Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiar THD białym szumem

AndyM

Rekomendowane odpowiedzi

nie zauważyłem żebyś był testowany bo i po co.Ten sposób pomiaru jest rozsądny i w momencie kiedy go robiłem jakieś wnioski były, ale to było10 lat temu.Niewiele już pamietam, ale zostało mi że rewelacji z tego nie ma .NO ale niech CI będzie .Nie pracowałem w fonice a aparaturę zbieram od lat z uwagi też na różne inne zainteresowania.Możęmy natomiast przeprowadzic następujący test od zaraz, powiedzmy od paru dni, zeby nie trzeba było nic dorabiać.Generator szumu przez dobry filtr 7-20 khz (3 db) o nachyleniu zbocza 60 dB /okt steruje wzmacniacz Pioneer A 717 markII który stoi u mnie nieużywany -pasmo 10 - 150 khz- mocą 1 W/8OHM i 20 W/ 8 ohm a mierzymy pasmo powyżej 20 KHZ selektywnym miernikiem z szerokoscią filtra jaką? zobaczymy. Można jeszcze to samo bez filtra ale wykorzystująć generator szumu z szer filtru -1 khz przesuwać go co 1KHz od powiedzmy 10 khz- 20 khz a mierzyć selektywnie na dole pasma.Ale to jest trochę dziwne z uwagi na " mało szumu".

muls>

Po co mam wszystko tłumaczyć i proponować jakieś szczegóły skoro widzę, że Kolega doskonale wie o co w tym wszystkim chodzi. Może nawet lepiej ode mnie... Proszę działać wg. własnego przeczucia i doświadczenia. Także termin opublikowania wyników nie ma żadnego znaczenia. Co bym nie budował, zawsze rodziło się to w ciężkich bólach, a poród trwał nawet kilka miesięcy. Najlepiej – z przerwami. Dawno już zauważyłem, że dobrze jest odłożyć jakiś trudny problem na pewien czas. Nawet kilka razy. A wtedy sam się on jakoś „przegryzie”...

Od tradycyjnej metody pomiary THD chcę odejść dlatego, że jej praktyczne możliwości techniczne kończą się w okolicy 0,01% (zakładam przy tym, że używana aparatura jest 10x lepsza i wprowadza sama najwyżej 0,001% THD). Zejść poniżej tej wielkości jest już bardzo trudno. Na razie mam jeszcze nadzieję że metoda szumowa nie będzie aż tak wymagająca technicznie. Zacznę już z lekka przymierzać się do rozwiązań układowych poszczególnych bloków.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Bez tego musiałbym zbudować ten układ w naturze, co nie jest takie proste, i dopiero wtedy przekonać się o jego: możliwościach, wadach i zaletach.

napewno metoda szumowa jest dobra. Jednak trudno taki sygnal pomierzyc. Problemem jest wyciecie zadanego pasma na wyjsciu obiektu badanego. No i jesli ustawisz sygnal szumow na pasmo np. 5k to moze sie okazac ze uklad ma bardzo male znieksztalcenia bo wsp. scalaki z takim pasmem radza sobie bardzo dobrze. Schody zaczynaja sie na 20k. Dlatego narazie skupilem sie na thd meter dla 20k.

Tak na pozór to 20 khz jest istotne ale nie do końca....cała żecz dokonuje się poniżej tej wartosci .

1 Khz jest newralgiczną wartością ; 3 harmoniczna jest szczególnie dokuczliwa. przy 2Khz ta 3h jest nie rozróżnialna z % wartoscią jak 1khz .

Powyżej 20khz zachodzą zjawiska , które mają znaczenie odmiennie ważne dla konkretnej aplikacji( nawet moga się wykluczać !)

Ale cała ta zabawa jest nie istotna bez uwzgledniania ostatniego elementu ; zespołów głośnikowych.

Możemy zapiąć do pracy b.szybki wzm mocy i obciążyć go "trudnym" zestawem ,

jak i wolny wzm.mocy + "łatwy" zespół głośn.

Jakie wnioski w ciemno?Tak bez pomiarów ....to prawdopodobieństwo że zagra drugi zestaw , a pierwszy zadziała.

