Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzedawcy sprzętu Audio na Allegro...

Noru

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tu artykuł potwierdzający to co wczoraj napisałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - na końcu tematu żaliłem się na Lucy_21 ....koniec końców dostałem zwrot pieniędzy, a sprzedawcę uraczyłem komentarzem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ...nigdy więcej nie dam się tak nabić w butelkę, jak temu osobnikowi....w sumie sam się sobie dziwię, że miałem tyle cierpliwości;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

==> connex

w/g mojej wiedzy to podatek płaci się za sprzedaż przedmiotu o wartośći od 1.000,00 zł w górę. Jedna ze stron musi go zapłacić i jest to kwestia umowy która. Ale być może się mylę bo przepisy zmieniają się jak w kalejdoskopie.

Pozdrawiam

No i nadal uzytkownik "georg_b" nie chce oddac szmalu za aukcje:

Ukryta Zawartość

...eh chyba trzeba wziasc jakiegos "tłumacza" i przejechac sie do tego Poznania bo juz mnie wku....

Odradzam wszystkim kupowanie u tego gościa.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Dwóch sprzedających, których oferty radziłbym traktować z baaardzo dużą ostrożnością, lub wręcz ich unikać:

acousticend, nr Allegro 168189898, inne konto na Allegro: fotomedia, nr 186808011,

oraz

Pro_Volume, nr Allegro 175324037, nick na audiostereo.pl: Noru.

acousticend zamieścił na aukcji zdjęcie innego towaru, niż w rzeczywistości oferował. Szukałem kolumn, znalazłem ofertę, zadzwoniłem, otrzymałem potwierdzenie, że na sprzedaż są dokładnie te kolumny, które widać na aukcji. Na szczęście coś mnie tknęło, i poprosiłem o dodatkowe fotki. Okazało się, że w rzeczywistości kolumny są w zupełnie innej wersji wykończenia obudowy, niż na zdjęciu ilustrującym aukcję. "Brak profesjonalizmu" to chyba zbyt łagodne określenie – tym bardziej, że acousticend/fotomedia jest zawodowym handlarzem.

Od Pro_Volume kupiłem tuner Yamahy, który miał być "w stanie bardzo dobrym bez rys czy obić". W rzeczywistości sprzęt miał poobijany front i porysowaną górną pokrywę - był w stanie zdecydowanie gorszym, niż opisano na aukcji. Sprzedawca zapytany o uszkodzenia tłumaczył się rozbrajająco (pisownia oryginalna): "nie wziołem ich pod uwage"... Słodkie, czyż nie? ;)

Coby było śmieszniej, Pro_Volume kręcił, zanim jeszcze doszło do transakcji. W emailu do mnie napisał, że sprzedawaną Yamahę posiada od trzech lat. W ogłoszeniu na audiostereo była już mowa o dwóch latach używania tunera. Wystarczyło zaś zajrzeć do wątku "Śliczne Tunery" by dowiedzieć się, że kupił ten tuner w czerwcu 2006 – w rzeczywistości więc nie miał go nawet jednego roku (temat nr 3620, wpis z 3 czerwca 2006, 23:53). Cóż, kłamstwo ma krótkie nogi, a także - jak widać - dość ograniczoną inteligencję ;) Sprzedający nawet próbował tłumaczyć się z tego w emailach, ale odpuściłem temat - szło mu na tyle nieporadnie, że byłem wręcz zażenowany.

BTW, tuner mimo wszystko kupiłem: jako że cena nie była wysoka, a ten model nieczęsto pojawia się na Allegro, to warto było zaryzykować. Z tego samego powodu darowałem sobie zwracanie tunera w ramach reklamacji - wolałem przeboleć uszkodzenia, niż tracić czas na szukanie następnego egzemplarza. Ze względu na krętactwa sprzedawcy nie mogłem też wykluczyć sytuacji, w której nie miałbym ani tunera, ani pieniędzy – a tego akurat wolałbym uniknąć...

>Teo, tu jest ciekawa aukcja, nie wiem co o tym myśleć... Trzeba mieć wielki fart.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Takie prawa ma klient na Allegro - dostałem to jako ałącznik wraz z wygraną aukcją.

