Skocz do zawartości
IGNORED

nocne marki - telewizja

buble_corp

Rekomendowane odpowiedzi

liamk

>taka ktora nierzadko przy kolejnych odsluchach daje wiecej radosci niz

>przy pierwszym.

No i sam sobie odpowiedziales :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

liamk, moze nie trafiles jeszcze na ta/te ksiazki/filmy.... Mam kilka filmow/ksiazek do ktorych wracam...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Witam

Niektóre filmy oglądałem przynajmniej kilka razy, często w krótkich odstępach czasu. Mimo, że zakończenie zna się zwykle już po pierwszym seansie to jednak film może zaskoczyć. Często przy kolejnych oglądaniach dostrzegam szczegóły, na które wcześniej nie zwracałem uwagi. Może to wina tego, że najchętniej oglądam filmy w oryginale, za to z polskimi napisami. Być może za wolno czytam i muszę film obejrzeć ponownie :).

A tak poważnie to bardzo często przyjemność sprawia mi oglądanie gry aktorów. Klimat filmu, tutaj mam podobne odczucia co przy słuchaniu muzyki. Np. "Sami swoi" śmieszą mnie zawsze i wszędzie, podobnie "Jak rozpętałem II Wojnę Światową", "Deszczowa piosenka" i wiele innych filmów, że o "Szaradzie" nie wspomnę :). Jak widać po tytułach najchętniej wracam do lżejszego i raczej radosnego kina. Znacznie trudniej obejrzeć mi ponownie jakiś dramat, choć i tutaj nie ma reguły.

Jeśli chodzi o książki to tylko jedną przeczytałem więcej niż 1 raz - "Boso ale w ostrogach", Stanisława Grzesiuka. Przymierzam się co prawda do powtórki z Władcy Pierścieni ale nie mając swojego egzemplarza skazany jestem na łut szczęścia w bibliotece.

A jak jest u Was z komiksami? Ja "Kajka i Kokosza" znam prawie na pamięć, przynajmniej niektóre zeszyty :).

Pozdrawiam

PS: Kobieta od wielu lat ta sama, na wymianę (ku mojej radości) się nie zanosi.

>liamk, moze nie trafiles jeszcze na ta/te ksiazki/filmy....

>Mam kilka filmow/ksiazek do ktorych wracam...

filmow faktycznie malo obejzalem, moze lacznie z 30 - srednia wypada 1 na rok. Ksiazek natomaist setki i faktycznie nie trafilem na taka, ktora chcialbym ponownie przeczytac. Poprostu wole chwycic za nowa, byc moze wlasnie ta, do ktorej kiedys wroce ;)

janek_dolas, co do Dicka, zobacz jeszcze film "Raport Mniejszosci" mimo, ze z Tomem Cruise, calkiem calkiem...

hermes dzieki za odpowiedz.

> tak poważnie to bardzo często przyjemność sprawia mi oglądanie gry aktorów. Klimat filmu,

wlasnie to sa rzeczy, do ktorych w zasadzie nie przywiazuje uwagi (wiem, dziwolag jestem) . Dla mnie tak naprwde liczy sie fabula, ktora jak poznam to juz nic wiecej nie pozostanie do zrobienia. Mozna rzec, ze traktuje film podobnie jak Ty ksiazke.

liamk, fabula... czasem i fabula nie jest czytelna na pierwszy rzut oka, np. we wspomnianym BL, w pewnym momencie zastanawiasz czy Decard przypadkiem nie jest androidem... Co powtorka to dochodzisz do innych stwierdzen ;)

>liamk, fabula... czasem i fabula nie jest czytelna na pierwszy rzut oka,

nie no oczywiscie, zdarza mi sie robic kilkuminutowe przerwy podczas czytania na rozmyslanie, a czasem nawet przez kilka dni po konsumpcji trawie nadal . . . byly tez ksiazki ktorych nie skumalem do konca lub wcale ale jakos nie specialnie mam ochote do nich wracac ;)

Arsen Lupin

Nie widziałem filmu:

"Liquid Sky", reż. Slava Tsukerman, 1982

Sądząc po streszczeniu, "Invisible aliens in a tiny flying saucer",

zapowiada się ciekawie :-)

Ciekawiej, niż "Solaeis" -)

"Invisible aliens in a tiny flying saucer come to Earth looking for heroin. They land on top of a New York apartment inhabited by a drug dealer and her female, androgynous, bisexual nymphomaniac lover, a fashion model. The aliens soon find the human pheromones created in the brain during orgasm preferable to heroin, and the model's casual sex partners begin to disappear. This increasingly bizarre scenario is observed by a lonely woman in the building across the street, a German scientist who is following the aliens, and an equally androgynous, drug-addicted male model. (Both models are played by Anne Carlisle, in a dual role.) Darkly funny and thoroughly weird."

Liquid Sky (1982) - IMDb

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

----------------

Ekranizacja "Dzienników gwiazdowych" - Stanisława Lema, byłaby nie mniej ciekawa, niż

"Ubika" :-)

Bez efektów FX, też może być ciekawie :-)

"Kapuśniaczek" ("La Soupe aux choux"), reż. Jean Girault, 1981

(Louis de Funes, Jean Carmet,...)

