Skocz do zawartości
IGNORED

RA1 na szybko : )

Cervantes

Rekomendowane odpowiedzi

Mateusz_W, 16 Wrz 2006, 11:02

A jaki dokładnie Opa627 tam wsadzileś.

Chcę się trochę pobawić na tym układzie, a z RS-2 ten wzmak chodzi naprawdę przyjemnie. może po prostu to niższe Grado nie wyrabiają, bo niska imp. i to "dużo" im przeszkadza, a Rs-2 mają wiekszy zapas pasma przenoszenia i są ewidentnie bardziej dynamiczne, więc dlatego lepiej sobie radzą. A wiadomo 300 ohm Senków to prawie jak czołg i wtedy, nie słychać że bas chrumczy : )

Skoro wszystkie grado maja ta sama impedancje - 32R to raczej nie jej wina, skoro z wyzszymi modelami gra ok, ale moge sie mylic. U mnie bas byl znośny, gorzej z wysokimi które nieco świszczały (na lt1210 nie mam tego problemu).

//A jaki dokładnie Opa627 tam wsadzileś.

opa627 to opa627 :) koncowka BP

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mi się wydaje że chodzi o ten AP. ale mogę się mylić : )

Ukryta Zawartość

Dziwi mnie czemu się dziwicie, że na 32ohm opa627, AD797... bas Wam chrupocze. Zajżyjcie w dataschety tych układów, nie nadaja się one do takich obciążeń. Można próbować na OPA552 te mają już 200mA na wyjściu ale też to żaden argument.

A tak wygląda wyjście słuchawkowe w Oknyo 7211 - CD za 100 zł. Jak widać różnica jest tylko w wartościach elementów... Jak widać to samo, a nikt nie zachwalał tego CD, żeby miał jakieś super wyjście.... Wzmak to oczywiście JRC4556.

Ide przelutować rezystory (narazie w jednym kanale), potestuje i potem coś napisze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Troche posłuchałem, teraz mam czas, żeby coś skrobnąć.

W zasadzie to nie widze różnicy :) Jedyne co, to na Gradowskich wartościach gra troche głośniej, reszta raczej bez zmian.

Właśnie parę godzin temu lutowałem wesję bardziej profesjonalną, tzn na druku i spaliłem JRC : ) źle masę podpiełem (kumpel wpadł i ciągle oglądaliśmy garbusy na allegro - jeden garbus jeden lut) : ) Bu pierwszy scalak zniszczony już jest. teraz będzie tylko lepiej. na szczęście to tylko 3 zł : )

• 2 tygodnie później...

dzisiaj kupiłem kilka sztuk Ne5532p, wstawiłem i jest katastrofa. Strasznie wycofana średnica, bas punktowy, ale ma tak jakby tylko jedną częstotliwość, głębia duża, ale totalny brak przestrzeni. podłączyłem ra1 jako przedwzamcniacz, i tak jak wcześniej głośniki "znikały",a dźwięki rozchodziły się z każdej strony, tak teraz całkowite wyśrodkowanie dźwięku między głośniki. Jedyna zaleta tych kostek to cena - 70gr/szt, co powoduje, że można je używać jako tester poprawnego lutowania, na wypadek gdyby pierwszy rozruch miał oznaczać spalenie scalaka :)

odsłuch z dziury w cd Pioneer pds707, jest błogosławieństwem w odniesieniu do Ra1 z tą kostką

Jutro będę miał opa 552 więc zobaczymy co z tego wyniknie.

jak nadal będzie kupa, to się zrobi drakula na 2 opa 552 i zobaczy porówna itd itp : )

nawet już nie próbuję ich(opa552) wkładać. czekam na opa 2134 (tme), wepchnę go tam zobaczę jak zagra, jak w miarę ok, to sklecę jakieś"opakowanie" i pierwszy projekt będę uważał za zamknięty : )

aha jeszcze takie małe pytanko. na tym potencjometrze 100k nie da się słuchać. przekręce o 5 stopni od położenia zerowego i jest ileś tam (średnio głośno) db. ale jak chcę podgłośnić, ledwo dotknę galeczki, przekręce o 1mm i już uszy więdną i jest chyba ze 120 db : ). chciałbym wymienić potka na takiego, którym "można kręcić bezpieczniej" i nie wiem czy to ma być więcej czy mniej "Kilko" ?

Rezytancja nie ma nic do rzeczy. Ważna jech charkaterystyka - musi być logarytmiczna. Wzmocnienie też masz za duże. Wystarczy jak dasz 4.7/4.7k w sprzężeniu zwrotnym. A potencjometr może mieć 20-50k.

• 1 miesiąc później...

Witam chcę zamknąć swego słuchawkowca w obudowie i potrzebuję dolutować do układu włącznik. Mam taki przłącznik dwupozycyny z 6 nóżkami. Jak go wlutować aby wyłączł prąd ciągnięty z dwóch baterii? Przygotowałem rysunek i gdyby ktoś mógł dorysować prowidłowe połączenie, to będę bardzo wdzięczny : )

Ukryta Zawartość

post-8966-100003344 1170304575_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam że tak brzydko. Masy nie trzeba odłączać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Witam,

Wiem, że nie jest to miejsce na taką wiadomość, pisałem już w zakładce ogłoszenia w tej sprawie ale nie uzyskałem żadnej odpowiedzi. Chciałbym, żeby ktoś wykonał dl amnie takiego klona. W razie zainteresowania proszę oo PW w celu uzgodnienia szczegółów.

• 5 lat później...

Może to trochę dziwne ale dopiero teraz trafiłem na ten mały i prosty wzmacniacz słuchawkowy.

Mam pytanie do kolegów. Czy zamiast zasilania bateryjnego można zastosować zasilanie z sieci - ot, zwykły zasilacz/trafo na 21 czy 18 V.

Jeśli tak to jak podłączyć zasilanie wówczas - jak prowadzić wtedy masę?

Mamy tu fajne schematy - może ktoś uczynny dorysuje (o ile się da) sposób w jaki można podpiąć zasilanie niebateryjne.

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

Ja rozumiem, że to dość stary temat ale czy nikt nie jest w stanie pomóc.

Po prostu chciałbym podłączyć zasilacz pod ten wzmacniacz. Zasilanie bateryjne mnie nie ciekawi. Nie mam pojęcia jak zamiast baterii zastosować (i czy się da) zasilanie stacjonarne.

Proszę o pomoc. Może ktoś machnie schemat. Przyda się nie tylko mnie.

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.