Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner yamaha 447/449/557

radox

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Zastanawiam się nad kupnem kina domowego. Na wydatki mam ok. 3000zł. Pokój ok. 18m2. KD głównie przeznaczone do filmów 90%. Przeglądałem już wiele wypowiedzi na ten temat i zdecydowałem się na zestaw Yamaha z głośnikami tejże firmy NS-45+NSP60. Nie wiem tylko jaki wybrać amplituner. czytałem o tych 3 na stronach Yamahy i mam wrażenie że różnice są symboliczne. Czy ktoś ma jakieś za lub przeciw któremuś z tych sprzętów. Będę wdzięczny za porady.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/27287-amplituner-yamaha-447449557/

Podobno seria xx9 ma procesor DSP nie Yamahy. Różnica ma być na korzyść. Myślę że to może być prawdą skoro taki specjalista od DSP jak Yamaha zdecydował się na rezygnację z własnych opracowań. Natomiast nie uważam, że różnica jest miażdżąca. Jak masz okazję na „wychodzący” model (cęsto na końcach serii), możesz kupić. Ostatnio wyścig aplitunerów budżetowych tkwi trochę w miejscu.

Tak jak pisze Woodolec w serii x59 Yamaha zdecydowala się na wykorzystanie kości DSP, której producentem jest Texas Instruments. Dokładniej mówiąc wykorzystana została kość z rodziny Aureus TMS320 DA7xx.

Dużej pewno nie. Układy odpowiedzialne za sam dźwięk (trafo, tranzystory itp) są chyba takie same. To nie mogą być wielkie różnice tym bardziej, że przecież układy Yamahy to też nie jakieś badziewie.

A jak widzicie te głośniki z zestawu yamahy?? NS-45+NSP60. Nadadzą się do kina domowego??

Zaznaczam iż do tej pory ogładałem filmy na DVD Wiwa i dzwięk szedł z 21 calowego telewizora CRT. Więc jak widać melomanem nie jestem

Jak Yamaha to tylko starsze modele np. RX-V 595a, 496,596.795a,420,520,620,i linia 30.Nowe linie jak 50 czy 57 nie bo brak tylniej sceny dzwiekowej.Pisalem o tym na forum w temacie "yamaha 557 slaby dzwiek" poczytaj o tym.Nie wiem jak linia nowa 59 poczytaj AudioVideo.

>HD DVD

„Nowe linie jak 50 czy 57 nie bo brak tylniej sceny dzwiekowej”

Nie bardzo kleję. Chodzi Ci o tylne głośniki? Przecież można regulować. A może głębia we frontach. No to myłby problem. Ale może to kłopot z kolumnami aalbo egzemlażem. Testy w prasie nic na ten temat nie mówią. Znajomy ma co prawda 757, ale dla mnie bomba :)

Witam,

mam Yamahę RX-420RDS i jeśli chodzi o KD to jest to chyba niezły wybór. Dosyć nieźle się prezentuje scena. Natomiast nie podoba mi się jej pzrekazywanie dźwięków w trybie stereo. Dołu brak (dziwne bo w KD jest ok), góra trochę sucha. Więc jeśli do KD to na pewno tak, do stereo KONIECZNIE inny wzmak

radox Mam Avance Dana 503,504,501 i tyl na mojej RX-V620 jest niesamowity a na 557 mozesz dac tyl na full przody o polowe i tak z tylu nic. Testowalem 557 tydzien czasu i kicha.Tu nic do tego nie maja glosniki ,kolega mial 595a chyba z1999r. i z tylu dwa glosniki chyba po 5w ze szkolnej rozglosni i rozsadzalo dom.Zastanow sie bo kino bez srrround to jak bys ogladal film w stereo.Nie sluchaj nikogo wejdz na Allegro i tam kupisz to o czym mowie.Czesc

zgadza się starsze grają lepiej... miałem do porównania rxv450 i w porównaniu z rxv495 (model z 99r), kiepsko dawała... pozatym 450 nie oferowała regulacji tonów w efektach KD, a przy marnych kolumnach ma to znaczenie.

