Skocz do zawartości
IGNORED

Nagrywanie binauralne jako hobby

kieziu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jestem ciekaw czy ktoś zajmuje się nagrywaniem wymienionym w tytule. Ja od jakiegoś czasu bawię się w to i chyba całkiem nieźle mi wychodzi. Zaopatrzyłem się w dobry mikrofon stereo Vivanco EM-35 (choć bywają lepsze pewnie) o charakterystyce dookólnej i zakresie 20Hz do 20kHz, z przedwzmacniaczem , a jako nagrywarki używam MD na ręcznym ustawieniu poziomu nagrywania. Automat niestety przy dużych wahaniach amplitudy działa jak kiepski kompresor. Jeśli chodzi o mic, to marzeniem byłby jeden z serii OKM, ale to bardzo droga zabawka, bo ok 260euro. Zrobiłem sobie sam taki mic i działa wyśmienicie. Fabrycznie kapsułki elektretowe były zamontowane w obudowie nie pozwalającej na rejestrację dobrze odseparowanych obu kanałów. Były za blisko względem siebie. W związku z tym przerobiłem całość montując oba mikrofoniki w obudowach po słuchawkach wewnętrznych. Postarałem się także o estetykę i wyszło bardzo fajnie. Dopiero teraz mam wielką satysfakcję z nagrywania i mogę nagrywać dosłownie w każdej sytuacji. Nagrywając wyglądam jakbym słucham poprostu walkmana. Efekt jest niesamowity, czasami wręcz piorunujący. Najlepszych efektów w odbiorze doświadcza się osłuchując wszystkiego w słuchawach. Z chęcią podzieliłbym się doświadczeniami w tym temacie jak i sam byłbym rad mogąc dowiedzieć się czegoś więcej od fachowców z forum.

https://www.audiostereo.pl/topic/27248-nagrywanie-binauralne-jako-hobby/

temat jest mi co prawda raczej obcy, ale chętnie posłucham, i myślę że inni też. jeśli możesz to wrzuć co lepsze pliki z nagraniami na jakiś serwer żeby można było sobie ściągnąć i posłuchać.

narazie tylko jeden plik:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nagranie dokonane podczas koncertu. Dodam tylko, że w odróżnieniu od poprzedniego, to zostało nagrane na wejściu Line-in. Przedwzmacniacz świetnie działa zwłaszcza w tej konfiguracji. Podczas nagrywania głośnych dźwięków doskonale eliminuje jakiekolwiek przesterowania. Na wejściu mic poprawia za to dynamikę. Nie wiedzieć czemu...

Oto plik:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Zawsze mi pozostaje nawet w upał o godzinie 22 z hakiem w sobotę niewdzięczna rola upierdliwego staruszka.

Jak grać to grać kupcie Panowie na Allegro zestawy podsłuchowe najdroższe są po 5 złp czyli dycha + transport

należy je wpakować w dwie oddzielne obudowy połączone rozpórką o rostawie waszych uszu i nie żadne omnidirectional [dookólne] tylko unididretional [kierunkowe] nie zważając na opis [może być chiński] należy podwoić napięcie zasilania [ zawęzi się kąt zbierania a zwiększy czułość mikrofonu u Ormian na placu można dostać poniżej 50 złp dyktafony Firsta [Firma austriacka produkt kitajski] są w zależności na jaki egzemplarz się trafi albo dobre a nawet bardzo dobre pod wzgłędem elektronicznym i elektroakustycznym a pod względem elektromechanicznym do dupy. Jak ktoś lubi się bawić ma czas i pieniądze polecam tak zwane dudnienia binauralne aktywizujące pracę główeńki czytaj mózgu.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ucho ludzkie słyszy dookólnie, więc mikrofon powinien raczej mieć podobną charakterystykę, czyli omni+ zakres częstotliwości od ok. 20Hz do 20kHz, bo tyle umownie słyszy człowiek. Żaden mikrofon w dyktafonie raczej nie dysponuje takim zakresem, bo jest nastawiony na częstotliwości mowy ludzkiej, aby lepiej nagrywać mowę. Po to są. Umiejscowienie mikrofonów bezpośrednio w uszach ma tę zaletę, że oba kanały się nie "gryzą", znaczy to że są prawie idealnie separowane. Polecałbym poszukanie dobrych kapsułek elektretowych, choćby na allegro i wtedy grzebać.