Jesli zamienimy te wzmacniacze, to może się okazać że zadna wersja juz nie zagra ,a trudny zestaw głośnikowy

może wysilać stp.mocy tak aż stracą stabilność ( co można tylko zobaczyć a usłyszeć rzadziej).

Ważne jest jeszcze jedno- czym się to łączy.....czyli kable.

Pomiary pokażą h , dzwonienia itd., ale nie pokażą co odpowiada za walory odsłuchowe .Podobieństwa w widmie

układów mierzonych mogą być zbieżne , ale aplikacje inne a dzwięk jeszcze inny.

Sygnał muzyczny jest odległy od prostej definicji sygnału pomiarowego - ale można go modelować ...tylko trzeba wiedzieć jak.

dlaczego 20k??? a bo wspolczesne uklady sa juz naprawde super liniowe na niskich f. A na 20k widac wyraznie ze cos nie gra. I tak skrosne na 100-1kHz sa czasami nie widoczne ale na 20k potrafia byc straszne. Latwiej tez dobierac elementy na 20k gdyz ich wplyw na wielkosc thd jest bardzo widoczny. Firmy prod. OP czesto nie podaja thd dla 20k tak jak i producenci sprzetu azudio gdyz np. wzm maja na tym pasmie thd bardzo przecietne. I trzeba pamietac o DF. Na 20k wielu wzm bardzo spada.

Co do cen kart do pc to terratec nie jest az tak szalenie drogi. Choc trzeba zdawac sobie sprawe z tego ze uzyte elementy na tych kartach na wejsciu adc sa czesto duzo gorsze od ukladow ktore amator chce mierzyc.

Przepraszam że nie na temat...

Wczoraj miałem małą sprzeczkę na tematy techniczne z kolegą po fachu. W pewnym momencie, aby udowodnić mi że jestem kompletnym ignorantem, użył jako koronnego argumentu dokładnie tych samych słów, liczb i wniosków które napisałem na Forum w zeszłym tygodniu. Oczywiście nie wiedział, ża AndyM i ja to ta sama osoba. I tak oto można zostać autorytetem dla samego siebie.

P.S. Oczywiście nie ujawniłem się, bo i po co. Nie chce ze mną gadać - to niech czyta!.

Będę sie starał, żeby temat tak szybko nie umarł. Tak bez żadnych wyników Na razie czekamy na wyniki prób.

Internet grobowo milczy na temat szumowej metody pomiaru zniekształceń. Wszelkie kombinacje słów: THD, measurement, method, white noise, filter, itd., i wszystko co swym mocno ułomnym angielskim potrafię wymyślić - pozostają bez żadnej sensownej odpowiedzi. Ponieważ mija już kolejny tydzień tych poszukiwań zaczynam nieco wątpić... Albo metoda ta została po prostu zapomniana, albo jej czułość nie nadaje się do współczesnego sprzętu, albo jest zbyt skomplikowana technicznie. Albo... w Internecie jest wszystko, z wyjątkiem tego co potrzeba.

Powtórzę więc jeszcze raz moją prośbę o tropienie polskich śladów na ten temat. Jedyne co znalazłem to tytuł artykułu w czasopiśmie PAK nr.3/78. Drobny postęp już jest, bo przynajmniej wiem co oznacza skrót PAK – to: „Pomiary, Automatyka, Kontrola”. Była to mała gazetka którą prenumerowały tylko duże zakłady o profilu technicznym. W byle kiosku Ruchu nie można jej było dostać. Sprawa wydaje się gorzej niż beznadziejna. Minęło prawie 30 lat...

