Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki - okazje vintage i nowe

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Wspaniałe , obecne modele sa na podobnych przetwornikach . Membrana polipropylenowa podobna do starych seasów a na górze Tonagen chyba - podobny stosuja w Audio Note.

Za 40 funtów czyli 240 PLN + przesyłka rzędu 100Funtów czyli 600 PLN to i tak okazja .

Tylko dlaczego nikt inny na to nie wpadł ? Na przykład jakiś Anglik .

...there is no spoon...

ładne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Moge te glosniki nabyc i przesylka bedzie mnie kosztowala 25 funtow (mieszkam w UK).

Jesli warto je nabyc w zblizonej cenie to chyba sie skusze. Wystawiajacy pisze ze glosniki byly 'reconed' - co to znaczy?

Wymienione kopolki wysokotonowe?

Jak wogole takie glosniki graja?

Jakiego wzmacniacza potrzebuja zeby je popedzic?

Jak wreszcie z mozliwosciami tuningu?

Artup moze znasz jakies strony w internecie z recezjami oprocz tej?

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

reconed znaczy ( moim skromnym zdaniem) ,,przeglądane " czyli sprawdzone pod względem technicznym , po przeglądzie .

jak graja to masz w recenzjach opisane . wzmacniacz wystarczy przeciętnej mocy tranzystor ( np 25 W w klasie A Marantz 80 , NAD 3020 BEE ) ale oczywiście im mocniejszy tym lepsza kontrola/wysterowanie.

A tuning to podstawa , do wymiany cewki , kondensatory i rezystory ale bez pomiarów nie stwierdzisz jakie są cewki więc to może byc trudne .

Niestety wiele na temat tych głośników juz nie ma .

...there is no spoon...

LOL być może lepiej się dopytać...

'cone' to membrana; "paper cone', "poly cone", "metal cone"

"re-" zazwyczaj oznacza "ponowne, powtórne"

Dla pewności spytał się czy ten facet "changed cones" ;))

Sorka , cofam co napisałem , Saczek ma racje , sprawdziłem i znalazłem strone .

Recone to wymiana górnego zawieszenia , wyjęcie całej membrany, cewki i dolnego zawieszenia. Tu link do kitów do naprawy .

Ukryta Zawartość

Czyli naprawiane.

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Jeśli cewki i inne elementy są oryginalne a wszystko zrobione było profesjonalnie to wpływu to raczej mieć nie powinno. Co prawda zawsze to nie fabrycznie, ale to tylko świadomość :) Najlepiej było by się przejść i obejrzeć jak te głośniki teraz wyglądają.

A kto wpadł na pomysł że recone to wyjęcie membrany z cewką etc. ?

A sama wymiana membrany (najczęsciej z zawieszeniem górnym) to już nie recone ;) ?

Spora część koaksjalnych tannoyów ma powstawiane nowe membrany z zawieszeniem, i taka operacja jest nazywana recone ;) (pomijam fakt że w tych głośniczkach wymiana memebrany to formalność, jak np. wymiana przepalonego bezpiecznika - podobny poziom trudności).

Standardowo zestawy "recone kit" jesli są oryginalne pochodzace od producenta zawieraja całe komplety naprawcze tj dolny resor, cewka , membrana z górnym resorem i kopulacja (vel -kopułka czy co tam przychodzi zależnie od konstrukcji )oraz klej plus dla estradowców impregnat górnego zawieszenia .

Oczywiście -chodzi o oryginały a nie wersje "similar "itp . na wielu stronkach np newfoam , recone,speakerrepair nie jest jasno podane czy jest to ryginał czy tylko "taki sam produkt" (a jednak nie TEN SAM) . Czasem i cena może byc myląca ale standordowo zestawy naprawcze oscylują w granicach od 50% w górę ceny detalicznej . jeśli jest taniej tzn że mamy do czynienia z zamiennikiem nie oryginałem . Można podmienić piankę w tonsilu i kupić ją za kilka -kilkanaście złotych ale niktmi niewciśnie że sprzedaje głosniki niegrane - tylko miały wymienione resory w profesjonalnej firmie .... temat rzeka... od sztukowania starych głośników by wygladały na oryginały po docinanie membran by dopasować np seasa do resora tonsilu .....

