Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

>discomaniac71

Jak już się wszyscy pastwią nad Twoją fotką to i ja się dołączę -:)

Portrety w sztucznym świetle to wbrew pozorom jedno z najtrudniejszych sztuk w fotografii.

Prawidłowe oświetlenie to sztuka której poświęcono tysiące opracowań. W pełni zgadzam się z przedmówcami - za ostry rysunek ( w przyszłości daj koleżance trochę pudru - raz że maskuje niedoskonałości skóry , dwa - niweluje rozbłyski - popatrz jak się świeci czubek nosa koleżanki) , masz dosyć ostry obiektyw - nie polecam smarowania go masłem -:) ale można zmniejszyć kontrast zarówno w aparacie jak i podczas obróbki i koniecznie popracuj nad światłem - i nad jego mocą jak i ustawieniem, a wtedy nawet cień może swietnie dopełnić dzieło (tu cień nosa zasłania 1/3 twarzy i ma kształt kości a cień po lewej stronie brody wygląda jak liszaj)

Rzęsy do zdjęcia - " rozczesać" !!!

Na zdjęciu koleżanka ma ucięty czubek głowy !!! i końcówkę brody - a szkoda bo w tej kurtczce ze stójką wyglądała by naprawdę fajnie , zwłaszcza jakbyś pokazał trochę szyi - a wtedy myślę że obroniłby się ten wąsik.

Natomiast koleżankę z fotki chętnie poznam -:)

Aha - na pocieszenie dodam że niidy nie udało mi się zrobić poprawnego zdjęcia portretowego choć aparatami bawię się ładne kilkanaście lat.

dymu73 - masz taki widok z okna ? - nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę !

OK, oczywiście nie każdemu musi się podobać, a znajdzie się też wielu którym się podoba.

Ale piszesz "Piękne dziewczyny są tego warte".

Może jest piękna, ale przez szerokie kadrowanie i chyba niewłaściwą ogniskową, twarz stała się ciężka, zbyt szeroka, mocno dominująca. No i jeszcze zbytni realizm skóry działa odpychająco. Taka "baba-chłop". A chyba Ci nie o to chodziło?

Ostry rysunek świetnie sprawdza się przy twarzach starszych osób, widać wtedy na nich piętno życia.

Natomiast kobiety młode a już szczególnie dzieci wymagają subtelnego, miękkiego oświetlenia, podkreślającego łagodne rysy twarzy.

No, chyba że ma być taki zamysł fotografa, który chce podkreślić jakąś cechę - ale tutaj tego nie widać.

Oczywiście są przegięcia w drugą stronę, "zdjęcia tak słodkie, ze aż mdli" - szczególnie czasopisma w tym celują.

Na portalu, być może portret wyróżniał się jakoś, i to doceniono.

Ja przeglądam tego typu portale od lat i mam poważne podejrzenia: na portalach króluje TWA, czyli Towarzystwo Wzajemnej Adoracji.

W zasadzie nikomu nie chce się pisać jakichś pogłębionych analiz, tylko: jest pięknie, świetnie i genialnie.

Cóż każdy wie, że gdy skrytykuje, to sam tego doświadczy po publikacji swoich zdjęć.

Nie chciałbym, byś sądził że się tutaj mądrzę, po prostu napisałem co sądzę o portrecie.

Tym bardziej, że piękne kobiety, to moje hobby...:)

>dymu73 - masz taki widok z okna ? - nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę !

Oj..... z okna to nie. Ale kilka minut terenówka i jest:-))) Poważny szok dziś zaliczyłem, wylazłem z ciepłego biura i wyskoczyłem w taki klimat.

pzdr

• 4 tygodnie później...

Mówicie o tym kamieniu? :-)

Dn.25.06.2007 godz.15:27.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam, dawno tu nie zaglądałem, więc mam pytanie do discomaniaca, czy widzi konieczność stosowania fotografii cz-b do portretów? Jak dla mnie jest to opcja nadająca się do pewnego ułamka portretów. Poza tym - każdy taki cz-b portret można natychmiast uzyskać z kolorowego, porównać i stwierdzić który się bardziej podoba (nie tylko autorowi) - w drugą stronę to nie działa.

