Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowy głośnikowe-inspiracje

henrykpiątek

Rekomendowane odpowiedzi

Mala kolekcja wlasnych tubek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Robiesz piramidke z MDF, potem frezujesz finalny ksztalt na CNC, pokrywasz zywica, polerujesz i laminujesz recznie z wloknami weglowymi, bazaltowymi, aramidowymi lub ze szklanymi. Najtrudniejszy moment to wydostac laminat z formy ktora wytrzymuje srednio kilkanascie sztuk. Zauwaz ze tuby JMLC maja wywiniecie wsteczne ktore to otrzymuje sie przez spojenie dwoch czesci.

Takie "cóś" :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

KEF Reference 207/2, a na drugim zdjeciu z mlodszym rodzenstwem.

Ukryta Zawartość

post-26602-100002649 1265838502_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

Ja jeszcze sam kolumn nie zbudowałem ale się przymierzam no i poszukuję i takie coś wynalazłem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie okrągłe kształty przedniej ścianki jak w tym projekcie na stronce Trans-Fi, to raczej nie jest najlepsze rozwiązanie. Szczególnie jeśli są koncentryczne do tweetera. Powoduje to duże nierówności na charakterystyce częstotliwościowej. No i do tego połączenie 15- czy 12-calowego woofera ze standardowym tweeterem to raczej nie może wróżyć niczego dobrego. Jeśli poważnie myślisz o tym projekcie to oczywiście koszt obudowy nie jest duży i można poeksperymentować ale według mnie nie zagra to najlepiej.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Wcale nie wprowadzi to "dużych nierówności na charakterystyce częstotliwościowej". Oszacuj sobie promień górnej części ścianki i policz częstotliwość fali, tweeter może w ogóle nie pracować w tym zakresie.

Niestety nie moge się z tym zgodzić. Promień nie ma tutaj większego znaczenia. Im większy promień tym nierównomierności zaczynają się już dla niższych częstotliwości ale dla wyższych nadal istnieją. Jak wiadomo nierównomierności te wynikają w uproszczeniu z interferencji dwóch fal:

1) bezpośredniej emitowanej przez głośnik,

2) fali emitowanej przez krawędzie przedniej ścianki.

Fala emitowana przez krawędzie jest opóźniona w stosunku do fali bezpośredniej więc jest w innej fazie i w zależności od wielkości tego opóźnienia następuje dodawanie obu fal lub ich znoszenie. Jak wiadomo gdy opóźnienie wynosi pół okresu fali to następuje znoszenie się obu fal ale wygaszanie to występuje również dla różnicy półtora okresu, dwa i pół okresu, trzy i pół okresu itd. Także nawet dla odgrody o metrowej średnicy nadal będzie zachodziło to zjawisko. Na dowód tego poniżej kilka symulacji programem Edge dla frontów w postaci koła o średnicy kolejno 10cm, 25cm i 100cm z centralnie umieszczonym głośnikiem o średnicy membrany 25mm.

Jeśli natomiast chodzi o zakres pracy tweetera to w tym przypadku podział musiałby być bardzo nisko ponieważ odległość między środkami głośników niskotonowego i wysokotonowego jest bardzo duża. Również 15-calowy woofer raczej nie zagra zbyt wysoko z racji swojej średnicy (wczesny spadek na charakterystyce off-axis) jak i masy membrany. Podział musiałby pewnie być przy 1kHz albo i niżej a tego to raczej żaden tweeter nie zapewni a już na pewno nie "standardowy tweeter", o którym mowa jest w projekcie. Mi cos ten projekt sie nie podoba. Za dużo tu sprzeczności z prawami fizyki.

Ukryta Zawartość

post-12680-100001811 1266575688_thumb.png

post-12680-100001812 1266575688_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Projekt ci się podobać nie musi, nie musi być idealny ani fizycznie, ani akustycznie, w dodatku wcale nie musi projektowany "by the book". Nie ma żadnego problemu ze znalezieniem 15" woofera, który sięgnie 4 kHz, a reguła o zbliżaniu centrów akustycznych w zależności od f podziału jest częściej olewana, niż przestrzegana (w dodatku jej olanie nie musi niszczyć brzmienia, bo liczy się jeszcze odległość słuchacza od bazy).

Na dokładkę Twoja wiedza teoretyczna ma dziury, bo to, czy tweeter przetwarza daną częstotliwość, czy nie, jest fundamentalne dla istnienia dyfrakcji półfalowej, żeby było jeszcze gorzej, to Edge używa punktowego modelu źródła, kompletnie więc ignorujesz znany powszechnie fakt, że tweetery (a już zwłaszcza tubowe, jak w projekcie), grają kierunkowo, więc o wykresach narysowanych w Edge'u zwyczajnie nie ma mowy. Niestety, ale swoją wiedzę teoretyczną powinieneś najpierw przetestować w rzeczywistości.

