Skocz do zawartości
IGNORED

TOKARKA - kto ma dostep do takowej?

emill

Rekomendowane odpowiedzi

Nie będę ściemniał, w życiu nie widziałem "na żywo" tokarki, nie wiem z jaką dokładnością to pracuje. TO TYLKO RYSUNKI POGLĄDOWE - nie techniczne, do cholery, przecież napisałem o tym. Zrobiłem je i wysłałem wykonawcy aby wiedzał ile i jaki materiał zamówić. Jeszcze nie precyzowałem daokładnie wymiarów, bo sam do końca nie znam.

Proponuje wrócić do tematu. Przyglądałem się profesjonalnym dociskom, niektóre mają tulejkę w otworze na "oś". Średnica otworu wynosi dokładnie 7.25mm. Sądzę jednak, że tu mógłby być luz tzn. wspomniane 7.5-8mm. Średnica całkowita w profesjonalnych krażkach wynosi nawet do prawie 10cm, ale są bardzo niskie przy brzegach. Tu forma jest prosta więc te 9 cm ta max. Może ktoś zmierzyć, ponieważ ja mam w tej chwili tochę rezebrany gramofon. Jeśli ktoś ma do powiedzenia coś związanego bezpośrednio z tematem to uprzejmie proszę.

==> Emill

Waga 300 gram wydaje sie rozsadna, nie powinna zajechac ani lozyska, ani slinika. Niemniej jednak przy takiej masie zwiekszy sie tylko stabilnosc obrotow, plyty to nie wyprostujje. Moze do tego dolozyc gwint wewnatrz docisku i nagwintowac os gramofonu. Docisk bedzie dokrecany co wydatnie zwiekszy sile prostujaca winyla.

==> Emill

Jesli zdecydujesz sie na docicki a'la Twoj rysunek to polecam nierobie otworu na wylot. JEsli gorna powierzchnia bedzie ''cala''' bedzie to lepiej wygladac.

==> Jeckylandhide

Nieprzesadzajmy, nagwintowanie osi i docisku to drobiazg.

i jest jeszce problem z matą, np, w gramofonach Unitra nie ma podparcia tam gdzie znajduje się docisk. Oczywiście można wymienić. Na "wcisk" też nie jest dobrze, wyrobi się. Z kolii gwintowniki i nacinarki w w np. brico nie są bardzo drogie, ważne jeszcze aby nagwintować równo to pod kątem prostym. Sam nie wiem, wg, mnie można zrobić z luzem, ew jakaś guma na podstawę. Co do wagi - też chodzi mi głównie o pewną poprawę stabilności, na cuda nie liczę, no i ładnie może wyglądać. Taka moim zdaniem optymalna, choć zalezy do jakiego sprzętu, nei wiem czy nie wpłynie na głośność łożysk, choć w sumie u mnie cały tależ jest metalowy, i sam swoje waży, +300g nie powinno zaszkodzić.

Zastanawiałem się nad tym, rysunki to jeszcze nie forma ostateczna, choś przede wszystkim ma to być rzecz funkcjonalna, pasująca do wszystkich gramofonów. Nie wiem komu na ile wystaje oś ponad płaszczyznę płyty

okej, mi juz wystarczy narazie tego tematu, moj framofon raczej by zle zniosl dodatkowe obciazenie:/

inne wyjsciem poza dociskiem jest chyba tylko Technics sl-10, dostosowany byl do montazu na scianie, osobiscie poluje na to cudo, ale nie znalazlem jeszcze ponizej 200 euro:/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

na e-bay'u polujesz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam nizszy model sl-5, z plastikowa pokrywa i bez dociku plyty, najfajniejsze jest to, ze tylko wkladam plyte, wciskam jeden guzik i gra, zadnego recznego bawienia sie:) ale to jeszcze nic... powyzej sl-10 jest jeszcze sl-15, ktory ma jeszcze dodatkowo programator i moze odtwarzac kawalki w losowej kolejnosci:)))))

emill pozwolę sobie na kilka uwag dotyczących wykonania planowanego przez Ciebie docisku.

