Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki Notebook? cena max 3500 zl

HYBRYD

Rekomendowane odpowiedzi

Co polecicie?

Mam dosyc duze wymagania, jak na ta cene:

Chcialbym zeby to byla matryca 15,4

Pamiec 512 DDRII

Karta graficzna Radeon lub Nvidia (koniecznie)

dysk minimum 60 GB (80 Gb juz spokojnie wystarczy)

zainstalowany system Widows XP home

Najbardziej odpowiada :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tu jest najtaniej :

Ukryta Zawartość

Co sadzicie o tym Hapeku? Moze sa na forum uzytkownicy tego modelu lub innego HP.

A moze cos innego? Co byscie polecili?

Z gory THX za pomoc

Pozdrawiam

hybryd

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/27028-jaki-notebook-cena-max-3500-zl/

Tak chcialbym od czasu do czasu pograc sobie w dobra gre (np Call of duty 2)

Ma to byc komputer osobisty ktory glownie bede wykorzystywal do :

- pakiet Ms Office

- internet

- ogladanie filmow

Normalne uzytkowanie komputera. NIe mam zadnego komputera stacjonarnego (i nie chce miec). Jestem studentem, potrzebuje cos mobilnego.

pozdr

No to mysle, ze ten HP spelni te oczekiwania pod wzgledem parametrow... Ogolnie jednak ja sam nie mam zaufania do firmy HP :P Omijaj takie firmy jak Acer... Imho jak laptop to Dell, IBM (teraz juz Lenovo, nie wiem jak z jakoscia nowych tanszych modeli sygnowanych juz jako Lenovo) Toshiba, LG... Na koniec polechtam ego Jazz'a :) poniewaz bardzo podobaja mi sie laptopiki Apple'a i moze nastepny bedzie wlasnie tej firmy...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Wiekszosc notebookow ma wbudowana slaba karte graficzna (mowie o notebookach w zalozonym budzecie), nie sa kompatybilne z DirectX9,0. Karty czesto nie posiadaja wlasnej pamieci RAM. Niestety dobra gra na tym nie poleci. Wlasciwie w firmach ktore polecasz dobre karty graficzne zaczynaja sie dopiero w notebookach od 4000 zl.

Ciekawe jak z usterkowoscia Hp?

Pozdr

W tej cenie nic lepszego nie znajdziesz, może jakiegoś Acera, może nie sa bardziej awaryjne niz inne, ale jakość wykonania... Wszytkie lepsze to juz cena ok. 4K Na stronie www.mobile.benchmark.pl jest test tej maszynki (trochę inaczej wyposażonej) w dziale "Wybieramy notebooka do 4000".

Pozdrawiam

hazel, 6 Lip 2006, 11:40

Nie zgodze sie z Toba. Gralem w ta gre na wielu komputerach stacjonarnych o gorszych parametrach niz ten Hapek. Gra na wysokich detalach spokojnie smigala.

Poza tym w linku (test) jaki podal pol32 pisza wyraznie, ze Doom III smiga. Wybacz z pelnym szacunkiem, ale wierze im bardziej niz Tobie ;-)

pol32 : Dzieki za link do testu. Porownalem sobie opisywane modele, i Hp wypada calkiem nie zle. Pisza jednak o duzym natezeniu halasu. To mnie troche martwi. Lubie posluchac muzyki z mojego systemu podczas pracy na komputerze. Nie cierpie szumow kompa :(

pozdr

Tomek

pol32, 6 Lip 2006, 12:18

>Kolega hazel ma rację i Ty masz rację, u mnie na Celeronie 2Ghz i Radku 8500 też śmiga, ale DX 7.0,

>odpal tego Coda na DX9 i ten HP wymięknie.

Nie rozumie. Masz na mysli : jesli odpale Cal of duty 2 z obsluga direcx 9 --> to Hapek sobie nie poradzi?

pozdr

Zna ktos firme MSI MegaBook ??

Za cene 3600 proponuja calkiem nie zle parametry. Co prawda matryca 15, dysk zaledwie 40 GB.