I jeszcze taki sobie przykładzik... Na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest układ prostego generatora szumu różowego. Filtr z prawej strony schematu, w takim wydaniu, nie jest nam oczywiście potrzebny. Do generacji białego szumu użyto tu odwrotnie spolaryzowanego złącza zwykłego tranzystora BC... które pracuje w obszarze przebicia lawinowego z prądem 100uA. Tak też można, chociaż ja kombinowałem nieco inaczej, bo z diodą Zenera , co w sumie wychodzi na to samo. Tranzystor wydaje się jednak lepszy, bo ma mniejsze pojemności.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

AndyM> skończyłem montaż urządzeń i zrobiłem wstępne pomiary w ukłdzie jak wyżęj.Nie wiem czy dzisiaj skończę ale w najbliższym czasie będa jakieś wyniki tzn wyniki już jakieś sa, ale na raziew fazie eksperymentów( harmoniczne powyżęj 20 KHz są i to zdecydowane,Marian

odpowiedni sygnal mozna uzyskac w prosty sposob. Wystarczy polaczyc szeregowo 5-10 filtrow dolnoprzep. ustawionych na 1k. Uklad prosty i tani. Ostatnie ogniwo warto dac na lepszym szumowo scalaku to szum w zakresie pomiarowym bedzie maly. Teraz to juz tylko do wzm i seria podobnych filtrow na jego wyjsciu tylko gornoprzepustowych. Calosc mozna ogladac na karcie od pc lub woltomierzu selektywnym lub zwyklym woltomierzu no moze rms. Jesli zlaczy sie filtry bezposrednio i okresli napiecie lub fft na wyjsciu i podobnie zrobi sie z wtraconym wzm to system pokaze thd wzm. Jednak czy uklda moze sluzyc do pomiarow super malych thd na poziomie 0.0001% ???

muls>

Tak!. Tak!. Miałem przeczucie, że tak będzie i że szumowe sygnały harmonicznych będą duże. Na razie "zapuściłem" problem szukania literatury ("Pomiary, Automatyka, Kontrola" nr3/78) u znajomego asystenta na Politechnice Łódzkiej. Jest to już ostatnia biblioteka w moim mieście która może to mieć.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

senicz>

Problem szczegółowego schematu będziemy rozwiązywać później, chociaż już teraz kołączą mi się po głowie różne pomysły. Same zarysy metody to jeszcze za mało. Jedyna polska literatura (tytuł powyżej) powinna dać odpowiedź na podstawowe pytanie: co wpuszczać (zakres pasma) i gdzie szukać wyniku (także zakres pasma). Może okażą się potrzebne filtry wąskopasmowe, a te zrobić jest zdecydowanie łatwiej. Na razie poczekajmy na wyniki jakie otrzyma Muls. Zapowiadają się ciekawie...

AndyM> niestety wyniki były na gorąćo i nie prawdziwie,zastanowiły mnie wielkośći pików rzędu 10 mV( 30,40 KHZ) i po sprawdzeniu okazało się żę wykorzystuję wejśćie LINE( bezpoś. na końcówkę) chinc L P które jako jedyne wśród 24 innych nie ma masy na obudowie, co jest niezgodne ani ze schematem ani z logiką.Nie wiem co jest przyczyną bo nie zaglądałem do środka jeszcze.Może usterka fabryczna.Ale generalnie to było przyczyną wzbudzania się wzmacniacza. Po zwarciu mas -dupa.Nie ma mierzalnych pików od 20 kHZ w zwyż a jedynie łagodne opadanie gęstośći szumów - pozostałośći po ograniczonym tłumieniu filtra. 60 dB/okt Wnioski takie, żę żęby to mierzyć , to filtr rzeczywiśćie powinien mieć ok 80 dB/okt. ale i tak będziemy na poziomie szumów aparatury ( ok 5-7 microvolt)Sprawdziłem na B@K i RHODE@SCHWARC -to samo.Jest to logiczne zresztą, bo przy katalogowych danych wzmacniacza ok 0.0008 % intermodulacji to są dziesiątki microvoltów.W końcu znalazłem opis metody w książce Pomiary w Elektroakustyce ,ale jest tego kilkanascie linijek i nie wnosi on nic innego- opisuje dokładnie to co zrobiłem. Pomiar ten w końcu jest takim samym pomiarem jak pomiar z dwoma częstotliwośćiami, zapewnia tylko dostęp do wielu częstotliwośći naraz, a tym samym zapewnia szersze spektrum odpowiedzi, ale na tych samych poziomach napięć.To niestety tylko tyle.Pozdrowienia