Zgodnie z ustawą z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów (Dz. U. z dnia 31 marca 2000 r.) kupujący ma możliwość zrezygnowania z zakupu w ciągu 10 dni, bez podania przyczyny i bez ponoszenia dodatkowych kosztów (poza kosztami odesłania paczki).

Ustawa wymaga jednak spełnienia pewnych warunków: produkt musi być oddany w stanie niezmienionym (nie może być używany, zniszczony, otwierany,naruszony w jakikolwiek sposób.

terminus:

>>Teo, tu jest ciekawa aukcja, nie wiem co o tym myśleć... Trzeba mieć wielki fart.

>

Ukryta Zawartość

To nie fart, tylko ominięcie prowizji Allegro za pomocą aukcji prywatnej, na przykład. Ot, kolejne "drobne" oszustwo.

Robercik_b:

>Takie prawa ma klient na Allegro

Prawo zwrotu bez podania przyczyny towaru zakupionego na Allegro dotyczy jedynie przedmiotów kupionych a) od firmy oraz b) poprzez "Kup Teraz". Jeżeli kupujesz od osoby prywatnej (niezaleznie, na jakiej aukcji), badź od firmy w drodze licytacji, możliwość zwrotu zalezy jedynie od dobrej woli sprzedawcy. Szczegóły w ustawie, której tytuł przytoczyłeś.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam szacowne grono forumowiczów.

Kupiłem na allegro tuner Kenwood KT 7020 i mam kłopot. Tuner nie jest dokładnie w takim stanie jak został opisany przez sprzedającego, ale uznałem, że ogólnie ok. więc pochwaliłem. Nie lubię pieniactwa i wyrozumiały jestem. Ale mam inny problem polegający na tym, że tuner gra dźwięk mono, chociaż na wyświetlaczu sygnalizuje "stereo". Nie wiem, czy to uszkodzenie, czy też inna przyczyna. Moze ktoś z obecnych dysponuje tym modelem, żebym mógł się skonsultować? Byłbym też wdzięczny za ewentualnie podanie namiaru na jakiś godny polecenia serwis we Wrocławiu, któremu można powierzyć tuner.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Gdzie naprawić kilkunastoletni tuner we Wrocławiu?

Mam kłopot z tunerem Kenwood KT 7020. Wskazuje na wyświetlaczu tryb pracy "stereo" podczas, gdy dźwięk jest "mono". Prawdobodobnie jakieś problemy z dekoderem stereo. Potrzebny mi serwis, któremu będzie się chciało trochę nad nim pochylić i wyeliminować usterkę. Będę wdzięczny za namiary na godną polecenia osobę.

Kochani po co się kłócić , każdy kupując na Allegro powinien zdawać sobie sprawę z ryzyka takich aukcji , uczciwość i nieuczciwość musi być wkalkulowana ....co zrobić , że taki jest ten dziwny WSPANIAŁY ŚWIAT!!!!

Ten chce sprzedać bo interesuje go kasa ...a tamten kupić wymarzonu ideał !!!

Daleko nam do niemieckiego EBAY.DE , pomimo że za taki sam sprzęt zapłcisz tam 3,4 razy więcej , to zobaczcie w jakim jest on stanie ....czasami 20 lat a wygląda jak spod igły !!!

W naszym kraju ciągle występuje syndrom nachapania się kasą kosztem innych !

Jedynym zabezpieczeniem aby nie kupić g.... jest zakup nowego sprzętu u dilera , sklepie !

Ale i tam często gęsto zlewa się klienta i wciska kit który się nie sprzedaje !

I gdzie tu uczciwość i profesjonalizm i podejście do klienta ....jak ktoś jest złodziejem i cwaniaczkiem to raczej zawsze takim będzie !

Ale gwarantuję wam że tacy nieuczciwi Panowie i Panie sa juz monitowani i obserwowani przez specjalne struktury wykonawczo - ustawodawcze i niedługo ten proceder w dużej mierze się skończy!

Tym bardziej gdy wejdzie ustawa o sprzedaży produktów i półproduktów z drugiej ręki weryfikująca nieuczciwość i opłatę podatków , która będzie ściągana przez urząd skarbowy ...łącznie z dokonanymi juz transakcjami !

Z Wielkim szacunkiem dla wszystkich Pracownik skarbówki !!!

Lex retro non agit....