Pozatym nowy procek DSP nie oznacza lepiej, biorąc pod uwagę że chodzi o ograniczenie kosztów... nowe konstrukcje coraz bardziej elektronicznie przypominają zestawy z marketów, tylko obudowy lepsze wrażenie sprawiają.

pzdr

123... test

jedyna na 63 Yamaszki ....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

HD DVD

Coś jest nie tak, ponieważ posiadam RXV 657 i dźwięk z tyłu jest rewelacyjny. Dużo też zależy od źródła (mam na myśli płytę DVD). U mnie koncerty zarówno w DD 5,1 jaki w DTS wymiatają rewelacyjnie.

Ja bym koledze polecił RXV 557. Dobra cena przy tych parametrach.

Ja dziś koledze pomagałem montować m.in. 659. Większość toru ma taką samą jak 459. I muszę powiedzieć, że nie było żadnych z opisywanych przez Was kłopotów. Można tak dowalić tyły, że włoski na karku stają dęba. Ale nie potrzebam, bardzo fajna automatyczna kalibracja. BTW, zdecydowałem, że właśnie tego ampli sobie kupię:) A mam porównanie np. z Denonem 2106 i starszymi Yamahami.

radox

Przeczytałem, że lubisz ogladac filmy. Jeżeli tak, to Yamaha zaspokoi Twoje potrzeby, w pokoju 20 m2 potrafi narobić niezłego zamiesznia. Nie jestem audiofilem, ale troszkę zajmuję się sprzętem, nie jeden zestaw już instalowałem.

Pamiętam jek dziś, kiedy podłączałerm gosciowi zestaw Y RXV 457, kolumny Eltax Uniwers 5,1 i sub Atomic 8 . Puściłem mu wtedy Matrixa cz 2, moment pościgu na autostradzie, facet biegał po pokoju na czworakach, tak się cieszył. Moim zdaniem jezeli ktoś mówi, że Yamaha źle chodzi w KD, to albo jej nie słyszał, albo coś nie tak było ustawione.

I nie ma znaczenia czy jest to seria 4, 5, 6. wszystkie poradzą sobie spokojnie w pomieszczeniach 20-25 m2. Może nawet w większych. Co do tyłów to się nie martw. Wali z nich równo. W swojej grupie cenowej Yamaha wydaje się być najlepszym wyborem. Czy to będzie 459 czy 457, chyba nie ma znaczenia, co prawda nie widziałem tych nowszych amplitunerów, ale podejrzewam, że zmiany są tylko kosmetyczne. W razie pytań pisz.

HD DVD

Dziękuję za zaproszenie, ale mam troszkę daleko. Nie twierdzę, że u Ciebie ten problem nie istnieje. Może problem tkwi w zbyt dużej różnicy skuteczności kolumn przednich i tylnych. Ale chyba jednak nie, bo jak rozumiem to w 620 jest ok, aw 557 nie ? Tak? Jeżeli tak, to nie wiem w czym jest problem. Sprawa dosyć dziwna bo mam 657 a to prawie żadna różnica w stosunku do 557. Pozdrawiam.

>>slavoII

a czy "walący" sprzęt to cały priorytet przekazu? Dla mnie ważne jest rozłożenie planów, budowanie przestrzeni - chyba o to głównie chodzi w KD. Mam RX-V420, słuchałem nowszych modeli i dla mnie przy tej starszej wersji wypadają blado. 420 jest po prostu lepsza. Jeszcze raz tylko dodam że w KD sprawdza się doskonale, do muzyki mówię jej i innym ZDECYDOWANIE NIE!!

saczek_XTRM

Ok. zgadzam się z Tobą. Z reguły starsze sprzęty bywały lepiej wykonane i tez llepiej grały.

Co do "walenia" to znasz na pewno pojęcie "przenośni". Pisząc o waleniu, nie miałem na myśli łoskotu, dużej głośnosci, tylko po prostu przyzwoite, porzadne brzmienie.

Co do stereo zgadzam się z Tobą w 100%, amplituner się po prostu do tego nie nadaje, przynajmniej w tej grupie cenowej.

W związku z dyskusją o amplitunerach- co sądzicie o Panasonicu SA-HE 75?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.