napewno wyniki pomiarow szumem sa duzo wyzsze od pomiarow dla jednej f. Wynika to z energii szumow a wiec i energii harmonicznych od skladowych szumu. Gdyby nie te upaly to bym szybko zrobil taki uklad pomiarowy i porownal znieksztalcenia wzmacniacza dla jednaj f i szumu. Ja bym jednak optowal za pomiarem szumem ale do 20k. I mierzyl pasmo powyzej np. do 100-200k. Najprosciej to zrobic filtr gornoprzepustowy na 20k i juz. Teraz to juz tylko woltomierz selektywny i sprawdzanie wielkosci sygnalow. lub ew. woltomierz rms ale w jednym i drugim przypadku po filtrze 20k w gore. Podobnym typem pomiaru jest pompowanie sygnalu w wyjscie wzm z drugiego kanalu przez rezystor znamionowy np. 4 lub 8 om. To co zostaje na wyjsciu mozna obejrzes na PC i wyciagnac wnioski.

senicz>

Wydaje mi się, że pasmo szumu wejściowego, jak i pasmo wynikowego szumu zniekształceń powinno mieścić się w zakresie akustycznym (słyszalnym). Inaczej wyniki pomiarów będą zależeć od pasma przenoszenia wzmacniacza i preferować te co mają je węższe. Także wolałbym trzymać się zasady, aby mierzyć tylko to co słychać i temu problemowi poświęciłem długi wywód zaczynający ten wątek. Proszę zwrócić uwagę, że w propozycji Kolegi, dla zupełnie środkowej częstotliwości jaką jest 1 kHz, zostanie zmierzona dopiero jej 21-sza i następne harmoniczne (dotyczy to także rzędu produków intermodulacji). Osobiście bardziej wolalbym wiedzieć co dzieje się z tą pierwszą 20-tką, bo jest ją dobrze słychać, niż to co dzieje się z tym czego absolutnie usłyszeć się nie da.

muls>

Program obsługi Forum doprowadzi mnie w końcu do ciężkiej nerwicy. Post Kolegi z godz 5:33 pojawił się u mnie po 17-tu godzinach (przed chwilą) i żeby było śmieszniej - poprzedził go ten z godz 20:34. Dlatego wcześniej swobodnie gawędziłem sobie z Seniczem o innych rzeczach, co wyglądało na to, że kompletnie ignoruję to co Kolega wniósł do tej sprawy swymi pomiarami. Tytułem usprawiedliwienia: Neostrada 256 + Opera v7.54 + Win 98SE i typowe wejście przez

Ukryta Zawartość

W związku z wynikami mam jeszcze pytania:

1. Jaki był zakres częstotliwości dla szumu wejściowego?.

2. Jak szerokie było pasmo filtru na wyjściu?.

3. Jaki był poziom sygnałów na wyjściu, zwłaszcza tego "głównego" szumu?.

P.S. Właśnie z książki J. Seredy "Pomiary w elektroakustyce" wyniuchałem sprawę pomiaru THD białym szumem.

Ukryta Zawartość

AndyM> szum biały z generatora ograniczony do pasma 20-20 khz przez filtr 7-20 khz 3dB z nachyleniem 60 dB/okt steruje wzmacniacz żęby na jego wyjśćiu na 6 ohm było 2,5 V rms ( w zakresie 20 -20 khz). Potem analizatorem o szrokośći 1000 hz, 315, 150 hz itd az do 6 hz powyżęj 20 KHZ szukalem czegoś. W pasmie ( 20 -20) szer.filtr 316 hz ok.300mV rms powyżęj 20 khz ok 0,3 mV prążęk 30 ,1 kHz 0.35 mV.Przy filtrze 10 Hz tło 0,5 mV,100 HZ 1,5 mV.

w tego typu pomiarach trzeba pamietac o dynamice analizatorow. lepeij wstepnie wyfiltrowac badany zakres tak aby nie przesterowywac analizatora. Odnosnie ograniczenia pasma szumow do 1k to pomiary dla wielu scalakow i ukladow nic nie wykaza bo ich thd dla takich f sa pomijalnie male. No i nie wykarza skrosnych bo te zostana ukryte w szumie na wyjsciu. Mozna taka analize prowadzic na dwa sposoby. Okreslic szumy na wyjsciu wzm bez sygnalu w pasmie 1-20k i po podaniu sygnalu 0-1k szumy. Stosunek tych wartosci pokaze nam jaki poziom thd ma badany uklad.