Poza tym, gubi się w ten sposób informację która w fotografii kolorowej jest dostępna od ręki - kolor oczu, włosów itp. Można też wybrać opcję pośrednią czyli silną redukcję kolorów.

Dla zaintresowanych - filtry portretowe:

Diffuser Filter

Ukryta Zawartość

Softtone Filter

Ukryta Zawartość

Duto Filter

Ukryta Zawartość

SPL Softtone Filter

Ukryta Zawartość

więcej:

Ukryta Zawartość

To zdjęcie w górach to jest Morskie Oko?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

maciek_m

Tak noworoczno-sylwestrowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zaprowadziloby sie laske do kosmetyczki, ogolilo hmmm dokladnie , ogarnelo... kupilo cos ladnego do ubrania i mozna sie bawic... to taki brylant bez oprawy moze na razie jest...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Czepiacie sie dziewczyny a mnie sie podoba -sliczna jest nawet w takim mikroskopie a to nie zawsze sie widuje.

Przyznajcie panowie ze jak pierwszy raz zobaczyliscie wasze kobiety bez makijau to grozilo zawalem.

Fakt mozna bylo zrobic to lepiej ale wszystko jest trudne zanim stanie sie proste.

robix

robix

no ja Ci nie przyznam racji, nie kazda kobieta bez makijazu zle wyglada:)))) ba wlasnie po tym sie poznaje piekna kobiete , ze rano po wstaniu z lozka jest apetyczna:)))

electro >>>Tia chyba jak sikawka ma nascie lat bo po przekroczeniu tzw,, bariery dzwieku,,( gdzies miedzy 25-30 rokiem zycia ) to raczej pozwole sie z Toba nie zgodzic a troche juz widzialem.

• Redaktorzy

Ja widziałem pięćdziesiątkę, która po obudzeniu sie wyglądała tak, ze byś ją... no, zaraz uszanował. Zresztą nie malowała się w ogóle, zawsze musiała być au naturel, ale to naturel było takie, ze sobie i państwu życzymy.

robix

noooo po 30-e to pewnie , ze jest z tym gorzej:) ale ta dziewczyna na zdjeciu napewno nie ma 30-u:)

chociaz glowybym nie dal oczywiscie, natura jest bardzo niesprawiedliwa, sa 30-tki co wygladaja jak 50-tki, 50-tki jak 70-tki, a w druga strone to juz o wiele gorzej, my mamy lepiej, po facetach mniej widac uplywajacy czas i nasza pozycja na rynku matrymonialnym nie spada tak szybko:))))

• Redaktorzy

Kwestia genów. Niedawno widziałem 35-latkę (a więc dla mnie - z racji wieku - niby środek sezonu łowieckiego, tym bardziej, ze pedofilem nie jestem), która jednakowoż wyglądała jak moja była teściowa. Ciężko być kobitą, skoro natura robi takie żarciki.

W fotografi trzeba mieć też trochę szczęścia. Zdjęcia nie moje. Kolegi Adama.

Ukryta Zawartość

post-785-100003766 1200010123_thumb.jpg

post-785-100003767 1200010123_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zjawisko z pierwszych dwóch zdjęć nazywa się "widmem brocken". Powstaje w sytuacji, gdy chmury są nisko (poniżej nas) słonko świeci nam w plecy, a my obserwujemy swój cień na chmurach.

Pozdr.

Maka, mam nadzieję że nie wierzysz w przesądy, cytat za Wikipedią : " ...Wśród taterników istnieje przesąd, mówiący że człowiek, który zobaczył widmo Brockenu, umrze w górach. Ujrzenie zjawiska po raz trzeci "odczynia urok"..."

A tak na poważnie - zdjęcia super!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.