Dociskiem o masie 300g nie "wyprostujesz" płyty, do tego potrzebne sa dociski cięższe (odradzam - łożysko w Twoim gramofonie tego nie wytrzyma), lub lekkie nakręcane na gwintowaną oś i potrzebny jest jeszcze odpowiedni profil powierzchni talerza (nieznacznie stożkowaty ku środkowi).Pomijam w ogóle przydatność docisku do prostowania - wiekszość zwichrowanych płyt tą metodą nie zmieni swego kształtu. Średnica otworu na twoim rysunku nie powinna być zbyt duża. Zgodnie z zaleceniami RIAA śrenica otworu płyty to 0.286" + 0.001" -0.002", czyli maksymalnie potrzebujesz otworu o średnicy 0,72644cm + 0,0254cm = 0,75cm. Większego nie robiłbym gdyż docisk będzie spoczywał na talerzu niecentrycznie co spowoduje...sam zgadnij co. I jeszcze jeden drobiazg: radzę wykonać docisk z frezem umożliwiającym pewny chwyt podczas zdejmowania i zakładania wynalazku na gramofon. Płyty nie lubia być stukane spadającym dociskiem wysuwającym się z dłoni ;-)

Pozdrawiam.

->Alexander twoja wizja spadajacego przycisku chyba na zawsze wyleczyla mnie z takich pomyslow, dzieki:)

(az mi sie zoladek skrecil na sama mysl)

Nawet już tak na to prostowanie płyt za bardzo nie liczę, ale docisk na pewno wpłynie pozytywnie na stabilnosć całości. Dzięki za fachową poradę, nie byłem pewien ile ma dokładnie wynosić średnica otworu. Co do frezu to zaburzy mi nieco moja prosta formę artystyczną ale ze względu na walory ułytkowe jestem gotów na taki kompromis :)

co do tej mobilnosci to nie bylbym do konca przekonany, pomimo niewielkich rozmiarow gramofon ma odpowiednia mase (spod gramofonu to aluminiowy odlew), nie mialem niestety okazji bezposredniego porownania go z czyms innym, ale dane techniczne dorownuja "normalnym" gramofonom (polecam strone www.vintagetechnics.com)

Witam. Aleksander ma rację. Podcięcie dla łatwego trzymania docisku to bardzo istotny element. Sam to przerabiałem. Początkowo miejsce podnoszenia docisku tokarz wtoczył mi w kształcie walca i wydawało się OK. Wymagało to jednak użycia sporej siły. Ale podczas odsłuchów przy szybkiej zmianie płyt i czasami wilgotnych rękach powstał problem o którym mówił Aleksander. Wtedy musiałem dokonać modyfikacji i podfrezować walec , jednak odwrotnie niż jest to narysowane na powyższych rysukach. Tzn. od zewnętrznej górnej krawędzi do wewnątrz w dół gdzieś do połowy wysokości. Wtedy rysunek wyglądałby tak: na walcu postawiony ścięty stożek. Inne problemy to wysokość docisku, żeby mieścił się pod zamkniętą pokrywą i zewnętrzna średnica. Chodzi o to, żeby wkładka dochodząc do wewnętrznej ścieżki nie opierała się o docisk. Reszta problemów już została opisana.

właśnie nie wiem jaka może być średnica całkiwita, inny kształt niż prosty walec raczej nie wchodz w grę, musi pozostac miejsce dla headshella, aple płyty nie są zapisywane do nakleiki, czy ktoś może to sprawdzić, ja popsiadam w tej chwili trochę rozebrany gramofon

Ten wymiar jest akurat prosty do ustalenia. Bierzesz płytę do ręki i od ostatniego rowka dodajesz połowę szerokości główki z wkładką plus ca. 3-4mm dla bezpieczeństwa. Chodzi bowiem o to, że różne tłoczenia mogą mieć różną średnicę ostatniego rowka. Niby jest to znormalizowane ale życie pokazuje inaczej. Po dodaniu wszystkich wymiarów otrzymujesz punkt do którego mierzysz średnicę docisku. Milimetr czy dwa za małej średnicy nie mają znaczenia, gdyż chcąc zwiększyć masę robisz wyższy walec i po kłopocie.

• 2 miesiące później...

Na stronie jelco znalazlem dosyc dokladny rysunek. Jesli chcecie to zapytam sie tokarza - warsztat mam za plotem - jaka by byla cena. Warszat toczy czesci do ukladow hamulcowych samochow ciezarowych.

Sa chetni ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.