Film nie tylko o sposobach łączności i przywoływaniu Obcych (Dobrych Obcych) :-)

"Podniebna krucjata" ("The High Crusade"), reż. Klaus Knoesel, Holger Neuhäuser, 1994

o zwycięstwie Rycerza, Sir Rogea i jego świty, nad cywilizacją high-tech (Niedobrzy Obcy),

efekty FX są użyte bardzo oszczędnie

"Przekładaniec" Andrzej Wajda 1968 (film TV,

krótki film TV (35 minut), według opowiadania Stanisława Lema - "Czy pan istnieje, Mr. Johns?"

----------------

Jacek Lubiński - Mefisto

Najgorszy film jaki widziałem:

("Killer Klowns from Outer Space", reż. Stephen Chiodo, 1988)

Ukryta Zawartość

znasz Jacka? :-)

Pozdrawiam fana SF & The Residents :-)

post-151-100009047 1170296380_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

foxbat- tak- raport mam w domu ale ogladalem go tez w kinie,film jest jednak nieciekawie zrobiony,niestety niepodobal sie mi az tak bardzo jak np vanilla sky z cruisem.;) niektore momenty owszem ciekawe -watek zamiany oczu perełka!

a wlasnie bo przypomnialo sie mi, nie wiem do jakiego gatunku ten film zaliczyc ale, pod napieciem ogladalem CUBE2, jak dla mnie film byl porazajacy -te klaustrofobiczne pomieszczenia,naprawde mnie przerazaly.A w CUBE1 motyw ze jednak mozna wyjsc ale czasem i spasc w otchlan zaskoczyl mnie ogromnie.ogladalem najpierw 2 potem 1.

wrcajac do SF film chyba na podstawie gry resident evil. powinienem pracowac w nocy ale ogladalem wtedy wlasnie ten obrazek, gry nie znalem wcale i nie znam do tej pory.Mila Jovovic ta eteryczna pani wystapila w tym filmie naprawde przekonujaco i sledzilem jej zapedy do ostatniej minuty.

nastepny obraz SF a ze jestem wielbicielem tez horrorow to i to - film 28 dni pozniej -jedni mowia ze to kicz i kiszka ale londyn bez tlumu a tylko jednek gostek chodzacy po miescie bo innych gdzies wywialo - boski dreszcz na plecach!uwielbiam muzyke ktora jest uzupelnieniem tego obrazu.Podobne motywy byly w filmie Bunkier.

a ja chetnie zobaczyl ekranizacje ksiazki Dick-a "Trzy stygmaty Palmera Eldritcha" :) jedna z moich ulubionych.

niezly moglby byc tez film na podstawie "Planty Smierci" Harrison-a

co do filmow to niestety wiekszosc filmow S-F to ni do konca to :) IMHO "Odyseja Kosmiczna 2001" to klasyk gatunku.

lubie tez seriale :) "Farscape","SG-1","Medium","The Triangle" ale the best of to: "Dead Like Me"

pozdrawiam

michal

SF, ja polecam eXistenZ, nie wiem czy to SF w czystej postaci, ale bardzo ciekawe podejście do tematu no i wykonane przez debiutantów o ile pamiętam.

Dla cierpliwych polecam japońskie anime Texhnolyze, jest naprawdę niesamowite, zmusza do myślenia.

Co ciekawe, pomimo, że widziałem już kilka razy to zapytany o czym jest ten serial nie potrafiłbym odpowiedzieć...

>R.u.s.t

Nie, nie znam Jacka ! :)

Lecz mimo, iz w rubryce : "Najgorszy film jaki widzialem",

jego wypowiedz mozna zrozumiec dwojako ! :)

> "że nie wspomnę o takich PERELKACH, które SA DOBRE przez to,

że są złe - dla przykładu "Killer Clowns from outer space" lub "Blob-zabójca" ;) "

(podkreslenia - moje !)

"Blob" (pierwszy, oryginalny) - tez niezly ! :)

Pozdrawiam

Arsen Lupin

Oczywiście, że niektóre "kultowe" perełki nie są złe, szczególnie w swojej "dwojakości :-)

Poczwary wszelakie, które w zamierzeniu miały straszyć i wzmagać "czujność", ludności Wolnego Świata, jak:

"Blob" czy "The Invaders" (serial), są zbyt "awangardowe" i dosłowne, jeśli chodzi o dekoracje, ruch, charakteryzację, przewidywalność zdarzeń.. :-)

Także oparcie o jeden pomysł, przypomina tabelkę Stanisława Lema, z ksiązki

"Fantastyka i futurologia" (1970), również książki SF, z oktersu ZSRR

czy też komusze Polskie Kroniki Filmowe :-)

Z filmów, opartych na prozie Dicka, w tym roku ma wejść na ekrany kin:

"Przez ciemne zwierciadło" ("A Scanner Darkly"), reż. Richard Linklater, 2006

(wg, opowiadania "Przez ciemne zwierciadło")

w przyszłym roku

"Next" reż. Lee Tamahori, 2007

wg, opowiadania "Złoty człowiek" ("The Golden Man")

----------------------

Cult SF films - Wikipedia

Ukryta Zawartość

Cult film Site: Science Fiction

Ukryta Zawartość

Low-Budget Horror & Science Fiction Films

Ukryta Zawartość

Cult Movies! Horror, Science-fiction

Ukryta Zawartość

----------------------

"Łowca androidów" ("Blade Runner"), reż. Ridley Scott, 1982, mi się podoba :-)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.