Wyluzuj trochę z osądzaniem wiedzy innych. Czyżbyś miał udział w tworzeniu tych kolumn, że ich tak bronisz? Chłopak pisze, że nie zbudował jeszcze żadnych kolumn a chce się porwać na jakiś projekt, który raczej kłóci się z prawidłami sztuki. Internet pełny jest wielu pomysłów ale nie wszystkie muszą być udane. Może i można dostać 15 calowy woofer, który będzie miał charakterystykę przenoszenia do 4kHz ale na osi symetrii. Jak jesteś taki mocny to podaj przykładowy model głośnika, który grałby do 4kHz ale również pod kątem 30 stopni.

To że ktoś olewa prawa fizyki robiąc kolumny to już jego osobista sprawa. Jak ma przytępiony słuch to i tak pewnie nie usłyszy różnicy. Faktem jest, że przy takiej odległości obu głośników charakterystyka kierunkowa w płaszczyźnie pionowej będzie miała ogromne dziury. No chyba, że zastosuje się w zwrotnicy filtry o nachyleniu 120dB/oktawę albo i lepiej. Odległość słuchacza nie ma tutaj żadnego znaczenia bo chodzi tutaj o parametry samej kolumny a one nie zależą od usytuowania słuchacza. Poza tym dźwięk to nie laser i nie słuchamy tylko fali bezpośredniej ale również całe mnóstwo fal wyemitowanych w innych kierunkach, które po odbiciach prędzej czy później dotrą do uszu słuchacza więc lepiej aby ich widmo również było pełne a nie wyglądało jak drogi w Polsce po zimie.

Edga użyłem bo akurat miałem pod ręką. Nie jest idealny ale na pewno nie używa punktowego źródła dźwięku. Jakbyś nie zauważył to jest tam taki parametr jak "Speaker source density", który określa dla ilu pozornych źródeł dźwięku będą prowadzone obliczenia. Zresztą chodziło mi tylko o pokazanie samego zjawiska. Podobne wyniki daje LEAP Enclosure Shop czy excelowy Baffle Diffraction Simulator.

Kierunkowość promieniowania dźwięku przez tweeter owszem może złagodzić wpływ dyfrakcji od krawędzi obudowy ale zakładając, że tweeter będzie pracował od około 2-3kHz to nie można go traktować jako ściśle kierunkowego źródła dźwięku. Jakby tak było to temat "baffle difraction" wogóle nie byłby poruszany.

Zresztą wytłumacz mi dla czego nie trzeba rozpatrywać dyfrakcji od krawędzi ścianki bo są one oddalone o 20cm od głośnika? A jakby były oddalone o 2cm to też nie trzeba by było ich rozpatrywać? Przecież przy płaskiej ścianie przedniej to czy krawędź jest oddalona o 2cm czy 20cm to i tak daje to kąt 90 stopni w stosunku do osi głośnika. Jeśli dźwięk dotarłby do krawędzi oddalonej o 2cm to równie dobrze dotarłby 18cm dalej.

Zastanów się troszkę nad tym a najlepiej sam sprawdź jak to jest w rzeczywistości bo ja już ten temat trochę przerabiałem i stosowne pomiary robiłem.

Co wy ludzie wymyślacie 15" do 4kHz przecież to chore dźwięk na 100% gówniany i nie chodzi tu tylko akurat o kierunkowość tylko inne aspekty.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

>Czyżbyś miał udział w tworzeniu tych kolumn, że ich tak bronisz?

A bronię? Czytać umiesz? To korzystaj.

>jakiś projekt, który raczej kłóci się z prawidłami sztuki.

A ty oczywiście wiesz jak to gra, choć jesteś teoretykiem bez żadnego doświadczenia... Wiele kolumn kłócących się z prawidłami gra wyśmienicie, wiele zrobionych "by the book" gra fatalnie.

>Internet pełny jest wielu pomysłów ale nie wszystkie muszą być udane.

A muszą być nieudane???

>Jak jesteś taki mocny to podaj przykładowy model głośnika

Kim ty jesteś, żebym musiał ci cokolwiek udowadniać? No nie bądź śmieszny, na kilometr widać, że nie masz żadnej wiedzy praktycznej a używasz tanich prowokacji... Podpowiedź: głośnik nie musi płasko przenosić do 4kHz, żeby tam był podział.

>To że ktoś olewa prawa fizyki robiąc kolumny to już jego osobista sprawa.

No właśnie, więc przestań szpanować wiedzą z podręcznika i odczep się od kolesia.

>Faktem jest, że przy takiej odległości obu głośników charakterystyka kierunkowa w płaszczyźnie pionowej będzie miała ogromne dziury.

Faktem jest, że mało który audiofil rośnie i kurczy się w rytmie dobowym lub miesięcznym i zazwyczaj ma ucho na tej samej wysokości.

>Odległość słuchacza nie ma tutaj żadnego znaczenia bo chodzi tutaj o parametry samej kolumny

Jeśli punkt pomiarowy nie ma dla ciebie znaczenia, to jesteś na takim poziomie, że nie mamy o czym rozmawiać.

>lepiej aby ich widmo również było pełne

Mierzi mnie twoje znikome pojęcie o fizyce fali akustycznej połączone z przemądrzałym tonem. Robiłeś kiedykolwiek profesjonalne pomiary? Ile kolumn zbudowałeś, przetestowałeś, przesłuchałeś? Odpowiedź na oba pytania jest oczywista: ZERO.