Ale jest to pelny pentium 1,7 ghz + karta graficzna ATi Mobility Radeon 9700

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze jedna propozycja :

Ukryta Zawartość

wiem, ze sa to mniej "popularne" firmy, co o tym sadzicie? Jest sens porywac sie na cos takiego (ze wzgledu na karte graficzna) czy lepiej zostac przy Hapeku ?

Ukryta Zawartość

No ten MSI to ciekawa maszyna, MSI to producent dosc dobrych plyt glownych (mozna porownac tego producenta z bardziej znanym na naszym rynku ASUS'em) Ogolnie slyszalem dobre opinie o laptopach MSI. Nie mam natomiast pojecia o ewentualnym serwisie.

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

HYBRYD

Nigdy Aristo :D W domu mam trzy laptopy. W tym dwa firmowane naklejka Gericom, a pochodzace z tej samej fabryki OEM co ten Aristo. Jeden Gericom juz calkowicie padl, ale ze starosci mial prawo :) W drugim wymienialem obudowe (rozleciala sie), procesor i cdrom, baterii nie chce mi sie juz wymieniac bo i po co :D Dlatego powiedzialem sobie, ze trzeci laptop jaki kupie bedzie bardziej "firmowy" padlo na LG :)

Chyba naj najlepszejsza oferta jest jeszcze ten ASUS

Ukryta Zawartość

fajna maszynka, niestety przy tej cenie nie ma w oprogramowaniu Windowsa

3600 zl za te parametry!! super cena

Ukryta Zawartość

Czy karta Karta graficzna nVidia GeForce Go 7300 (obsługa do 256MB pamięci Video w trybie TurboCache)

Ma wbudowane 256 MB pamieci ? czy jest to pamiec przyznawana dynamicznie? (tzn dzielona z pamiecia komputera?)

Gość Piórkowski

(Konto usunięte)

> Normalne uzytkowanie komputera. NIe mam zadnego komputera stacjonarnego (i nie chce miec). Jestem studentem, potrzebuje cos mobilnego.

Zatem jeżeli nie chcesz grać to laptop z grafiką typu Nvidia czy ATI to zbędny wydatek. To ciągnie dużo prądu (krótsza praca na bateriach), grzeje laptopa, podnosi cenę komputera. Owsze, zintegrowana grafika Intela jest zupełnie do niczego ale do prac biurowych, www, filmów itp. rzeczy jest i tak za dobra.

Jedyny minus zintegrowanej grafiki - nie ma własnego RAM-u i trzeba ciut przydzielić, 32 MB wystarczą w zupełności.

Polecam na dzień dobry kupić sobie 2x 512 MB pamięci, co jak co ale w laptoie się to przydaje szczególnie. W dużym stopniu rekompensuje to badziewne dyski twarde, jakie montowane są w laptopach (5400 obrotów).

Rozejrzyj się w ofercie Fujitsu-Siemens i Asusa - mają zbliżone do HP i Toshiby konfiguracje za to niższe ceny. HP jest przeceniony, te laptopy nie są warte aż tyle. Wszystkie ww. przeze mnie firmy robią sprzęt zbliżonej klasy, nie słuchaj co mówią niektórzy że HP czy Toshiba to marka a Asus to już nie, bzdura.

Marka w temacie laptopów to Dell czy IBM, ale to drogi sprzęt (przy podobnych konfiguracjach).

Piórkowski, 7 Lip 2006, 02:29

Bardzo dziekuje za rade, jednak nie doczytales(w tym samym poscie napisalem wyzej --> Poza typowa praca na kompie chce od czasu do czasu wlaczyc sobie jakas dobra gre. Wiem, ze trudno o komputer uniwersalny, niestety ten bedzie musial pelnic taka funkcje. Musze wybrac taki model, ktory mi pozwoli korzystac w pelni z jego mozliwosci.

Fujitsu siemens odradzam wszystkim. Sadzilem sie ostatnio z ta firma o niedopelnienie warunkow gwarancji, oszustwa, klamstwa itd. Pracuja tam nie powazni ludzie, oszusci. Sprawe wygralem, a wyrok jest prawomocny, czekam na zwrot gotowki.