Fragment nagrania ze spaceru na skraju parku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O mikrofonie elektretowym w dyktafonie Firsta możesz zapomnieć podłączony musi być zewnętrzny stereo zestaw Mikrofon I ^ poprzeczka około 270mm Mikrofon II ^

Istnieją z rzeczy podobnych zabawki dziennikarskie np AIWA STEREO CASSETTE RECORDER HS-F07 nie należy do najtańszych oraz SONY WALKMAN PROFESSIONAL WM-D3 lub WM-D6C kosztujące od 150 - 800 zł.

Minimum z minimum to jest UHER COMPACT REPORT 124 lub UHER CR-210 to już jest klasa radiowa a szczytem luksusu i przyjemności to już są tak zwane duże CR-y 160, 240, 260, o symbolach CR-1600 i CR-1601 to już jest UHer Harman Kardon czyli nic ciekawego małe CR-y można już kupić w cenie od 100 -250 złp duże od 150-600 i lepiej. Małe przystosowane są do pracy na taśmach chromowych duże nagrywają idealnie na ferro, ferrochromie i chromie. Nie lubię się niepotrzebnie wymądrzać ale nagrywam już od przeszło 50 lat zaczynałem od małej reporterskiej EMI na drut stalowy później były pracujące w systemie mono Telefunkeny Reporterskie jak Telefunken 300 Orbita [CCCP] , Mechlabor Riporter R-5 UHER REPORT 4000 MONITOR NAGRA III , pierwszy reporterski stereo to był ITT [shaub-Lorenz] 760 AV a póżniej pojawiły się UHERY mam ich kilka .

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.

Jutro Syn mi wymienia sztywny dysk w maszynerii więc przez kilka godzin będę nieobecny.

Świetny temat.Chyba dopiero ten sposób rejestracji pokazuje pełnię możliwości techniki stereo.Zawsze mnie interesowały nagrania binaural,choć w temat jeszcze się nie zagłębiłem.Może więcej próbek? Pozdrawiam

Witam

Tonsil MDU-24 mikrofon stereo 2 x 600 Ohm [dwa mikrofony superkardioida z możliwością ustawiania ich wobec siebie pod różnymi kątami ceny od 1 złp BCM lub 30 opcja kup teraz osiągane 24-26 złp lub nawet niżej niezłe dynamiczne] Można kupić 2 sztuki MD0 IX i sparować na wtyczce aby mieć stereo MDO IX ^ Poprzeczka MDO IX^ . Na allegro obecnie znajduje się obecnie Podsłuch mikrofon kierunkowy ze wzmacniaczem cena jak pisałem 5 złp + transport przerzucając flaczki w nowe obudowy można zrobić coś takiego jak I Mikrofon II Mikrofon zbiera intensywnie prawą i lewą z przodu ledwie tylko dotykając. Do bardzo dobrych konstrukcj i

należy zaliczyć JVC M-201 zasilany baterią R14 [można w celu popędzenia kota podpiąć 2 lub 3 nawet sztuki Z2A300] trzyma się go wyjątkowo wygodnie w ręce posiada przełącznik OFF - VOAL- MUSIC [elektretowy stereo imp 600 Ohm]

Pozdrawiam

Zbyszek

Miłego dnia

Miałem kiedyś MDU-24 i nie powiem, jak na stary Tonsilowski mic śmiga dobrze. Niestety jest dość nieporęczny ze względu na rozmiary. Nagrywanie dyskretne nie wchodzi w grę.

Aby pokazać mój mic, musiałem go zeskanować;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kieziu, no bardzo ladnie, szerokosc sceny wzorowa a czasem mam wrazenie ze dzwieki dobiegaja zza okna ALE nie powiesz mi chbya, ze takie efekty uzyskales wylacznie poprzez samo nagranie ? Smierdzi tam wmixowanymi samplami (np. spiew ptakow i sample ambientowe) oraz czuje jakis 3d plugin ;) Mam racje ?

