Skocz do zawartości
IGNORED

Nagrywanie binauralne jako hobby

kieziu

Rekomendowane odpowiedzi

Do pawmade

Mikrofon, na którym to nagrałem został uprzednio przerobiony, gdyż na fabrycznym raczej słabo odzwierciedla panoramę stereo. Co oczywiście nie zniechęca niektórych, bo kontaktowałem się z innymi użytkownikami. Aby uzyskać zadowalający efekt przestrzenności, musisz go przerobić jak podano wyżej(szukaj wcześniejszych postów). Jak Bóg da, to wrzucę fragment koncertówki z PW 2006, w którym się akurat przemieszczałem. Wiem, wiem. Nagranie pozornie do bani skoro nie stałem w miejscu, ale w pewnym momencie słychać, że dźwięk jest wyraźnie z tyłu;-) Mnie to cieszy i bawi jak jasny gwint;-) Biorąc pod uwagę to, że miałem do dyspozycji tylko dwa kanały, a tu takie 3D ;-)

na mnie rowniez, w stopniu takim ze kupilem sprzet jak kieziu i w taki sam sposob go przerobilem czyli do nagrywania binaural (mikrofony umieszczone w uszach, pozniejszy odsluch wylacznie na sluchawkach).

Co do nagrywania koncertow to nie ma szans na jakosc znana z profesionalnie (wiele mikrofonow) nagranych albumow live ale nagrywanie typowo ambientowe wychodzi EXTRA.

>chyba się zdecyduje na ten zestawik

MD polecam kupic nowe, ja juz 2 sony r700 na allegro kupilem i oba mimo zapewnien sprzedawcow okazaly sie uszkodzone. Imho lepiej chyba jednak dolozyc conieco i kupic jakis profesionalny rejestrator na flasch. Tutaj mozna zaryzykowac kupno uzywki na allegro czy ebay bo taki sprzet jest duzo solidniej wykonany niz przenosne MD a dodatkowo raczej byl uzywany przez osobe ktora o niego dbala i wiedziala jak sie z nim obchodzic. Np. oba kupione pezezemnie MD byly tak zasyfione w srodku i na soczewce ze dopieru po wyczyszczeniu zaczely jako tako czytac dyskietki.

Właśnie słucham nagrań koncertowych i muszę przyznac, że brzmią całkiem przyzwoicie, wręcz zadziwiająco dobrze, niespodziewałem się, słuchałem kiedyś jakiegoś bootlegu koncertu jazzowego mojego kolegi, jakoś była beznadziejna niczym z radia internetowego o biracie 28kbs, tu jest znacznie lepiej. Niewiem dlaczego drugi utwór wydaję mi się by w lepszej jakości.

Oczywiście, że nieoczekiwałem jakości jak w profesjonalnych nagraniach live, nie ten sprzęt nie ten przedział cenowy :) no i przedewszystim takie koncerty najczęściej nagrywane są z soundboardu.

Co do tego zestawiku, trochę źle się wyraziłem, bo mam już obecznie przenośną nagrywarkę MD Sharpa z wej. mic i płynną regulacją wzmocnienia od 1 do 30, takiej funkcji nie widziałem nawet w najdroższym modelu sony, byc może teraz się to zmieniło

Byc może poszperam jescze i poszukam innych mikrofonów do 150 zł ale ten jak narazie przypadł mi do gustu.

Pozdro

drugi sample był nagrywany w ruchu. Nagrywając koncert trzeba sobie znaleźć w miarę możliwości dobre miejsce pod względem akustycznym(interferencje itp), no i stać w miejscu. W tym drugim wykonałem manewr zwany "Albercik, wychodzimy", stąd troszkę gorsza jakość. Jednak jest to ciekawe nagranie ze względu na doznania odsłuchowe (tylko w słuchawach), bo słychać że jestem tyłem do sceny.

podczas nagrywania tego drugiego, byłem jakieś 50m od sceny, przesunięty bardziej w stronę lewego zestawu nagł. 150tys W/strona, który był oddalony od prawego o mniej więcej 50m

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Próbowałem zrobic sobie battery box na 9v. według instrukcji z tej stronki, ale coś mi nie wychodzi. Ktoś pomoże?

Ukryta Zawartość

Może być dobry stuff do mic binaural. Ktoś doradzi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 lat później...

Witam,

Właśnie zamówiłem MD mz-r700, chciałbym robić nagrania bineuralne, głównie dźwięki otoczenia, natury. Czytałem już trochę na ten temat, ale do tej pory nie wiem czy jak kupię wkładnki WM-61A i zepnę je na stereo czy to wystarczy jeśli będą podpięte do mic in (3V) czy to będzię zbyt mało do uzyskania dobrej czułości. Widziałem że niektórzy robią przedwzmacniacze, czy to konieczne? A i jaka jest różnica między line in a mic in w MD?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.