Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnik na średnicę-3 drozny układ

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę kolegów o sugestie i informacje o dostepności oraz cenach , przetworników o średnicy kosza około 15 cm , które mógłbym zastosowac jako średniotonowe w układzie trójdroznym z cz. podziału około 500/3000 Hz.

Obecnei skłaniam sie do membran metalowych ale będę wdzieczny za przedstawienie innych rozwiązań oraz opisy waszych doświadczeń .

Nie chodzi mi o linki do stron producentów (:D ) tylko informacje co polecacie i dlaczego.

Pozdrawiam

...there is no spoon...

Obudowa ma być takich kształtów tylko między tweetrem a wooferami ma siedzieć rzeczony średniotonowy .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100009010 1170296432_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Sytuacja podobna jak u mnie jeden zestaw na średnicy bedzie miał aluminiowego Seas'a kosz 15cm , a drugi Accutona'a kosz 17-18cm. Tylko już słyszałem ,że podział na 3000hz to może być za wysoka dla tego Seas'a

ArturP:

W innym wątku już pisałem, że 15cm Revelator praktycznie pobił wszystko inne tej wielkości w dziedzinie zniekształceń na wyższym środku (zaphaudio). Pomiarów Accuton'ów oczywiście tam nie było (cena) ale podejrzewam że "upiększałyby" aż niemiło.

Z drugiej strony, jeżeli woofery mają być dwa, nakłada to na średniotonowca obowiązek przynajmniej dorównania jednemu wooferowi efektywnością napięciową na IB (dwa woofery to +6dB, ale baffle step to też +6dB dla średniotonowego względem wooferów). Dlatego jakbyś uściślił rodzaj wooferów, byłoby łatwiej coś wymyślić.

PS. Znane mi metalowe midwoofery 12-15cm (Seas, Visaton, Alcone, Dayton) mają niską efektywność, dlatego w takim układzie trudno je będzie zastosować, chyba że woofery nie będą miały więcej niż 0.25% każdy.

misiomor, 13 Lip 2006, 10:48

Jak się ma ten 15cm Dayton do Seas'a i czy masz na myśli tego Dayton'a z czarną aluminiową membraną, korektorem fazy i ekranowaniem. Jak się ma w sensie brzmienia i jakości wykonania bo produkują go chyba w azji , a projektują w stanach.

Marko3T:

Daytona (serii RS z korektorem fazy i czarną membraną) nie słuchałem, znany jest mi on "katalogowo" i "pomiarowo". Do Seasa ma się on tak, jakby miał lepszy, bardziej liniowy napęd, a gorszą membranę.

Misiomor,

Odnośnie kompensacji Baffle Step. Niektórzy producenci zestawów trójdrożnych robią tak, że średniotonowy i wysokotonowy jest na wysokości uszu słuchacza, a woffer zdecydowanie niżej tuż przy podłodze.

Co sądzisz o tego typu rozwiązaniu. Mnie nasuwają się dwa plusy. Jeden, to zawężenie kąta bryłowego (ograniczony przez podłogę) i zwiększenie efektywności woffera. A drugie, to minimalne pewnie ale zawsze ograniczenie wyższych harmonicznych (słabe charakterystyki kierunkowe woffera dla wyższych częstotliwości).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co myslicie np. o takich midrange ? masowi producenci nie stosują Fostex, czy to znaczy że są słabe czy za mało popularne aby przekonać audiofilów i się sprzedawać ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co prawda pytanie nie do mnie, ale myśle że jeżeli woofer jest znacznie odsunięty od sekcji średnie -wysokie to podział pewnie i tak będzie nisko pewnie w granicach 200hz.

Dlatego o promieniowanie woofera w wyzszych częstotliwościach bym się nie martwił.

PiotrSz:

Takie rozwiązanie ma swoje zalety, choć ja osobiście wolę pełną bezechową kompensację baffle step, bo po odbiciach (traktowanych bonusowo) dostaję wtedy nieco podbity bas, co jest IMHO korzystne, bo można słuchać nieco ciszej z właściwą subiektywną równwagą tonalną (krzywe Fletchera-Munsona) - a cichsze słuchanie może pomóc opóźnić chwilę kiedy będę musiał zacząć zgłębiać tajniki konstrukcji aparatów słuchowych aby zbudować coś o najlepszym brzmieniu.