W produkcji binauralnych mikrofonów typu stealht pierszeństwo mają Soundman i Core:

Ukryta Zawartość

post-12843-100008644 1170296958_thumb.jpg

post-12843-100008645 1170296957_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na tej stronce jest wszystko dokładnie wyjaśnione. Można również pobrać próbne pliki. Brzmią identycznie jak moje. Tak samo nagrywane...

Ukryta Zawartość

Witam.

Sztywnego dysku nie wymieniam stary jest w doskonałym stanie. MDU-24 jest to gigantyczny grzmot ale niezły.

Najlepsze rozwiązanie to mikrofony z wyłącznikiem od tak zwanych "reporterskich" Kasprzaka z dwoma wtyczkami typu DIN sygnał z wkładki superkardioida impedancja 600 Ohm średnica wkładki [dynamiczna] 18mm

typ DIN 345 trójpinowy wyłącznik podpięty do DIN pięciopinowy o małym rozstawie [nie wchodzi do gniazda DIN 545] oczywiście rozpórka lącząca oba mikrofony. Śpiew ptaków zwłaszcza słowika nagrywam przy pomocy AOI ECM-1090 na funkcji tele [prawy kanał] i AOI ECM-1016 [lewy kanał ponieważ UHER CR-240 ma możliwość niezależnego ustawiania przy nagrywaniu prawego i lewego pozycja na przełączniku o o lub synchronicznego pozycja na przełączniku o_o nie muszę się pieścić z miksowaniem po powrocie z terenu. A jak mi specjalnie na nagraniu nie zależy mam mikrofon UHER M 640 jest to stereo 2 x 600 Ohm superkardioida dwie obudowy połaczone u podstawy a więc mamy ^I.I^ [baza 30mm} ^V^ od 30- 150 150 - do całkowicie przeciwstawnego położenia membran [ nagranie jak wszystkie z mikrofonu UHER-a spełnia normy radiowe ]

Na pchlim targu pod Halą Targową w Krakowie na Grzegórzkach oprócz tego co zaniosłem znajomemu aby mi upłynnił nie było nic ciekawego; sezon ogórkowy.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

kolejny fragment ze spaceru po parku.

Ukryta Zawartość

Poczytałem sobie dokładnie to co firma Sounman proponuje, w stosunku np do wyrobów Behringera, AKG, Neumanna ceny sufitowe a jakość taka jak każdy widzi. Ale cieszy mnie sam fakt, że niektórych cieszy samo nagrywanie z mikrofonu. Szukaj porządnych słuchawek typ koniecznie zamknięty muszą idealnie przylegać do głowy i być naprawdę niskoohmowe w przedziale od 4-10 Ohm. Nagrywania na MiniDiscu ani MP3 nie polecam kup sobie porządny magnetofon np:

Ukryta Zawartość

można kupić iRivera z możliwością zapisu na sztywnym dysku ale tanie to nie jest, obadałem pomimo, że zapisu cyfrowego nie znoszę, w każdej chwili mogę mieć w domu na czas praktycznie nie limitowany cyfrową Nagrę Ares

ale nawet o tym nie myślę, to czym obecnie dysponuję cakowicie mi wystarcza. Skromna rada szukajcie Panowie

elektretów średnio i wielko mebranowych od 15 - do 30 mm warto coś na ich bazie ciekawego zrobić

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Ok. Tylko trochę nieporęczny, bo dośc gabarytowy ten magnet. Ja osobiście pobawiłbym się jeszcze recorderem DAT przenośnym. Jest mały i funkcjonalny jak deck. Jendak MD też się sprawdza. Z resztą słychać to po moich nagraniach. Myślę, że chodzi Ci bardziej o ideę nagrywania anologowego. Mimo zapisu na nośniku cyfrowym, nagrywanie w przypadku MD też w zasadzie odbywa się analogowo, ponieważ mic połączony jest w taki właśnie sposób z recorderem i wyłapuje wszystkie te niesłyszalne czestotliwości. No i należy oczywiście skupić się na odp. mic. To podstawa, bo jeśli już na samym wejściu mamy kiepskie przenoszenie, to później nic tylko płakać.

