Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki - okazje vintage i nowe

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

A teraz serio.

Bas faktycznie nie jest dobra stroną tych głośników ale tez nie jest to jakiś dramat . Kontrabas dobry , gorzej z basem generownym przez urządzenmia podłączone do prądu - tu słychac ,że bywa głucho , mało konturowo , skromnie i niezbyt nisko . Ja mam głośniki zbudowane na dwóch takich wooferach w linii transmisyjnej i basu jest mniej niz z jednego scana revelatora 8531 ( no ale ten scan speak to klasa sama dla siebie w dziedzinie basu ) Z drugiej strony np Dali 104 na dwóch Vifach 17 cm miały bas zdecydowanie mniejszy i nie tak nisko schodzący .

Uzyskasz 50 Hz ale nie niżej .

Atut tych przetworników to średnica - gładka , wielobarwna ,detaliczna , subtelna - najlepsza jaką słyszałem z 18 cm głośnika. W skrócie - po włączeniu tych głośników słychac muzyke i przestajesz się zastanawiac nad sprzętem tylko słuchasz muzyki . Miałem i mam nadal sporo głośników ale po zrobieniu tych odniosłem wrażenie , że ktos zapalił światło i wreszcie zobaczyłem muzyków . Nie muszę się juz domyślać ,że cos gra - to poprostu tam jest .

Planuję teraz trójdrozne ale na średnicę magnezowy Excel , to pewne .

...there is no spoon...

Kolega z forum wystawił Morele MDT 29

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

No chyba się przełamię i zacznę cos kupowac na ebayu bo na allegro sa niezłe ceny ale nie ma rarytasów. Raczej średnia i niższa półka. Excele widziałem tylko raz i gość chciał za pare piętnastek 1200 PLN - dużo.

...there is no spoon...

Kolejna dostawa z wystawek ;p

Kilka tanich Vifek , z ktorych zdolny kostruktor zrobi sobie dobrzez brzmiące zestawy , za które w sklepie trzeba zapłacic ponad 1kPLN.

Np. takie trzy w układzie trójdroznym ( do naprawy zawieszenia i cewki ale w sumie za te trzy aukcje 150 PLN mozna dać ) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Tu kolejna Vifa c17 w wersji OEM ale podejrzanie dobry stan, troche tak wygląda jakby była nowiutka albo świezo ... zregenerowana ;p

Ukryta Zawartość

Tegłosniki produkuja niski bas w obudowie rzędu juz nawet 15 litrów a do tego posiadaja wysoka efektywnośc - teoretycznie około 90 dB.

Jesli ktoś ma słabowitego wzmaka to ta vifa jako średniniskotonowy może dac muzyce drive i poziom dźwieku , którego z nowych Vifek o efektywności 86 db nie uzyskamy.

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Kolejna Yamaha na Peerlessach, stan idealny .

Ukryta Zawartość

Podobno jakas droga produkcja hi end była robiona na zastosowanych tu głosnikach sredniotonowych ale Gravesen nie napisał która albo ja nie pamietam.

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

No własnie , moje tez były nieco inne. Zawieszenie było piankowe , przyklejane od dołu membrany i nakładka inna . A tu jaks taka ... tonsilowska.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

popularne Fostex FE164, stan idealny ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ich następca jest w Stanach w cenie 60$ sztuka czyli 360 PLN do tego 3% cła i 22% Vat to daje około 450 PLN i koszt taniej przesyłki pocztowej niech będzie nawet 100 PLN . Suma 550 .

Czyli nowe wychodzą taniej ?

...there is no spoon...

Artur ta vifka:

Ukryta Zawartość

Jest raczej regenerowana. Po pierwsze, widać tylko w połowie otwory montażowe, nastepnie zasłona przeciwpyłowa bardzo przyponia tą z STX :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) biorąc pod uwagę cenę.. czy to juz okazja, czy tak sobie??

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) łomatko... co to za adres?? Ale do rzeczy... ciekawe do ilu dojdzie cena...

