gra.

E700 poza wyglądem różni się tym od E600, że ma 2x30W, podczas gdy E600 ma 2x60W, stąd różnica w cenie. Reasumując, E700 nie jest dziwnie tania, to po prostu słabszy model. Ale trzebaby się dopytać sprawdzić, posłuchać, bo skoro wzmacniacz jest dwukrotnie słabszy, to może być to zupełnie inny układ i może nie grać już tak fajnie jak E600. Jeśli to ja bym kupował to dołożyłbym te parę stów i brał E600 mk2.

>janekkowalski

Zestaw dzielony najtaniej widzę na Allegro w cenie 1770zł (nie wiem po ile w sklepiach).

To przekracza budżet naszego kolegi Twistera DWUKROTNIE.

Pisał, że ma 800, góra 900zł. Wspominał, że już na tego jednosegmentowego za 1285zł musiałby się zapożyczać.

W tych okolicznościach to nie wiem, czy wątek nie stanie się na powrót "otwarty" do dalszych rozmów.

Jak nie ma kasy i głodny ma potem chodzić to nie wiem, czy czasem taki przykładowy zestaw nie będzie lepszy:

Np:

Nad 3020i - 270 zł

Tannoy M2 -400 zł (lub inne przyzwoite głośniki w cenie do tej kwoty)

jakiś cd na TDA1541 - 60-80 zł plus od razu liczyć koszt wymiany lasera, to potem długo powinno być ok.

Oczywiście i inne zestawy jakich zaczęliśmy na wstępie deliberować.

Powyższe to może żadna rewelacja, ale też żadna "kicha", a to najważniejsze (szczególnie przy tej kasie jaką kolega Twister dysponuje)

Chyba, że faktycznie w trakcie tych "debat" kolega sam odkrył w sobie swoje rzeczywiste potrzeby i będzie w stanie odłożyć czas zakupów, jak dozbiera pieniędzy na Yamahę. Bo tak mi sięz wpisów Twistera wydaje, że chyba ta Yamaha to byłoby to, o co mu chodzi.

heh ja sam nie wiem o co mi chodzi :P

szkoda ze e700 jest bidniejsze bo mi nawet cena podpasowala a jak dobrze pojdzie to do sierpnia moze i e600 mk2 za 1 560,00 zł kupie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale czy 2x30W i 2x60W nie bedzie sie glownie przegladac na glosnosc? bo raczej nie o to mi chodzi

Ukryta Zawartość

Ale zorientuj się w cenach. te 1560 to chyba jakaś okazja, nie wiem po ile w sklepach ale na Allegro widzę 1770, potem też :kup teraz" - 1990 (choć tu może tradycyjne "polowanie na jelenia").

A toen jeden segment wcale nie musi być gorszy, albo dużo gorszy. Jeśli moc Ci wystarczy (choć też i kolumny mniejsze i jak pisałem basu pewnie jeszcze mniej a Twój docelowy pokój - stancja - niekoniecznie będzie miał 8m2, a w większym może być "kicha" czyli kompletny brak niższych częstotliwości. Chyba ze regulacja bas na full i z głośników będą się w trakcie słuchania robiły "skarpety", żeby basu było cokolwiek:)).

Teraz to najlepiej sam poszukaj miejsca, gdzie mają "na półce" obydwa modele i jakieś mniejsze pomieszczenie, żeby dało się je prawidłowo ocenić (w hali MediaMarkt o basie nie dowiesz się kompletnie niczego)

>Twister

Podzwoniłem po Lublinie. W salonie Meloman Yamahy nie prowadzą.

Ma ją sklep JTP, "od ręki"

- model 700 - cena 1400

- model 600 - cena 1890

da radę coś utargować.

Ale rzecz w tym, że możesz pojechać i posłuchać zanim kupisz. Co prawda pomieszczenie 60m2, ale Pan twierdził, że basu coś jednak słychać. (bo w hali MM to jak pisałem pewnie nic nie usłyszysz).

Pan stwierdził, że od kolejnego tygodnia "urlopują się":), więc możliwość kontaktu i odsłuchów za 2 tygodnie (po 14-tym lipca). Masz czas, będziesz przy okazji w Lublinie to potwierdź na telefon wizytę i czy w danej chwili oba modele są.

tu masz link na ich stronę:

Ukryta Zawartość

Gość sprzedający jak go pytałem, stwierdził, że 700 jest mniejsza niż jej protoplasta jednosegmentowy z cd. Podejrzewa, że końcówki mocy na scalakach. W 600-tce ponoć konstrukcyjnie jest lepiej. Ale najlepiej posłuchać obydwu i będziesz sam wiedział co Ci spasuję, czy warto dołożyć czy też 700 Tobie wystarczy.

Pozdrowka

Ukryta Zawartość

dziekuje bardzo za checi ale ja w lublinie nie bylem juz jakis czas i na razie sie nie wybieram

nawet nie moge bo pracuje od 9-21 6x w tygodniu wiec tez nie bardzo

dzisiaj mam dobrze bo ide n 12 ;]

jeszcze raz dziekuje i chyba trzeba zbierac do 1600zl ;]

pzdrawiam

Pianocraft wg mnie to nic innego jak dość mocno piszcząca mini-wieża. Słuchałem tego, żeby zweryfikować dobre opinie na jej temat. To nie gra dobrze, chudy zbyt analityczny dźwięk sztucznie wykreowany podbitą górą. Basu przy cichym słuchaniu zwłaszcza do rnb będzie jak na lekarstwo. Jeśli jeszcze myślisz o tanich podłogówkach do 15m2 i cichego słuchania to będzie to porażka - pudełkowy zmulony bas przytłaczający resztę pasma. W miarę kulturalne i zrównoważone kolumny podłogowe to wydatek 5tyś w górę.

Pozdrawiam

> W miarę kulturalne i zrównoważone kolumny podłogowe to

>wydatek 5tyś w górę.

No to autorowi tego watku pozostaje dozbierac jakies ponad 4100zl :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.