trochę o recorderach. Przeglądając niemiecki Ebay znalazłem to:

Ukryta Zawartość

post-12843-100008625 1170296983_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do KIEZI-a

Skoro mam być szczery to nawet nie osobiste uprzedzenia ale zwyczajna neurofizjologia słuchu i psychologiczne podstawy odbioru muzyki w moim przypadku dyskredytują w moim przypadku sprzęt cyfrowy kiedyś ubrałem się w Philipsa DCC 170 mam obecnie dwa egzemplarze obydwa trupy mały DAT Sonyego się w praniu nieźle sprawdza ale cena czystych kaset jest więcej niż świńska. W UHER-ze CR- wystarczy, że da się do zjedzenia taśmę z kasety wideo odpowiednio przyciętą i wpakowaną do normalnej audio i mamy idealny pod każdym względem nośnik nawet wytrzymałością na zrywanie. Jestem fanem CR-240 jest dosłownie w niej wszystko co niezbędne + tak zwana ducka do poprawy nastroju.

Pozdrawiam

Zbyszek

Od kilkudziesięciu lat pamiętam, że mam niemieckiego niepamiętać ale niestety pamiętam, streszczając w wielikolepnom sostojanii; pięciu czających się; na moje wyczucie cena może dojść do 500 Euro a to niezbyt zachęcające.

Pozdrawiam

Zbyszek

kieziu, 23 Lip 2006, 15:55

> Ja osobiście pobawiłbym się jeszcze

>recorderem DAT przenośnym. Jest mały i funkcjonalny jak deck.

Kieziu, kto się w dzisiejszych czasach bawi jeszcze DATami? Taśma dziś wysiada ;-). Jest coraz więcej niekoniecznie drogich przenośnych recorderów na Compact Flash, czy podobnych nośnikach, ewentualnie (zwykle droższe) na twardych dyskach.

Zobacz sobie M-Audio MictoTrack 2496 (ale uważaj bo Phantom Power ma tylko 30V, poczytaj na necie), Edirol R-1 i R-09, Tascam HD-P2, Marantze PMD660, 670 ,671 (uwaga, były doniesienia o szumiących preampach) az po, jeśłi jestes bogaty, Sound Devices 722. Sony też coś zrobiło, ale ma już wbudowane mikrofony (podobnie jak chyba R-09) i nie wiem jak z podłączaniem zewnętrznych.

Jak pomyślę, że wszystkie recordery na kartę, minidisc, DCC, DAT. mam naprawdę w dupie, to nabieram dla niej coraz to większego szacunku chociażby tylko dla samej pojemności. Aż roii się na tym forum od inżynierów ginekologów specjalistów od mechanicznej c*py. Taśma pozostała w zapisie muzyki zwłaszcza zapisie muzyki poważnej ale nie poczytacie o niej w kiblu, w trakcie męczenia swojego wierzchowca są na świecie studia policzalne na palcach jednej ręki gdzie obowiązuje v= 76cm/sek przy szerokości 1/2 " jedno lub dwa w USA gdzie

taśma ma 1" czyli 24 mm. Napiszcie do Nagra Group aby zorientować się w cenach profesionalnego sprzętu i jego możliwościach. I na ostatek jeśli wam zależy na rzetelnym i wysokiej klasy zapisie dźwięku kupcie sobie stary magnetofon reporterski na szpulę lub kasetę liżcie go rano w południe wieczorem i jeśli zajdzie potrzeba to

w nocy a on wam się odwdzięczy.

Pozdrawiam

Zbyszek.

Korwin, o ile stacjonarne, duze ciezke i drogie magnetofony sie jeszcze gdzies tam uzywa to co do zwolennkow przenosnych rejestratorow analogowych - znam TYLKO Ciebie ;)

Kieziu, oczywisice wybral cyfre i jestem pewnien, ze bedzie sie w tym kierunku rozwijac i faktycznie lepiej kupic cos z hd zamist dat.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.