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

Viniu,

obydwa to okazja

Aegisy to niewielkich modyfikacjach graja bardzo ładnym ,detalicznym dźwiekiem . Ich problemem sa marne komponenty w zwrotnicy, kiepskie kable wewnetrzne ,niewystarczające wytłumienie skrzynki oraz nierozwiązany problem rezonansu metalowej membrany , który jest czasem dokuczliwy. Kilka godzin pracy i inwestycja rzędu 100-200 PLN spowoduje ,że to będa prawdziwie audiofilskie monitorki .

Dali 505 grały lepiej niz 104 , dźwiek był gładszy z głębszym i masywniejszym basem niz 104 , wysoka efektywność . 104 sa sprzedawane za 500-700 PLN w zalezności od stanu i te tez powinny tyle kosztować.

...there is no spoon...

Cze

-> Viniu

Mialem kolumny AE Aeagis One (pierwsza wersja taka jak w aukcji) W zwrotnicy sa calkiem dobre komponenty tzn cewka powietrzna kondensatory polypropylenowe a okablowanie firmowane logiem AE to miedz OFC grubosci 4 mm2 W moim systemie tzn z Pionkiem A 400X i Soniakiem es 20 graly calkiem fajnie detalicznym i barwbym dzwiekiem Gora czasami odstawala od reszty pasma ale po zastosowaniu jako kabla glosnikowego van den hula cs 122 hybrid troszku ja wygladzilo Maja tez calkiem dobra stereofonie W moim odczuciu ich mankamentem jest basik za bardzo podbity sredni jego podzakres co usunalem tak jak pisze arturp wytlumiajac ja gabka i wata Aha maja niska skutecznosc i graja dobrze pod wydajnymi pradwo wzmakami

Pozdro

Arturze a jak bys wycenil wartosc samych przetwornikow? Bo cena chyba dosc okazyjna...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Góra to absolutna perełka i rzadkość ale mało kto to doceni a jeszcze mniej osób ma na to pieniądze - ja bym chciał min 1kPLN za komplet

Średnica to plecionka węglowa podobno lepsza od aerogelu i kevlaru ale podobne audaxy aerogelowe chodza po 350 -400 PLN więc ta para realnie tyle samo.

Niskotonowych Audaxów nikt nie zna . Ja miałem kiedyś 12 calowe PRO 300 ( piekne , były ostatnio na allegro i nikt ich nie chiał za 360 PLN ) i poszły za 240 PLN para , więc w sumie za wszystkie woofery mozna oczekiwac 1kPLN.

W sumie 2,5kPLN. Lepiej sprzedawać kolumny niz same przetworniki ale kupować oczywiście odwrotnie ;p

...there is no spoon...

Vifa P17 - parka za 140 PLN , jak za darmo .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ukryta Zawartość

zapewne chodzilo o to...

hmm co to za glosniki??

Ukryta Zawartość

W zasadzie to bez rewelacji - polipropylenowa membrana z dodatkiem/wypełniaczem mineralnym , przecietna efektywność ale niskie fs , spore tłumienie wewnetrzne i niezbyt dobra detaliczność .

Ale niewiele lepsze dawał Tyler w ProAc Studio 125 ( o ile dobrze pamietam typ ) - nagrody , pochwały itd .

Kosztowały cos koło 6000 PLN ale tamta membrana była papierowa .

Czyli - niby niewiele ale ocena zalezy od punktu widzenia.

...there is no spoon...

Vires, 17 Lis 2006, 20:52

oj jest tylko cena troszke zbyt wysoka . To sa seasy , nawet tweeter to aluminiowy seas tylko modyfikowany front . To maleństwo ma tekstylne zawieszenie i w wersji z okrągłym frontem oraz korektorem była jedna z najpopularniejszych 19 mm kopułek Seasa - 19TAD . A wooferek to 14 cm z ciekawą membraną ze spienianego polipropylenu , czy cos takiego . Podobny głośnik tylko w nowszej wersji stosowany był do niedawna przez Vienna Acoustics .To ciekawe głośniki ( te 14 cm seasy ), graja tak ,, lampowo " delikatnie i ciepło ale bez mikrodetali i nasycowych barw .

Ciekawe jak to gra z ta membrana bierną .

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.