Mahler:

Fostexy w pomiarach Zaphaudio wypadły tragicznie. Ja trzymam się od nich z daleka.

Może nie byłem zbyt precyzyjny. woofer będzie jeden - scan speak 8545 w obudowie z membrana bierną . Dlatego będzie to wyglądało jakby dwa woofery były na dole.

Misimor ,

accutony chodziły mi po głowie bo lubie twade membrany ale ty napisałeś ,że podbarwiają . Masz jakieś doświadczenia z tymi głosnikami? Tu jest wielu zwolenników tych przetworników.

A co do podziału na 3kHz przy metalowych seasach to racja - kłopot z blisko leżącym rezonansem. Stąd ten wątek, chciałem dowiedziec sie czy macie podobne przemyslenia na tem temat .

...there is no spoon...

Matthew,

znasz moje upodobanie do węglowych scanów ;p. 8545 podoba mi sie nawet bardziej niz 8535, jest szybszy , bardziej deatliczny i jeszcze cieplejszy na średnicy - dźwiek ma wyjątkowa masę. Nie spotkałem jeszcze głośnika z którego prawa reka fortepianu brzmi z taka siła , masa i potęgą a jednoczesnie szysto , czytelnie i naturalnie. niestety powyżej 1kHz ten głosnik jest szorstki i zniekształca bardziej niz 8535.

Ostatnio miałem przygodę z audaxem 130HM z12 , który działa odwrotnie niz scan - powyżej 500 Hz jest pięknie , czytelnie i błyszcząco ale poniżej sie gubi i najniższa średnica jest zniekształcona , a bas mały .

Postanowiłem zrobic układ trójdrożny na kształt avalonów. Na dole scan 8545 + membrana bierna a na górze usher .

Jednak zastanawiam sie nad średnicą bo mam lekkie obawy co do seasów metalowych w tej roli - stąd ten wątek.

A może kopułka średniotonowa ? Vifę d75 miałem i uważam ,że prawie dobrze było ale jednak nie zejdzie do 500Hz - robiło sie agresywnie .

...there is no spoon...

ArturP:

Accutony słyszałem niestety tylko na AS, ale nawet w tych warunkach wolałem - i nie tylko ja - Auruma (prezentacja Akkus).

Do jednego 18W8545 z metalowych średnich wybrałbym L12RCY/P albo W12CY001 - efektywności i mocy powinno im styknąć jak baffle step pomoże, pochyła ścianka zmniejszy problemy z break-up, który na dodatek będzie wyżej niż w 15cm. Nowy W12CY003 z papierową membraną też może być ciekawy.

Wiecie co to ?

Tak mają wyglądać moje zestawy.

No.... tylko ładniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

arturp, 13 Lip 2006, 13:33

>Może nie byłem zbyt precyzyjny. woofer będzie jeden - scan speak 8545 w obudowie z membrana bierną

>. Dlatego będzie to wyglądało jakby dwa woofery były na dole.

Ja się nie znam, ale tak sobie pomyślałem że jak dasz zaraz koło siebie głośnik i membranę bierną to przecież one będą grały w przeciwfazie nawzajem się wytłumiając... tu chyba trzebaby precyzyjnie odmierzyć odległości między nimi ?

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

arturp, 13 Lip 2006, 14:12

>Wiecie co to ?

>Tak mają wyglądać moje zestawy.

>No.... tylko ładniej.

Pewnie tak;

Ukryta Zawartość

post-4056-100008999 1170296450_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Misfit:

Mylisz się, PR prawie niczym nie różni się (amplitudowo i fazowo) od BR, w przeciwfazie do woofera będzie on pracować tylko poniżej strojenia - tak jak BR, którego nikt nie boi się dawać zaraz pod wooferem. Te dwie rzeczy różnią się wyłącznie powierzchnią promieniującą, i tym, że w PR'ze zastępujemy 3m słupa powietrza potrzebnego do właściwego dostrojenia tak dużego "otworu" masą membrany i dociążenia (i płacimy za to koniecznością zawieszenia tejże masy).