Niestety nie zauwazylem by Asus byl rzeczywiscie tanszy od HP, biorac pod uwage parametry komputera. Akurat ten model Hp ktory podalem w pierwszym linku ma nie zle parametry jak za te cene (najtaniej znalazlem 3350zl) Jesli ktos znjadzie cos podobnego w zblizonej cenie bede wdzieczny za propozycje :-)

pozdr

Hybryd

W tej chwili mam Della Precision M70 i musze powiedziec, ze jest lepszy od Fujitsu-Siemens - ciszej pracuje i ma nieco szybsze otwarcie. Nie podoba mi sie tylko panoramiczny ekran. Fuj! Wszystkie zdjecia sa rozciagniete i musze ogladac na zwyklym plaskowniku.

pzdrw

soso

Rzuc przy okazji okiem na MacBooka z intelem (USD 1,099.-) wiec masz w efekcie podwojna platforme. Ekran niecio mniejszy niz ten ktorego szukasz, ale tez sam ekran jest w tym modelu przepiekny z "blyszczaca" powloka, co znacznie zwieksza kontrast. Jest rowniez wersja czarna z szybszym procesorem, ale juz nieco drozej z cena USD 1299.-

$1,099.00

13.3-inch widescreen display

1280 x 800 resolution

1.83GHz Intel Core Duo1

512MB memory (2x256MB SODIMMs)

60GB 5400-rpm Serial ATA hard drive2

Combo drive (DVD-ROM, CD-RW)

Jazz, piekna maszyna, gfx pewnie ATI jakies... Jak juz wspomnialem, nastepny laptop w moim domu to na 100% bedzie MacBook... Co w pewnym sensie bedzie powrotem do korzeni, pierwszym moim lapem byl wlasnie PowerBook na motoroli zdaje sie 68030 :D

Dzieki jazz, ale w polsce ceny Macow sa obledne :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

te modele sa troche tansze, ale parametry znacznie spadaja

Ukryta Zawartość

Wszystkie notebooki mają swoje zalety i wady.

Acer - kiepska jakość ale dobry stosunek wyposażenie/cena

HP - dość ciche, długa praca na baterii ale ostatnio też mają problemy z jakością (jakiś czas temu z HP, tyle że 6110, wypadła mi ze środka na rękę śrubka :) - notebook nigdy nie był rozkręcany)

IBM (Lenovo) - uznawane za pancerne i nie do zabicia ale drogie (inna sprawa, że tańsze modele lenovo to już jednak nie jest dawny IBM - nie ta jakość)

Fujitsu - tak jak Acer - kiepska jakość, niska cena

Toshiba - w sumie w niczym się obecnie nie wyróżnia - jadą na marce, ale jakość wykonania też im spadła.

Asus - dobre wykonanie, 2 lata gwarancji (większość daje jednak rok) i dobry serwis ale za to średnie czasy pracy na baterii - inni pokazują, że można troszkę lepiej.

Teraz wszystko zależy czego od sprzętu oczekujesz. Ja osobiście preferuję Asusy - pogodziłem się z troszkę gorszymi czasami na bateriach, ale za to notebooki są naprawdę fajnie wykonane a to jest dla mnie ważniejsze.

Za 3500zł ciężko będzie kupić notebooka z jakąś lepszą grafiką z własną pamięcią oraz softem. Poczekaj troszkę jak możesz - w sierpniu ma się pojawić trochę nowych modeli co spowoduje spadek cen. Dodatkowo w wakacje sprzęt zawsze tanieje i najtaniej jest zazwyczaj właśnie w sierpniu. Więc jeżeli nie wydaży się żaden kataklizm, i dolar nie pójdzie nagle ostro w górę, to powinieneś kupić sprzęt taniej.

Przyznam ze cieakwy jest model iBook 14" G4 1.42GHz 512/60GB Combo AP BT, cena 3999 zl niestety poza budzet

Czym rozni sie naped Combo AP od SuperDrive AP BT

Czy przy tej cenie Maca daja Windowsa?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.