>Zresztą chodziło mi tylko o pokazanie samego zjawiska.

...które występuje wyłącznie w matematycznej teorii.

>Jakby tak było to temat "baffle difraction" wogóle nie byłby poruszany.

Kolejny raz pokazujesz, jak mało wiesz o temacie. Weź sobie kalkulator i policz, dla jakich f występuje baffle step, bo na prawdę jesteś denerwujący.

>Zresztą wytłumacz mi dla czego nie trzeba rozpatrywać dyfrakcji od krawędzi ścianki bo są one oddalone o 20cm od głośnika?

Boże, czy to przedszkole? Ten twój podręcznik, którego się tak pilnie wyuczyłeś ma braki, skoro nie tłumaczy takich podstaw. Powtórzę: weź kalkulator i policz, dla jakich częstotliwości się to dzieje i jak się zachowuje fala o danej długości na krawędzi obudowy.

>Zastanów się troszkę nad tym a najlepiej sam sprawdź jak to jest w rzeczywistości bo ja już ten temat trochę przerabiałem i stosowne pomiary robiłem.

Właśnie widzę... Przestań ściemniać, bo akurat mnie nie nabierzesz. Zrób dyplom - będziemy gadać. A tym czasem kończę, bo to "nieco" za niski poziom, jak dla mnie. Przepraszam wszystkich za off-top. Popisz sobie teraz jeszcze, ale wiedz, że daleko ci do rzetelnej wiedzy. Pozdrawiam i kończę. Pa.

podstawowa sprawa, są to zajebiście dobrze brzmiące kolumny (z lampką 300B). Teoretyzowanie na ich temat jest bez sensu, podobnie jak teoretyzowanie nt. dajmy na to zniekształceń wzmacniaczy lampowych SE jako argument za amplifikacją solid state. Teoria g... ma do wrażeń końcowych.

Swoje specyficzne brzmienie to one na pewno będą mieć. Tego nie przeczę. Tylko pewnie wiele będzie zależało od tego jak się dokręci te śrubki mocujące tweeter... Ale myślę, że skoro kompletny "kit" kosztuje 2500EUR to chyba dają jakąś instrukcję jak dokręcać te śrubki i co ile godziń;-)

Ukryta Zawartość

post-12680-100001361 1266965400_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bzdura a zdjęcie to manipulacja. Zajmij się lepiej swoimi kolumnami na alconach i vifach zamiast pisać o "specyficznym brzmieniu" czegoś obok czego nawet nie stałeś. Po usłyszeniu bastanisów w standardowym wykonaniu swoje diy na alconach i vifach zakopałbyś szybko w ogródku, póki odwilż i ziemia miękka ;) To jest pewne.

Rany, jakie denne to forum się zrobiło. Najpierw ktoś kasuje mój post z dnia 21.02.2010r. a teraz takie odzywki! Normalnie chyba pomyślę, że miałeś udział w kasowaniu mojego posta. Człowieku łyknij sobie coś na uspokojenie. Przecież te zdjęcia są ze stronki z opisem tych Bastanisów:

Ukryta Zawartość

Nie rozumiem jaka w tym manipulacja? Po prostu z praktyki wiem, że takie mocowanie nie jest zbyt solidne a do tego nie wygląda zbyt estetycznie. Moim zdaniem jest zwykłą bezczelnością krzyczeć za te kolumienki, a w zasadzie za samego kita, 2500EUR i proponować takie rozwiązanie! Ale jak ktoś niczego nie potrafi sam zrobić tylko korzysta z gotowców, to pewnie każdą bajkę łyknie. Pochwal się lepiej co ty samodzielnie zrobiłeś, bo z twojego opisu to wygląda tylko na to, że ewentualnie sam ekran do kina a resztę klocków to masz za pieniądze tych wszystkich biednych frajerów, którymi obracasz w tej swojej "instytucji finansowej".

Odnośnie tego obok czego stałem to wystarczy pojechać na AS i nikt nie zaprzeczy, że zawsze znajdą się tam zestawy za kosmiczne pieniądze nie oferujące niczego rewelacyjnego jak i też można znaleźć wiele konstrukcji o swoim specyficznym brzmieniu, które potrafi zachwycić. No może nie wszystkich ale zawsze do kogoś tam trafi. Różne są przecież gusta. Pisząc o "specyficznym brzmieniu" miałem właśnie na myśli raczej to, że wokale z 15 calowego woofera o membranie ważącej ze sto gram albo i lepiej a do tego napędzanego kilkuwatowym wzmacniaczem na pewno będą brzmiały inaczej niż z klasycznych konstrukcji dwudrożnych jakich wiele można spotkać.

Ukryta Zawartość

Nie wiem czym się inspirował twórca, ale to prawie szczyt minimalizmu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

A na drugim biegunie Savada Audio :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oris Swing :

115dB

24Hz-27kHz

Ukryta Zawartość

post-11280-100000849 1267439346_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Czas na nowości.

Ukryta Zawartość

post-4056-100008901 1269369073_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.