Lt_Bri < wymiana samej membranyjuz jest podpadajaca ...... naprawiałem głośników na pęczki i większośc tego co się trafia na allegro jako "okazja " -jest kupione gdzies w świecie za 2 funty lub zebrane z "wystawki". Tylko babrok może powiedziec że profesjonalnie wymieni samą membranę ... i zapewne masa drgajaca pozostanie bez zmian bo usunie stary klej ; ) ...na dniach powinien być wysyp kolumienek na dynaudio -proponuje dokładnie oglądac resory -żywo tonsil ......pojawił się taki co zbiera po smietnikach w niemcach a tu pcha to jako mało uzywane lub po tuningu

-->utopia, usuwanie starego kleju z cewki to tragedia (chyba najbardziej znienawidzony przeze mnie etap regeneracji głoiśnika...).

A co do tego co pojawia się na alledrogo, to fakt, raz po raz można się spotkać z fajnymi głośniczkami, ale sztukowanymi pianką tonsilowską...

Dynaudio Audience 52 za 1500zł kup teraz.

Sprzedawca 0 komentarzy. Jak ktoś ma niedaleko by odebrać osobiście to okazja.

Ukryta Zawartość

Sam bym zaryzykował jakbym miał akurat tyle kasy pod ręką albo kupca na AA Phoebe II :)

Ukryta Zawartość

a co sądzicie o tych głośnikach? zna ktoś? nada się do OB?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja szczerze polecam te Peerlessy , na podobnych głośnikach buduje Dali , IQ , QBA, Xavian itd. I za stówke to jak za darmo .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Zestawik gdzie na dole pracuje Vifa P13 z polipropylenowa , napylaną membrana ,która kosztuje około 40$/sztuka . A tu para takich głośników + tweetery + obudowa , zwrotnica , terminale ,wytłumienie itd za 100 !?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

>Konrad_N, 30 Lis 2006, 09:22

>dynaudio już nieaktualne :-)

Jak to Ty kupiłeś to fajnie ze skorzystał ktoś z forum. Napisz swoje wrażenia. W ilu metrach grają itd. Jestem ciekaw czy Dynki 52 by się sprawdziły w 20 metrach.

4kowal, 30 Lis 2006, 17:24

>>Konrad_N, 30 Lis 2006, 09:22

>>dynaudio już nieaktualne :-)

>

>Jak to Ty kupiłeś to fajnie ze skorzystał ktoś z forum. Napisz swoje wrażenia. W ilu metrach grają

>itd. Jestem ciekaw czy Dynki 52 by się sprawdziły w 20 metrach.

tak to ja, ale narazie coś sie sprzedawca nie odzywa :/ jak przyjdą i posłucham to coś napisze :-)

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Czy wg was charakterystyka brzmienia opisana przez sprzedającvego odpowiada prawdziwej charakterystyce zastosowanych komponentów?? No i cena...

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

Bardzo podobne woofery ostatnio poszły na allegro za około 120 PLN para i tweetery sam sprzedałem takie za 120 PLN para , więc wartośc przetworników to 240 PLN . Skrzynka bezwartościowa i zwrotnica też ( cienki drut , powinien być min 1,4mm ) O tym jak to jest zestrojone trudno cos powiedziec ale niepokoi mnie ,że sprzedający napisał ,że średnica jest na drugim planie ... a zawsze myslałem ,że powinna być na pierwszym .

Według mnie 250 PLN to max. Licytacja jest od zera więc można powalczyć . Po zakupie nalezy zrobić nowa obudowe z MDF grubości 22-30 mm ,zwrotnicę , okablowanie wewnętrzne , wytłumienie , strojenie br... itd . w sumie koszt min 500 PLN .

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.