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

czarna lista patafianow z allegro na zagranicznym serwerze wraz z pelnymi danymi osobowymi i wlasciwa droga dojazdu w przypadku wczesniejszego podania danych nieprawdziwych - da sie zrobic :))

A co powiesz drogi pracowniku skarbówki, że wydano nakaz przekazywania każdej informacji o transakcjach kupna sprzedaży nieruchomości o wart.powyżej 250 tyś zł. do Urzędu Kontroli Skarbowej. Co w pratktyce oznacza koniec kontroli skarbowej przez całkowite zablokowanie tej instytucji ilością spływających dokumentów, co zresztą jest chyba intencją owego przepisu.

>Tym bardziej gdy wejdzie ustawa o sprzedaży produktów i półproduktów z drugiej ręki weryfikująca

>nieuczciwość i opłatę podatków , która będzie ściągana przez urząd skarbowy ...łącznie z dokonanymi

>juz transakcjami !

>

>Z Wielkim szacunkiem dla wszystkich Pracownik skarbówki !!!

Ty jakieś dziecko jesteś , albo teraz pracownicy skarbówki tak bardzo podupadli .... za moich czasów za takie brednie to byś aplikacji chłopie nie przeszedł......... jednak w sumie nic dziwnego - ci lepsi dawno odeszli a to co teraz tam pracuje.... szkoda gadać....

!!!!!!!!!!!!CWANIAK Z ALLEGRO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!czyli jak szybko zarobic i zatajac prawde o pochodzeniu swojego towaru.

Nibede sie tu duzo rozpisywal tylko popatrzcie na te aukcje osoby z swoim z duchem bartek_usa i grzegorz_usa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I tu tkwi jego ryzyko.To tylko i wyłącznie jego sprawa po ile kupuje i sprzedaje, rynek zweryfikuje jego ceny.On inwestuje swoje pieniążki,a czy coś zarobi-jego sprawa.Nie widzę powodu,aby ganić jego postepowanie,ja podejrzewam,że długo tak nie powalczy,ale mogę się mylić.

Pozdrawiam-Akis

W przypadku Technicsa widać numer seryjny więc przy odrobinie dobrej pamięci pierwszego właściciela bardzo łatwo zweryfikować czy to te same elementy. Co do postępowania. No skoro znajdują się chętni,a sprzęt jest w stanie przynajmniej dobrym to czemu nie. Dajemy się w jajo zrobić w wielu sprawach dnia codziennego,a tutaj rzucamy błotem. Jak się przejedzie tak konkretnie to się nauczy ale patrząc po komentarzach to nieźle mu idzie.

Jest kwestia jedna. Poprzedni właściciel sprzedał za rozsądną cenę tego Technicsa i się go POZBYŁ. Ciekawe czy pozbędzie się go bartek_USA? Chyba,że się jakiś napalony dzieciak trafi.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

To, że poprzedni właściciel zakończył aukcję wieżyczki Technicsa na 520 zł, wcale nie oznacza że taki bartek_usa faktycznie tyle za nią zapłacił. Mógł równie dobrze zapłacić np. 800 zł, poza allegro oczywiście, żeby sprzedający zapłacił mniejszą prowizję. Kwestia dogadania. A że wystawia różne rzeczy w takich a nie innych cenach - jego sprawa i ewentualnego kupującego.

Obserwowałem tą aukcję z ciekawości, nie zamierzałem kupić. Nie wiem w którym momencie została odwołana, ale na godzinę przed końcem jeszcze można było licytować.

Aukcja to typowe "uszkodzenie" sprzętu w związku ze zbyt niską ofertą za przedmiot. Nic nadzwyczajnego, ale w związku z panującą na tym forum niechęcią do takich zabiegów proszę zwrócić uwagę na sprzedającego...

Ukryta Zawartość

Nie łatwiej było dać cenę minimalną i poświęcić te kilka zł?

Ukryta Zawartość

Owszem, ale jak się sprzedaje raz na ruski rok to na te parę zł do tyłu chyba można sobie pozwolić. Niektórzy jednak zdzierżyć nawet tego nie mogą i powstają takie kwiatki jak powyżej. Spodziewałbym się tego po całej rzeszy "sprzedawców" na allegro, którzy notorycznie odwołują aukcje... a tu niespodzianka. No ale wszak nic mi do tego:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.