Membrany bierne ćwiczyłem w praktyce, mam też sporo przemyśleń "teoretycznych" na ich temat i eksperymentów z modelowaniem ich impulsu w różnych konfiguracjach - co ciekawe ich stratność (Rms oznaczane też jako Rmp) powoduje że mają one często impuls lepszy (kosztem nieco wyższego f3) niż BR o takim samym strojeniu (Vb i Fb) wbrew opinii o gorszym impulsie z powodu bardziej stromego zbocza, związanego z notch'em przy częstotliwości rezonansu własnego samej membrany. Oczywiście dobrze jest jeżeli ten rezonans własny jest jak najniżej względem strojenia (a więc jak największy stosunek Vap do Vb).

szkoda ze Mistrz Waldemar nie chce juz robic srednic malych. Ale z tego co wiem nowe 20 sa super. Duzo pomiarow i badan wykonano. Mistrz osiagnal ciekawe efekty. Promieniowanie spada nagle powyzej pewnej f samo z siebie i wszytskich tych podbarwien na wysokiej srednicy Mistrz unika. Bardzo ciekawe. Bardzo.

senicz, 13 Lip 2006, 17:18

>Promieniowanie spada nagle powyzej

>pewnej f samo z siebie i wszytskich tych podbarwien na wysokiej srednicy Mistrz unika. Bardzo

>ciekawe. Bardzo.

Do ilu geigerow spada to prominiowanie glosnikow Mistrza W.? :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Rozmawiałem dzisiaj z panem , który jak sądzę jest owym mistrzem Waldemarem , o którym pisze senicz.

Pytałem go o koszt takiej skrzynki bo juz mi sie nie chce robic samemu. Pomysli . A przy okazji dowiedziałem sie ,że sa juz nowe konstrukcje i będzie nowa strona z tymi zestawami - maja byc pomiary itd.

...there is no spoon...

No Henryku bardzo ładną skrzynke wkleiłeś. Ładny fornir , a te głosniki na basie i średnicy wyglądają mi na Eton'a.

Nie wiem czy ktoś na to zwrócił uwagę , ale większość kolumn budowanych przez diy'owców miała forme prostych skrzynek coś a'la ProAc , a teraz pojawia się coraz więcej skrzynek ze skosami coś jak Avalon czy Tidal.

Trochę nam brakuje polotu , nam bo ja też buduje taka skrzynke. Może uda mi się przed jej skończeniem coś wymyślić i zmienić.

Jednak z drugiej strony bryła pochylona ze skosami ma w sobie to coś.

marko3T, 13 Lip 2006, 23:56

>No Henryku bardzo ładną skrzynke wkleiłeś. Ładny fornir , a te głosniki na basie i średnicy

>wyglądają mi na Eton'a.

marko dla Ciebie i nie tylko troche większe zdjęcie.Tak to są Etony, 2x8" i na średnicy chyba 5" a kolumna to nie produkowany już model Avalon Radian.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy takich ścięciach ścianek bardziej pasują głosniki o prostokątnych koszach .

PS

Ale co z tymi sredniotonowymi ? Zwróćcie uwagę ,że robi nam sie mały problem . Na srednice najwyższej jakości nie ma z czego wybierać .

Audax - juz nie istnieje

Vifa - nie ta jakość

Peerless- niska jakość

Seas papierowy- niska jakość

Seas aluminiowy - chyba na tym sie skończy

Seas Excel - chora cena

Accuton- chora cena

Morel - niska jakość

Eton- nie znam ale to polipropylen więc nie będzie blasku instrumentów

Visaton - niska jakość

Usher- nic w tym gatunku nie produkuje

Aurum - nie wiadomo co to jest i jak z powtarzalnością parametrów

Scan Speak- nowe 15 mają ,, nalot papierowy" na średnicy

Reszta nieznana lub niedostępna .

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.