Narazie wole 20k gdyz dla tekiej f wiele wzm ma juz ograniczone wzm dla otwartej petli nfb i to duzo czasami nawet 20-30db i to daje szanse na wylapanie czegos. No i pomiar thd mnie jest potrzebny do konstruowania wzm wiec potrzebuje konkrety w postaci % thd a nie jakies poziomy.

AndyM> nasuwa się sugestia że z przodu filtr przepuszczający pasmowo szum o określ .zakresie np 10khz-20khz a z tyłu wycinający pasmowo szum w tym interesującym zakresie przy czym te filtry są jakby lustrzane.Ale tego nie zrobię bo nie mam filtrów a wąskie pasma typu 1 khz nie załatwiają sprawy.

muls>

Jeszcze raz dziękuję z pomoc. Uzyskane z pomiarów liczby pozwalają już wyciągnąć jakieś wnioski.

W miarę upływu czasu, moja zupełnie swobodna propozycja: wpuszczać 10 - 20 kHz i szukać wyniku z paśmie 20 hz - 10 kHz, zaczyna mi się coraz bardziej podobać. Powstała ona absolutnie przypadkowo, po kilku sekundach namysłu w trakcie pisania tekstu, ale teraz okazuje się że spełnia kilka istotnych wymagań:

- szerokie pasmo filtrów daje łatwe do zmierzenia duże sygnały,

- niewielka ale konieczna "'dziura" pomiędzy filtrami nie wpłynie istotnie na dokładność,

- potrzebne są tylko dwa stałe filtry,

- zaspokaja potrzebę Senicza mierzenia przede wszystkim w górnej części pasma.

- wytarczy jeden pomiar aby z dużym przybliżeniem określić jakość sprzętu.

senicz>

Kompletnie nie znam teorii pomiaru THD białym szumem i wobec tego wcale nie jestem pewien czy jej jednostką miary są procenty!. Równie dobrze może to być:

- względny poziom w dB,

- liczba szumowa F, tak jak we wzm. w.cz. (stosunek mocy)

- napięcie szumów w mV (uV) odniesionych do szerokości pasma (tak jak podaje się szumy wzmacniaczy operacyjnych).

Wszystkie te liczby należy chyba podawać w funkcji mocy wyjściowej lub napięcia (w funkcji częstotliwości nie, bo są one tutaj wszystkie naraz). To na prawdę nie jest takie proste.

ale pamiętaj że prazki są dwa, z góry i z dołu.Mając go na górze masz go również na dole i odwrotnie.Myślę że nadal obowiązuje tu zasada, że jest to pierwiastek z sumy kwadratów poszczególnych prążków do wartosći skutecznej szumów w pasmie akustycznym ale mierzonym przy tej samej szerokości filtra analizatora.

muls>

Dla dwóch sygnałów wejściowych o częstotliwościach f1 i f2 rzeczywiście pojawią się w widmie wyściowym dwa prązki: f1+f2 oraz f1-f2. A co będzie jeśli tych częstotliwości wejściowych jest prawie nieskończenie dużo?. Również niemal nieskończona ilość sygnałów kombinacyjnych. Nie można więc tu stosować dokładnie tych samych pojęć i miar które obowiązują w klasycznej metodzie pomiaru THD.

P.S. Cały ten wątek niewątpliwie upadnie jeśli nie znajdę (lub ktoś z Kolegów) odpowiedniej literatury.

AndyM> nie będą to czyste prążki ale widmo rozkładająće sie wg Gausa .Można to zresztą zamodelować biorąc coś z większymi zniekształceniami intermod. niż wzmacniacz badany dotychczas.

Propozycja aby mierzyc thd szumy przetwarzania czy wlasciwie intermodulacje jest otyle nietrafiona bo wsp. wzm maja male IM. Przemawia do mnie propozycja aby thd bialym szumem mierzyc w pasmie do 1k gdyz harmoniczne 3, 5 trafia na max czulosci sluchu. Porownywalem kiedys kilka hiendowych wzm i najwieksze roznice miedzy nimi wystapily wlasnie w zakresie srednicy. Nie w basie czy wysokich ale srednica byla najgorsza. Oczywiscie wygrala moja hybryda bo akurat na srednicy miala duza liniowosc. Wydaje sie ze stosunek napiec w pasmie mierzonym do sygnalu w pasmie odcientym bedzie wlasnie naszym thd. wkoncu napiecia harmoniczne w typowym pomiarze tez sa procentowa czescia sygnalu podstawowego. Z praktyki pomiar na 20k jest najlatwiejszy i najwiecej mowi o wzm i najlatwiej wzm reaguje na zmiane elementow w postaci spadku lub wzrostu thd. Dodatkowo ten typo pomiaru chyba nie jest korzystny dla wzm gdyz firmy nigdy niepodaja wynikow tej metody. Zreszta najczesciej podaja pom tylko dla 1khz lub ew. tylko dla h3.

Kopię polskiego artykułu o pomiarach THD białym szumem będę miał już nie długo. Jeśli znajdę dojście do skanera (nie mam własnego) to roześlę go wszystkim zainteresowanym. Na razie zapraszam na mój nowy wątek "Rezystancje żarówek (gen.m.cz.)" gdzie zamieściłem wyniki swoich kilkudniowych pomiarów. Wydaje mi się, że będą przydatne.

• 2 tygodnie później...

Zgodnie z zapowiedzią mam artykuł z PAK 3/78 którego szukałem. Stanowczo się zawiodłem. Miałem nadzieję że będą w nim jakieś konkrety, a tu okazuje że został napisany tylko po to aby zarobić po 100 zł autorskiego. Szkoda. Mimo to wysyłam go na prywatne adresy wszystkich dotychczasowych uczestników tego wątku. Może komuś uda się coś z tego tekstu wycisnąć.

Wszyscy inni chętni do tej lektury proszeni są o podanie swoich adresów na mój prywatny e-mail (jest w "o mnie"). Wysłać mogę go tylko tą drogą bo skan jest dokładny i dwie strony tekstu mają 1,2 MB (zip).

Dziekuję doszło przeczytałem, wyniki nieśmiałych prób podesłałem, jeżeli uważasz w jakiś sposób je skomentować to proszę....

Stworzyłem plik, wyciąłem tercję, pomierzyłem ... i na poziomie -115dB nie widzę mierzalnych różnic... a standardowo pomiar "tradycyjny" dawał wyniki ok 0,001% (ok -110dB)...

chwile poczytalem ale nic sensacyjnego. Jakos nie zauwazylem wzoru do obliczania thd ta metoda? chyba nadal jest to stosunek do stosunku? ale upal. Mam miernik pozwalajacy na wylapanie sygnalu na poziomie 0,3uV wiec nie musze nawet w tej metodzie robic specjalnych filtrow tylko filtr gornoprzepustowy i mierzymy. Problem jeste z odfiltrowaniem sygnalu mierzonego-szumu np. do 1k z duza stromoscia i na poziom -110db. Ja nie wyobrazam sobie takiego filtru analogowego a cyfrowo to thd cyfry jest zbyt duze jak na moje potrzeby. Filtr pasmowozaporowy preparujacy sygnal czyli robiacy dolek w pasmie a glebokosc -100db jeszcze mozna sobie wyobrazic ale miernik musi byc wyposazony w filtr selektywny tylko na te pasmo ato juz trudno zrobic lub wcale.

Nadal pozostaje metoda harmonicznych z czystego sinusa. I tak super male thd u niektorych wzm na 1k niestety osiaga dosc duze thd na 20k i te wzm graja slabo. Ale te wzm ktore maja thd na 20k male

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.